Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mibe építsünk és hogyan?!
 
Témaindító: pedrock, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Gatery válasza kukuj hozzászólására (») Szept 12, 2006 /
 
Amikor én építettem ilyeneket, amit eladásra szántam, akkor azt úgy terveztem meg, hogy a boltokban (Lomexben is) kapható fém szerelődobozba beleférjen. Elég nagy a kínálat ezen a szinten, de sajna a "design" az egy kicsit retrós feeling...de azért szép és szebb, mint a műanyag doboz.
Ha nagyon igényeset akarsz csinálni, akkor csinálj te dobozt, ami nem is annyira nehéz....elmész egy fémkereskedésbe és ott olyan alumínium profilokat veszel, amilyeneket csak akarsz, illetve lemezt; a lemezt már csak meg kell hajlítani, a tetszés szerinti profil meg lehet az eleje vagy háta (van hűtőborda profil is!) és ha azt kipolírozod (azt hiszem még lakkozni szokták)....akkor nagyon tuti kinézetet lehet vele elérni...persze az esztétikus elrendezés mindennek az alapja
(#) fureszk válasza kukuj hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
én most "dobozolok" be elöszőr valamit, és sztem fontos:
-a távtartók használata
-a pontos mérés!
-a megfelelő eszközök
(#) Frankye válasza fureszk hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Volt már itt, a fórumban egy hasonló téma, keresetek rá! Az illető NYÁK lemezből készített dobozt, igen guszta lett! Nincs méret-megkötés, nincsenek zavaró csavarok (hiszen forrasztással lehet a falakat egymáshoz rögzíteni), és ha az illesztések pontosak, derékszögűek, no meg a méretek pontosak, akkor igazán szép doboz készíthető! Ráadásul egy jó festés után senki meg nem mondja, hogy miből van, vagy hogy nem gyári!

Idő közben valamelyik moderátor kolléga a hozzászólásokat áthelyezte ide, amiért köszönetet mondok!
(#) mechanikus hozzászólása Szept 13, 2006 /
 
Sziasztok. Azért kívánok hozzászólni a témához, mert úgy gondolom, ez egy folyamatosan jelen lévő probléma, amire nehéz megoldást találni. Én tudok ajánlani valakit, aki már évek óta lemezalkatrészek gyártásával foglalkozik. Régebben Ő is amatőr hobby elektronikával foglalkozott, és mert tudja milyen gondot okoz ez az amatőröknek, ezért a mai napig is hajlandó egyéni elképzelések alapján kitalált dobozokat készíteni, mert tisztában van azzal, hogy a nagy cégek egy darab megtervezésével, legyártásával nem foglalkoznak. Ha igen, akkor horror áron. Ha valakit érdekel, annak elküldöm az elérhetőségét.
(#) isamisa válasza mechanikus hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Helló.
Engem érdekelne a dolog. Amugy mit értünk horror árakon?

Ez az elérhetőség amugy Budapesti lene?
Isa
(#) DJerry válasza welger hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Sziasztok!

Nem biztos, hogy a legjobb ötlet, de én most szeretnék megpróbálkozni a feliratozás terén a Dremmel-el! (Már ha jól írtam! ) A lényeg, hogy nemrégiben beruháztam egy okos kis szerkezetre, aminek a fordulatszáma fokozatmentesen szabályozható 7000-30000 között! 40 kiegészítőt kaptam hozzá egy praktikus kis dobozban! Lehet vele fúrni (még az 1-es hegy is belemegy!), csiszolni, polírozni, és ami idevág: gravírozni! Plexire, üvegre, fára, fémre. A lényeg, hogy komolyan ötletes szerkezet! Szerintem, aki megteheti, próbálja ki! Nem fogja megbánni!
Várom a véleményeket vele kapcsolatban! Mellesleg van még nálam egy, alkatrésznek!

Üdv.: DJerry!
(#) gtk válasza pedrock hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Szerintem ez jo tema
En most keszitettem egy sajat tervezesu digitalis orat.A legnagyobb gondom az,hogy mibe rakom bele?
(#) pixels válasza DJerry hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Üdv!

Én áramkörnek dobozt az itthon talált megüresedett műanyag dobozkákból csinálok,és ha nem nagy a panel, akkor lágyműanyagból készült fülpiszkállósdobozt részesítem előnyben, mert nagyon könnyű vele dolgozni, szikével könnyen lehet vágni. és ha haver meg akarja nézni mi van benne nem kell szétszedni, mert átlátszó A TDA erősítőm is ilyenben van. Feliratozással még nem próbálkoztam, bár szeretnék majd ilyet csinálni, vagy legalábbis kipróbálni.
(#) Tomee válasza pixels hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Ne haragudj de szerintem az nem lehet valami esztétikus...
Azért többet érdemel egy áramkőr mint egy fülpiszkálós dobozt.
Átmenetileg alkatrész tárolónak jó, de kész készüléknek nem.
(#) McGyver válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Csavarbolt
Mosberger Kft
Pécs Tüskésréti út
(#) McGyver válasza st3 hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Nagyméretű furatok készítése lemezre.:

Ha van akkora fémfúró, ami kell, akkor vezető-csúcsot kell neki köszörülni ( szerszámköszörű szükséges + némi hozzáértés az élszögekkel kapocsban, de fafúró is használható, de az veszélyesebb művelet, mert hajlamos felkapni a fúró az anyagot.
Ha nagyobb kell, akkor gépi fűrészlapból szoktam megcsinálni a méretet ( vezetőcsúcs ! ), ide kell az egyik szélére egy vágóhegy
Alkalmas még a gyári koronafűrész ( csak müanyag és alu !!! ) abból van 150 mm-es is .
Toló-poti helye:
flex ( sarokcsiszoló ) + 1 mm-es vágókorong + gyakorlat+
érzék a finom munkákhoz nehéz szerszámmal.

fúró.jpg
    
(#) bbatka válasza DJerry hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Ezt a gravirozást hogy gondolod ? Kézzel ? Már én is gondoltam rá hogy megpróbálkozok vele, de én attól félek hogy valamilyen irányba félre megy. Szerintem a szitázás célravezetőbb. Ehhez finom szita + Pozitív 20 kell. Na most szitám az sajnos nincs, de az jutott eszembe hogy alufóliára viszem fel a Pozitív20-at, majd előhívás után valami gyenge savban kimaratom. Az így kapott sablont valami könnyen letakarítható ragasztóval felragasztom a festendő felületre és szivaccsal finoman rányomkodom a festéket.
Ezzel nem akarlak elrettenteni a gravírozással. Előtte rajzold elő alkoholos filccel.
(#) DJerry válasza bbatka hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Hali!

Köszi a hozzászólást! Elég elgondolkodtató, amit írtál! Én úgy fogok hozzá a gravírozáshoz, hogy (ahogy írtad is) előtte kirajzolom filccel, majd vonalzóval és szikével előre csinálok a gravírozó fejnek egy "megvezetést". Szerencsére olyan hegyes fejű tartozék is van a készletben, aminek ennyi elég. Ezután pedig akármilyen egyéb fejjel is garvírozhatok! Nem biztos, hogy az én megoldásom a legjobb, de nekem eddig bevállt. Ráadásul, ha akarom, akkor később a gravírozást még festhetem is, mert a mélyedésben könnyen szétterjed a festék. (Persze csak óvatosan!)

További kellemes napot mindenkinek! Üdv.: DJerry!
(#) bbatka válasza DJerry hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Igen a mélyedésbe festék dörgölést én is olvastam egy cikkben. Jó ötlet. Úgy emlékszem úgyanabban a cikkben olvastam a polírozott ALU felületek felíratozásáról. Pozitív20-al befújta az ALU felületet. Előhívta, megmaratta. Majd festéket vitt fel rá. A felesleges festéket lemosta. A festék csak a maratott felület mélyedéseibe maradt meg.
(#) McGyver válasza McGyver hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
doboz készítés szerintem:
úgy gondolom, házi körülmények közt nemigen érdemes dobozt hajlítani, mert a kisebb méretekben is célszerszámot igényel. Viszont ha el tudjuk vágni oldalméretre, akkor négyszög-profil alkalmazásával ( Baumaxx-ban kapható méteres kiszerelésben ) üreges alu-profil segítségével igényes fémdoboz készíthető.
A csavarozás lehet lemezcsavar is, a csavarok egymástól eltolt síkban vannak.

doboz.jpg
    
(#) raron válasza bbatka hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
A "finom" szitának mennyire kellene finomnak lennie?
(#) raron válasza raron hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Csak arra gondoltam, hogyha egy megfelelő ritka-sűrű anyagdarab(rongy, filc, valamilyen szövött) is talán jó lenne. De lehet, hogy hülyeség.
(#) bbatka válasza raron hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Nemtudom. Pedig már egyszer láttam a technologiát, csak olyan régen hogy nememlékszek rá. Fém szita volt. Talán még a műanyag is jó lenne. Van itt a városba nálunk egy Mezőgazdasági bolt meg egy spec étkeztetési is. Lehet körül nézek. Az a légyeg hogy a festéknek át kell jutnia a szita szemei között. kb.0,5mm
(#) Frankye válasza bbatka hozzászólására (») Szept 15, 2006 /
 
A párom régebben egy zászlókészítő cégnél dolgozott, ott szitanyomással készítettek mintákat a zászlókra. Megkérdezem majd tőle, miből volt a szita-anyag!
Egyébként a SYBA napvédelem-technika forgalmaz olyan szúnyogháló-anyagot, ami a hagyományos hálótól eltérően nem műanyag-alapú, hanem vékony üvegszál, ennek a lyukmérete egészen kicsi, és a szálak is vékonyak. Esetleg egy próbát megérne! (A telephelyük Budakalászon van, a volt Lenfonógyárban, de sztem máshol is kapható ilyen háló. Arról ismerszik meg, hogy szürkés színű, és ha a fény felé nézel át rajta, akkor szinte egyáltalán nem is látszik, hogy ott van.)
(#) bbatka válasza Frankye hozzászólására (») Szept 15, 2006 /
 
Köszi. Először körülnézek itt nálunk, biztos találok valami megoldást.
(#) raron válasza Frankye hozzászólására (») Szept 15, 2006 /
 
Nagyon jó lenne. Én elösször egy steril géz lapra gondoltam, de a szúnyogháló is jó lenne. Ha tudod megírnád, hogy hol van a telephely?
Nem tudjátok hol lehet ZT500 -as kvarchalogén reflektort venni? (a Conrados izzóm elszállt )
(#) mechanikus válasza McGyver hozzászólására (») Szept 16, 2006 /
 
Nagyméretű furatok készítése lemezre.: Elöször is az a kérdés, ki mennyi pénzt szán egy előlap esztétikus elkészítésére? Azok a módszerek, amiket itt a fórumban olvasok, tényleg nagyon "amatőr" módszerek. Ne sértődjön meg senki, de ezt a technológiát a kilencvenes években használtuk erősítők gyártására, amikor a videoton és orion erősítők mellett még elment a kézzel farigcsált előlapos cucc. Ma azért már lehet szép cuccokat is csinálni. DE NEM HÁZILAG! Nézd meg a DVD-d, vagy a CD-d dobozát. Ezeket a legmodernebb technológiával, nagyszériában gyártják. Ilyet nem tudunk házilag reprodukálni. De olyat mint a videoton, igen. Hallottatok már a lézertechnikáról? Egy 3mm-es alulemezből, a furatok, kivágások elkészítése anyaggal együtt kb. nettó 2500 ft. Egy korrekt erősítődoboz acéllemezből sem lehet 6-7e ft.-nál több. Ki milyet akar. Én emlékszem amikor amatőrködtem, az első nyákjaimat műanyag matricával leregasztott nyáklemezből készítettem amit szikével vágtam ki. Utána az alkoholos filc, majd az alfaszet, a házi fotózás, és végül egy nyákkészítő cég, aki ugyan nem ingyen, de elfogadható áron olyan kétoldalas nyákot készített, amibe smd cuccot ültettem. Ez a fejlődés. A dobozolás is ügyanezen az úton kellene, hogy járjon. Gondoljátok meg!
(#) Norberto válasza mechanikus hozzászólására (») Szept 16, 2006 /
 
De ha az ember mindent kiad a kezéből (ergo mással csináltatja meg), akkor hova tűnik a készítés öröme?

Ismerős által az ember MAGA is megoldhatja a problémákat...pl. ismer egy maróst, vagy esztergályost, és már meg van oldva a probléma...(egy kis képzéssel önmaga készítheti el az eszközt a gépeken, azaz a SAJÁT KEZEIVEL...)

Én ezt a volt sulimmal szoktam elintézni, ahová TERMÉSZETESEN ingyen beengedten, van ott minden, mi szem-szájnak ingere...marógép, eszterga, állványos fúrógépek tömkelege, HAJLÍTÓGÉP! (nem is egy db)...szal aki teheti, sztem inkább a saját utat válassza, az MÉGISCSAK SAJÁT!
(#) gulyi88 válasza mechanikus hozzászólására (») Szept 16, 2006 /
 
csáá
szerintem meg sokkal jobban néz ki egy régi alulapos videoton, vagy akármilyen ősi rádiós előlap, (amit kisebb felszereléssel homemade módon is létre lehet hozni !!!!! )
mint a mai műanyag kakik, meg azok a össze-vissza formatervezett szemetek
...szerintem...
csáá
(#) McGyver válasza mechanikus hozzászólására (») Szept 16, 2006 /
 
Ahogy az előttem szólók:
A saját munka öröme, az felér bármely hi-tech szeméttel, ráadásul nem "csináltattad", hanem a TE teremtményed, ami nélküled nem jöhetett volna létre.
Bántó szándék nélkül mondom: ezen fórum a saját ötlet-munka forrása, nem érdemes ezt felejteni.
Amúgy a fejlődés sosem tecnikai, hanem belső sajátosság.
Üdv: McG: uhuh:
(#) mechanikus válasza Norberto hozzászólására (») Szept 17, 2006 /
 
A készítés öröme nem csak az lehet, hogy Te a saját kezeddel készíted a cuccokat. Én mechanikai műszerésznek tanultam. Meg kell vallanom, hogy a dobozolás, még így is nagyon sok gondot okozott, mert hiába a gyakorlat, elmélet, műszaki háttér nélkül ez így is nagyon nehezen ment. És meg kell valljam, nagyon kevés esetben voltam elégedett a végeredménnyel. Én azt gondolom, ha valaki igényes a saját produktumára, annak muszály kompromisszumokat kötnie! Ettől még a tiéd, csak azokat a munkafázisokat, amik problémásak, kényessek, olyan kezébe adod, aki rendelkezik a megfelelő műszaki háttérrel az adott feladat elvégzéséhez. Ettől az még a TIÉD!
(#) mechanikus válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 17, 2006 /
 
Nem vitatom, hogy jobban néz ki egy aluelőlapos cucc mint egy kényes műanyag. Amit írtam azzal csak azt akartam szemléltetni, hogy otthon, a megfelelő tudás, gyakorlat, és géppark nélkül nem lehet olyan esztétikus dobozokat készíteni, mint ami a boltban megveszel. Nem az előlapra gondoltam, hanem a fémházra.
(#) mechanikus válasza McGyver hozzászólására (») Szept 17, 2006 /
 
Nem vitatom, hogy a saját munka öröme felér bármely " hi-tech szeméttel"! Itt arra akartam csak rávilágítani, hogy a teremtményednek nem kell feltétlenül igénytelen ruhát viselnie! Bocs a megfogalmazásért, de én úgy látom, nem csak az a cél, hogy az az erősítő megszólaljon, hanem az is, hogy az szépen szóljon. És ha ez saját eszköz hiányában nem megy, akkor külső segítséget kérek. Attól az még a tied. SMD technológiát használtál már? A nyákodat magad készíted hozzá? Ha igen akkor nagyon ügyes vagy. Nekem bizony nyákkészítőhöz kellett vinnem a nyákterveket, mert az otthoni technológiám nem volt ehhez megfelelő. Akkor én most nem örültem a teremtményemnek? Pedig nem egymagam készítettem.
Lehet nyákot készíteni otthon. De nem mindegy milyet. A dobozzal ugyanez a helyzet.
(#) McGyver válasza mechanikus hozzászólására (») Szept 17, 2006 /
 
97 óta birtokolok Amiga számítógépet. Ezen a platformon ritka a hardwer-fejlesztés.Viszont léteznek ötletes emberek, akik nem sajnálják az időt és fáradtságot, hogy életben tartsák kedvencüket. Az alaplap 4 rétegű SMD technológiával készült, bővítő-port csak 3 db van rajta, viszont a kiegészítők PLCC-tokos IC-kre vannak "rápattintva". Van köztük pár "homemade" darab. Persze a proci-bővítés dual RISC-CISC felépítésű, de az gyári, az is 4 rétegű. A doboz homemade átalakítás, mivel a péjcé nem olyan csati kiosztású, tehát ott is homemade.
Ezekkel csak azt akartam megvilágítani, hogy láttam már SMD-áramkört, és készítettem is, javítottam is házi körülmények közt. Elégedett vagyok vele.
Varrógépet is javítottam már, pedig nem vagyok mech. műszerész. Csak McGyver :yes:
Üdv.
(#) Norberto válasza McGyver hozzászólására (») Szept 17, 2006 /
 
McGyver-től Csak Norris lehet okosabb és műveltebb
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem