Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   232 / 581
(#) Malfox hozzászólása Máj 19, 2012 /

Na elkészült a Goodmans magassugárzó doboza, a furnérozást és a politúrozást is én követtem el.
(#) Malfox válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Köszönöm, a furnérozás nem volt egyszerű, de csak összehoztam.
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Van egy tekercs az antenna körben, (hullámcsapda vagy szívó tekercs?) hiányzott a kondi és a tekercs szakadt volt, kicseréltem másikra. Kis állítgatás és bejött a Kossuth és még két adó 1200-1300 körül. A búgás abba marad ha ráhangolok az adóra. Antennának 1m hosszú műszer zsinórt használok. Ha kihúzom az antennát nincs búgás, igaz adók sem jönnek. Holnap még átnézem az oszcill. kondikat, mert arra már nem volt időm.
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Az antennával párhuzamos tekercs a KF szívó, soros rezgőkör 33 pF-es kondival, ennek hiánya nem okoz érzékenység romlást, csak az antennán bejutó középfrekvenciás jelek kiszűrésére szolgál. Nincs is minden rádióban. Antennának kevés egy műszerzsinór, 10-15 méter vezeték kell padlásra, erkélyre, udvarra kifeszítve a legjobb. Kötheted, valami nagyobb fémtárgyhoz is (radiátor, bojler, vízcsap vaskorlát, stb, ) ilyenkor a villamos hálózat veszi át az antenna szerepét, és általában több zavaró jelet is vesz fel a készülék. Valószínű innen a morgás is. Ha már jönnek állomások, akkor az oszcillátor nem rossz, valószínű, csak helyre kell hangolni. Az antennán bejövő hálózati morgások kiszűrésére nézd meg a hál. trafó bemenetén levő 4.7 nF-os hidegítő kondit, valószínű átereszt, legalább 680V-os ra kell cserélni. Üdv.
(#) Vales válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Csodaszép lett, Gratulálok!
Gyerekkoromban a suliban is volt egy ilyen rádió, napköziben ebéd közben hallgattuk. Feltörtek az emlékek!
(#) horváth lajos hozzászólása Máj 20, 2012 /

köszönöm ilyen régi mm elkot hol lehet be szerezni 50uf+50uf 350v
(#) Malfox válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Nyáklapba ültethető kivitelben van nekem pár db, de sokszor előfordul a legnagyobb aukciós weboldalon is.Üdv
(#) Puklee hozzászólása Máj 20, 2012 /

Üdv! Tudom ez nem az elektroncső topik de itt szoktam többet írni és épp a cső se új. Szóval van a képen látható elektroncső nem tudom beazonosítani. A fűtése így hidegen mérve sima multiméterrel 2 ohm.

Kép(11).jpg

(#) Puklee válasza Puklee hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Még annyit hozzáteszek, hogy a tetején az anód van kivezetve, 3-rácsos (tehát pentóda) a fűtőszál pedig hasonlóan van befűzve mint egy izzólámpába(4 voltról fűtöttem akkor látszott igazán) és egyben a katód is.
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Sikerült, már nem zúg, kivéve ha a szomszéd barkácsol, de akkor még a TV-t is zavarja. A 4,7nF kondit nem tettem vissza amikor elkezdtem javítani. Találtam még benne rossz forrasztásokat is. Nagyot csökkent a zaj, ami meg maradt az már hangolási probléma lehet. Már csak a dobozt kell festeni, és mehet a polcra a társaihoz.
Köszönöm a segítséget!
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok!
Mostanában több helyen is olvastam a kondenzátorok formázásáról. Korábban viszont sosem hallottam róla és ennek megfelelően nem is alkalmaztam, pedig megfordult a kezemben több nagyfeszültségű, nagy kapacitású, nagyon régi és új is, de sosem volt gond velük. Mennyire valós dolog ez, vagy mennyire "ezotéria"? Ha valós akkor nekem eddig csak mázlim volt?
Csak onnan ugrott ez be, és azért is ide írom, mert most került hozzám két MM 50+50µF 350V/385V kondenzátor, az egyik 1967-ben a másik 1970-ben készült, és fogalmam sincs mikor használták őket utoljára, de én formázatlanul beépítettem őket és hibátlanul működtek.
(#) Class-A-. válasza Vales hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Még nem néztem a belsejét ,de azt hiszem ugy van ahogy mondod. - Nem tudom mit kezdjek vele ,gondoltam kiveszem belőle a végfokot,de sajnálom szét szedni.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Máj 21, 2012 / 1

Azért működik kifogástalanul, mert a 3-4 be és kikapcsolás formázta az elkót. Egyébként elektrolit kondenzátorokat szokás formázni, sokszor elsőre rossznak kinéző kondit is sikerül életre lehelni a formázással. Én soros egyenáramú ködfény (glimm) lámpával formázok minden régi elkót. Ezen jól látható, hogy az első bekapcsolás, és kisütés-kor a kondenzátor még zárlatot mutat (a glimm világít folyamatosan,) kb a 10. kisütés után, ha jó az elkó, a glimm teljesen kialszik, ha a kondi feltöltődött, vagyis nincs egyenáramú ellenállása. Tehát a régi elkókat, lehet, és kell is formázni beépítés előtt. Üdv.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Köszönöm! Ezután jobban odafigyelek erre a témára!
(#) Action2K válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Bizony, mázlid volt eddig, mert egy leöregedett elkó nagyon csúnya dolgokat is tud ám csinálni. Jobb esetben csak szimplán, a zárlatos viselkedése miatt, kiveri a biztit. Más esetekben, ha nagyobb a belső ellenállása, akkor felmelegszik. Nekem egy ilyen kátrányos elkó régen kifolyt. A legrosszabb esetben a benne keletkező gázok hatására fel is robbanhat. Szóval, mielőtt felhasználnál egy ilyen matuzsálemet, nem árt előtte formázni, illetve a kapacitását sem árt ellenőrizni, hogy ne a macit kelljen utána keresni a cuccosban.
(#) SimonIstvan hozzászólása Máj 22, 2012 /

Hahó!

Újabb padlás újabb rádiók! Találtam két darab táskába integrált kis sokolt. Estére nyomok képet!
(#) BarnaPili válasza SimonIstvan hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

[OFF] Te kéményseprő vagy,hogy ennyi padláson jársz kelsz ?
István
(#) speed008 hozzászólása Máj 22, 2012 /

Üdvözletem!

A profin felújított rádiók és a profi segítők láttán bennem is megindult a restaurálhatnék.
Mamám padlásán találtam, e Orion AR601 es rádiót.
Elmondása szerint a rádió az utolsó használatig tökéletesen működött, csak bejött az új technika, és a padlásra került.
Érdekelne, hogy első indítás előtt miket kellene átnézni, rendbe rakni, esetleg kicserélni. Olvastam, hogy a csőfűtéseket szokták mérni használat előtt.
Segítséget kérnék, hogy ebben a rádióban ezeknek az értékeknek mekkorának kelen lenniük.
A rádió kapcsolása :Bővebben: Link itt megtalálható.

Remélem segítségetekkel sikerül felélesztenem a főnixet porsírjából.
Üdv.Speed008
(#) Class-A-. válasza speed008 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Nagyon szép rádió! El ne puskázd! Csak jóra csináld meg,mint ha új lenne úgy! - Én rég óta pályázom egy ilyenre.
(#) gkari válasza speed008 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Inkább első "indítás" előtt érdemes néhány dolgot átnézni, e topicban olvass vissza, minden tanácsot megtalálhatsz(de persze azért kérdezzél is).
(#) speed008 válasza gkari hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

A linket beraknád újra?, mert valamiért nekem nem jön be.

Nem akarom elrontani ezt a szépséget, azért is fordultam hozzátok!
(#) Janó bácsi válasza speed008 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Először ki kell tisztítani a készüléket, legjobb kompresszorral (nagyobb pumpával) kifújni, majd puha ecsettel, porszívóval végleg portalanítani. Vigyázz hogy el ne tépj, valamilyen vékony vezetéket, tekercset stb. Közben ki lehet szedni a csöveket, majd a készüléket a dobozból , vigyázz, hogy le ne törd a varázsszem csúcsát!
Én ilyenkor szoktam egy kis kontakt anyaggal befújni a pot. métereket, meg a hullámváltót, de ezt lehet később is. A bekapcsoláskor érdemes sorba kötni a hálózattal egy váltóáramú ampermérőt, ezen látni lehet a bemelegedés folyamatát, meg ha valami zárlat van azt is. A bemelegedés utáni áramfelvétel nem lehet több 0.3 A-nál. Ezután lehet majd meghatározni az esetleges javítás menetét, attól függően, hogy hogyan szólal meg. A doboz felújításáról már többen többször írtunk, keress vissza az oldalakon. Üdv.
(#) _BiG_ válasza speed008 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Azzal kezdd, hogy az összes csövet kihúzod a foglalatából és megnézed, nem repedtek-e a csövek, nem levegősek-e, illetve a foglalatok épek-e. Koszt le kell szedni.

Aztán ellenőrzöd, hogy 220V-ra van-e állítva a tápfesz-kiválasztó.

Megnézed, zárlatosak-e a hálózati trafó primerjén levő 4,7nF-os kondik! Csúnya füstjeleket csinálnak, ha valamiért a biztosíték nem ég ki. Kis problémát okozhat, ha bár műszerrel nem zárlatos, de a 230V már átüti. Előfordulhat ez is.

A megfelelő biztosíték berakása után (ha nem lenne benne, vagy meg van patkolva, vagy nagyobb áramú), áram alá helyezed. Ha a trafó nem zúg, nem melegszik, akkor már jó a trafó, meg a szekunder oldalon sincs zárlat. Célszerű a szekundereken feszültséget mérni, számíts rá, hogy az üresjárás 300V fölött is lehet.

Még az EZ80 berakása előtt célszerű a szűrőelkókat formázni. Ezt legjobb külön tápról végezni (200V megteszi), addig leforrasztva. Soros ellenállás legyen (mondjuk 10k)! Áramot kell mérni, akkor jó, ha a szivárgási áram 1-2 mA-nál nem több, még soros ellenállás nélkül sem. Töltés-kisütési ciklusokat kell végezni, a kisütést nem szabad rövidzárral végezni! Kivégzi az elkót! Egy 1k-s ellenállás megteszi kisütésnek.

Ha jók az elkók, mehetnek vissza a helyükre.

Majd jöhet a helyére az egyenirányító és a végfok cső (utóbbi a terhelés miatt, különben a szekunder feszültség túllépheti a szűrő elkók üzemi feszültségét és átüthetnek!).

Ilyenkor is jó szaglálódni, figyelni, nincs-e túlterhelés (a végcső anódja nem izzhat, segédrácsa sem, a dióda sem szikrázhat... stb.).
Célszerű feszültséget mérni: fűtés, nagyfesz.
Esetleg a csövek fűtőkörébe érdemes egy jól méretezett soros ellenállást tenni majd, mert nem 220V van már a hálózatban, hanem 230V, és a 6,3V feljebb megy, 6,5V fölé. Ez nem túl jó a csöveknek sem.

A papírkondikat egyesével lehet vizsgálni, hogy nem zárlatosak-e. De érdemes őket felújítani a papírhengerbe tett műanyagszigetelésű kondikkal.

Hirtelen ennyi. Majd akinek még jótanácsa van, megosztja
(#) speed008 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

A tápfeszültség a mostani állás szerint 240v on van, de van 220v os állása is. Akkor most melyiket válasszam? Mert a háló feszt most ugye 230v

A csövekről a koszt milyen eljárással lehet leggyorsabban eltakarítani?
(#) horváth lajos válasza speed008 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

szia szerintem a 240-est válaszd nekem is a régi rádióim 240v-ra van álitva üdv lali
(#) Action2K válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Ha jól látom, a trafó 240V-os állásban van.
(#) speed008 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

A doboz felújításától nem féllek annyira, mert bútorokat szoktunk restaurálni.
Engem az elektronikája izgat főleg, mert szeretném működőképes állapotba hozni. Elvileg a rendszer elvileg működött, de az se ma volt.
(#) speed008 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Igen 240v ban van most, bár a képen nem látszik túl jól, de az az utolsó állás.
(#) _BiG_ válasza speed008 hozzászólására (») Máj 22, 2012 / 1

Javaslom inkább a 220V-os állást és a fűtésbe egy kis ejtőellenállást sorba - a csövek katalógus szerinti fűtőáramát összeadva és a most 220V-os állásban mért leterhelt fűtőfeszültség és a kívánt érték (6,3V) különbségét elosztva vele, megvan az ellenállás.

R_soros = {U_{futo merve 230V-nal 220V-os allasban} - 6,3V} / {sum{}{} I_{futo katalogus szerint}}

Alulfűteni nem jó a csöveket. Hamarabb megadják magukat.
Az anódfeszültség kevésbé kritikus. Legfeljebb a varázsszem lesz haloványabb a 240V-os állás esetén, illetve szebben virít, ha 220V-osra van állítva a trafó.
(#) horváth lajos hozzászólása Máj 22, 2012 /

Sziasztok van egy gyenge fényű em80-as csövem mitlehet vele csinálni hogy jobb fénye legyen üdv lali
Következő: »»   232 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem