Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia!
A tiedében benne van az alaplapon a ic (IC101) mert szeretném megtudni s zámát mert az enyémből az hiányzik
Üdv.
Egy újabb probléma van a Daxlimmal,a varázsszem ugyan világít,de rendellenesen működik,mert a legyező kb. félig nyitva van de meg sem moccan. Cserés,vagy csak az előtte lévő ellenállás rossz?
Ha a varázsszem világít, akkor elvileg jó.. a félig nyitott, nyitott állapot vagy gerjedés miatt, vagy valami alkatrész hibájából. Nincs ott sok alkatrész. 470k, 4,7n 2,2M. Egy pár mérést végezni kéne.
A DY-nál meglett a hiba viszont a kimenőtrafó menthetetlen. Ami van itthon egy R4901-es rádióé de szerintem az nem lesz jó bele, jobban örülnék egy eredetinek. Legvégső esetben marad az átalakítás.
Kimenőtrafó kicsit más megoldású a Dunában, mint a későbbiekben akár.. de az alap felállás miszerint pár száz ohmos primer illeszti a pár ohmos szekunderen lévő hangszórót, az mindenhol áll. Hátha van itt a srácoknak csere, vagy korabeli darab, ha nem lehet újratekercselni a régit.
Esetleg ha lenne valakinek gondoljon rám. Van itthon a képeken láthatóból 3db is, de teljesen más mint az eredeti. Hogy módosítsam az eredeti kapcsolást ha nem lesz más?
Köszönöm!
Zárlatos? Szakadt valahol? A mért értékek jók. Bár az a 13 ohm.-os kis tekercs, amiről visszacsatol, azt nem tudom hogy mi. Öregtom.-ot keresd ,neki tutira van Dunához kimenőtrafója. Ilyen kapcsolást még nem láttam. Primer közepelve, és megy rá a táp, mint PP üzemmódban szokás. Osztott szekunder.. visszacsatolás a kis (kompenzáló?) tekercsről.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
Az eredeti szakadt a közepelésnél vagy valahol, a külső kivezetésig visszabontottam ott nem volt gond. Amit mértem az egy másik trafó, ilyenem van kéznél, gondoltam hátha módosítani lehet az áramkört hogy kiváltsam vele az eredetit de még csak hasonló rajzot sem találok PCL82-vel.
Az nem középmegcsapolás, csak a meghajtó fokozat onnan kapja az anód feszültséget. Itt a kimenő egyben egy fojtó az előfokozat számára. Rádiókban is használták ezt. Mivel ellenkező írányú a "fojtó tekercs" árama, ezért egy kis mértékben csökkenti az A osztályú elmágnesezését a kimenő trafónak.
Ezek szerint egy külön fojtó tekercsel működne? Mondjuk ha a 400Ohm -os egyik kivezetését és a 13Ohm -os kivezetést összekötném és a 13 Ohm másik kivezetéséről kapná az anódfeszültséget a meghajtó fokozat? Persze menetirányokra ügyelve? Elméletben???
Pontosan. Szokták még brumm-kompenzáló tekercsnek is hívni.
Emiatt nem kell külön fojtótekercset betenned, teljesen megfelel a meglévő ellenállás is. Egy másik TV kimenőt betehetsz így a helyére.
Itt az eredeti trafó, a menetszámok arányosan talán jók, jobban megnézve valóban csak egy kis menetszámú tekercs van a hangszóró tényleges primere előtt. A kérdés még a 1K és a 220n, ha a kondit tekercs nélkül simán földre kötöm???
Az a negatív visszacsatolás. Azt ne kösd a testre. Annak fontos szerepe van.
Nem emlkszem már a TV-d típusára, de a képhez hasonló trafód lehet.
Tehát akkor a 3,3K 4W bőven elég? Ne is kössem be a 13Ohm-ot?
Hát ha megtalálod valahol valamelyik végét akkor még kókányolható is talán. De szerintem nem úgy ahogy írod. A szekunder tekercs sokkal vékonyabb huzalból van mint a primer! ,arra semmiképp ne zavarj anódfeszt, mert kigyullad, elpösszen.. elég az egész. A fojtó ellenben kiváltható egy pár ohm/ 8-10W ellenállással. Nincs olyan hatásfoka, de működik. Ha mindenképp kell bele. Nem tudom hogy alkalmazható lenne-e itt egy újabb kori csöves kapcsolásnak megfelelő "sima" megoldás. Mindezt persze csak akkor ha a primer tekercsednek megvan valahogy valahol "két" vége. Vagy egy fele legalább..
Orion AT 505 Duna.. az újabb szelén egyenirányítós kivitel.
Ha az AT-504-ben lévő hangfrekvenciás fokozaton nem változtattak, akkor pont annak a kimenőtrafónak a leírását küldtem el .
A 13 ohmos tekercs a visszacsatoló tekercs lehet, az ott van a kapcsoláson rajzon is amit küldtél, egyik vége a földre a másik vége pedig 220n kondenzátorra van kötve. A hangszoróra menő tekercs a legvastagabb keresztmetszetű, ahogy mohinger is mondta. A 3. lesz a primer. Én a helyedben módosítások nélkül a kimenő trafó primer tekercsére kötném a 3,3K/4w-os ellenállás (Természetesen arra végére amelyik az egyenirányittot nagyfeszültségre megy). Ha beüzemeled és nem zavaró a brumm, akkor úgy hagynám, (nem tudom hogy ez a brummkompenzáló tekercs mennyit számított a valósgában, ahhoz túl fiatal vagyok ). Ha zavaró a brumm akkor tehetsz be nagyobb ellenállást ,vagy még egy RC szűrőt.
Akkor az új trafó 13 Ohm os tekercsét használjam a visszacsatoláshoz??? Az eredeti trafón ez a tekercs volt a legkülső, az újon meg a kettő között van.
Az eredeti visszacstoló 17 ohm volt, ha ezt tudom csak rövidre zártam volna a szakadt tekercset és nem szedem szét az eredeti trafót.
Ha biztosra akarsz menni, akkor keress egy trafót aminek a szekunder oldalán 6-10V váltófeszültéség van. Kösd rá a primér tekercsre és mérd meg hogy a 13 Ohmnak mért tekercsen mekkora váltófeszültséget lehet mérni. Mérd meg primér oldalon is a váltófeszültséget, és a kettő hányadosa az áttétel. A korrábban megadott trafó leírásból látszik, hogy a visszacsatoló tekercs 300-mentes a primér pedig 3015 vagyis az áttétel kb. 1/10. Pl ha egy ~6,3V fütést teszel a primérre és a szekunderen ~0,63V, akkor a 13 ohmank mért tekrecs jó lesz a visszacsatolához.
Üdv,
Van esetleg valakinek bontott Kapsch Troubadour TR Phono-ja, vagy csak a trafó? Az enyém kiadta a füstöt.
Trafóbeépítés utáni próba.
https://youtu.be/eCFLNphQDD8 Kicsit bajban vagyok mert a sorkimenő is kint volt meg a hangkimenő is másik, most gondolkodhatom hogy mi történt, a sorkimenővel lett valami vagy a trafó miatt van a jelenség, lehet hogy nem véletlenül szakadt meg az eredeti kimenőtrafó fojtótekercse és más baj is van? A videón nem ez látszik de szinte mindig a vasmagra van áthúzás (jellemzően a DY bemelegedése után) és nem normális az a hang sem a 22. másodpercnél melegedés közben. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
Valami banális hiba lesz, túl közel került valami. Látszik a videón 0:54-55.-nél a PY kupakjára húz.
Remélem hogy igazad lesz, kezdetnek majd átnézem újra a sorkimenőt.
Sziasztok! Tegnap ráleltem egy BRG Calypso magnó doksijára.Tudom hogy nem ide illik hanem az adok-veszekbe, de hátha valakinek kell. javításhoz vagy csak mint kincs. (benne van az egész kapcsolási rajz)
Valamint kezemben van egy Mambó magnónak is az utasítása, de abban nincs kapcs rajz. Ha jól tudom az is BRG gyártás. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2019
Üdv,a helyzet az,hogy nem kellett mérni semmit ugyanis épp ki akartam venni a sasszit és akkor vettem észre,hogy a kimenőtrafóból a hangszóróba menő mindkét vezeték le van szakadva...
Visszakötöttem és a rádió megszólalt... Köszöni jól van de már tényleg kell egy másik varázszem mert sikerült összetörnöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |