Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   240 / 581
(#) Vales válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Ez egy gyönyörű, Resprom A102, tetején lemezjátszóval.
Gyerekkromban egy nagyon kedves rokonnak volt ilyen (R.I.P.) és nagyon jól szól.
Nekem A104 van, elektronika ugyanaz, de az álló és nem fekvő kivitel.
(#) Class-A-. válasza Vales hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Nem láttam még azt a kiadást.Egyébként nagyon jó a hangja .Az URH ja is szól de itt csak az ukrán rádiót veszi,de azt nagyon antenna nélkül csak a szalag kábel ami a készülékhez van.Azt hiszem megtartom igy,nem szedem szét végfoknak.A 2 db videotont azt szét szedem végnek,bár van egy stereo vidi is.A vég ugyan olyan mint a másikokban.

Az URH t át lehetne hangolni ?Persze nem konverterre gondoltam hanem az urh egységet hangolni .
(#) Vales válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Elméletileg át lehetne, a gyakorlatról inkább más kolléga tudna itt jobban nyilatkozni. Azonban valószínűleg a teljes CCIR sávot nem lehetne bele tenni, mert az OIRT az 66-73 volt, tehát csak 7MHz átfogás kellett, a CCIR vizsont 88-108MHz, vagyis 20MHz(!) sávot kellene átfogni. Nos, szerintem az nem jönne össze, vagy az alja, vagy a teteje lenne meg a sávnak.

Igen ,ez a dilemmám nekem is,pedig úgy szeretnék egy csöves URH s rádiót.-Más ötlet?
(#) zolika60 válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Janó bácsi megoldása például? Bővebben: Link
(#) speed008 válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Üdv!
Én is most élesztettem fel egy ilyen példányt. Nagyon jó hangjuk van szerintem. Az URH csöve Veszprém megyében a Petőfi-ig terjed.

Érdeklődnék, hogy nálad a varázsszem mozog-e urh állásba? Mert nálam csak zölden világít, de más hangsávon tökéletesen megy.
(#) Class-A-. válasza speed008 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Pasz.Nem is figyeltem.De most már nem is tudom megnézni mert holnap utazom és jövő hó 18 án jövök ide.
(#) speed008 válasza Class-A-. hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Üdv.
Azért köszönöm.
Jó utazást
(#) Vales válasza speed008 hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

A varázsszemet, mint hangolásjelzőt az AGC vezérli, ami elsősorban az AM-sávokon működik intenzíven és hatékonyan. Ezért valószínű, hogy a varázsszem csak HH,KH,RH vételnél aktív, egyébként nem.
(#) Janó bácsi hozzászólása Jún 19, 2012 / 1

Néha volt inaskoromban egyszer megkérdeztem a "Mester Urat" (50-es évek) hogy miért fontos a varázsszem a rádiókban? Jött is a válasz: azért fontos édes fiam, mert így többet lehet kérni érte. Másképp fogalmazva, aki füllel nem hallja meg, hogy mikor van középre hangolva az állomás, azon a varázsszem sem nagyon segít.
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Szerintem aki füllel nem hallja, az talán szemmel látja. Azaz a varázsszem a süketek segedelme
(#) fegyvermester válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Na igen, de a süketen nem sokat segít a rádió hallgatásában a varázsszem
Erre van a TV
(#) _BiG_ válasza fegyvermester hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Az ötvenes években nem sok tévé szaladgált kis hazánkban, hogy kiszorítsa a varázsszemet...
(#) zolika60 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

No meg a hallók is szerették nézegetni.
(#) fegyvermester válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Ott a pont
(#) speed008 válasza Vales hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Üdv!
Köszönöm. Én is valami hasonlóra gyanakodtam.
(#) gkari válasza Vales hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Az Akkord-ban URH-n is működnie kell a varázsszemnek, igaz, nem mozdul még, de már hallható vétel lehetséges. AM-ben persze érzékenyebb.
(#) Janó bácsi hozzászólása Jún 20, 2012 / 2

A csöves URH-s készülékekben az FM-en a varázsszem szinte soha nem működik rendesen. Ennek kapcsolástechnikai okai vannak, a kijelző a KF jel maximumát mutatja, ami szinte soha nem egyezik meg a feldolgozott hangfrekis jel torzításmentes középpontjával. Általában, ha a varázsszem lepkéje a legnagyobb kitérésen van, akkor kicsit mellé kell hangolni, hogy a legjobb hangot kapjuk. Ezen próbáltak úgy segíteni, hogy egyes típusokban a varázsszemet érzékenyebbre állították, így szélesebb sávban mutat maximumot, de ezen belül meg még bőven lehet hangolni a gépet.
Végleges megoldást, csak később az erre a célra fejlesztett tranzisztoros, IC-s kapcsolások jelentettek, műszeres, vagy ledes kijelzővel.
Volt még egy érdekesség, az Orion az 50-es évek végén gyártott egy TV típuscsaládot is varázsszemmel (AT 602 - 603). Itt aztán mai szóhasználattal élve abszolút parasztvakítás volt a varázsszem, mivel a készülék eleve csatornaváltós fix hangolású volt. Valamit lehetett a finomhangolóval állítani az oszcillátoron, de ez a szélessávú KF jelet nem nagyon befolyásolta. A kijelzőt 6 pF-el csatolták az utolsó kép KF-re. Általában úgy működött, hogy a finomhangoló egyik, vagy másik végére forgatásával kicsit változott a lepke szélessége, de ezt akkor is csinálta, ha olyan csatornára volt kapcsolva, ahol nem is volt állomás.
További problémát jelentett, hogy a kis képernyős (43 cm) TV-t egyébként is viszonylag közelről kellett nézni, és a képernyő alatt állandóan szembevilágított a zöld varázsszem. Üdv.
(#) Vales válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Ez igazán alapos ismertetés, Köszönjük!
Valahogy sejtettem, hogy ilyesmi lehet, annó gyerekkoromban a Szimfónia De Luxe-on is csak KH,RH-n aktivizálta magát a varászszem (bár különösebben nem zavart, amikor URH-n hallgattam).
(#) kisgeri válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Üdv Janó bácsi! Az AT 602 és 603-ban tényleg felesleges volt a varázsszem, a képet nézve úgyis tökéletesen be lehetett állítani. Viszont TV nézés közben nem zavart be a fénye, mivel csak külön nyomógomb benyomása esetén működött. Van nekem mindkettő, szép készülékek amúgy.
(#) speed008 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Üdv.
Köszönöm a kimerítő ismeretátadást!
Nagyon érdekes történet!
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Ha már témánál vagyunk akkor olvassátok el ezt a kis füzetet. Ha valaki nem tudná megnyitni akkor privát(email) elküldöm PDF file-ban(14MB)
(#) Janó bácsi válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Tök igazad van, most már én is emlékszem, volt külön nyomógomb. Meg is kérdeztem egyik velem egyidős régi kollégát, akivel együtt voltunk kiszállók a bányász kerületekben, hogy Ő hogyan emlékszik, hát úgy hogy az akkor hős-munkásnak számító újgazdag bányász gyufaszállal kitámasztotta a nyomógombot, hogy szebben virítson a masina. Valószínű innen a tévedésem. Üdv.
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Idézet:
„hős-munkásnak számító újgazdag bányász gyufaszállal kitámasztotta a nyomógombot, hogy szebben virítson a masina”

Ezen kicsit vigyorogtam

Ez lehetett a kor aktuális vizuális "sportkipufogója"...

(Különösen utálom eme hangoskodókat, főleg éjjel... Szaladgál egy-kettő mostanság felénk, én meg már a gombnyomásra kipattanó betonfalon agyalok.... :violent: )
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 20, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Megérkeztek azok a rádiók, amiket a múltkor linkeltem. Nekiálltam az RA2104-es Velence De Luxe-nak, a rádió része végülis működik, bár a KH vége gyanúsan csendes, ott tényleg ennyire nincsen adás már? RH-n végig hangolható, és van is vétel. Viszont amikor átkapcsolok a bemenetre, akkor földhurkos zaja van, és csak halkan szól a zene. DIN csatlakozó hibájára gondoltam, de nem jött be: akkor megy el a zaj és hangosodik fel a zene, ha ütközésig benyomom a kapcsolót. Kapott Kontakt Spray-t, de nem jött helyre tőle. Érdemes szétszedni és javítható, vagy inkább bontsak egyet másikból (képen a bal szélső kapcsoló)? Esetleg elkötés jutott még eszembe, mert egyébként nem mondhatnám érintetlennek a rádiót, de ehhez a változathoz nem találtam ingyen letölthető rajzot.

ALIM1614.JPG

(#) zolika60 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Ezek az isostat kapcsolók már csak ilyenek. Szétszedhető, de át is forraszthatod valamelyik nem használt kontaktusra a drótokat.
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

Ez nem Isostat, hanem a VT saját fejlesztésű hull. váltója,(nagyobb az isostatnál) le kell venni a gombot, meg a rugótartó határolót. és hátrafelé kihúzható a csuszka, lehet javítani.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

Lehet hogy rosszul írtam az előbb, mert több változat van. Lehet, hogy a panel felől kell egy U alakú lemezt kivenni, és előre jön ki a csuszka. De mindenképpen kivehető, és javítható. Üdv.
(#) maci80 hozzászólása Jún 21, 2012 / 1

Sziasztok! Tegnapi szerzeményem. Ha valakinek van róla rajza kérem tegye közkincsé.
Következő: »»   240 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem