Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Orion hs 280 - 282
Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Halkabb az 1,9-es, de másféle váltással jó lehet, mert a felső oktáv kb egyezik. Bővebben: Link
Esetleg egy kiegészítő mágnessel még 1dB-t lehet hozni a hangnyomáson.
Milyen jellegű másféle váltás?
Ragasszak rá egy plusz mágnest?
Akár ragaszthatsz is, azzal is hangosabb. Egy másodrendűbb szűrés (2,0µF × 0,2mH) jót tenne neki, csak nem tudni, hogy illeszkedik ezzel a középhez. Szóval erre nincs pontos válasz, amíg meg nem néztem.
Összeraktam az itt található leírás alapján, mert ilyen alkatrészek voltak itthon. Reflex nyílást megszüntettem. A mélyből egy hajszálnyit csökkentettem a magason kb ugyan ennyit növeltem az erősítő hangszínszabályzóján. Kb jó bazb egyensúly. Viszont az énekhangokkal nem vagyok kibékülve. Olyan mintha függöny mögül énekelnének.
Mi legyen a teendő? Valamelyik hangszóró fordított polaritással kössem be? Ha nem akkor megpróbáljam amit linkeltél kapcsolást? Tekercsek értékeit mennyire változtatta meg az ,hogy a mágnesre ragasztottam őket? Adódhat e a probléma ebből?
Ezt mérés nélkül nem tudom megmondani. Főleg mivel ilyen hangszóróösszeállítással nem dolgoztam még.
Attól függ, mit és hova ragasztottál, a középhangszóró pl. hátul egy műanyag fedéllel van lezárva, ott messzebb van a vas, a mély és magashsznél meg közvetlenül látszik.
Teljesen igazad van.
Ez a mérés már régóta foglalkoztat. Van erről valami leírás, hogy miként fogjon az ember hozzá?
Mkrofon, hangkártya, spektrum analizátor. Egy pár év alatt meg lehet tanulni.
Sziasztok!
Egy barátom hozott hozzám egy pár régi hangládát, ránézésre HS280. Az egyik mély biztosan rossz benne, de a közép- ill magas sugárzóknál is hallok olyat, ami nem oda való. Meg akarja tartani, de szerintem neki inkább a doboz számít, így tennék bele neki teljesen új hangszórókat, közepesen jó cuccokat, amit még elbír a költségvetés (Visaton, ilyesmi). Nem audiofil a srác, kell valami, amin megszólal youtuberól a UKtop40. Találtam egy leírást, (itt is írodott hozzá egy hangváltó fejlesztésről), a mélyem biztosan 4 Ohmos (LB1021). A leírás szerint a 3 hangszóró LB1031 - MD40 - HD25. Elvileg mind 8 Ohmos, nekem a mély 4, a magasra és középre nincs írva semmi. Létezik, hogy azok is 4 Ohmosak, vagy létezik, hogy az MD40/HD25 is készült 4 Ohmos változatban? Köszönöm, üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
Hello! Itt láthatod a kérdésedre a választ...
Bővebben: Link
Mint látható létezik 8 ohmos és 4 ohmos változatban a HS 280 és a HS 282 típus is. A benne levő hangszórókat meg lehet mérni, és meg is lehet javítani. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
Köszönet és hála!
Ami fontos és mind a 4 rajzon megfigyelhető, hogy a középsugárzó MD 40-es fordított polaritással van bekötve.
És pont úgy szól a legrosszabban. Több frekvencián is ellenfázisban.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
Visatonnal nem érdemes igazán próbálkozni. Az eredeti hangszórók megjavíthatók. Ha mégsem azt választanád, akkor a H2000 bőven megfelelő szint hozzá.
A mélyhangszórót a bolgároknál készítették, ezért van rajta címke. A közép és magas az Orion saját gyártása, egy piros pötty 4 ohm, két piros pötty 8 ohm, a + kivezetés mellett. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
A műanyag membrán meg kék színű BASF fóliából .
Bővebben mondjuk itt a HE-n a hangváltós cikk hozzá. De végülis csináltam helyrepofozott hangváltót 280-ból kiindulva is, csak nincs kedvem igazán megírni, összerendezni, publikálni.
Normális hangváltóval Eredeti HS 280 (#) gyuszo Fene tudja. Ezt írta a HFM. Valami poliészter fóliából van, az biztos, de nem a legjobb választás volt erre a célra. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
Köszönöm a részletes útbaigazítást! Ha a felújítás mellett döntünk, a közép- és magas-sugárzókra be lehet valahonnan szerezni a műanyag burkolatot?
A fekete színű zárófedelekre gondolsz?
Arra a két különböző féle kör alakú műanyag alkatrészre gondolok, amikre a magas- ill. középsugárzók csavarozva vannak (valószínűleg a hangszórók alkatrészei).
Hát, magashoz még akad pár darab nálam is. Középhez nem igazán. Talán egy valahol, de az sem biztos.
Sziasztok!
Szerencsémre vagy szerencsétlenségemre hozzájutottam egy pár HS 522 óriásdobozhoz. Az utolsó nagy dobások egyike lehetett, mert neten, fórumokon alig van fenn ezekkel a darabokkal kapcsolatban bármi is. A lényeg, hogy az eddigi JAMO studio 105-höz képest elég jól szól, de biztos vannak még benne tartalékok!! Remélem kapok tőletek némi tanácsot ill. biztatást, hogy ne vágjam még bele a baltát Az eredeti Dyras német hangszórókból csak a mélyek maradtak meg (50W, 8ohm, peremek rendben). A magasat biztosan cserélni kell (vmi gagyi kínai van beletuszkolva) -ez lenne az első kérdésem: mit érdemes belerakni? HG1,9 - 8ohm? Közép: MD40 került bele - ezt kb hagyom. Hangváltó: előző leírások-kapcsolási rajzok alapján ez a HS 280-é lehet (H 779 U-3), rakok fel képet. kábelek simán összetekerve!!néhol forrasztva Ezzel kapcsolatban gondolom érdemes kondenzátorokat cserélni, ill. hát az egész kábelezést rendbe rakni. Köszönöm előre is a tanácsokat! Bálint
A dóm magas hangszórónak én a HG 1,9 623-ast Bővebben: Link-est javasolnám. Ez illik talán legjobban bele.
Esetleg ha gondolod még ez is. Bővebben: Link A hangváltóra több féle változat van, rád bízom. Én már kipróbáltam elkó helyett fólia kondenzátorral is. Más lett a hangzása. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2017
Köszi! ezeket nézegettem én is az előző hozzászólások alapján.
aztán persze vannak sok pénzért jobbak is...
Nekem is volt egy pár HS522, eredeti hangszórókkal.
Sehogy sem tudtam megszeretni a hangját, végül eladtam.
Idézet: „Az utolsó nagy dobások egyike lehetett, mert neten, fórumokon alig van fenn ezekkel a darabokkal kapcsolatban bármi is.” Igazándiból az ORIONAK utolsó (hangsugárzók tekintetében) nagy dobása a HS20/HS40 volt. Vagy 40 éve. A HS100/200/400 még tűrhető volt. Aztán jött a HS 280, ami megosztotta a HIFI társadalmat, mindenesetre tényleg jó szólt. Csak sokszor/mindig a középdóm megadta magát a rossz méretezés miatt. Az Összes többi felejthető.
Műszaki szempontból nincs korrekt Orion hangsugárzó. Nem volt. És ezek nem is szólnak jól, eredeti állapotban. Egy halom munkával lehet belőlük jobbat, alapszinten jót csinálni. De a hangszórók nagyon korlátozzák a mozgásteret.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
A hangváltó nem jó biztosan, és nem a kondenzátorok-kábelek miatt. A kapcsolás nem illeszkedik a hangszórókhoz. Egyenletes átvitelű nem lesz.
A legolcsóbb jó magashangszóró nagyjából a Vifa BC25-nél kezdődik most, de azt legalább be kell süllyeszteni az előlapba, a középpel együtt.
Ha kell besüllyesztem. egyébként Vifa BC25-höz hol jutok hozzá? hirtelen csak külföldi csomagküldéses oldalakon találtam meg. Ott is csak 4 ohmosakat, az lehet?
ill. kérdezném: Monacor magasakkal tapasztalat vkinek? (köszönet minden tanácsért) |
Bejelentkezés
Hirdetés |