Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Én is azt keresem, de nem tudom lesz e olyan ami menthető.
Gyanús hogy nem, ezért most más irányt vettem megpróbálom elkészíteni. Ha valakit érdekel és van segítőkész ötlete szívesen meghallgatom. Ha sikerül megvalósítanom jelentkezem. Az hetedik üvegről egy jó minőségű fotót esetleg szkennelést szívesen vennék mer az nálam hiányos. Köszönöm
Sziasztok!
Skála készítésről találtam leírást:Skála készítés
A hetedik üveg a 6-os számú mert Kh-ból 2 van
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
Pont ez kellene csak olvasható formában.
Ez kicsit homályos hiába nagyítom. Szemből is jó mert a tartalom érdekel. A 2. már jó nekem. Hogy lehetett ilyen jól letisztítani? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
Kösz, de sajnos ezen már túl vagyunk. A fólia az élvilágítású skálák esetében nem működik, a szitanyomás meg nagyon drága, egy teljes sort 40-60 ezer ft-körül akarnak vállalni......
Megcsináltam feketében is, sajnos az üvegen keresztül ilyen a szkennelés. Ha megfordítom akkor éles, csak akkor tükörben látható. Az egy nagyon megkímélt rádióból való, valószínűleg száraz helyen tartották. Szárazon lett törölve a betűk között fültisztító pálcikával, ráment egy délután az egészre.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
Megfordítani nem gond.
Sajnos az enyém sokkal porosabb. Lehetetlen megtisztítani mert rá van ragadva a por. Ezért gondoltam az újragyártásra. Készül a klisé mint a Luca széke
Ha megcsináltatod a szitákat beszállok a költségekbe, kellene nekem 2-3 teljes garnitúra üveg. Amit most csinálok, 882-est, annak kb 2-3 héten belül kellene készen lennie, úgy hogy had sürgesselek egy kicsit, ha nem sértelek meg vele. Üdv.
Esetleg ezekről a tiszta üvegekről lehetne készíteni szkennelést nagy felbontásban.
Ha igen az jól jönne, mert az enyémről van de a kosz miatt nagyon szürke és foltos. Az idő az nagyon szűkös mivel nem minden rajtam múlik, de én szeretném megoldani és rajta leszek.
Ítt vannak. Sajnos most látom, hogy baj van, ahogy egymás mellé kerültek. A 882-es üvegnek ugyan ez a felirata, de nagyobb, úgy hogy nem használható helyette. Ettől függetlenül kellenek az üvegek, de most már nem sürgős.
Valamilyen tárhelyre kéne kitenni mert szerintem méretileg butítja ez az oldal a nagyobb felbontású képeket.
Az a kép a 6. amit letöltöttem 100k alatt van ebből gondolom. Köszönöm Küldtem mail-ben lehetőséget. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
Üdv mindenkinek!
Ezt találtam tegnap, nem tudom mi ez csak azt, hogy telekommunikációval kapcsolatos, valaki aki tudja mi ez le tudná nekem írni hogyan tudom működtetni? Az aljára az van írva, hogy 1/81
Lehet, hogy házi készítésű. Akár csillapításmérő is lehet. A szám (1/81) a gyártási dátum lehet, 1981 január.
Persze ez csak feltételezés. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
Üdv. mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni! Van egy Orion 520AG rádiónk, de a lemezjátszóját megbuherálták. Az eredeti sasszéra rászereltek egy Supraphon kart, és megtoldták egy billenő kapcsolóval is. A fiam szerzett egy elég jó lemezjátszót, de nincs meg a pick-ap-ja. Ha valaki tudna segíteni a beszerzésben, hálás lennék! A lemezjátszót a Finommechanikai Vállalat készítette, az Orion részére, mert a karon ott van az embléma. Kép mellékelve.
Üdv mindenkinek!
A napokba hozzájutottam egy vt r946 fa rádióhoz. Amikor a rádiót szétszereltem legnagyobb meglepetésemre 5 cső helyett 4 db-al találkoztam. A tápegység ez80 csöve hiányzott. A lényeg a meglévő állapot helyreállítása, és a rádió üzembe helyezése. A tápegységen több vezeték nincs bekötve (gondolom ezek mentek a csőhöz), illetve egy diódás egyenirányítással találkoztam, amit nem látok át megfelelően. Illetve nincs adatom, hogy ez a rádió mekkora feszültséggel működhet. A hiba jelenség az, hogy mikor áram alá helyezem az 1,5 kohm-os huzalellenálás 1perc után elkezd füstölni úgy felforrósodik a kimenő trafón. Ez mitől lehet? Ebből adódóan nem tudom tesztelni a masinát.
Ezekben a rádiókban nem nagyobb az anódtáp 250V-nál. Az EZ 80-as egyenirányításnál kéttekercses a nagyobb feszültségű szekunder tekercs. Cső beszerezhető, de ha nem, 4db 1N4007-es diódahíd jól pótolja. Ebben az esetben a kéttekercses szekunder egyik vége, meg a közepe adja a tápot. Az az 1,5 kohmos ellenállás nem huzal, hanem nagyobb teljesítményű szénréteg, de semmiképp nem szabad füstölnie. Szerintem vagy rövidzár van valahol, vagy hibás a pufferelkó, vagy nagy a tápfeszültség. Mindenképp mérj! Kapcsolási rajzot találsz hozzá, két változat van belőle, de nem lényeges a különbség.
Sziasztok!
Rég jártam erre. A napokban vettem egy Orion AR612 Pacsirta rádiót. Hiánytalan, működik. Rendje és módja szerint kitakarítottam. Portalanítás előtt a sávválasztó gombok nem maradtak lent, ez a probléma a csúszkák kenésével megszűnt. (Kiszedegetni nem mertem, előzőleg nem olvastam a rádióról semmi információt). Centis por volt az egész rádióban. A skála háttérlapja szürke volt. Skálaizzókat cserélnem kell, az egyik kiégett a másik helyén karácsonyfa izzót tettek bele. (Mégsem világít úgy mint egy karácsonyfa ) Előkerült a pecsét is: 1962. dec. 30. A középhullám húrozásával nem stimmel valami mert nem viszi a forgató tárcsa. Valószínűsítem az a baj, hogy a forgókondin lévő műanyag tárcsán a húr mindkét vége a rugóra van akasztva. Még egy apró "szépséghiba": a varázsszem alig világít zölden, a hangolásra nem változik. Csak zöld foltok vannak. Mindennek ellenére szépen szól, az URH-n bejön a Petőfi(72Mhz), meg két másik adó(66,5 ill. 67 Mhz), ezeket hallgattam még elég sokáig hogy kiderüljön milyen adó. Gondolom - az itt olvasottakból tájékozódva - "tükör" frekvenciáról van szó? Vagy valaki áthangolta? A többi sávokat a húrozás korrigálása után tudom kipróbálni.A két hangszín potikra nincs semmi reakció, a hangszín gombok viszont funkcionálnak. Azt hiszem nem felejtettem el semmit. Éjszakás vagyok...
Köszönöm a választ kristikoma.
Az 1n4007 stimmel, vszeg az illető aki javíthatta, tudta hogy ez a jó. A kondit ellenörizni fogom, és mérek feszültséget.
Esetleg testhang mérő cnc gépből... ?
Hangszín probléma megoldva: ORCH állásban működik.
Nem csak az egyenirányítással van a baj, a trafó sem eredeti. Valahonnan szerezned kell azt is, ha vissza akarod állítani eredetibe. Itt a képe:
A varázsszemnél feltétlenül mérj feszültséget! Ha jó, akkor csőcsere. URH-n szerintem közel vagy valamelyik gerincadóhoz. Ezt szerintem nem hangolták át, hanem a nagyjel szelektivitással vannak bajok. Ezt a keverő fokozat kevés hangolt köre okozza. Amúgy egyszerű megtudni, hogy áthangolták-e. Kell egy biztosan jól működő rádió. Ha a sáv eleje 66 MHz-en van, akkor 76.7 MHz-en csendnek kell lenni. Ha 88 MHz-en, akkor 98.7 MHz-en. Ilyenkor jön jól egy ST 1025-ös Orion, az folyamatosan hangolható 66-108 MHz-ig. Amúgy a Kádár könyvben megvannak a tekercsadatok 87.5-100 MHz tartományra, ami némi szerencsével, meg műszerezettséggel kitolható 104 MHz-ig.
Én a helyedben kivenném a sasszit, gombok, üveg levesz, háttért kivesz, a húrozás csak igy hozzáférhető (lehet, hogy csak a lendkeréknél csúszik, pályát felérdesíteni!). A csúszkákat a nyomógombok felé eső végén lenyomni, kissé hátratol, hátul kiemelhető; valamennyit (meg a panelon az érintkezőket) denszesszel takarít - kenőanyag nem kell, a mechanika (alul) kenhető. Szerintem is az URH-n "tükröt" fogsz, valószinű, hogy ráférne egy KF-aránydetektor utánhangolás. Ha OIRT normás, legegyszerűbb
egy konvertert használni (be is lehet építeni) Vakerán kaphatsz, nekem nagyon bevált. Ha gyenge az EM zöldje, akkor csere, az is lehet, hogy csak kevés a térerő, ezért nem "nyílik".
Az EM ugy néz ki mintha mindig "nyitott" lenne, középen vonalat lehet kivenni rajta mintha tökéletes vétel lenne. Ilyenkor teljes feluleten zöldnek kellene lennie, de csak foltokban az.
Olvasgattam itt a topicot, a konverterre gondoltam én is. Ezt a "tükrös" vételt olvastam itt többször is. Mit jelent? Hogyan kerül oda a kilencven valahányas adó a 72 Mhz-re? A húrozást is megnézem, de ugy veszem ki, hogy a madzag egyik vége a rugóba a másik a rugó melletti pöcökbe "kapaskodik". Nalam mindkettő a rugóba. Szerintem mások igy az erő viszonyok. A billentyűket is le lehet venni? Annyira ragaszkodóak.... Rajtuk kivül minden műanyag alkatrész szépen el tudtam mosni csap alatt. Denszesz helyett isopropilom van. Az is jó?
Szerintem az EM kuka. A tükörfr. az a 2xKF frekv.-val kisebb (vagy nagyobb) frekvencián való vételkészség, kristikoma jól írta le, de a modulátorkőr csak szignállal hangolható igazán(nem biztos, hogy érdemes erőltetni) A skálahúr egyik végét a pöcökbe kell akasztani. A billentyűket alulról lehet kitermelni: csúszkákat kiemelni(jelöld meg, hogy melyik-melyik!), rugókat kiakaszt, kiszed, arretáló rugót szintén kiakaszt, ezután a hosszú tengely kihúzható, minden billentyű szabadul. Isopropil még jobb, mint a denszesz. Mellékelve a beépített konverter képe (1. KF előtt), a kapcsoló 3 sávot kapcsol (CCIR sokkal szélesebb sáv), tápot a fűtőfeszből kapja (graetz+2200µF egy 3x4cm.-es próbanyákon alul, az EBF foglalata mellett).
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
Köszönöm az infókat! Mértem feszültséget az EM-en, ahol 60V-nak kellene lennie ott 77V van. Nem sok egy kicsit?
RA6363S-sel ellenőriztem, az OIRT -en ott nincs semmi. A Petőfi a CCIR en van, ahogy mondja is. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Az EM mérést komának leírtam. A húrozást megcsináltam. Hát sem a rövid sem a közép hullámon nem jön be semmi. Max hangerőn van csak statikus zaj. Igaz az URH n is ez a helyzet.
60V helyett 77 nem nagy baj. Lehet, hogy a hálózati fesz.választó 220V állásban van, ha igen, állítsd át 240V-osra! A ferritválasztót tedd nyugalmi helyzetbe, az antennacsatiba dugj 2-3m. valamilyen vezetéket - minél hosszabban kihúzva -, KH.-n illene legalábba a "Kossuth"-nak jönnie. Lehet, hogy a hullámváltók csúszkáit (az URH kivételével) valaki felcserélte egymással. Nem ördöngős: minden modulátortekercs a skála felőli végnél van, a HH a legkövérebb, a KH kisebb,stb. A 3 hangregiszteré egyforma, az ANT-é kicsit más. Az RA... kiváló tükörelnyomású rádió, még szép, hogy az nem szól OIRT sávon. Adapter táp mellékelve.
Köszönöm szépen, megnézem!
Azt is hogy ennyi türelmetek van hozzám!
A PU banándugóra forrasztasz egy 3,5-ös jack dugót (ha kell a meleg pontot pár mikrós elkoval leválasztva) és már lehet is rácsatlakoztatni egy CD lejátszót, és vagy minihifi fülhallgató kimenetébe dugni.. vagy akár mibe. Szépen szól! Így PU állásban külső forrásról hajtott erősítőként üzemel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |