Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3391 / 3604
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Azzal kezdeném, hogy nincs Veled szemben semmilyen ellenérzésem. Okosabbnak sem szeretnék mutatkozni. Azonban érzek megtévesztést írásodban. Megnéztem a videódat, és eszembe juttatott egy régi világkiállításon látott forgácsolási videót. Leesett az állam az ott látott fogásmélységen mutatott vágási sebességen. Pár éve vettem a fúrógépemhez jobb szerszámokat. És ott a falon láttam egy képet, amin egy legalább 20 mm-es vídia gépi menetfúró volt látható. Mondom az eladónak, hol mernek ilyen értékű szerszámmal dolgozni? Mondja, CNC-vel használnak ilyet. Kérdezhetnéd, mi a közös ezekben? Akinek van ismerete ezekben a dolgokban, az tudja mire érzékeny a vídiás szerszám. Az egyenetlen terhelésre az előtoláskor nem. Az én véleményem ez ügyben, hogy jó géppel, amin nem lötyögős semmi, és elég erőst is adott átmérő megmunkálásához, és ha kézzel is van élezve az megfelelő az adott anyaghoz, vagy gyári új élezés és szakszerű az alkalmazás esetén. Csak akkor beszélhetünk "kés a vajba" elméletekről. És ebben szerepe van a helyzetnek megfelelő vágósebességnek is.
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Szerintem ilyen gépe egyikünknek sincs otthon a sufniban. Ez nem egy E200 -as másenyka ...
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 7, 2022 /

Vettem egy "IFA W50L" műanyag modelllt. (Elnézést a minőségért, de most csak USB eszközzel tudtam képet készíteni.) A problémám az, hogy a nagyon apró fekete műanyag visszapillantó tükröket kellene valahogyan feltenni a fülkére, de nem megy bele vagy nem mrad benne a lukjában, amibe bele kellene szúrni.
Esetleg van valakinek tapasztalata ilyen "Ho-Ki Modell" gyártmányú modellel? Hogyan rögzíthetném a helyére a pici és séerülékeny visszapillantó tükröket? Vagy inkább mondjak le róluk?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Pillanatragasztó?
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Valami olyan kellene, ami szinte azonnal megfogja, mikor elengedem, mert tartani nem tudom, annyira pici.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Felhevített ellenállás lábbal lehet lukat csinálni. De modellezésnél elég gyakori, hogy apró dolgokat be kell ragasztani, ez nem Lego... A Handynek a csipeszei egész magas minőségűek az árukhoz képest, 0402-es SMDket pakolok vele, egy tükör menni fog.
(#) SALáta válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Mechanikus és cnc gépek között a fő szerkezeti különbség hogy míg a mechanikus gép lóghat addig a cnc nem. Egy forgácsolásban használt golyós orsó nem önzáró, de feszített. Míg a trapéz menet laza de önzáró.
Általában a szánrendszer hengergörgős LM guide, feszítveba vázhoz. Mert a 2 síkot teljesen egyenesnek kell beállítani, nem csak egymáshoz kell párhuzamosnak lennie a 2 szánnak, hanem a 2 2 síkjának is 1 tengelyen tökéletesnek kell lennie. . De a cnc világában elterjedt a nagynyomású olajfilmes szánrendszer is. No az a királyság, anyagrablásra jó, de 3D felülethez alkalmatlan.
Míg egy mechanikus gépnél minden lötyöghet és kell is addig a cnc gép halála ez. Viszont minden gépnél igaz a tapadásos csúszást ki kell küszöbölni.

Keményfém szerszámok pl fúróknál általánosan 70 es vágóval számolunk. Mert ez szinte minden helyzetben jó. 15 ös vágóval a hss fúró általában jó.
Én cnc marón -kevés kivétellel- de hűtés mentes nagyolót használok, sőt, hűtővizet nem is kaphat, azonnal tönkremegy , hősokkot kap. Esztergán még nem elterjedt, kivéve a keményeszterga speciális lapkái, de azoknál a nem dolgozó rész keményfém csak.
(#) mek-elek válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Van aki annak is örülne. és egy jó gyorsacél kés is megtesz, ha jól van megköszörülve, és hütés is akad hozzá. És nem törékeny annyira, mint a vídia. De a lényeg, a balesetek kizárása. És ha valaki nem tudná, ennek része a farács a gép elé, a védőszemüveg, stb is. Mikor régen falat véstem védőkesztyűben, befejezve a munkát levettem. Majd szemet szúrt valami és nem vettem vissza az igazításnál, tán kettőt ütve máris véres volt a kezem. Észre sem vettem, hogy egy éles kiálló téglaperem, mint a borotva vágta meg. No nem volt halálos, de lehetett kötözgetni. Nem éri meg spórolni a biztonsággal.
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 7, 2022 /

Talán holnap megpróbálkozok újra a dologgal, ma már fáradt vagyok. Egészen a kibontásig nem tűnt fel, hogy nincs minden rajta a modellen, hanem mikor kibontottam, akkor leesett róla a "ponyva" és kiesett egy pici visszazárható zacskó a két visszapillantó tükörrel, a kipufogóval és még valamivel, ami talán vontatmány felakasztási pontja lehet, de azt is ragasztani kellene az alvázba, ha az tényleg az.
(#) mek-elek válasza SALáta hozzászólására (») Máj 8, 2022 /

Megkérdezhetem, hogy milyen gépen tanultad a szakmát?
(#) SALáta válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 8, 2022 /

Eszterga: ean, cnc eszterga Miniturn. Első munkahely Excel sl 320 géppár, emag vl5 robot eszterga. Mcp 3-4 tengelyes horizont cnc megmunkáló, toyoda horizont cnc megmunkáló(nagyon nagyon gyors, tengelyenkénti 2 golyósorsó , eddigi kedvenc, gyors és igen stabil ) . Samsung cnc eszterga (leginkább hulladék) , okuma cnc eszterga. Bridgeport vmc 640xp3 vagy 7 évig, itt a szerszámgyártás alapjait elsajátítottam. Manapság nct 104 es vezérlőjű, pár száz orát ment megmunkáló egyedibe. Otthon egy reiden 50 es évek beli eszterga, és egy öreg cnc marógép, azt magam aknújítottam fel - elektromosan, nem pc (x86) alapú step/dir rendszer, analóg hajtású szervókkal szerelt szabályzás. Ha kell javítom amin épp dolgozom. Kivéve amihez nincs leirás mert gyártói titok.

Ean on váltam érdemes esztergályossá amikor a kúp esztergálás - és az oktatónak való beszólás-- "Nem az a cél hogy önzárjon?" - olyan jól sikerült hogy az egyes a napló pár lapját átszakította.

Hss t iparban műanyag esztergálásán és "b" megoldásként hosszú (5-10D feletti) fúráson kívül nem használunk.

Szerk: Legnagyobb hiba manapság a képletek nem ismerése friss végzősöknél. És oktatásilag az ezer éves "C" kategóriás "minden megoldható bakköszörűvel" felfogás. 1908 as kiadványban is volt már műhely szintű fúró köszörű segéd bakköszörűre. De erőltetik a kézből köszörülést... Nem baj. Baj hogy nincs egy darex, egy ferm és egy mrcm gép amin a gépi műhely körülményekre tervezett élezést megmutatják.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2022
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 8, 2022 /

Érdekes ez a modell. Az IFA-n nem is oda voltak fogatva a tükrök, ahol ezen a modellen a luk van...
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2022
(#) mek-elek válasza SALáta hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Megtisztelő az őszinteséged, de arra véletlen se gondolj, hogy Téged szeretnélek minősíteni!
Mindannyian indultunk valahogy, a továbbiakban magunk írtuk az eredményeinket. Persze ebben volt, hogy segítettek, és gáncsoskodókat is megismerhettünk. A lényeg az első elmélkedésed számomra egy-két dologban téves meghatározás. Azonban sejtettem ennek előzményeit. Ahogy írtad Te is, meg Alkotó is, a képzés alapvető egy szakmában. És innentől meg az egyéni hozzáállás.
Ezek után annyival tartozom Neked, hogy én a MOM-ban lettem segéd 1968-ban a finommechanikán. E2N-en dolgoztam jobbára. Ezért szúrta a szemem a golyóscsapágyas főtengely. A főorsó használhatóságát két csúszócsapággyal lehetett szabályozni. A többit a gép használati utasításában meglehet találni. A megmunkálási pontossága a használat mikéntjéből fakadó kopási ráta, és a szaktudás határozta meg. Százados tűrés elment rajta optimális esetben. Később az ilyen fajta gépeknél a digitális kijelző nagy segítség volt. Kényesebb munkáknál a gép megfelelő részeinek kitisztítása, és egyéb szakmai trükkök kínáltak megoldásokat. A fiamat is sok minden érdekelte. A hátam mögött az asszony beíratta egy CNC tanfolyamra, pedig a bőre nem bírta az olajat. A lényeg, amit ott tanítottak az semmit sem ért (OKJ). Még rajzot sem tud olvasni. E szakma nálam már a biciklizés kategória, mert még 68-ban szakítottam az akkori világban tapasztalt szakmai kizsákmányolás miatt. Meg hát a világ nem csak esztergálásból áll....Nagy élmény volt amikor, mint telefonműszerész meglátogattam a volt sorstársaimat, amikor helyettesként a MOM telefonközpontjában voltam szolgálatban. És fájó volt látni őket a gép főlé görnyedve, az osztályvezetői trónterem panoráma üvegfala előtt, mert abból éltek, hogy milyen gépet kaptak, és így az azon elvégezhető munkának mennyi volt a normaideje.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Az legyen a legkisebb "probléma", csak a tükrök nem maradnak meg a lukjaikban, a rögzítésüket kellene megoldani.
(#) SALáta válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2022 / 1

Nos manapság már nem használnak siklócsapágyat eszterga főorsó csapágyazásában , kivéve a felújítást. Még a reidenem fő csapágya az, a kúp és a hengergörgősök mellett, van benne egy vödörnyi. De az régi gép.

Az oktatás nulla. Alap szerszámokat nem ismerik, mert nincs.
Azt az 1 cnc gépspecifikus nyelvet vizsgára ugy ahogy megtanulják. De azzal pont nem érnek semmit.
Nem a diákok szégyene ez. Manapság 3 éves gyakorlat orientált képzés kellene. De az az igazság elég a zöldgomb nyomkodói készség a legtöbb helyen. Ahol nem oda meg nem veszik fel a frissen szabadultakat, egy két kivételtől eltekintve.
Csak a cad világ legalább fél év, a cam hasonlóan de feladat orientáltan , nyilván.

Más világ lett, már a felújitás sem úgy megy mint rég, mások az elvárások az egyetemes gépektől. Lehet dolgozni egy századba, de ott már mindennek is jónak kell lennie. 18 mikront kúpolt 400 mm en a szénné kopott koreai eszterga, tehát a kopád, logás nem jelent jót de nem biztos hogy attól egy gép hibás.
Az utmérő igen, sokat dob egy gép használhatóságán.

A mostani elvárásokat nem sok gép ütné meg a mechanikus gépek közül. Egyszerűsítettek sok mindent.
Mechanikus körasztalt ugyan ugy használunk mi is a cnc gépen. Gyakorlatilag manapság több eszközt használunk mint a régi időkben, mindig a megfelelőt az adott feladathoz. Azaz manapság több a lehetőség. Míg régen kellett ahhoz a művelethez amit most futtatok minimum 4-6 ember manapság 2 en készre gyártjuk. És ez egyedi gyártás. Összesen 3 gépen készül. Régen ehhez sokkal több gép kellett volna.

Az oktatás a mai lehetőségekkel egyáltalán nincs szinkronban. 1-5 év kell míg bármit is megtanul az életben, de anno régi öregek is azt mondták majd a gyakorlatban megtanulod....
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Fekete melegragasztó.
(#) mek-elek válasza SALáta hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Nagyjából egy nótát fújnánk... Ami azonban fájó, nem rég kellett egy csapágybeütő. Nem mondanám CNC-s kategóriának, de kellett. Szerencsémre a "nyockerben" találtam egy szakit, és megvárhattam az elkészültét. Anyagot vittem, de kettőt csinált belőle 4000-ért. Nem szóltam miatta, mert megértettem, hogy neki is meg kell élni valamiből. Én meg hazaérve fél perc alatt be
rakhattam a csapágyat vele. És manapság milyen szakmunkát kapni 4000-ért. Én szakszerű rajzott vittem, de voltak ott olyanok, aki csak úgy ahogy skicceket. De elvállalták azokat a munkákat is. Amíg ott voltam meg nem álltak, volt munkájuk. Ami fájó volt, hogy egyikük sem volt fiatal. Pedig a látottak alapján, meglehetne élni belőle. Az is igaz,hogy ehhez nem csak gombokat kell nyomkodni....
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
(#) bbb válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Idézet:
„Anyagot vittem, de kettőt csinált belőle 4000-ért. Nem szóltam miatta, mert megértettem, hogy neki is meg kell élni valamiből.”
Ezt úgy írod, mintha sokallnád az összeget. Pedig egyáltalán nem sok szakmunkáért ennyit elkérni. Mennyi időt dolgozott vele? Gondolj bele, hogy ott azért rezsióradíj is van ám, s biztos nem kevés!

Azért az nem baj, ha elárulod melyik műhely volt ez a nyóckerben, lehet még szükségem a munkájukra
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Én így szoktam levezetni:
Idézet:
„1 nap az 8 óra
1 hét az 5 nap
1 hónap 4 hét
Azaz 160 óra egy hónap.”

Ha mondjuk havonta szeretnél keresni 100 000 Forintot (ami nem sok), akkor már egyből 100 000/160=625 Ft az órabér.
De több, mert szerszám is kell, anyag is kell (még ha te is viszed, akkor is kell), adó, műhely, stb...
Meg neked is csámpásan állna szád, ha 100 000 lenne fizetésed...
(#) mek-elek hozzászólása Máj 9, 2022 /

Hogy nehogy elreszeljük a témát....
Van közép közgázom is, így van fogalmam az önköltségről. Van egy kis nyugdíjam hozzá, de ez nem téveszt meg a dolgok magítélésében. Én egy darabot kértem kb kétezerre számítottam. Az anyag, mit írtam kiadott kettőt. A munkadarab időigénye kb 15 perc lett volna. A többit nevezzük utókalkulációnak...
(#) mek-elek válasza bbb hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

A baj az úgy kezdődik, hogy egy ideje nagyon fáj a lábam, meg 71 éves vagyok, ami igencsak korlátoz a hétköznapokban. A "cég" telefonszámát meg kell keresnem. Ha megtaláltam, majd megírom privátban. Ha elmennél majdan, én azt ajánlanám ne kérdezd meg a "rezsiórabérét"!
És utólag, egy munka annyit ér, amennyire szükség van rá!
(#) mek-elek válasza Gafly hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Ez már rég volt így.... Manapság aki komolyan veszi a munkát, és hiányszakmája van, ennyit két nap alatt megkeres.
(#) Gafly válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Idézet:
„Ez már rég volt így....”

Most meg megvesszük az occó kínait, még házhoz is hozzák.
(#) mek-elek válasza Gafly hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Hát én még nem láttam nálunk Kínai ácsot, vagy kőművest, vagy szobafestőt.....
(#) nagym6 válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Én már magyart sem. Fehér holló.
(#) tbarath válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2022 /

Idézet:
„Anyagot vittem, de kettőt csinált belőle 4000-ért. Nem szóltam miatta, mert megértettem, hogy neki is meg kell élni valamiből. Én meg hazaérve fél perc alatt be
rakhattam a csapágyat vele. És manapság milyen szakmunkát kapni 4000-ért.”

Ma egy szaki (értsd: kőműves, burkoló, stb.) tízezezért visszaköszön...
(#) SALáta válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 10, 2022 /

Tegnap nem küldtem el. Nekem kis hobbi műhelybe az egyik szerszám úgy 40 körül van. Befogóstól, lapkástól mindenestől. Egyedül a lapka japán, a többit ki lehet találni, igazából lapk árába megvan, nem értem kína hogy tudja az er3detit olcsón adni, mindegy is...

Nemrég egy kaput happolt el előlem a fogd meg fiam apa-fia páros. Hívtak is hogy mit lehet tenni. Mivel vissza is kellene bontani így azért tettem az eredeti ajánlatomra, és a festékre felelősséget nem vállalok, mert látom milyen.
Csak anyag és anyagvastagság hiányzik, na meg alapvető tanács sem lett megfogadva, tehát szép trapézlemezes kerítés a tulaj által megálmodva. Ja, csavar onnan is hiányzik, varratok, valószínűleg a tesco hegesztő 110 V ról ment.
A kőműves mondta a garázs betonba szebb hegesztés van, oszloptartóként... De olcsó legalább. Igaz jó ha pár évet fog húzni.
(#) Gafly válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1

Felénk sok kínai lakik a lakóparkban, nincsen velük semmi gond.
Reggelente szigorúan és szorgalmasan mennek iskolába a fiatalok, a nagyobbak meg be az egyetemre.
Szorgalmasak, értelmesek, tudnak legalább két nyelven rendesen...
Mi a fenének ássanak alapot, vagy nyírjanak füvet?
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Máj 10, 2022 /

Igen, meg inkább nyitnak egy aprócikk boltot.
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Máj 10, 2022 /

Általában az tud eljönni kínából pl. ide, aki okosabb, bevállalósabb az átlagnál, esetleg már élnek itt rokonai. Tehát semmiképpen sem az alja, ennél fogja jobban is alkalmazkodnak, más itt élő népcsoportokhoz hasonlítva. Valóban inkább kereskedőként, vagy inkább agymunkát igénylő dolgokkal tevékenykednek, mintsem kétkezi munkásként.
Valószínűsítem, hogy közelebbi rokonaink mint pl. a szláv népek, vagy éppen a finnugor (ahogy még általános iskolában tanultuk) "őseink".
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
Következő: »»   3391 / 3604
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem