Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   61 / 200
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Böngésztem egy darabig, de nem tudtam olyan leírásra találni, amit egy az egyben használni tudtam volna. Elkezdtem a kísérletezést. Az olyan, amilyen megoldást az IC 1 – es láb és a test közzé tett kisebb ellenállás hozta. Az 5 volt felment 5.84 – ig, a 12 majdnem 14 – ig. A terhelhetőségen még nem kísérletezek. Majd a szélgenerátor megvallatja, mert most már van értelme törődni azzal is. Ugyanis a megtermelt 220 volt egyenáramot, egy PC táp nagyon is tudja majd kezelni.
Köszönöm az eddigi segitségeteket (meg majd a továbbit).
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 9, 2011 / 1
 
"egy az egyben használni tudtam volna."
Murphy táptörvénye: Két egyforma PC táp nem létezik!
Pedig van olyan, amit erre is rá lehet húzni. R213-R214 feszültségosztó állítja be az 5 voltot. 12 V-ot nem figyeli. Értéket nem írtál.
Ki kell számolni, mekkora áram folyik 5 V-on a két ellenálláson. Ezután kiszámolod, mekkora ellenálláson fog ugyanekkora áram folyni, ha ezt 14,4 V-ra kötöd. Az 5 V-os oldalról mindent kiszórsz és a 12 V-os kimenetről vezeted ezt az ellenállást (R213) a 494-es 1-es lábára. R214-es marad az eredeti. Ezután a 494-es akkor állítja le a töltőimpulzust, mikor a figyelt ágon eléri a feszültség a 14,4 V-ot. Ezt a módszert nagyon sok átalakításnál leírták.
Fontos!!!
Ilyen átalakításnál minden újonnan beforrasztott eszközt alaposan ellenőrizni, mérni bekapcsolás előtt! Azon a lábon üzem közben nem szabad mérni, matatni, mert durran (valami). Bárhol szakadás lenne vagy túl nagy ellenállás, durran...
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1
 
Huhh, az a rajz...

Idézet:
„ha valaki megfizetné, már mernék vállalni akár összerakást is, csak készítsék el a nyákot.”


???

Erbe leírta, mit kell csinálni, de ez már sokszor le volt írva itt... Nem kellett volna visszarajzolni az egészet egy átalakításhoz. Meg kellett volna nézni egy TL494 adatlapot, meg elolvasni az itt leírtakat, ennyi. Van benne 2 hibaerősítő az 1-2, 15-16 lábakon. Általában az 1-2 figyeli a feszültséget, súlyozottan az +5V-ra. (A hibaerősítő másik bemenete a Vref lábról kap egy ellenállásosztóval stabil 2,5V-ot. A 15-16 nincs is használva.)
Onnan leszed, kiszámol 12V-ra egy feszültség osztót (2 ellenállás, ohm törvény, ált isk. fizika). Beforrasztás, mérés és öröm. Ha nagyobb áram kell, akkor dióda csere a 12V-os oldalon, a NYÁK engedni szokta a TO tokos dupladiódák beforrasztását.

Üdv
Inhouse
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Most, tényleg úgy jártam, mint Mikszáth hályogkovácsa. Pár napig pihentetem az ügyet. Bizony én mértem üzem közben is, és egy olcsó műszerrel. Szerencse, hogy túlélte a táp. Már akkor éreztem, hogy érzékeny alkotás a táp, amikor tönkretettem a két erőtranzisztorát. Mint már említetted, hogy az 5 voltos ágat figyeli a szabályzás, ebbe belekapaszkodva olyasmit is tettem, hogy az 5 voltos dupla dióda egyik felét kikötöttem. A feszültség fel is ment, de elég instabil volt. A táp ezt is túlélte. Hála mugabnak is, mert ő juttatta eszembe, hogy olyasmit is lehet a félvezetők és az idegrendszerünk védelmébe tenni, hogy a táp egy 220 voltos izzón keresztül kapja az áramot.
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Üdv inhouse
Szeretném egy kicsit magyarázni a bizonyítványom.
Ha már rajz, legalább legyen (részben) teljes. Hátha megtalálom, hogy mi hajtja. Nem találtam benne olyan invertert, mint az ATX – es tápokban, ami az IC 12 – es lábat táplálja. A másik gond, az hogy a plusz és mínusz öt és 12 volttal is van táplálva ez – az. Ezt az egységet, ha én megbontom, megmenekül – e a tápom a padlástól? Ugyanis oda gyűjtöm az olyan elektronikus hulladékot, amiben legalább egy jó ellenállás van.
Egy másik tápon is elkezdtem dolgozni. Ez ATX – es táp. Mellékelem a képeit is. Néhány alkatrész hiányzik, remélem pótolható. Ehhez több és teljesebb az irodalom. Már csak azért is, mert ebben van inverter. Ez a „prodzsekt“ még várat magára, mert megpróbálok boldogulni az At – s táppal. Vár a szélerőművem. Az írásod kinyomtattam, szeretném még áttanulmányozni. A diódacserét jó ötletnek tartom, és meg is ejtem.
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1
 
Az AT-s egyszerűbb...
Ne törődj egyenlőre a többi résszel! Vedd le az ellenállásosztót a +5V-ról és számold ki a 12V (13,8V)-ra. Rakd be és nézd meg mit csinál...valószínűleg egyből jó lesz. Szinte semmi nem fog a többi részen változni, csak a 12V lesz minimálisan emelve és stabil.

A rajzod szerintem téves pár helyen, és elszédül az ember ha ránéz...

Ilyen dióda egyik oldal kikötést meg ilyesmit ne garázdálkodj saját szakállra...

Üdv
Inhouse
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1
 
AT tápban is van az IC-t tápláló inverter, csak meg kell találni.
A nagy meghajtó tranzisztorok bázisára vezet egy-egy 330 vagy 220 KOhmos ellenállás. Ezek záróüzemű oszcillátor módban elindítják a tápot. Néhány impulzus feltölti az IC-t tápláló kondit, onnan a 494 átveszi az irányítást és átvált ellenütemű nyitóüzemű módba. Ha valami miatt nem működik a táp kisfeszültségű része, pl. diódazárlat, újra belép ez a záróoszcillátor. Ez adja a táp ciripelő, kattogó hangját ilyenkor.
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Üdv inhouse
Meghallgatom a tanácsod. Visszaalakítom a tápot az eredeti állapotába. Egyszerű lesz, mert csak egy ellenállást kell eltávolítsak, mert a másik kettőre forrasztottam, párhuzamosan. Azt én is gondoltam, hogy sok hiba van a rajzban. Gondold csak végig, annyi alkatrészt végigkövetni, és nem tudni, helyes helyre rajzoltam – e vagy nem. Egyszer még átnéztem, hogy a trazisztorok lábához hány alkatrész vezet, számra megegyezett, tovább nem keresgéltem. Azt azért én sem hittem, hogy minden jó.
Megtaláltam a rajzon, mit hova kell átrakni, de nem lehetne – e úgy, hogy az 5 voltos részt ne dobjam ki? Már csak azért is, mert nem tudom, hogy az egyik hol végződik és a 12 voltos rész hol kezdődik. Magamban nem bízok, de bennetek igen. Így is sok időt szántatok rám, nem kérhetem, hogy ti jelöljétek ki a kidobandókat. Szombat este dolgozok az elmondottakon, és azonnal beszámolok az eredményről.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1
 
"de nem lehetne – e úgy, hogy az 5 voltos részt ne dobjam ki?"
De lehet. Akkor csak az R213-as ellenállást cseréld ki és kösd át az 5 V-ról a 12-re!
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1
 
Általában szokott lenni egy ellenállás a 12V-ról is, de súlyozottabban az 5V-ra figyel.
A lényeg egy osztó egy kimeneti feszültségen, ami alapól az +5V-on van és az 1-es lábon van az ellenállások közepe. Ha az 5V-on van azt figyeli, ha a 12V-on, akkor azt...
Kiforrasztod az egyik lábát a felsőnek és megkeresed a +12V-os ágon a diódák katódját, onnan egy vezeték és egy kiszámolt ellenállás a kiforrasztott ellenállás és az alatta levő közös pontjára... Másképp nem tudom már mondani...

A visszarajzolásnak így nincs sok értelme...csak megy vele az idő...

Üdv
Inhouse
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Üdv
Inhouse
A visszarajzolás, egyfajta bizonyítás, hogy ezt a táp dolgot komolyan gondolom. Aki segíteni tudna, jobban segít, ha látja, hogy én is időt szánok rá, nem csak az övét rabolom. És jól gondoltam. Segítettetek a javításban is, és az átalakítást is szinte megcsináltátok helyettem, amiért köszönet. Holnap kiforrasztom az R213 – at, megnézem a csíkjait és meg is mérem ellenállásmérővel. Azt írtátok, hogy az IC 1-es lábán 2,5 voltnak kell lennie. Az 5 voltos ágat figyeli. 14,4 voltból elveszünk 2,5 voltot, marad 11,9 volt. A 11,9 voltban a 2,5 volt megvan 4,76 – szor. Amennyiben jól okoskodtam és jól számoltam, az R213 számértékét megszorzom 4,76 – tal és a kapott eredmény lesz az új R213 - as ellenállás értéke. Két – három ellenállás összekapcsolva kiadja a megfelelő értéket.
Köszönöm mindőtök segítségét:
István
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Alakul. Jó lesz.

Üdv
Inhouse
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Üdv Inhouse
„Alakul. Jó lesz.“ Mondtad vala, és igazad lett.
Az új R213 – as ellenállás 22 kiloohm körüli kellett volna legyen az előzőkben felvázolt számításom szerint. Két ellenállásból összeállítottam egy hasonlót, és beépítettem. Bekapcsoltam egy 21W – os égő terhe alatt, mértem és öröm. A mérő 14,31 – et mutatott. Megmértem 5 W terheléssel, az eredmény 14,29 volt (vagy fordítva). Nem is vacakoltam vele tovább. Ami ideiglenesen volt beforrasztva, megerősítettem, és becsavaroztam a dobozába. A ránk jövő héten kipróbálom a 220 voltos, egyenáramú generátorral is. Az eredményről beszámolok.
Köszönöm, hogy a munkám során nem engedtétek el a kezem, hanem végig vezettetek.
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Örülök a sikerednek. Csak így tovább!

Épp most kell nekiálljak egy 24V min. 2A-esnek...

Üdv
Inhouse
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
A kezdők szerencséje nagy lendületet adott. Szabad időmben, amikor nem lehet kinn dolgozni, a műhelyben hideg van, egy tápot tanulmányozok, csupán szórakozásból és a szabad idő hasznos eltöltésére. Mellékelem a fényképét is. Akinek van kedve együtt szórakozni velem, segíthet!
Ez a táp a szokásos elektronikai cuccoktól eltérő felépítésű. A pihent agyú mérnök úgy tervezte, hogy az alkatrészek sorszámát, az alkatrészek alá írta. Ha meg akarom nézni, hogy egy ellenállás R(hányas), ki kell forrasszam az egyik lábát (van benne egy 14 és egy 16 lábú IC is). A táp nyákján ezt írja: VER1:3 0301H Valakinek ha lenne egy kapcsolási rajza és belinkelné vagy elküldené, megköszönném. Itt a fórumon van elég, de nem merném ráfogni valamelyikre, hogy az a jó, már csak azért is mert a tápból hiányzik a három nagy tranzisztor, amelyik nagy feszültségen dolgozik. Párszor már átlapoztam a feltett rajzok oldalait, de nem találtam olyan tápot, amelyikben LM339 és AZ7500 – as IC lenne. Annyit már tudok, hogy a 7500 – as helyettesíthető a 494 – el, de a 339 – el már nem tudom, mi a helyzet. 393 szerepel minden fele és 8 lábas, nem 14, mint a 339. Valószínű, hogy ez a táp egy nagy rövidzárlatnak volt az áldozata, mert van rajta egy elég pancser átkötés.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 14, 2011 / 1
 
Ó, te még nagyon sok mindent nem tudsz.
Javíts meg olyan szerszámgép vezérlő kártyákat, amin semmi jelölés nincs, esetenként még az IC-kről is leköszörülik a számokat, rajz nincs hozzá...
Ja, és tegnapra kellene!

Ez különben egy nagyon elterjedt ATX táp változat. Több ilyent javítottam, azokban C5027 (KSC5027) tranzisztor volt mindhárom helyen. Az LM339-es 4 db komparátort tartalmaz. Ha nem PC tápként akarod hasznosítani, akkor akár nélkülözhető is. Volt eset, mikor simán kiemeltem belőle. A gyakorlat azt mondja, amelyik tápból ennyi alkatrész hiányzik, az már gazdaságosan nem javítható. A szeméttelepek, MÉH és elektronikai hulladékgyűjtők tele vannak hibátlan üzemképes példányokkal.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
„Ó, te még nagyon sok mindent nem tudsz. “
Ebben, teljes mértékben igazad van. Egy kis mezei r – tv javító voltam a faluban, egy sorozat elektroncsővel, vagy ahogy mi mondtuk, lámpával és egy 2 kg – os analóg multiméterrel, amelyiket egy R20 – as és egy tizenvalahány voltos elem működtetett. Azóta szünet. Most, hogy vagytok Ti, lett kedvem újra barkácsolni. Ebből kifolyólag, egyikőtök se botránkozzon meg, ha nagyon kezdő dolgot kérdezek. Azért, arra is vigyázok, nehogy azt gondoljátok, hogy a fórumot összetévesztettem a játszótérrel. Mint táp, számítógépbe nem akarom felhasználni, valamilyen feszültségforrás lesz, de még nincs eldöntve. A tranzisztorokat én vettem ki és a többi közzé keveredett, a két nagy kondit szintén én ültettem át másfele, mert a táp nem volt működő. Holnap délelőtt visszarakom az alkatrészeket és áram alá helyezem.
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Azért írok neked, hogy lásd, figyelem az írásaid, de most megelőztek, nem tudok igazán újat mondani neked...
A kondiknál vigyázz a polaritásra! Ha púposak, akkor ne rakd bele őket... A tranzisztoroknál, ha volt szigetelés alattuk, akkor kerüljenek vissza! Keress zárlatot, mielőtt bekapcsolod!

Üdv
Inhouse
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Ettől durvább a dolog. A nagyfeszültségű oldalon egy kis erősségű tranzisztor ( C945) csak egy lábon áll, mert a másik kettő elolvadt. Az egyik kis trafó is megfüstölődött. Olyan tranzisztoraim, amilyet erbe irt, nincs. Most egy – két napig rendezem a gondolataim.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Idézet:
„Olyan tranzisztoraim, amilyet erbe irt, nincs.”

Az csupán egy ismert változat. Azon kívül még jó lehet bele MJE13007, 2SC2898, 2SC3039... Ha találsz megfelelő méretűt, megkeresed az adatlapját, abból eldöntheted, jó lesz oda, vagy nem.
Ha valami elégett, akkor célszerű a környékén az összes alkatrészt végigmérni.
(#) szilva válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Az MJE13007 a nagyteljesítményű ágon szokott lenni, az oda jó is, ezek dolgoznak a félhídban. Ellenben a KSC5027-et (esetleg KSC5026) a készenléti tápegység flyback fokozatában használják, ide kevés az MJE13007 400V-os feszültségtűrése. Őszintén szólva én nem láttam még olyan tápegységet, ahol a három tranzisztor egyforma lett volna, bár éppenséggel az MJE-k helyére akár be is tehető a KSC, de csak kisebb teljesítményeknél, mert kisebb áramot visel el.
(#) erbe válasza szilva hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Pedig javítottam olyant, amiben mindhárom 5027-es volt. A hibája, hogy kifolyt a StandBy ágban az 50 V-os kondi. Csere óta még nem hozták vissza. Lehet, azóta már az örök PC mezőkön kergeti a biteket.
Irodai gépeknél, alaplapi videovezérlő, 1 HDD, CD írás nincs, minimális memória, még az a 3 A-es tranzisztor is elketyegett.
István tápjában mindhárom hiányzik, majd ha összebogarássza a készletet, eldöntjük, hova mit tegyen be.
(#) sportsboypaper hozzászólása Feb 17, 2011 /
 
SZiasztok.

Van szerintetek arra mód, hogy egy hagyomanyos PC tápból olyan tápot eszkabalja, hogy 12V 10A-t tudjon?

minden masra nincs szuksegem, csak ennyire, viszont nem ártana, ha kisebb helyen elférne.

Nem tartanék attol, ha par dolgot át kell forrasztgatni,

köszi előre is.
(#) doomkiller válasza sportsboypaper hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Hali! Egy 300W táp alapból lead 12V 10A-t.
(#) szilva válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Feltéve, hogy kicseréled a 12V-os ágon lévő, (általában) 3A-es diódákat egy tisztességes dupladiódára.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Korábban már beszélgettünk a tápok változatosságáról. Itt egy korai ATX táp. Amikor ez készült, '98, akkor már "normális" ATX tápokat is tömegével gyártottak. Sőt, már akkoriban követelmény volt, hogy a Standby táprész 5 V-on legalább 2 A-t tudjon. A képen szereplő tápban a Standby részt normál 50 Hz-es kistrafó táplálja, 230/110 átváltással. Ezt a fajtát csak alapos átalakítással lehet egyenfeszültségről üzemeltetni. Ilyent én is most látok először. Érdekes módon a teljesítmény fokozat modernnek tekinthető. 1 db FET a végfok KA3245-ös (UC3245-ös) vezérléssel, 2 optocsatolóval. Ami még nagyon érdekes és először látom, hogy a hálózati hídba kétfajta diódát raktak. Ami a 110 V-os átkapcsolás után a feszültségkétszerezést végzi, nagyobb, mint a másik kettő, amik ilyenkor rövidrezáródnak.
Még hibátlanul üzemel.

atxtrafos.jpg
    
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Üdv mindenkinek
Végre elkészítettem az ATX tápom nagyfeszültségű oldalának kapcsolási rajzát. Mellékelem a rajzot is. A hibás alkatrészek sorszámát beírtam, a többieket csak megszámoztam, nehogy valamelyiket elfelejtsem oda rajzolni. Visszatértek az emlékeim ezzel a táppal kapcsolatban. Az inverter erőtranzisztora hibás volt, a másik kettőt átépítettem az AT – s tápba. Hajlandó vagyok visszatenni addig, amíg megjavítom, de egy – két dologban meg kell nyugtassatok. Amennyiben a T3 – al jelzett trafó is megment, úgy a tápnak padlás (jobb helyeken kuka), nincs honnan másik trafó. Ilyen esetben megmegy – e a T3, ha körülötte minden kiég? Kívülről korompettyes, mert a Q502 – es tranzisztornak két lába el van párologva, csak egy lábon áll. Egyenlőre ennyi hibás alkatrészt találtam.
Köszönöm a segítségeteket.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Trafók nem nagyon szoktak tönkremenni, a tranzisztorok megvédik őket.
Ha a T3 primertekercsen valamekkora ellenállás mérhető és nincs zárlata a szekunderhez, jónak illik lennie.
Az optocsatolót is ki tudod mérni?
Valami nem teljesen tiszta számomra. A Q502 – es tranzisztor bekötését pontosan olvastad ki? Mert elég vészes helyre csatlakozik, ott valami nem teljes.
Ha összeraktad, soros védőizzó nélkül ne kapcsold be!
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Optocsatolóval még nem volt dolgom. Elgondolásom szerint, ami megtörténhet, hogy egyáltalán nem igaz, két diódát tartalmaz. Egy ledet és egy fotodiódát. Mindkettő ellenállásmérővel ellenőrizve, diódaként viselkedik, ha jó. Így járnák el, ha nem lenne, akit megkérdezhetek. Kérlek, véleményezd az elgondolásom.
A Q 502 – es tranzisztor bekötését újra megnéztem, le is rajzoltam és a két rajz egyezik, bár ez még nem azt jelenti, hogy nincs igazad. Amennyiben még mindig gyanús, úgy még egyszer átnézem.
A két nagy tranzisztort (Q01 és Q02) visszarakom az AT tápból. Felsorolom, milyen tranzisztoraim van még, kiválasztasz közüle egyet a Q501 helyére. IRF830, P3N90, C5027, HV82, BU3150, BDX34A, 2SCF4242(2 db,egy AT tápból vettem ki de a sokat emlegetett AT tápom nem ment vele), BD533, BD901, C3211, esetleg BF819. Amennyiben közéjük keveredett egy dupladióda vagy stabilizáló IC, kérlek nézd el nekem. Szükségem lenne még a D503, R503 és R505 jellemzőjére.
Köszönöm, hogy ilyen sok időd szánsz rám.
(#) Iszkakof István válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Valakinek ha megvan a mellékelt rajz olyan állapotban, hogy a pirossal bekeretezett rész élesebb, mint ezen a rajzon, kérem tegye fel. Rájöttem, hogy az ATX – es táp, amit most tanulmányozok, ennek az eredetije. Az élesebb rajzokon, amelyiken én is látom az alkatrészek adatait az inverter egy tranzisztoros, vagy tranzisztor és fet.
Következő: »»   61 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem