Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ha már a 2003 nem fut a gépeken (10-15 év múlva) , én is áttérek rá. A nyílt forráskódú programok illetve a nyílt fejlesztések sokkal inkább szimpatikusak. A tűzróka fényévekkel megelőzi a biztonsági résekkel tele tűzdelt explorert. Múltkor példáula német kormány óvta a polgárait az IE használatától.. Lobby nem lobby, de tény: a vírusttámadások 90%-a az IE-n és az Outlookon keresztül történik. NEM a firefoxon, NEM az Operán át, hanem az Exploreren keresztül.
Sziasztok.
![]() Matyi, ennek egy orbitálisan egyszerű oka van a pénz. Gondolj bele, ha ugyan az lenne, akkor az aki aofisz2003 -ra van képesítése, akkor menjen el újból és tanulja meg ugyan azt. ![]() ![]()
A másik ilyen dolog a .docx kiterjesztése, amit generál, nem lehet olvasni a 2007 előtti office-al. Mi üzlet lenne abban, hogyha nem lenne rákötelezve a felhasználó, hogy vegye meg az újat. Ami tök ugyanazt tudja mint a régi...
Megragadtad a lényeget. Az Office elért már egy olyan szintet, amikor a felhasználóknak nem éri meg váltani az újabbra. Ahhoz, hogy mégis rákényszerítsék őket a váltásra, remek eszköz az inkompatibilitás előidézése. Ami fájlformátum tekintetében a 2003-as változattal szemben nem áll fenn, ehhez ui. ingyenesen letölthető az a kiegészítés, amivel a *.???x formátumot olvasni tudja. Viszont az Office XP-hez már nincs ilyen, és ez Windows 7-re sem telepíthető.
Idézet: „Lobby nem lobby, de tény: a vírusttámadások 90%-a az IE-n és az Outlookon keresztül történik. NEM a firefoxon, NEM az Operán át, hanem az Exploreren keresztül.” Lehet, ebben szerepet játszik az is, hogy a M$ szoftvereket nagyobb arányban használják az emberek. Idézet: „A tűzróka fényévekkel megelőzi a biztonsági résekkel tele tűzdelt explorert.” Azért a rókában is van épp elég bug. "Magától" eszi a memóriát, ha bizonyos oldalak nyitva vannak, akkor a processzort is, emellett kedvenc hobbija, amit verziók óta nem javítottak ki, hogy ha több sávban vannak a fülek, és már ellapoztad a listát úgy, hogy az utolsó (de aktuális) nem látszik, majd ezt bezárod, akkor elszáll. (Bár lehet, hogy csak az aktuális profilom bugos, vagy valamelyik bővítménnyel akad össze.) Emellett a proxykezelése is sztochasztikus. Múltkor azt hittem, a Squid szórakozik, de nem, IE alatt kiválóan ment a böngészés, a róka meg percek alatt sem hozta be az oldalt, többszöri frissítés után sem, egészen addig, míg ki nem kapcsoltam a proxy használatát.
A magától eszik memóriát effektus nálam is előfordult, amit az asztali gépen észre sem vettem, mert nem éreztem lassulást, viszont a laptopon már észrevettem hogy valami, van, mert amikor ágyból heteztem (éppen akkor youtube -n néztem vagy 3 -4 órán át videókat) és azt hittem megsülök, és a hűtés is maximálisan ki volt vezérelve.
Ekkor egy gyors pillantás a taszkkezelőre, és látom, hogy 86 - 99% között ciklikusan ugrál. Voltaképp az a fránya bug nem szoftverhiba, csak beállítás kérdése. Egyrészt azért zabál ennyit, mert magas prioritás van neki engedélyezve a többi programmal szemen (Megeszi a processzort), másrészt mert a gyorsírótár is akármennyire megeheti. ![]() Beállítottam 100MiB -ra a gyorsírótárat, és az erőforrást sem eheti meg teljesen. Ekkor már egyből szerényebb volt, processzorhasználat. Az eMSe meg magától lebutul letölti a fél internetet, és az operációs rendszeri hibákért is leginkább ez a felelős. Ettől függetlenül 100,1% -ban egyetértek veled. ![]()
Én inkább megkerestem, melyik lap a bűnös, és kirúgtam, hogy a lába se érte a földet.
![]() A gyorsítótár lekorlátozása alap, én még konzervatívabb vagyok, és nálam 50MB a plafon. Kisebb gépen valóban sokkal jobban érezhetőek a problémák. Pár napja leállítottam a nagy gépemet, és azóta E7200-zal nyomom, alaplapi nVidia 7100-as videokártyával. Ez így épp elég HD filmekhez (nincs DXVA támogatás, kénytelen a proci számolni), de ha a róka elkezd elszállni, akkor rögtön beszaggat a videó. Egyébként ég és föld a két gép, négymagos procival és jó videokártyával már nem is tudom, mikor szaggatott utoljára MP3 vagy film, itt meg programok telepítése közben azért meg-megröccennek a dolgok. A váltás elsősorban a villanyszámla miatt történt, most kb. feleannyi áramot fogyasztanak a gépek, kütyük együttesen itt az asztalom körül, mint korábban. És a mostani szervert is le fogom állítani, helyette a router lesz meghekkelve torrent kliensnek. Egy USB-s vinyóra fog tölteni.
Letölthető hozzá konverter, a Microsoft oldaláról. Arról nem beszélve: mindent nyújt, ami kell, újat nem tud felmutatni. Így is tele van felesleges funkcióval. Közben Stadi is leírta, amire gondoltam.
A magok száma azért nem hoz(hat) gyorsabb kommunikációt, ha közöttük lassú az információ áramlás.
A laptopom egy IGM945 chipkészletebe integrált videokártyával rendelkezik, 1,66Ghz -es T5500 kétmagos Core2 -es procival, 533Mhz -es DDR2 -es 1GiB -os RAM modullal van szerelve. Az ATAPI eszközök elérése SATA I interfészen keresztül (AHCI módban ![]() Grafikus beállítást nem sokat lehet eszközölöni, de azért van pár fontos beállítás, ami képi megjelenítéshez fontos lehet. Ezzel a hardverrel semmi problémám nincsen, ha rókázok, és mellette fut és kolbászol a nod32 a gépben a még régen meg nem megnyitott/betöltött fájlokban, és a memóriában. Ezzel a hardverrel, ilyen beállítássokkal, és ilyen környezeteben nekem egészen elfogadhatóan játssza le HD filmeket. Az asztali gépemben egy E6600 -as Core2 -es proci van, 2,4Ghz -es 1066Mhz -es busszal rendelkezik (800Mhz -en fut, a memóriák miatt)és 2GiB 800Mhz memóriák vannak betéve. A videokártya egy azusz vidia 8600GT (átalakítás alatt) nem éppen a legjobb választás a magas hődisszipációja miatt, ill. a hűtés zajossága miatt, a ATAPI eszközök elérése itt is SATA de ez már második generációs, természetesen alapból AHCI üzemmódban üzemeltetve. Itt még véletlenül sem jön szóba az akadás. ![]() 59 szóval összegezve a dolgot, lehet hogy az E7200 -al egy kicsit túllőttél a célon, inkább egy gyengébb processzor, és egy jobb időzítéssel rendelkező memóriapáros jobb lett volna. Az adatsebesség már itt nem sokat számít, mert sok kicsi ciklusban kell a memóriába adatot pumpálni, amit időben tud emészteni a CPU. Így tudod egészen hatásosan minimalizálni a fogyasztást, a szükséges teljesítmény megtartani. Amit még nem írtam: Az asztali gépem 50W -ot eszik webböngészés, eMeSeN, és néhány apróság (fáj kezelő, vírusirtó és tűzfal) mellett. HD film nézés közben 104 - 110W -ot eszik maximum. Azt hiszem ez eléggé szép kis érték. ![]()
A volt P3-somnak a tápja 90W-os volt és ez elég volt mindenre
![]()
Most kb fél éves a laptopom, core2duo 1.8GHz-es ,3GB RAM-al 160GB-os vinyóval, Intel x3100-as integrált videókártyával. Simán visz mindent, 3 tűzróka, avast stb és még a HD filmeket is akadás nélkül lejátsza. 65W-os táppal.
Azért 65 wattos, mert a laptopok automatikusan kis fogyasztásra lettek tervezve.
Egy érdekes kérdés vetődött fel bennem. A laptopok ára egyre alacsonyabb, emellett meg a fogyasztásuk töredéke az asztali társaikénak. A monitorok fogyasztása sem elhanyagolható. Vajon nem érné-e meg inkább laptopot venni, és nem asztali gépet? kevésbé zajos, benne van a monitor is, nem kell külön megvenni, és a villanyszámlában visszahozná (?) az árát. Persze öt éves üzemet számolva.
Egy nagy hátránya van az "ölbegép"-eknek: Nehezebben lehet fejleszteni/tuningolni őket. Megveszel egyet, ami benne van, az marad benne, míg működik. (Szándékosan kisarkítottam a mondandómat, mielőtt még valamelyik PC Guru nekem támad, hogy: "De nem addig a!")
És ha egyszer veszel egy laposat, akkor többé nem kell az asztali
![]()
Azért aljunk meg valamiben. Ezek mind egyszerre nem működhetnek 100% kihasználtsággal! Különben kigyulladna a tápod, és egyből vagy úgy egy 200W -osra lenne szükséged!
A laptopod önmagának állít mindent. A mikor játszol vele, vagy böngészel, illetve amikor videót nézel, vagy fájlokat másolsz, akkor egészen más területek aktívak mindig. Ha kihajtanám az asztali gépet, akkor vagy lenne 370W teljesítményfelvétele is.
Olyat kell venni, ami legjobban kiszolgálja az ember igényeit.
Engem példaképp a Qompak nx7300 -asom tökéletesen kiszolgál és még fog továbbra is. Amikor vettem, akkor még sok is volt nekem, most már nem az.
Pedig amiket felsoroltam egyszerre mennek!
Avast, 3 firefox, és még egy HD-s filmet simán ráereszthetek. Megmérem multival hogy hány fokos a táp, de az biztos hogy 30 fok fölött van. Szerk.: 33fok alá beállt a film megkezdése után.
1080-as HD film lejátszása ezen a gépen kb. 75%-os processzorteljesítményt igényel. Megnéznéd a laptopon, ott mennyi? Hozzáteszem, most már Win7 x64-es oprendszer van fenn. A legviccesebb az, hogy ablakban futtatva szaggat, teljes képernyőn meg jó (VLC). Habár úgy tűnik, ez lejátszófüggő, mert a Media Player +10% procikihasználtságért cserébe ablakban is jól játssza le.
Szóval látható, hogy itt kisebb proci már nem lenne elég. Egyértelműen az alaplapi videokártya kiváltása lenne megoldás, de azt itt most nem lehet (ITX formátumú lap), ráadásul a fogyasztást is növelné. A memória kommersz 800MHz-es, ennyit tud az alaplap. Nálam most az össz fogyasztás itt az asztal körül 186W alapjáraton, ez 20W-tal emelkedik HD filmnél. Szerintem kb. 30-50W-ot fogok még tudni spórolni a szerver leállításával. (Szünetmentessel mérek, ez a max. terhelhetőség %-ában adja vissza az értéket, ebből számolok vissza. W-ot, nem VA-t.)
:beka3: Bee!
(Ez nem egy szakadt smile, van mellette egy szó is!) ![]()
Így van, valaki biztos kieresztette a füstöt odaát.
![]()
Most Hofi Ruzsa Sándor paródiája jutott eszembe Rólatok. A bakfitty és a bikfatty esete...
![]()
Nekem a magas szőke kékszemű csajok jönnek be, nem a freemail sajnos nem az ajtómon. Jaa nem az volt a kérdés?
![]()
Hogy is van az a közmondás az éhes disznóval, meg a makkal?
Ja, igen! Éhes makkal disznókat álmodsz... ![]()
Rosszul fogalmaztam, egyszerre nem lehet kihasználni mindent, egyszerűen a konstrukció képtelen rá.
Nálam is éppen meg van nyitva 6 ablak, megy a tűzfal+vírusirtó, filmet éppen nem nézek, de nem akadt soha sem, sőt még megy a Wi-Fi is. Pedig nálam nem az a videokártya + memóriakonfiguráció van, viszont a processzor majdhogynem ugyan az, és nekem is 65W -os tápom van. Amiért ilyen kicsi tápja van, az egyrészt azért van, mert a mobiltechnológiában használatos eszközökben (CPU, GPU) olyan utasításkészlettel rendelkeznek, ami a teljesítményre optimalizálja, rendszert, másrészt az állandó szabályzás, illetve eszközkikapcsolás. Ha egy utasítás sem lenne, a processzorod, ha csak egy ablakot mozdítanál, egyből felugrana 100% -ra. Ez az optimalizáció olyan dolog, hogy az adott utasítást egy rövidebbel ír le, így csökkentve a kihasználtságot, növelve gazdaságosságot. Ha megírsz egy programot Assemblyben, vagy C# -ben, akkor egyből szembetűnik hogy a C helytakarékosabb megoldás. Az azért van, mert az Assemby -ben nem csak műveletet végzel, hanem meg kell mondanod, hogy mivel akarod (és mit) elvégezni majd az hová kerüljön stb., a C -nél meg megmondod hogy adja össze "X" -et "Y" -al, és megkapod "Z"-t. Tudom sarkítás volt, de azt hiszem érthető volt a hasonlat.
Az én procim 50-60% között mozog egy HD-s film alatt, meg ugye a böngésző stb.
Örök kedvencel az I am legendel tesztelem. ![]()
Világos. Na most is tanultam valamit!
![]()
Így van ez, mindig tanul valamit az ember.
![]() Másrészt az asztali gépházba sem kéne sokkal nagyobb, csal jó kell(ene) párosítani az eszközöket, és célirányosan megépíteni. Természetesen, 300W -osnál kisebb tápot nem lehet venni, és a minőség is nagyobb teljesítményekben mutatkozik meg. Csak azért vettem 550W -os tápot, mert az már minőségileg sem volt kifogásolható, de az tudom, hogy ez bőven sok a gépnek.
Milyen oprendszer ez és milyen proci pontosan (Txxxx, vagy Exxxx stb.)? Mert gyanítom, hogy az x64-es oprendszer inkább lassít nálam ebben az esetben. Az X3100-ban sincs ezek szerint DXVA támogatás, mert akkor nem mehetne 20% fölé a processzorhasználat szerintem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |