Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia!
köszönöm a választ rádió ügyben,most ,hogy megtisztogattam és át forrasztottam pár csatpontot,a potival halkítható vagy erősíthető a búgás de most már egy pár helyen mintha érzékelne állomást de ott mindig hangosan felsípol még mindig nem találom a bajt . mi a véleményed? üdv:dava
Egy magasfrekis gerjedés kiszűrése nem egyszerű ügy, okozhatja valamelyik hidegítő kondi szakadása, de én leginkább hangolási problémákra gyanakszom, a KF-eket, meg a mod., oszc. részt kell újrahangolni, de ehhez kell egy szignálgenerátor. Ajánlom figyelmedbe, hogy pár bejegyzéssel ezelőtt BIG letölthetővé tette Gyurkovics Attila könyvét, a rádiókészülékek módszeres hibakereséséről, azt kellene figyelmesebben áttanulmányoznod.
Üdv mindenkinek. Régi készülékek javításánál gyakran előforduló hiba, hogy a csövekről lejön, megszakad az árnyékoló festék, ezért különböző morgások, gerjedések állnak elő. Én tegnap a most vett Orion 344 egyik UCH 4 es csövének árnyékolását újítottam fel, a következő módon. A régi festéket lekapartam, majd szigszalaggal kitakartam a nem festendő részeket. Ezután az üveget lefújtam grafit spraj-vel, és még száradás előtt beszórtam alumíníum porral, amit a festékekbe szoktak keverni. Száradás után leellenőriztem, kb. 1-2 K ohm a legtávolabbi pontok között az ellenállás, ami bőven megfelel.
Ezután kapott egy kis arany szint, hogy szebb legyen. A többit a képeken. Megjegyzés: az eljárást nem én találtam ki, én is úgy olvastam egy szaklapban.
Szia!
Köszönöm az infót.A kimenő trafónál babráltam mikor egyszerre csak megszólalt a középhullámon azt hittem én vagyok az ellenállás,egyenlőre csak ez az állomás van de megpiszkáltam az egyik 50uf szűrőt a zúgás abbamaradt és most tovább babrálok. üdv: dava
Üdv minden "hifipákásznak"!
Egy egyszerű kérdésem lenne: volt-e vagy van-e valakinek PHILIPS NG 1415-ös rádiós erősítője, aki meg tudná nekem mondani, hogy ez az erősítő a kimenő 17Wattot összteljesítményben vagy csatornánként(4) adja-e ki. Tehát 17Wattos-e, vagy 68W. De a hátlapján csak annyi van: 17W, 4-8 ohm, akkor meg megint nem stimmel semmi. Ha valaki hallotta is ezt a szépséget a hangminőségéről is szívesen venném az infót! Köszönöm előre is!
Köszönöm a segítséget. Akkor ezek szerint általánosan elterjedt szobai 8 ohmos hangfalakon 2x8,5Watt a kimenő.. Nem is értem miért kell 1968-ban 4 ohmos rendszer mikor majdnem mindegyik akkori hangszóró relatíve 8 ohmos...
A radiomuseum oldalát néztem előtte, sőt a tulajjal is értekeztem akinek a készüléke látható az oldalon, ugyanis azt a készüléket készülök a megvenni.
De Ő sem tudta megmondani a tényleges adatokat és a radiomuseum is begyűjtött adatokat közöl, persze itt kivételesen fent van a rajz.
Nem olvastad el rendesen a leírást. A NOTES soron világosan írja a 2 X 17-W ot. Azért 4 ohmos a kimenet, mert ha mind a 4 csatlakozóba 8 ohmos hangszórót tesznek, akkor az eredő 2 X 4 ohm.
Értem, értem, csak már fél délutánt rááldoztam, írtam tulajnak, gondolkodom milyen hangfalat építsek neki vagy egyszerűen csak vegyek 1 Wharfedale Triton-t.
Tehát forog az észkerék... Köszönöm szépen a választ és az agyam helyrerakását!!!
T. Janó Bácsi Kicsit visszább írtam hasonló felújítást, én ezüst pasztával oldottam meg az új árnyékoló réteget. A festést pedig hőálló matt pirossal, már amelyik csövön piros a védőfesték. Eddig igen jól működik.
Üdv!
Bocs, de vagy nem olvastam, vagy már nem emlékszem rá azzal a rengeteg eszemmel, ami van nekem. (Hi-hi) Egyébként régóta keresek már ezüst pasztát, de sehol nem kapok. Nekem még régről van egy nagyon kevés, de azt tartogatom a pot. méterekre, meg fólia szakadásra, úgy hogy ezért döntöttem a leírt eljárás mellett. Ezt egyébként valamelyik osztrák kolléga írta le először és viszonylag egyszerű olcsó eljárás, az egész meg volt kb. 10 perc alatt, plusz a száradás, és jól bevált, már szól a készülék, és nem gerjed vele. De azért az ezüstözés biztosan jobb lenne. Üdv Janó bá.
Sziasztok! Van egy jó nagy hangszóróm,amelyet hosszabb távon szeretnék üzemeltetni a pacsirta rádióval.. A rádiókészüléken ugye 5 Ohmos hangfal csatlakozási lehetőség van feltüntetve.. és csöveseknél ugye pontosan az illesztésen áll vagy bukik a "kifogástalan eredmény" az általam talált szép nagy hangszóró adatai pedig: RFT VEB elektoakustic Leipzig L3060PB 12,5VA Z=6 Ohm Made in GDR. Próbára rákötöttem,és nagyon szépen szól.. maga a készülék eredeti hangszórója sem halkul le.. teljes erővel szól+ még ez is döng szépen.. jó testes hangot ad. Kérdésem az hogy maradhat ez így? A rádió nyílván nem tudja még a harmadáig sem kihajtani,de azért nagyon keményen,hangosan szól.. olyas fajta URH beépítést kapott a készülék mint amit Janó bácsi ajánlott,és cseszett jól szól.
Szia! Itt a kapcsirajz,a javitós doksikat meg elküldöm a mail cimedre. Használd sikerrel.Üdv pali
Nem okoz semmi problémát, nyugodtan így hagyhatod.
Köszi akkor maradt így!
Szevasztok!
A BURABU-n lőttem ezt az apróvadat(Orion 222). Szombaton du. 2-ig nem kellett a kutyának se, nem tűnt fel senkinek. Igaz nem volt valami ígéretes az összetört dobozzal de a belseje teljesen komplett volt ezért 5 E Ft-ot áldoztam rá. Egy hét sem telt el és készen van és e típus árait figyelve végül is nem volt rossz bolt. Amúgy meg hiányzott a gyűjteményemből, csak azok a fránya anyagiak eddig nem engedtek lőtávolba.
Hiába no, a profi szeme meglátja az ocsu közt a búzát. Jó vásár volt, meg szép is lett nagyon. Meg hogy is van az, hogy az ilyeneknek az ember rögtön nekiesik csinálni? Gratula. Janó bá.
Üdv!
Nagyon Szép kis rádió, Gratulálok hozzá! Annak pedig külön örülök, hogy a BURABU-n személyesen is találkoztam Veletek! A meghatottságtól még fényképezni is elfelejtettem, no majd legközelebb. V.Attila
Üdv mindenkinek. A héten én is nekiálltam az egyik új szerzeménynek az Orion 344-nek. Kicsit a szívem csücske lett ez a rádió, mert a benne levő bélyegző szerint, szinte napra egyidős velem. Amikor megvettem, láttam, hogy eléggé lerobbant állapotban van, de azért erre nem számítottam. Úgy döntöttem, hogy ezt most nem csiszolom, pucolom, ezüstözöm agyon, igyekszem megőrizni az eredeti állapotát. Valaki a jelekből ítélve, legalább 30-40 éve úgy javította rádiót, hogy nem használt forrasztó pákát, az alkatrészeket tőből kicsípte, és az új cuccok kivezetését, egyszerűen összecsavarta a régi kivezetéssel. Legalább 4-5 kondit, meg 6-7 ellenállást cserélt így. De volt több olyan ellenállás, amit pótlólag ugyanígy épített be de semmi funkciója nem volt, mert egyéb helyen az áramkör rövidre volt zárva. Egy teljes munkanapba került mire a rajz szerint az egészet visszakötöttem, meg beforrasztottam, illetve a rossz alkatrészeket kicseréltem. Ráadásul több helyen hibás a Kádár könyvben a rajz. Igen útálatos dolog a régi textíl-gumi szigetelésű bekötő huzal, is, mert rondán felbomlott a vége az idők során, ezt zsugorcsővel igyekeztem eltüntetni. De most már szól, mindhárom hullámsávon, egész jó az érzékenysége, meg vagyok vele elégedve. Turkáltam hozzá egy korabeli gerjesztett hangszórót, igaz azt is újra kellett tekercselni. Valamennyire jutottam a dobozzal, is, ki vannak cserélve a hibás furnír részek, most jön a neheze, vagyis a pácolás, csiszolás, lakkozás, hogy minél észrevétlenebb legyen a javítás. Hát eddig ennyi.
Még képek
Üdvözölök mindenkit!
Szert tettem egy jugoszláv Elektronska Industrija Nis gyártmányú Simfonija F típusú rádióra. Kicsit kopottas, csövei hiányoznak (ez nem gond, csövek vannak, a hátlapon rajta van a típusuk/pozíciójuk). Az egyik hangszóró sincs benne, de van egy belevalóm, bár nem tudom, jó-e. Ami hiányzik az a kapcsrajz. A szimpla Simfonijáé fenn van az RMorg-on, az F-é nincs, de mivel nem vagyok regisztrálva, le nem tölthetem amazt sem (nem eccerű eset a regelés...). És az csak remélhető, hogy nagyjából azonos a kettő. Valakinek esetleg megvan a rajza, vagy a szimpla Simfonijáé, netán regisztrált tag az RMorg-on és hálás köszönetért letöltené az utóbbiét és elküldené nekem? Néhány kép alant. Üdv!
Ne ess kétségbe! A csövezése alapján hasonlítsd össze egy magyar kapcsolási rajzzal! Akkoriban nagyon egy kaptafára készültek a rádiók, csak a küllemükben tértek el. A Videoton is átadott a románoknak és a jugoszlávoknak is gyártásra rádiókat, biztos találsz hasonlót.
Ha nem a hátlapról, meg a skálaüvegről tettél volna fel képeket, hanem a belsejéről, meg az aljáról, valószínű többet tudnánk segíteni.
Bocs, most látom rossz a címzés. Elnézést.
Kedves Janó bácsi!
Tanácsodat követve este teszek föl képeket a belsejéről is (azért nem tettem, mert azt gondoltam, a beazonosítást jobban megkönnyíti a külső). Nem most teszem, mert kicsit megadjusztálom őket, ehhez idő kell. Nem dobozoltam ki, ahhoz most nincs időm. Azt most vettem észre, hogy csak egyhangszórós - az oldalán van a zajforrás. Tehát nem hiányzik egy. Csak kívül mindkét oldalon van rács. Hogy hova tettem a szemem... Az is látszik, hogy a hangszórómembrán eléggé leharcolt, szakadt, a peremrésznél is, de láttam egy sugárirányút is. A pille, a tekercs állapotáról nem tudok többet. De van egy másik, mint említém, talán az jobb, vagy kettőből egyet össze lehet rakni. Azt sejtem, mi a különbség az F-es meg a "sima" Simfonija között, mert van egy másik sasszim, amin az URH egység még nem dobozos - az lehet a "sima". Ezen dobozos, de a furatok alatta a másik sasszin látott áramkörhöz illeszkednek - azaz kivették azt, betették a zárt dobozost, a sasszin nem változtattak. Az aljáról is csináltam képet, meglepően kevés alkatrészből áll. A varázsszem EM84-es, a "sima" Simfonija EM80-assal virított. A skálaüvegen is látszik, más a maszk (szerintem ezért fontos a skálaüveg is - a feliratok, nyílások...). Ja, majd' elfeledem: gyárilag az alján két csavar viaszplomba nyomait viseli, természetesen ezek már nem épek, úgyhogy az eredeti alkatrészeltség nem garantált. Ahogy az eredeti bekötés sem. Ha az általad is bemutatott 344-es "javításait" nézem, kilel a hideg. Az "egykaptafát" eléggé össze lehet kócolni A segedelemért előre is köszönet mindenkinek
Nem esem
(Csak eccerűbb az élet, ha van "vonalvezető", mert akkora rutinom azért nincs, mint nektek, bár olvasok a témában.) A csövezése az ECC85 - ECH81 - EF89 - EABC80 - EL84 - EZ80 "vonalat" követi. Csak a hátlapon elfeledtek képet cserélni, mert azon a felirat még EM80 a varázsszem, az én szememre meg EM84 - a skálaüveg is ezt "támogatja". A többit már leírtam Janó bácsinak Hm, a Kádár-könyvek megvannak elektronikusan, adtál egy tippet, hogy a későbbi típusokat megnézzem és hátha megtalálom köztük az "őst". Köszönöm
Az általam ismert kapcsolásoknál az F betűt a ferritantenna jelenti, vagy is belső antennával is lehet üzemeltetni az AM-et. De lehet hogy itt nem így van. A csövezése alapján, ez egy általánosan használt kapcsolás lehet, nem hiszem, hogy bármi különleges lenne benne, vagyis sok rajzból követhető. Üdv.
Idézet: „Az általam ismert kapcsolásoknál az F betűt a ferritantenna jelenti,” Ezt találtam az RMorg-on: "Similar to Simfonija. Ferrite rod antenna." Azaz jók az ismereteid, Janó bácsi Köszönöm
Az új szerzeményem,egy Bulgár csoda,szerencse,hogy van egy külön belseje is . Működik,eredetileg gondoltam a véget kiszedem és egy stereo mühely erősítőt csinálok belőle.De sajnálom szét barmolni így lehet új politúrt kap és így marad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |