Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ez egy gyönyörű, Resprom A102, tetején lemezjátszóval.
Gyerekkromban egy nagyon kedves rokonnak volt ilyen (R.I.P.) és nagyon jól szól. Nekem A104 van, elektronika ugyanaz, de az álló és nem fekvő kivitel.
Nem láttam még azt a kiadást.Egyébként nagyon jó a hangja .Az URH ja is szól de itt csak az ukrán rádiót veszi,de azt nagyon antenna nélkül csak a szalag kábel ami a készülékhez van.Azt hiszem megtartom igy,nem szedem szét végfoknak.A 2 db videotont azt szét szedem végnek,bár van egy stereo vidi is.A vég ugyan olyan mint a másikokban.
Az URH t át lehetne hangolni ?Persze nem konverterre gondoltam hanem az urh egységet hangolni .
Elméletileg át lehetne, a gyakorlatról inkább más kolléga tudna itt jobban nyilatkozni. Azonban valószínűleg a teljes CCIR sávot nem lehetne bele tenni, mert az OIRT az 66-73 volt, tehát csak 7MHz átfogás kellett, a CCIR vizsont 88-108MHz, vagyis 20MHz(!) sávot kellene átfogni. Nos, szerintem az nem jönne össze, vagy az alja, vagy a teteje lenne meg a sávnak.
Igen ,ez a dilemmám nekem is,pedig úgy szeretnék egy csöves URH s rádiót.-Más ötlet?
Janó bácsi megoldása például? Bővebben: Link
Üdv!
Én is most élesztettem fel egy ilyen példányt. Nagyon jó hangjuk van szerintem. Az URH csöve Veszprém megyében a Petőfi-ig terjed. Érdeklődnék, hogy nálad a varázsszem mozog-e urh állásba? Mert nálam csak zölden világít, de más hangsávon tökéletesen megy.
Pasz.Nem is figyeltem.De most már nem is tudom megnézni mert holnap utazom és jövő hó 18 án jövök ide.
A varázsszemet, mint hangolásjelzőt az AGC vezérli, ami elsősorban az AM-sávokon működik intenzíven és hatékonyan. Ezért valószínű, hogy a varázsszem csak HH,KH,RH vételnél aktív, egyébként nem.
Néha volt inaskoromban egyszer megkérdeztem a "Mester Urat" (50-es évek) hogy miért fontos a varázsszem a rádiókban? Jött is a válasz: azért fontos édes fiam, mert így többet lehet kérni érte. Másképp fogalmazva, aki füllel nem hallja meg, hogy mikor van középre hangolva az állomás, azon a varázsszem sem nagyon segít.
Szerintem aki füllel nem hallja, az talán szemmel látja. Azaz a varázsszem a süketek segedelme
Na igen, de a süketen nem sokat segít a rádió hallgatásában a varázsszem
Erre van a TV
Az ötvenes években nem sok tévé szaladgált kis hazánkban, hogy kiszorítsa a varázsszemet...
No meg a hallók is szerették nézegetni.
Ott a pont
Üdv!
Köszönöm. Én is valami hasonlóra gyanakodtam.
Az Akkord-ban URH-n is működnie kell a varázsszemnek, igaz, nem mozdul még, de már hallható vétel lehetséges. AM-ben persze érzékenyebb.
A csöves URH-s készülékekben az FM-en a varázsszem szinte soha nem működik rendesen. Ennek kapcsolástechnikai okai vannak, a kijelző a KF jel maximumát mutatja, ami szinte soha nem egyezik meg a feldolgozott hangfrekis jel torzításmentes középpontjával. Általában, ha a varázsszem lepkéje a legnagyobb kitérésen van, akkor kicsit mellé kell hangolni, hogy a legjobb hangot kapjuk. Ezen próbáltak úgy segíteni, hogy egyes típusokban a varázsszemet érzékenyebbre állították, így szélesebb sávban mutat maximumot, de ezen belül meg még bőven lehet hangolni a gépet.
Végleges megoldást, csak később az erre a célra fejlesztett tranzisztoros, IC-s kapcsolások jelentettek, műszeres, vagy ledes kijelzővel. Volt még egy érdekesség, az Orion az 50-es évek végén gyártott egy TV típuscsaládot is varázsszemmel (AT 602 - 603). Itt aztán mai szóhasználattal élve abszolút parasztvakítás volt a varázsszem, mivel a készülék eleve csatornaváltós fix hangolású volt. Valamit lehetett a finomhangolóval állítani az oszcillátoron, de ez a szélessávú KF jelet nem nagyon befolyásolta. A kijelzőt 6 pF-el csatolták az utolsó kép KF-re. Általában úgy működött, hogy a finomhangoló egyik, vagy másik végére forgatásával kicsit változott a lepke szélessége, de ezt akkor is csinálta, ha olyan csatornára volt kapcsolva, ahol nem is volt állomás. További problémát jelentett, hogy a kis képernyős (43 cm) TV-t egyébként is viszonylag közelről kellett nézni, és a képernyő alatt állandóan szembevilágított a zöld varázsszem. Üdv.
Ez igazán alapos ismertetés, Köszönjük!
Valahogy sejtettem, hogy ilyesmi lehet, annó gyerekkoromban a Szimfónia De Luxe-on is csak KH,RH-n aktivizálta magát a varászszem (bár különösebben nem zavart, amikor URH-n hallgattam).
Üdv Janó bácsi! Az AT 602 és 603-ban tényleg felesleges volt a varázsszem, a képet nézve úgyis tökéletesen be lehetett állítani. Viszont TV nézés közben nem zavart be a fénye, mivel csak külön nyomógomb benyomása esetén működött. Van nekem mindkettő, szép készülékek amúgy.
Üdv.
Köszönöm a kimerítő ismeretátadást! Nagyon érdekes történet!
Ha már témánál vagyunk akkor olvassátok el ezt a kis füzetet. Ha valaki nem tudná megnyitni akkor privát(email) elküldöm PDF file-ban(14MB)
Tök igazad van, most már én is emlékszem, volt külön nyomógomb. Meg is kérdeztem egyik velem egyidős régi kollégát, akivel együtt voltunk kiszállók a bányász kerületekben, hogy Ő hogyan emlékszik, hát úgy hogy az akkor hős-munkásnak számító újgazdag bányász gyufaszállal kitámasztotta a nyomógombot, hogy szebben virítson a masina. Valószínű innen a tévedésem. Üdv.
Idézet: „hős-munkásnak számító újgazdag bányász gyufaszállal kitámasztotta a nyomógombot, hogy szebben virítson a masina” Ezen kicsit vigyorogtam Ez lehetett a kor aktuális vizuális "sportkipufogója"... (Különösen utálom eme hangoskodókat, főleg éjjel... Szaladgál egy-kettő mostanság felénk, én meg már a gombnyomásra kipattanó betonfalon agyalok.... :violent: )
Üdv mindenkinek!
Megérkeztek azok a rádiók, amiket a múltkor linkeltem. Nekiálltam az RA2104-es Velence De Luxe-nak, a rádió része végülis működik, bár a KH vége gyanúsan csendes, ott tényleg ennyire nincsen adás már? RH-n végig hangolható, és van is vétel. Viszont amikor átkapcsolok a bemenetre, akkor földhurkos zaja van, és csak halkan szól a zene. DIN csatlakozó hibájára gondoltam, de nem jött be: akkor megy el a zaj és hangosodik fel a zene, ha ütközésig benyomom a kapcsolót. Kapott Kontakt Spray-t, de nem jött helyre tőle. Érdemes szétszedni és javítható, vagy inkább bontsak egyet másikból (képen a bal szélső kapcsoló)? Esetleg elkötés jutott még eszembe, mert egyébként nem mondhatnám érintetlennek a rádiót, de ehhez a változathoz nem találtam ingyen letölthető rajzot.
Ezek az isostat kapcsolók már csak ilyenek. Szétszedhető, de át is forraszthatod valamelyik nem használt kontaktusra a drótokat.
Ez nem Isostat, hanem a VT saját fejlesztésű hull. váltója,(nagyobb az isostatnál) le kell venni a gombot, meg a rugótartó határolót. és hátrafelé kihúzható a csuszka, lehet javítani.
Lehet hogy rosszul írtam az előbb, mert több változat van. Lehet, hogy a panel felől kell egy U alakú lemezt kivenni, és előre jön ki a csuszka. De mindenképpen kivehető, és javítható. Üdv.
Sziasztok! Tegnapi szerzeményem. Ha valakinek van róla rajza kérem tegye közkincsé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |