Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   139 / 579
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Rá gondoltam. Nálam van kutya is macska is.
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Annyira a gépre figyeltem, hogy észre sem vettem a képen a müvésznőt. Rendszerint láb alatt van és nem hagy dolgozni. De nagyon jó dolga van, sokszor mondom, hogy szeretnék én minálunk szoba-kutya lenni.

DSC04666.JPG

(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Legalább láthatod, hogy én minden részletre figyelek.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A macskáim egyenként is nagyobbak!
(#) bmajor válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Nahát! Az a sasszi nagyon jól néz ki! Én eddig tartottam a festéstől, de látva hogy milyen eredményt értél el, lehet hogy lefestem a velencém sassziját. Pontosan milyen festék volt?

Az egyenirányító csövet meg irigylem, nagyon tetszenek a régi "lámpák"
(#) bmajor válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Bővebben: Link Itt egy angol leírás a készülékről. A magyart nem sikerült megtalálnom.
(#) Janó bácsi válasza bmajor hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Ez egy dekor ezüst (aluminiumpor) volt, azért mert ez volt itthon (leginkább a nejem használja gyakrabban) de nem egy jó anyag, gyorsan fakul, ha shasszit akarsz festeni én jobban ajánlanám az autós keréktárcsa ezüstöt, az bármelyik festékboltba, vagy tescóba kapható és jobban takar meg tarósabb is.
(#) bmajor válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszi, akkor majd kipróbálom a tecsós keréktárcsafestéket.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A hőálló kályhaezüst ecsettel is kenhető, nagyon jól takar, a fénye is megfelelő. Könnyebb vele dolgozni mert vékony durva szőrű ecsettel az alkatrészek mentén is is kenhető, nem kell alkatrészeket becsomagolni. A fújás macerásabb.
(#) gkari válasza bmajor hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Hát valóban, egy jó GDO sokat segíthet, de egy frekimérő nélkül ezt sem lehet jól elkészíteni, ma már nem is muszály csővel, sokkal egyszerűbb pl. FET-ekkel-ám erre a célra nem is hiszem, hogy muszály, lehet, hogy megteszi egy "varázspálca" is. Mint már sokszor, itt is ajánlom a "Rádió hibakeresés"c. könyvet-letölthető:innen, valamint:ezt, egyébként az EBF cső is lehet rossz, nélküle nincs AM. GDO-ra rengeteg irodalom van magyarul is az RT-k, és RTÉK-ekben is.
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 1, 2011 /

Tiszteletem. Mutatok valami érdekeset. Ez a cső hagyatékból került hozzám, és uttörő becs. szavamra az eredeti kb 65 éves csomagolást most bontottam ki! vagyis még originált volt. A doboz látható szegecsei tartották belül a záró lapokat. Kipróbálni persze nem tudom, nincs mibe bedugni. Ja és még kitöltetlen a jót. jegye, vagyis ha valami kereskedő lepecsételi akkor még van rá 6 hónap garancia (hi-hi)Üdv.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Azért tedd el jól mert elég sok rádióban használták. Előbb utóbb kezed közé kerül olyan rádió amiben kipróbálhatod.
(#) remington hozzászólása Feb 4, 2011 /

Hello Midenki! Régi elkók regenerálásáról keresnék valami leírást, volt róla egy jó kis cikk, de letörölték már, tud valaki ezzel kapcsolatban valami tippet? kösszi előre is
(#) kadarist válasza remington hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Kis árammal töltsd fel 1/3 feszültségig, majd süsd ki szintén kis árammal. Én így szoktam csinálni, ha valami őskövület akad a kezembe.
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Ezt a típust nem ismerem,de ahogy elnézem,lyukkártyára is kell hozzá.Enélkül (szinte) használhatatlan.Esetleg ha találsz hozzá leírást,abban talán van adat az egyes csövekhez való kód ügyében.
Máté.
(#) remington válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Köszi! Megpróbálom

Tanácsot szeretnék kérni VT Velence típusú rádióm közép hullámon működik, jól fogja az adókat, de olyan mellék zaj van, "mintha egy helikopter szállna épp fel mellőle". Rövid hullámon nincs semmi plusz zaj benne. Valakinek van 5lete rá?
(#) kadarist válasza remington hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Számítógép vagy valamilyen digitális kütyü nincs mellette?
(#) remington válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Körülnéztem, DÖBBENET.... kihúztam a wifi routert s amint kihúzom elhallgat a zaj.... még ilyet
(#) zolika60 válasza remington hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Hát igen. kadarist-ról sejthető, hogy látott már ilyesmit.

Még 1 hasonló kérdés: rövidhullámon nagyon szép fog adókat de középhullámon nagyon búg, zajos. Ennek a megoldása a jó antenna/földelés volna? vagy a rádióba is érdemes az alkatrészek közül valamit ellenőrizni? (szintén VT Velence)
(#) bmajor válasza remington hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Nekünk kapcsolóüzemű halogéntápunk van az egyik helységben, kb 200 wattos. Na az teleszórja az egész közép és a rövidhullámú sávot kb 3 MHz-ig úgy hogy egy adót se lehet fogni...
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 6, 2011 / 2

Írok kicsit a csőmérőkről általában. Bár ezt a konkrét típust én sem ismerem, de a működése ennek is azonos lehet a többi ilyen készülékével. Vagyis a csőlábakra üzemi feszültségeket kell kötni, és az anódáramot mérni a rács-katód veszültség föggvényében, és erről lehet következtetni a cső működésére. A kártya (kártyák) arra valók, hogy a különböző tipusú jellegü csörendszerek lábainak bekötéséhez a megfelelő csatlakozást biztositsák.
Valószinü volt vagy 10-15 kártya, amire rá voltak írva a csőtipusok, amihez a bekötésük használlható volt.
Annakidején az ötvenes évek végén én is csinálltam, még tanulóként egy hasonló müszert, kvázi vizsgamunkaként. A megfelelő bekötésekhez természetesen nem kártya volt, hanem az előlap közepén körbe 9 banánhüvely, melyek a csőlábakhoz voltak kötve, és fexi kábelen 4 banándugó, amelyel a katalógusból kinézett bekötésekhez a megfelelő feszültségeket lehetett továbitani. A müszer szépen működött is de a gyakorlatban soha nem használltuk semmire. Egyszerübb volt ugyanis egy csövet a maga helyén a készülékben bemérni, a hibáját behatárolni, mint kivenni és a csőmérőbe bekötni. Azonkívül annakidején, még az amatőr műhelyekben is volt tartalékcső, ha máshonnan nem akkor egy másik működő készülékből, és egyszerübb volt átdugni, mint a csőmérővel vacakolni. Ráadásul nem minden hibát lehetett vele kimérni, hiszen az esetleges kihagyásokat, mikrofóniát, frekvencia érzékenységét stb, nem lehetett vele kimutatni.
Valószínüleg ezért nem terjedtek el a gyakorlatban az ílyen készülékek.. Aztán pár évvel később az én épitett müszeremet is elérte a végzet, a munkavédelmi ellenőr szétszedette velem mert balesetveszélyesnek tartotta a banándugón lógó 300V anódfeszültséget (Ígaza volt!) Üdv:
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Hát némi ügyeskedéssel valószínü ki lehetne vezetni valahogy a csőlábakat, és valamilyen kapcsoló, csatlakozó, érintkező rendszerrel biztos használlhatóvá lehetne tenni. Az is lehet, hogy a kártyákat is le lehetne gyártani, csak tudni kellene, hogy milyen módszerrel kapcsolnak? Lehet homlokérintkezős, lukkártyás, esetleg csak passzivan, kihagyásokkal kapcsolós, át kéne nézni a kártya házát. Maga a bekötés kibarkhokbázása nem olyan nagy feladat. Ha csinálsz a kártyaházról használható felvételt, talán ki tudok találni valamit. Üdv.
(#) kisgeri válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Na újra vagyok már. Igen, ez a monoszkóp cső is egy ilyen magyarországi berendezésből származik (nem én bontottam). Meg van hozzá a teljes tartószerkezete, eltérítőtekercsestül, árnyékolással. Sajnos az elektronika nincs, de találtam ilyen csőhöz rajzot. Hátha egyszer még eljutok a beüzemelésig.
(#) remington hozzászólása Feb 8, 2011 /

Hello! Most jutottam hozzá egy orion 122 típusú készülékhez, ránézésre érintetlen állapotba.(csövek megvannak, a doboz kicsit szuvas. Áram alá nem helyeztem még, inkább várnék tőletek ötletet,véleményt, bármi infót róla, ki hogy próbálná meg életre kelteni, mit néznétek meg előszőr rajta stb. Képeket mellékelek róla.(a csöveket kiszedtem a kép készítéskor már)

Köszi: R.
(#) Janó bácsi válasza remington hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Szép kis gép, jó felújítási alap. Ez egy egyenes rendszerü 2 hangolt körös 2+1-es készülék, teljesen másképp kell kezelni, és működtetni mint a szupereket. Egy állomás beállításához 3 forgató gombot kell megfelelően egymáshoz állítani, hangolni. Először a hangoló forgóval kell beállitani körülbelül az állomás helyét, majd a visszacsatoló forgóval belőni a szükséges visszacsatolás, érzékenység mértékét, és az antenna rövidzárral a bemenő érzékenységet, hangerőt. Ezt kell többször ismételni, mire beáll egy állomás.
Alapos tisztitás után mérd meg még csövek nékül a fűtőfeszültségeket, mert úgy látom, hogy a trafója nem eredeti. Az EF 6, és az EL 3 , 6.3V váltó az egyencső meg 20V váltófesz kell legyen. Utána bekapcsolhatod csövekkel, jó lenne a hálózati körben sorosan egy váltóáramú ampermérő, mert azon látni az esetleges zárlatokat. A teljes áramfelvétel a bemelegedés után, ha nincs valami zárlat, 0.2, 0.3- A lehet. Az elkókat minden valószinüség cserint cserélni kell, ezt hangos morgással fogja jelezni a készülék. A többi hiba, ha van, csak módszeres hibakereséssel állapitható meg, de ezt majd később, ha leírod a jelenségeket. Üdv.

Kifelejtettem, hogy visszacsatolt audion rendszerü, és itt a rajza a Kádár könyvből, azért innen mert rajta vannak a csőfoglalat bekötései is.

Orion 200.tif

(#) remington válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Köszönöm a tanácsot! Most eljutottam addig hogy nagyjából kipucoltam, a dobozból nem bírtam még kivenni mert a gombok csavarjai nagyon be vannak rohadva. Feszültség alá helyeztem minden cső fűtött (ránézésre,de amint kiszerelem a dobozból, mérem is) s nagyon halkan búgott. egyelőre mást nem csinál csak picit búg, de ezis valami kezdésnek

Igy sajnos már jártam én is,emlékszem nagy szívás volt. Ha van próbáld meg csavarlazitóval, esetleg olajosbenzin, petróleum stb segíthet, de a szomszéd öreg autószerelő haverom szerint a legjobb rozsdaoldó csavarlazitó a sima csapviz, azzal is meg lehet próbállni. Ja és még számitásba jöhet a langyos, ecetes, csigafúró is! Hát jó szenvedést.
Következő: »»   139 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem