Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   9 / 21
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Hol pontosabban, nem vagyok anyira profi.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 / 1

Írod - 15W körül teljesít. Jó lenne ezt kimérni, hogy ténylegesen mekkora a teljesítménye.

Szia!
Hát azt nem tudom, hogy kell, de elvégzem az általatok javasolt átalakitást ideiglenesen.
Megnéztem az általad belinkelt rajzot, marad az a BD 140-es.
Nem akarom véglegesen átalakitani a kapcsolást, most +-33 V ról üzemel, holnap kipróbálom +- 40 V-ról.
Ebben az erősitőben, amiről möködtetem, 2X45 W-ot tud, de nagyságrenddel hangosabban szól.
Balu
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Szia!
Elvégzem az általatok javasolt átalakítást az 1K helyett 680 R (párhuzamosan forrasztva egy 2,2 K ellenállás, továbbá 8,2 K helyett 4,7K (párhuzamosan forrasztva, egy 12 K ellenállás).
Nem változott semmi, nem lett hangosabb, a mért 600mv. körüli érték maradt, így le is forrasztottam őket.
Azonban az emmiter ellenállásokon csak 5mV-ot mérek, lehet azért mert 0,68 R-ak..
A kimeneten 0 volt körüli, az is jó.
Balu

Az erősítő teljesítmény mérést meg találod itt a fórumban, szükség esetén le is írhatom.
Akár egy hangkártya szkóppal (Zeitnitz) is jó lenne látni, hogy a kivezérlés miként határolódik a pozitív illetve negatív félperiódusban.
A hangosság kérdése azon is múlhat, hogy az Orion kapcsolás az átlagostól kevesebb jelerősítésű.
Ha lehetne tudni, hogy a kivezérelt jel csúcsa mennyire közelíti meg a tápfeszültséget - ezt mutatná meg a teljesítménymérés - következtetni tudnánk mi okozza a problémát.

A 0,68 ohm-on eső 5mV azt mutatja, hogy 7mA folyik rajta. Ennyi a végtranzisztor nyugalmi árama. Értékét P1402-vel tudod állítani, biztos nem mondok ezzel újat. A nagyobb értékű ellenállás nem oka, hogy halkabban szól.
Küldj becsületesen nagy jelet az Orion bemenetére, kell annak szólnia meglátásom szerint.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Szia!

Szia!
Digitális fogyasztásmérővel megmértem 30 W körül ingadozik az áramfelvétel a hálózatról. Tehát több jóval 15 W-nál.
Szerintem ennyit tud, ezzel a tápfeszültséggel, meg ezzel az emitter ellenálással. Szobában elég jó szól, de kevesebb mint aminek a helyébe terveztem. Az sztereóban 120 Watt körül is vett fel a hálózatról. Pedig csak 1-1 db BD249C-250C pár volt benne oldalanként.
Köszönöm a segítséget, tovább nem próbálkozom, megnézem mit tud holnap 2X+-40 voltról üzemelve.
Üdv, Balázs.
(#) djhans válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 / 1

Ha az áruházas digitális fogyasztásmérő akkor az trafó fogyasztását nem méri korrektül.

Szia !Igazad lehet, csak egy MP3 ról hajtottam meg, kipróbálom egy Cd lejátszóról is. A másik erősítőm előtt ott volt, az LM1036 os előfok+plusz benne az IC NE XXXX már nem emlékszem. Azért tudtam vele jobban kivezérelni.
Köszönöm még egyszer a segítségedet és másokét is.

Üdv, Balázs.
(#) 13_Balu50 válasza djhans hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Igen az, Modell:9149 a Lixx-ben vettem.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 / 1

33V-ról az Ut^2/2Rt képlettel számolva 68,06W-nak ki kéne jönni belőle, ami úgyse fog kijönni, maximum olyan 40-50W torzítás nélkül.

Szia!
Köszönöm a segítséget(reloop) , küldtem rá egy közel 1000mv jelet, azt hittem betörik az ablaküveg, pedig csak egy oldal, mi lesz sztereóban +-37 V-al, mert most már biztosan megépítem a párját is. Nem kellett semmit beállítani, középállásban minden jó lett. Kivéve a Deprez müszer kijelző potméterét, mert a nagy bemeneti jelnél azt hittem letöri a mutatót. Teljesen körbe kellett tekernem. Egyáltalán nem melegszik, egy szóval super lett. Kap egy koppanás gátlót, mert azt biztonságosabbnak ítélem meg, mint a saját védelmét. Az figyeli az egyenfeszültséget, váltó áramot, túterhelést, stb.
Itt köszönöm meg neked is (scooby) minden segítséget, ez tényleg működik, pedig már kezdtem feladni.
Üdv, Balázs.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Nincs mit.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Igazán nagyon szívesen! Örülök, hogy működik! Remélem sok örömedet leled majd benne, mert ez tényleg egy nagyon jó kis erősítő. Az AA177 diódák helyett (a Depez áramkörében) milyen diódát raktál? Tudtommal olyan diódát már nem nagyon kapni. 1N4148 lett a helyettesítő?
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Szia !
2db germánium diódát, a száma már nem volt látható, lekopott de polaritás helyesen bele raktam és működik vele.
Ma hallgattam sokáig nem volt vele semmi gond.
Üdv, Balázs.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Helló !
Kész lett a második, de nem sikerül beüzemelnem.
A kimeneten negatív táp jelenik meg, de ha az R1423-as 68 R ellenállást kiiktatom azonnal megszűnik és beáll 0-ra.Továbbá ha T1401 BC182 (első)tranzisztort kiveszem akkor is beáll 0-ra.A végfok rész üzemel , mert ha a T1404 –es BD 139 tranzisztor lábaihoz érek hallani , a gerjedést.De ha vissza kötöm (forrasztom) a 68 R ellenállást azonnal a negatív féltápfeszültség jelenik meg ennek a tranzisztornak a lábain, és a kimeneten is. Kiforrasztva minden tranzisztor, dióda jó ! A zéner dióda helyére is tettem be egy másikat, az se használt. A panelon nem találtam összefolyást a vezetősávok között.
Ha egy pillanatra bedugom és kihúzom, szól addig amíg a pufferkondik bírják, igaz kicsit torzan.
Úgy hogy finoman fogalmazva, már nem tudom mit tegyek.
Űdv, Balázs.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Helló!
Ma este ismét elővettem és 20 X -es órás műszerész nagyítóval átnéztem a panelt újból és R1420-as 68 R ellenállás utáni vezetősáv alig észrevehetően érintkezett( a gyantába ágyazódott ónszemcsék miatt) a mellette lévő sávval amelyik az R1407 (2,7K) ellenállást összeköti a P1401 4,7K potival.
Holnap újra próbálom éleszteni, remélem ennyi volt csak a baja.
Balu.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Igen, emiatt nem müködött.
(#) xmasimo hozzászólása Feb 5, 2013 /

Sziasztok!
Ma visszahozták hozzám az újjáépített SE-260-at azzal, hogy az egyik oldal halkabb. Méregettem, és két dolgot tapasztaltam eddig: a hangerőszabályzóig a bal és jobb csatorna jelszintje azonos, utána már van kb. 5% eltérés; valamint teljes hangerőn egy csúnya tűimpulzus-sor szerű zaj ül a jelre, ami a hangerőszabályzó egyik nem bekötött "sarkán" a jel nélkül is jól láthatóan, elég nagy amplitúdóval megjelenik. Még nem tudom, hogy ez valami gerjedés-e, vagy mi. Nincs valakinek 1-2 közeli fotója arról, hogy ezen a hangerőszabályzón mi van és hova bekötve, és egyáltalán mely lábak vannak bekötve? Előre is köszi!
(#) pmisike hozzászólása Feb 26, 2013 /

Üdvözlök mindenkit!

Sikerült szereznem egy Orion st 240 tunert. Minden jól működik, de zavar , hogy egy nagy térerővel bíró adó a szignál műszert tökig kitéríti. Megnéztem a kapcsolási rajzot, és a műszerrel párhuzamosan van egy 2,2k-os poti. Érdeklődöm, hogy ezt állítva csökkenteni lehet-e a műszer kitérését.

mpkissam
(#) Elektronboy hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!!!

Mennyire drága mulatság egy ilyen erölködőt javíttatni , az enyémnek nem lehet nagy baja tápfeszkók rendben annyira nem értek hozzá ennyit tudtam mérni kb , de egyik pillanatról a másikra halt meg nem hajtottam szénné soha halkan nagyon halkan szól csak és csak az egyik oldal.

Előre is köszi a segítséget! ))
(#) szamóca válasza Elektronboy hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Ez többtényezős dolog. A hiba jellegéből adódó alkatrészár, és a javítási díj olykor 1:5-1:20-hoz, attól függően kihez kerül.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) pmisike hozzászólása Márc 4, 2013 /

Köszönöm a gyors választ!

Igaz,(nagyon igaz), ez nem az ORION tuner fórum. Sajnos hasonlót nem találtam.De a kérdésemre a válasz :igen. Kipróbáltam, R924 potival a műszer kitérése (párhuzamos ellenállások ereredője),
állítható. Csak azért válaszoltam saját magamnak,hátha másnak is hasonló problémája van.

mpkissam
(#) 13_Balu50 hozzászólása Márc 6, 2013 /

Helló!
Nekiláttam bedobozolnom a korábban épített két ilyen végfok panelt, sztereóban egészen jól szól, ha egy Cd lejátszóról hajtom meg, mint hangerőben, mint minőségben. Amint viszont az előfokot elébe raktam mind hangerőben , mind hangminőségben egyértelműen rosszabb lett. Az előfok egy LM1036-os IC-vel működő kitt volt, majd egy másik ugyanilyen is, ami előtt még van egy NE5532 Ic-is de az utóbbival még rosszabb lett. Úgy látszik ehhez nem passzol, mert érdekes a korábbi erősítőmhöz amely 2X45W os tökéletesen passzol. Tehát a 2 kitt tökéletesen működik, nem azzal van a baj, csak valamiért az orion végfokkal nem igazán jó. Szívesen megépíteném hozzá a saját előfokát. Az egyik korábbi itteni topikban megtaláltam, ennek a végfoknak, az előerősítő nyákját, de sajnos a beültetési rajzát nem tudom megnyitni, ha valaki át tudná alakítani PDF, vagy WORD –be nagyon megköszönném.
üdv, Balu.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Ja ez a 2011 márciusi 5 topikban xmasimo hozzászólásában található, csak nem tudom, hogy kell belinkelni.
(#) xmasimo válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Hello, megpróbálom majd előkotorni a panel- és beültetési rajzokat, ha el nem felejtem!
(#) 13_Balu50 válasza xmasimo hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Helló! oké, előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Helló!
Mivel az Orion se 260 végfok panelnak elég nagy szintü 1 mv köröli bemeneti jel szükséges, az eredeti előfokját nem tudták feltenni, így egy kis segítséget kérnék nálam az elektronikában járatosabb személytől. Láttam itt a H.E. egy szintemelő IC-s kapcsolást, nekem olyan kellene ami 1.5-2 szeresére erősíti pl :az mp3 lejátszóm kimeneti jelét. NE5532 IC –m van egy kittből kivennem mivel foglalatban van, vagy azt átalakítanám ilyen erősítésűre.
Üdv, Balu.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) 13_Balu50 hozzászólása Ápr 10, 2013 /

Helló mindenkinek!
Már kiskorom óta vágytam egy ORION nagy Hifitorony végerősítőjére, de drága volt és most is az, eddig nem is értettem mi az oka. Úgy döntöttem veszek 2db ilyen kész panelt a Va….-án kétszer is próbáltam de mindig túl licitáltak, így úgy döntöttem készítek magam 2 db-ot. Miután elkészültem vele és meghallgattam hogy szól, megértettem bár kezdetben fenntartásaim voltak vele, de végre beállt a 2db SE260 végfok panel. Nem tettem elé semmilyen előfokot, azok mind rontottak a minőségen csak 2x100K potit. A javasolt 470 R ellenállást cseréltem le a kollega által javasolt 220R-re. Így egy MP3 lejátszóról is hallgatva 2X40 V-os táp mellett szobában szinte elviselhetetlen hang erővel szól.
Sok erősítőm volt már, amit eddig a legjobbnak tartottam az a METZ 4960 ami most is megvan és nem szívesen válnék meg tőle, de ez az ORION SE260 felveszi vele a versenyt hangzásvilágba, teljesítménybe talán több is. Miután beállt az lesz a JVC 5.1-es erősítőm szub erősítője, mivel annak az 5 csatornája 5X80W-zenei teljesítményt tud leadni, de a szub kimenete aktív hangládát igényel, szerintem méltó lesz hozzá, mivel, hogy dupla lesz. Metz-et sajnálom arra mivel IC-és és elég nehéz már IC-t szerezni hozzá és nem is olcsó. Itt ha elszállna pár végtranyó csak potom összeg a javítása, és mindig hányódik belőle egy pár db itthon..
Ja és van rajta nagyon szuper védelem és koppanásgátló egyben, szinte mindenre leold
Megköszönöm mindenki segítségét mert anélkül nem jött volna össze.
Üdv, Balázs.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 10, 2013 / 1

Még azzal is megpróbálkozhatsz, mivel, hogy differenciál erősítő az eleje, a becsatoló 10µF-os kondit elhagyod. Így van rá esély, hogy még ennél is szebben fog szólni. (hiszen így akkor egy alkatrésszel kevesebb van a jelútban.... ) Viszont akkor mindig ügyelni kell arra, hogy a bemenetre ne kerüljön semmiképpen se egyenfeszültség.
Következő: »»   9 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem