Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   338 / 581
(#) granpa hozzászólása Aug 30, 2014 /

Szevasztok!
Vettem egy antik ( BELCO PSG-1000; 100kHz-100Mhz) szignálgenerátort, de nem jön ki belőle jel. Csili-vili kívül-belül, látható hiba sehol. Mit keressek, nézzek meg, hogy nem működik. Bekapcsol, mindenhol ott a feszültség. Tud vlaki segíteni?
Köszönöm:Kálmán
(#) kristikoma válasza granpa hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Ha van szkópod, nézd meg egy bizonyos frekvencián, van-e jel? Kimenettől haladj az oszcillátorig. Ha mindegyik fokozat jó, akkor az oszc. alkatrészeit, forrasztásait kell ellenőrizni.
(#) Gery78 válasza granpa hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Szia Kálmán!
Ismeri a Kugli a készülékedet, a Radiomuseum-on fent van, de sajnos nem találtam hozzá kapcsolási rajzot, vagy service manual-t. Egyébként ez valami japán készülék.
(#) Janó bácsi válasza granpa hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Szia. Konkrétat én sem tudok mondani de: a tranzisztoros műszereket általában úgy teszik tönkre, hogy véletlenül anódfeszre kötik a kimenetet, és a kimenő tranzisztor megszakad, csatoló kondi átüt. Ezért kövesd vissza a kimenő vezetéket, esetleg a pot. méteren keresztül, és az utolsó tranzisztort (általában emitter követő kapcsolás) nézd meg, valószínű az szakadt. Üdv.
(#) granpa válasza kristikoma hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Semmilyen frekvencián nem jött jel. Sajnos mint alább olvasható (Gery 78), nincs kapcs. rajz. hozzá.
Janó bácsi: Köszönöm, majd eltapogatok rajta.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
(#) kameleon2 válasza granpa hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Általában érdemes a biztosítékoknál és a tápnál kezdeni. Mivel sok régi szkóp és generátor nem volt összeföldelhető. Ha megtetted ugrott valahol a bizti.
(#) granpa válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Nem voltak földelve. Amúgy figyeltünk rá. Bekapcsol, működik is, de nem jön jel (mint írtam). Bár nem tudom milyen feszültségeket kellene mérnem a készülékben, mindenhol van valami, mintha jó lenne; csak épp kimeneten nincs. Lehet, hogy Janó bácsinak lesz igaza.
(#) Lázár Péter hozzászólása Aug 31, 2014 /

Üdv. Ilyen esettel még nem találkoztam, hogy egy rádió ilyen hibát produkáljon. Egy R035FI rádió az alábbi érdekes hibát produkálja: a kimenő trafójának a burkolatának a sarkán nem izzik hanem mintha ki akarna lépni onnan valami extra magas feszültség, ív fény szerű jelenség van, a hangszóró sistereg mintha a trafó forrna belűről, és el is kezd füstjelet adni magából. Cseréltem a kondikat összeset, átnéztem többször a kapcsolást, a csöveket is cseréltem. A kimenő trafó mérve nem mutatott hibát. Cserélni kellene a kimenő trafót, vagy más lehet a hiba?
(#) kristikoma válasza Lázár Péter hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Kimenő csere, átütött.
(#) Lázár Péter válasza kristikoma hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Köszi.
(#) 954karpitos hozzászólása Szept 1, 2014 / 2

Üdvözlet mindenkinek.
Nemrég lett rendbe téve egy Orion 140
(#) kristikoma válasza 954karpitos hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Szép munka!
(#) zolika60 válasza 954karpitos hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Gratulálok, szép lett. Gondolom ilyen jó is.
(#) Szikravadasz válasza 954karpitos hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Szép. Irigykedem
(#) moxomniac hozzászólása Szept 5, 2014 /

sziasztok! építettem egy erősítőt EBC3 ECC40 ECC40 EL6special EL6special csövezéssel kb 10-12 Watt kimenő teljesítménnyel. a "special" miben tér el a simától? egy ilyen erősítő mennyi ideig lehet működőképes? lassan egy éve építettem és azóta kb hetente 2-3 napot dolgozik és észlelhető hangminőségváltozást nem tapasztaltam.
(#) Janó bácsi válasza moxomniac hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Komolyan gondolod, hogy összesen ennyi információból bárki is érdemi választ tud adni a kérdéseidre?
(#) kristikoma válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Arról nem is beszélve, hogy nem ide való. Ezt a fajta szöveget nem szeretem olvasni, tele van hibákkal.
(#) gkari válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Mentségére szolgáljon, hogy a csövezés valóban muzeális; a helyesírási hibákat tényleg lehetne mellőzni. A "special" talán a "standard"-nál nagyobb meredekségre utal(?).
(#) kristikoma válasza gkari hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Az ECC 40 még hagyján, de a körmös foglalatú csövekért kár, mert igazán jó példány már nem nagyon van. Az ilyet felújításhoz tartom, mint pótalkatrész. Erősítőt meg minél újabb csövekkel illik építeni. A sokat használtakkal sok baj lehet: gázosodás, zárlat, stb.
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 6, 2014 /

Sziasztok!
Maga a készülék ugyan nem muzeális, inkább csak retro, de szerintem ilyen problémába rádiófelújítás közben is belefuthat az ember.. AKAI kazettás deck műszer-, ill. kazettafészek háttérvilágító izzókat honnan lehet beszerezni? A szervizkönyve szerint 8 voltos és 55mA-t vesz fel, amúgy külsőre biztosítéknak néz ki. Vidéken több üzletben is voltam (világítás, híradástechnika, villamossági..), még csak nem is láttak ilyet sehol..
Létezik még ilyesmi újonnan, vagy reménytelen eset az eredeti beszerzése? Ismerősöm szerint LED-et tegyek bele, de az közel sem adná vissza a hangulatát..
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014

IMG_0449.jpg

(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Bővebben: Link
Ez szerintem megfelelo lehet.
(#) Szikravadasz hozzászólása Szept 7, 2014 / 1

Szép vasárnapot mindenkinek!
Nem rég kaptam egy Orion 56-ot egész szép állapotban. A felújítására kicsi később lesz csak időm, de néhány dolog első ránézésre is feltűnt. A skálaüveg elég homályos, a jobb szélső gombja és a hangszórója nem eredeti, illetve a feszültség választó helyett csak egy méretre hajtott drót van beledugva (az is rosszul, a neten talált képekkel összevetve a 185 V-os állásban lehet).
Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy ha valakinek akadnak elfekvő eredeti alkatrészei hozzá, megfelelő ellentételezés fejében átvenném.
Előre is köszönöm.
Zsolt
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) gkari válasza Szikravadasz hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

A hangszóró nem az eredeti, de ez is gerjesztett, tehát -hacsak nem hibás- működnie kell. A hálózati trafó primer kivezetéseit ohmméréssel lehet azonosítani. Szerintem az a skálaüveg már nem jó, de úgy tudom, hogy van aki készít újat.
(#) Lázár Péter hozzászólása Szept 16, 2014 /

Üdv, egy UCH81-es elektroncsövet lehetne e valami mással helyettesíteni?
(#) kristikoma válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Hol találtál ilyen csővel működő készüléket? Feltételezem, nem hazai gyártmányú készülékben volt. ECH 81-el lehet, csak annak 6,3V kell külön. Ha az UCH fűtése soros a többivel, akkor helyére előtétellenállás, AC fűtés esetén kondi(nem elkó) is lehet.
(#) Szikravadasz válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Nekem egy Philettában van ilyen...
(#) kristikoma válasza Szikravadasz hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Most még meg se tudom nézni, biztos UCH 81? A 21-es csövek U fűtéssel voltak nálunk is, sőt még 42-es csővel is készült, az Orion 420U rádiója biztosan.
(#) Szikravadasz válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Az enyém biztos. Kapcsolási rajz
(#) Lázár Péter válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Itt van a képen a piros tetejű és oldalú kicsi készülék ami gyárilag fehér csak lepingálták. Ő egy RFT Carino 530, nincs benne hálózati trafó mindenhol ellenállásokkal állítja elő a kellő feszt. Előző tulaja PCL 84-et tett bele nem csoda, hogy tönkrement benne ez-az. Én is az ECH81-re gondoltam, mondván, hogy a kezdőbetű ami a fűtést takarja a többi egyezik, de nem voltam benne biztos. Nem néztem, de a hiányzó cső nélkül is felfűtenek a csövek valószínűleg párhuzamos a fűtése, illetve van a skálaizzóknak külön 12V. A fűtést alakítsam át kellő méretű nagy teljesítményű ellenállással, vagy használhatom a 12V-ot is erre a célra, illetve milyen értékű ellenállás kellene betennem egyik vagy másik esetben?
(#) gkari válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Azt tudni kell, hogy az UCH 100mA fűtőáramú, az ECH 300mA, én a soros kőrbe egy ejtőellenállást tennék az UCH fűtése helyett, az ECH-t a 12V-ról táplálnám - persze ellenállattal itt is. Sajnos ezek is fűtenek.
Következő: »»   338 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem