Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   339 / 581
(#) Lázár Péter válasza gkari hozzászólására (») Szept 17, 2014 /

Lehet keresek egy kisméretű (300-500mA) 6V-os hálózati trafót például dugasztápból bontva, és elrejtem a dobozba valahol. Így biztonságosabb lesz, és ha idővel kerül bele megfelelő cső csak a trafót kell kivenni.
(#) horváth lajos hozzászólása Szept 19, 2014 / 3

Sziasztok el készültem a rádiókkal Velence és az orion 115A nép rádió mind a kettő tökéletesen üzemel üdv lali
(#) madzagos válasza horváth lajos hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Szépek lettek! Gratulálok!
(#) BarnaPili válasza horváth lajos hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Gratula hozzá! Szépek lettek.
(#) horváth lajos válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Szia köszönöm volt velük munka de meg érte
(#) tbRetro hozzászólása Szept 21, 2014 /

Sziasztok!
Philips Matinée 54 UKW PA5436-hoz kéne kapcsolási rajz, nagyon rossz állapotba volt valaki anno befestette kékre. De azóta már lecsiszoltam és újralakkoztam stb.. de most ki kéne cserélnem pár ellenállást és kondit de nincs rajtuk felírat :-/
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) frecsko hozzászólása Szept 21, 2014 /

Sziasztok!
Szenvedek egy Orion 166-ossal. Végfok része tökéletesen üzemel. A feszültségek mindenhol beállnak. Ellenállásokat, kondikat cseréltem amik rosszak voltak.
Az EBF2 rácsára ha HF jelet teszek gyengén szól.
Antenna hüvelyt megérintve serceg. Adás sehol nem jön.
Az oszcillátor részt hogyan tudnám leellenőrizni, hogy rezeg? Az ECH3-as trióda rácsával sorban levő 200 ohmos ellenállás kicsit meg van nyúlva, 260 ohm körüli értékre. Ez befolyásolhatja az oszcillátort?
Tekercsek nem szakadtak.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) _BiG_ válasza frecsko hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Ha az 50k-s rácsellenállás és a földpont közé beteszel egy mikroampermérőt, akkor rácsáramot kell tudni mérned, néhányszor 10 uA-t. Ha van, akkor működik az oszcillátor.
Esetleg a rácsellenálláson egy nagy belső ellenállású voltmérővel feszültséget mérni.
(#) frecsko válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Kipróbáltam. Nem lehet mérni semmit.

Ha jó méréssel nincs rácsáram, akkor nem megy az oszcillátor.
A 200 ohmos ellenállás a vadrezgéseket van hivatott meggátolni.
Kérdés, hogy jó-e a cső? Ilyen öreg készüléknél már nem garantált.
Aztán a jó kontaktok, forrasztások, oxidásció hatásai... Tekercsek épek? A csillámkondik nem zárlatosak, avagy kapacitásvesztettek? Azok a régi alkatrészek elöregedhettek. A csillámkondik pláne.
(#) frecsko válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Már 8 csővel kipróbáltam. Semmi.
Forrasztások rendben, kapcsoló érintkezői tisztítva, tekercsek nem szakadtak.
A kondikat csereltem már, az volt az első.
(#) Sting válasza frecsko hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Sziasztok!
A foglalat is csodákra képes, főleg a rácsnál, lehet kontakthibás /szakadt - az 50 pF kondit kimérted/cserélted? mert azon csatolódik vissza az oszcillátor, ha szakadt nem megy az oszcillátor.
üdv:
(#) kristikoma válasza frecsko hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Valami biztos nem jó. A kondit kellene úgy 20MHz-en vizsgálni, kapacitás, ESR. Ha ez jó, akkor a 200 Ohm-ot kell cserélni. Ha ez sem, akkor újraforrasztani az egészet, vagy ha a foglalat már szétesés jeleit mutatja, szintén csere(régi szigetelés problémás lehet), lehetőleg kerámiára.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014

Forrasztások rendben... Hogyan győződtél meg róla? Öreg rádió, ki tudja, hogy forrasztották, a forrasztás és a forrléc között szépen beoxidálódik... Aztán ott a törött-szakadt kötőhuzalok esete... A régi merev szigetelés nem mutatja meg.

A kiskapacitású kondik is tönkre mehetnek (mennek is), nem csak az elkók! A papírkondik meg felújítandók, mert azok tuti problémásak.
Az a baj, hogy az oszcillátor érzékeny minden kis hibára. Hamar leáll.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
(#) _BiG_ válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

A kosaras foglalatból nincs kerámia, legalábbis én sosem láttam.
Ha lenne, csillagászati ára volna, ilyen rádiókban nem is használták.
(#) kristikoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Tényleg nincs, ezen az oldalon találtam újat, bár itt a levegővétel is fizetős.Körmös foglalat
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Üdv. Az Orion 166 rusnya egy fajta készülék, már ami a keverő fokozatát illeti. A hull váltó érintkezői felfelé vannak, ami nagyon kedvez az elkoszolódásnak, átmeneti ellenállás keletkezik, nagyon nehéz tisztítani. És igaza van Big-nek az oszci minden apróságtól nagyon könnyen leáll. Ezen kívül a légmagos tekercsek is gyakori hibaforrások, illetve a párhuzamos "kukac" trimmerek is szeretnek zárlatosak lenni. De mondok egy még gyakoribb típus hibát, a hármas forgó kondi a panelből kilógva nyílik alul, és nagyon gyakori, hogy kidobozolásnál (ha nyitva felejtik) sérül, zárlatos lesz. Ha nincs szkóp, meg szignál nehéz dolgod van. Végső esetben válaszd le az 50 pf-1nf nál a tekercsrendszert, és egy külső bontott oszc. tekercsel próbáld beindítani. Vagyis építsd meg az oszcillátort külön a levegőben, kikerülve az összes egyéb alkatrészt. Ha így elindul, akkor módszeres visszaépítéssel ki lehet szűrni a hibát. Macerás ügy, nem irigyellek érte.
(#) _BiG_ válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Idézet:
„Körmös foglalat”

"Vájtfülű csövesek" erre felhorkannak, hogy nem úgy van az! Hanem körmös csőfej és kosaras foglalat van (persze ezek passzolnak egymáshoz)
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Egy hozzászólásban válaszolok.
A kondik 95%-át kicseréltem, újak vannak mindenhol. Az oszcillátor résznél is.
_BIG_ itt nincs forrléc. A kosaras foglalat lábain lévő lyukak a csomópontok. A forrasztásokat mindig átmelegítem, mert már megszívatott párszor.
A hullaváltó érintkezőit tisztítottam. Az 50p és 1nF kondik szintén újak.
A "kukacokat" még nem néztem, de zárlatra megvizsgálom őket.
A forgókondit már meggyógyítottam, valaki tényleg nyitva felejtette és úgy vette ki a sasszét, de még egyszer átnézem. Remélem az előző "szerelő" nem hangolgatott.
Köszönöm a sok segítséget!
(#) _BiG_ válasza frecsko hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Ha elhangolta a belebabráló az oszcillátort, akkor nem is fog bejönni semmi, mert ritka, hogy a kialakuló vételi sáv beletalál valahol a venni kívánt tartományba, plusz a KF-trafók rezonanciájába se fog beletrafálni.
De mindenképpen előbb rezgésre kéne bírni azt a triódát, ha nem teszi

Mivel mérted a rácsáramot?
(#) frecsko válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Mutatós mikroamper mérővel.
(#) frecsko válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Bocsi! Ráraktam a multiméteremet és volt rácsáram. 0-240uA-ig tudtam állítani a forgókondival.
A mutatós műszer szakadt volt
(#) _BiG_ válasza frecsko hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Na, akkor egy gonddal kevesebb!
Legalább kiderült, hogy a műszer is lehet hibaforrás.
És az is, hogy működik az oszcillátor, csak el van hangolva.

Ha a forgókondival ennyire állítódik, akkor az nem túl jó, mert ha valahol 0, akkor azt jelenti, hogy ott leszakad a rezgés. Illetve nem egyenletes az oszcillátor működése. Azt nézd meg, hogy a forgó melyik állásában szakad le. Hibajavításhoz fontos infó.
A keverő akkor működik jól, ha a rezgés közel egyenletes és a sávon mindenhol megvan.
(#) gbiro72 hozzászólása Szept 26, 2014 /

Tiszteletem Mindenkinek! Volna valakinek Hornyphon Jubilate W459A rádióhoz kapcsolási rajz? Előre is köszönöm! Létezik olyan Orion 140 A aminek a csövezése a következő: EZ80, EL84, EBF80, ECH81 ?
(#) Qju válasza gbiro72 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

Heló! Szerintem inkább csak U 21-es csövekkel készült kb. 1949 -ben. Az EL84 első említése Feb.1953 körülre tehető. Bővebben: Link Szóvel az a készülék egy átdobozolt.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
(#) kristikoma válasza gbiro72 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

140A rádió 21-es sorozatú csövekkel megy. UCH, UF, UBL és egy UY1N az eir. cső. Javításkor leválasztó trafó kötelező, ugyanis egy autotrafó van benne. A te példányod átépítés lehet, de attól még működhet megfelelően.
(#) 954karpitos hozzászólása Szept 26, 2014 /

Üdv!
1 oldalt menj vissza ott van egy Orion 140/a rádió képekkel.
A csövek nekem uf 21, ubl 21
(#) gbiro72 hozzászólása Szept 27, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat. Gyanítottam hogy a rádiót átdobozolták. Most már azt lenne jó tudni, hogy milyen típusú sasszit tettek az Orion 130 A kávájába? A Hornyphon Jubilate W459A rádióhoz nincs kapcsolási rajz senkinek?
(#) Janó bácsi válasza gbiro72 hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Ha küldesz e belsejéről fényképet, meg tudjuk mondani. A Horniphon rajz beszerezhető a Radiomuseumból, de sajnos fizetős.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
(#) aramis hozzászólása Szept 28, 2014 /

Sziasztok!
Van egy R646 rádió. aminek a hibája bekapcsoláskor halk zugás van ami potmeterrel erősithető vétel az nincs. Az EBL21 csövet hogyan lehet ellenőrizni ezt szeretném kérdezni.
Következő: »»   339 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem