Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2338 / 3609
(#) cupika97 válasza Qju hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Jó otletnek tartom.
(#) justice hozzászólása Aug 12, 2014 /

Sziasztok!

Régi nicknév státusz ügyében kihez kell/lehet fordulni az oldalon?
A használati útmutató/szabályokban nem egyértelmű a dolog az illetékességgel kapcsolatban.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kérdező hozzászólása Aug 12, 2014 /

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne a TV-veszélyével kapcsolatban. Ugye működés közben (főleg színes TV-nél) kis mértékben keletkezik röntgensugár. Ez gondolom legfőbbképpen a maszknál keletkezik, mivel az elektronsugár teljesítményének nagy része ide jut. Az elektronok energiája 25keV körül van. A képcső frontüvege vastag ólomüveg, ami megakadályozza, hogy a kedves néző az egészségügyi határnál nagyobb sugárterhelést kapjon. Hátrafele jobban sugároz, de általában nem ülünk órákat egy TV mögött, max. pár percet, ha épp beállítást, javítást hajtunk végre.
De mi a helyzet a képcsőben, és a képcsövön kívül, hátul levő anyagokkal? A képcsőben acél, grafit, különféle lakkok, fénypor, stb. van. (A gyártáskor a fémbe, üvegbe, stb. szennyezőanyagok is kerülnek kis mértékben.) A képcső mögött tekercsek, NYÁK-ok, műanyagok, vezetékek, fadoboz, stb. van. Ezek mindenféle anyagot tartalmaznak. A kérdés a következő: Keletkeznek-e a (ugyan kis erősségű) hosszan tartó besugárzás hatására izotópok, melyek a kikapcsolás után is radioaktívak? Jelent-e egy a közvetlenül az ágy mellett álló (kikapcsolt) TV veszélyt az ott alvó emberre?
Ha egyáltalán keletkezik, nagyobb-e közvetlen közelről, mint a természetes háttérsugárzás? (Gondolom nincs veszélye, de kíváncsi vagyok mégis. Szerintem veszek egy használt orosz G-M csöves műszert, kíváncsiságból méregetni. )
(#) gernerakos válasza kérdező hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

A radioaktivitás (és nem rÁdióaktivitás, tudom, nem te mondtad) és a röntgensugárzás nem ugyan az. Szerintem nem veszélyes, ez már annyira kis mértékű sugárzás, pláne a visszamaradó, hogy semmilyen hatása sincs. Ha lenne bármilyen veszélyes mértékű sugárzás, már biztosan be lennének tiltva a katódsugárcsöves tévék, monitorok.
(#) kérdező válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

A "rádjóaktivitástól" én is frászt tudok kapni. Pedig földrajztanártól is hallottam, sőt még egy Csillebérci izotópkatalógusban is leírták, hogy a "rádióaktív" cuccokat ólomedényben forgalmazzák.
Egyáltalán a röntgensugárzástól keletkezhetnek izotópok? Vagy csak a neutronsugárzástól keletkeznek? (A gammasugárzás, és a röntgensugárzás egy adott tartományban átfedi egymást, csak az eredetétől függ az elnevezés. Gamma, ha maghasadás, bomlás, röntgen, ha becsapódó elektronok okozzák.)
(#) Frankye válasza justice hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Topit keresd meg, Ő tudja átírni, ha szükséges. (Feltételezem, erről lenne szó.)
(#) justice válasza Frankye hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Köszönöm, írtam neki.De egy kicsit bonyolultabb a dolog
(#) Frankye válasza justice hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

OK, reméljük, tud segíteni.
(#) gernerakos válasza kérdező hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Mivel a tvben nincs maghasadás, ezért gondolom ott csak röntgensugárzás fordulhat elò, de annyira kicsi, hogy ha a kislábujjadat megröntgenezik, több röntgensugarat kapsz mint egy napos TV nézés után. Innentől nekem már magas, meg nagyon off.
(#) pjg válasza kérdező hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Régebben olvastam, hogy ha egy légy egész életében a TV képernyőjén ücsörögne, akkor sem kapna annyi sugárzást, mit egy ember, egy tüdőszűrés alkalmával.
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

De belepusztulna, mert lecsapnád.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Nézni én sem igen szoktam, de jártamban keltemben csak meglátnám, hogy ül valaki a képernyőn.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Mondanám is, hogy nem igen, mert a képernyő kényelmetlen.
(#) elektroncso válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Kényelmetlen bizony:Bővebben: Link.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Aug 12, 2014 /

Az elmúlt pár hétben rengeteget gyakoroltam a holnapi KRESZ vizsgámra, viszonylag magabiztos vagyok, de van egy kis félelem a vizsgával kapcsolatban. Remélem sikerül, drukkoljatok!
(#) pjg válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk drukk
(#) zoly15 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Hajrá, sok sikert!
Mire csinálod a jogosítványt?
(#) mikrokapcsolo válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Köszi, B kategória.
(#) zolika60 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Fog az menni, ne aggódj.
(#) zoly15 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Ez még a könnyebbik megpróbáltatás, majd a forgalmi vizsga... nekem se elsőre se másodikra sikerült... sőt Azóta egyedül levezettem saját autóval 2000Km-t
(#) zolika60 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Ne ijesztgesd. Nekem az is elsőre sikerült. Itt leírtam, hogyan ment.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám, sikerült a vizsga, igaz, nem hibátlanra, de bőven átmentem!
(#) zolika60 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Gratulálok. Remélem a forgalmi vizsga is sima ügy lesz.
(#) Frankye válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Gratulálok, sok sikert (kéz- és lábtörést) a forgalomhoz is!
(#) mikrokapcsolo válasza Frankye hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Köszönöm, remélem az is könnyen fog menni majd, de az még odébb van egy kicsit.
(#) Gery78 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Szia!
Gratulálok a vizsgádhoz! Azt szeretném kérdezni, hogy manapság mennyibe kerül egy jogosítvány? Tehát onnantól kezdve, hogy beiratkozok, egészen addig, hogy megkapom a jogosítványt. Azon gondolkodám, hogy vén (36 éves) fejjel én is letenném a jogsit.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza Gery78 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Nekem ez sacc/kb 150 lesz. Én a pappjogsinál csinálom.
(#) SzervízMacska válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Nem semmi! Annak idején mi ingyen kaptuk, igaz, az iskola fizetett pár ezer forintot. Most nesze nektek itt ez a nagy jólét...
(#) bajtaig válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

B-C kat. , MHSZ-nél 5000 Ft, 22 évvel ezelőtt, 10 napos intenzív elméleti oktatás után vizsga. A vezgyak. és vizsga már kicsit tovább tartott, mert sokan voltunk.
(#) zolika60 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

B-C jogsimra 2000Ft körül fizettem 79-ben. Akkor a havi fizetésem 1850Ft volt. Az arányok nem változtak.
Következő: »»   2338 / 3609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem