Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion hs 280 - 282
 
Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 23
(#) gyuszo válasza HS280_RUMBA hozzászólására (») Márc 14, 2024 /
 
Egy kis kiegészítés :

Mágnes átmérője : LB 1021 4 ohm : 82 mm
LB 1031 8 ohm : 85 mm
(#) ivcsi01 hozzászólása Ápr 13, 2024 /
 
Sziasztok! HS280-asom van 4 ohmos és az egyikben tönkrement a HD25 magassugárzó. Pille szakadt, tekercs kuka. Valaki foglalkozik javítással? Vagy esetleg valakinek elfekvőben lenne?
Köszi.
ivcsi
(#) gyuszo válasza ivcsi01 hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Vedd fel a kapcsolatot bármelyik hangszóró javítóval. PL: H2000 Kft. Ők gyártanak pillét is, ki tudod cserélni, vagy el is küldheted javításra.
(#) ngyzoli válasza tomoktober hozzászólására (») Aug 25, 2024 / 1
 
Bár régi a hozzászólás,azért hátha segít...
Sajnos,bárki bármit is mondjon,-nem jó az eredeti nyák! Bár itt az is közbeszól,mi a végső cél? Ha a korhűség is fontos,az esetben meg kell tartani.De sem a kivitel,sem a koncepció nem jó a váltójánál.Mivel a legalapvetőbb műszaki követelményeket sem teljesíti. Pl:a tekercsek közel vannak egymáshoz (nem nagyon "csak" érintőlegesen...) vagyis transzformátort képeznek,jóllehet,a torzítások jó része is ebből fakad.És az egész vacak,úgy ahogy van.Nemrég került hozzám egy pár 280-as,még a legelső,klasszikus verzió.Mivel igen megkímélt állapotú,ezért kíváncsi voltam,mi az a max. "potenciál",amit ki lehet belőle hozni.Ezért módosítottam a közép-hangszórót,és teljesen új váltót építettem hozzá,ami ráadásul nem is belül van a dobozban,hanem kívül,a hátlapon,a hangszórók ki vannak huzalozva,-így könnyű bármikor változtatni bármit.
A középsugárzó dómja előtt lévő,a gyártó által "akusztikus lencsének" csúfolt műanyag lemez totál felesleges,sőt,csak káros hatásai vannak! Ezt,ill. ennek közepét eltávolítottam,csak a vékony peremet hagyva meg,ami némi mechanikus védelmet biztosít.Ugyanezt megtettem a magas dómnál is. Tkp. még a meghagyott vékony gyűrű is beleszól a hangba (ki lehet mérni),de ez már elenyésző mértékű. A közép mágnesét lezáró műanyag serleggel is mindenképp kezdeni kell valamit,mert úgy rezonál,mint egy harang... Ennek hátlapjára teljes felületen 2mm vastag öntapadós bitumen lemez került,ez igen jól megfogja a rezonanciákat.
A váltó egy külön téma,én kipróbáltam a "HS 284 hangminőségének feljavítása" című topikban közölt verziót,és nekem bizony az sem tetszett.Mosott,ködös felső prezensz,és semmi magas-tartomány nem volt ezzel a változattal,így ezt is ejtettem.
A mély-sugárzó valahogy "nem tűri" a passzív váltást,bár kétféle verziót (bessel/butterworth) is próbáltam,de "nyeszlett" ,döglött lett a hangja tőle. Érdekes módon a tervezők is erre juthattak,mert a 282,és a későbbi verziókban gyárilag is direktbe lett már kötve.Hogy ez mennyire volt tudatos,avagy véletlen,vagy már inkább a spórolás ihlette megoldás,arra nézve nincs tippem. Szóval a mélynél nincs semmiféle szűrés,és ez csak így a jó.Bármilyen passzív váltás elmossa a hangot,és romlik az érzékenység is. A közép dómnál van egy soros 10µF-os kondi,és egy 3,9 ohmos ellenállás.Kész,ennyi... Fura módon ott sem válik be a soros tekercs,még a gyári,kis értékű sem.Ha bekötöm,rosszabb lesz a hangja,főleg az énekhangokat teszi fátyolossá.Itt még van egy olyan opció,hogy a kondi lehet 22uF,de ez esetben kell egy plusz mély-vágás,hogy a dóm ne károsodjon.Erre tökéletesen megfelel a gyári porvasmagos mély-tekercs,ennek értéke 1,09mH. Ezt kell közvetlen a dómmal párhuzamosan kötni,nálam ez lett a végleges verzió,de a kétféle megoldás hangilag ugyanazt adja.
A magasnál egyetlen 3,3µF-os remix kondi van,így 6dB/oktávval szűr,nekem ez vált be legjobban.A váltó fejlesztésénél kizárólag a minőség volt elsődleges szempont.De ezzel a váltással egy teljesen másfajta hangdoboz született,ezen bármit változtatok,az csak rosszabb lesz. Az egész sáv teljesen tiszta,és torzítatlan,nincs meg a jellegzetes orionos kukorékolás sem... Komoly,ill. klasszikus zenén is abszolút hallgatható,ez pedig azért komoly erény egy oriontól.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2024
(#) segítő válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 25, 2024 / 1
 
Idézet:
„A középsugárzó dómja előtt lévő,a gyártó által "akusztikus lencsének" csúfolt műanyag lemez totál felesleges,sőt,csak káros hatásai vannak! Ezt,ill. ennek közepét eltávolítottam,csak a vékony peremet hagyva meg, ami némi mechanikus védelmet biztosít.”

Anno ugyanezt csináltam. DE.
Mivel a fehér/kék középdóm alacsony frekvenciáról indult, jó nagy kitéréseket lehetett lehetett megfigyelni oldalirányból. Idővel rezonált is.
Megoldás: Csináltam egy nagyobb, masszívabb (cca. 25 l belső) zárt dobozt, a mély ment át bele, a kivágott középű közép dóm is - magasként. A váltót kidobtam, a dobozt is, kapott egy normális kétutas váltót. Az eredeti 280 elég sok sebből vérzett. Mondjuk ennek már nem sok köze volt bármelyik HSXXX szériához.
Komolyzenei ismeretekkel bíró, hegedülni tanult csaj azt mondta, jó szól. Ezt dicséretnek vettem.
Nem ma történt. A 280 már csak egy legenda. Gyűjteménybe való.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2024
(#) ngyzoli válasza segítő hozzászólására (») Szo, 20:33 /
 
Mivel nekem ez a módosított doboz külsőre igen szép állapotú,ezért ezt megtartom.Mementónak marad nálam... Viszont időközben került hozzám egy másik pár,ez ugyanaz a "régi" (klasszikus,első szériás) dobozméret,csak barna fóliával. Ebből a párosból hiányoznak a magas dómok,továbbá a gyári váltó,-utóbbit nem is igazán bánom.A mélyek,és közepek jónak tűnnek elsőre,de még nem volt időm foglalkozni vele.
Kissé tovább módosítottam a váltót is.Az előző kísérlet kint az udvaron zajlott,ahol a szabad tér majdnem süketszobai körülményeket teremtett.Továbbá egy olyan erősítőt használtam,ami az átlaghoz képest testesebben,öblösebben szól.Ezáltal kissé félre is hangoltam...
Szobai körülmények között már picit "harsány" lett a hang.Ezért a közép ellenállásának értékét 5,6 ohm-ra emeltem,ill. a magas-körbe be lett iktatva egy 0,15mH-s tekercs (a gyári váltó magas-köri tekercse),így másodrendűvé bővítve a szűrőt.A hang jellege alapvetően nem változott,de az egész megszólalás finomabb,emberibb,civilizáltabb lett.Ami meglepő,hogy legenda ide,vagy oda ez az újra módosított,-már alighanem végleges változat rendkívül hallgatható,és sok olyan apró részletet hoz a középsávban,amit sokkal márkásabb sugárzókról sem mindig hallani.Mondjuk nálam átlagostól jobban csillapított helységben szól,ettől függetlenül szereti a nyugodt hangú elektronikákat.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:40
Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem