Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC USB hiba?
 
Témaindító: Ninoo, idő: Márc 31, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Ninoo hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
hy!
Laptop mindkét USB portja nem működik. Megmértem két szélső pin-t, 4,83V. Kérdés, hogy ez elég-e, mert a saját laptopomon 5,16V van.Vagy valamilyen szoftveres probléma van.Az eszközkezelő nem mutat hibát. Ha csatlakoztatok eszközt, kiírja, hogy a csatlakoztatás során probléma lépett fel, nem fog megfelelően működni. Persze sehogy sem működik, és fel sem ismeri az eszközt semennyire sem. Próbáltam kártyaolvasót, WIFIt, rádiós egeret, nyomtatót.Régi gép. Lehetséges, hogy kevés a 4,83V?Valamelyik pufferkondi tönkrement volna?Előszőr arra gondoltam, hogy valamivel túlterhelték a csatit és elszállt, utána próbálták a másikat. De akkor 4,8V sem lenne.Ha szoftveres, nem szeretném újratelepíteni, mert 1 partíció van, nincs USB, kiírogatni lemezre több gigát meg vicc lenne.Tudtok-e segíteni?
hegusp
(#) kadarist válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Szia!
Idézet:
„Lehetséges, hogy kevés a 4,83V? Valamelyik pufferkondi tönkrement volna?”

Van rá esély, hogy ez történt.
(#) valve válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Probáj meg egy USB-Hub-ot a géphez csatlakoztatni és azon keresztül használj USB-s eszközöket...
(#) Hp41C válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Szia!

- Az USB csatlakozók mellett közvetlenül szokott lenni elektrolit kondenzátor, melyek elöregedhettek.
- Ha az akummulátor is elég idős, akkor már a táp is alacsonyabb lehet, próbáld meg a töltőről. Volt már olyan hibám, hogy az elöregedett akkumulátor feszültsége olyan alacsony volt, hogy már be sem kapcsolt a gép. Eleinte egy kis idejű töltéssel még be lehetett bapcsolni, de ez a töltési idő egyre nőtt, végül egyáltalán nem lehetett bekapcsolni. Az akkumulátor feszültsége a töltés ellenére sem emelkedett a határ fölé... Az akkumulátort kivéve a gép ma is működik. Próbáld meg akkumulátor nélkül (ha a leírás nem zárja ki az akkumulátor nélküli üzemeltetést).
- Ha USB HUB-ot használsz, olyat próbálj, aminek külső tápot is lehet adni.

Szia
(#) koga2 válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Nem biztos hogy ez a baja de nálam egy kis portörlés megolsdotta nézd meg hogy nem poros e a csati mert hát egy kis zárlat azt csoda hogy müködik a gép.
(#) bbalazs_ válasza koga2 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ugy merted a feszt, hogy a fogyaszto rajta volt? Mert igy kellene... az uresjarati fesze nem sokat mond...
De szerintem a legtobb gepen siman odaviszik a tapegyseg 5V-jat...
(#) Ninoo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 31, 2010 / 1
 
Megmértem terhelve, WIFIvel 1,6V-ra esett, rádiós egérrel 2.4V-ra.Itt a bibi.Táp üresen is és gépet elindítva is 20V.Ez is van ráírva.Tehát a táp jó szerintem.
(#) (Felhasználó 52513) hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
Én szétszedném és megnézném a nyákon hol a hiba,hol esik el a feszültség mert valahol nagy az átmeneti ellenállás.lehet csatlakozó pl.de lehet hogy az a kapcsolóelem szállt el ami ellátja 5voltal az usb aljzatokat. ha nincs meg a hiba én a táptól vagy valahonnan a nyáktól odakötném egy vezetékkel az 5voltot,és ha lenne rá lehetőség akkor az eredetileg oda futó rézcsíkot(az 5 voltot) elvágnám.nehogy valami zavart keltsen.
(#) (Felhasználó 52513) hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
még annyit hozzáteszek hogy azért gondolom úgy hogy van pl egy tranzisztor ami meg tudja szakítani az usb 5voltját mert már sikerült véletlen rövidrezárnom egyszer a gépemen az usb 5voltját és szépen leoldott és gép újraindítás után jó lett.ismét volt 5volt. remélem segítettem sok sikert!
(#) (Felhasználó 1947) válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Lehet tápfesz probléma,(5V-os ág puffere), valamint elképzelhető hogy a sok használattól maga a csatlakozó
hibásodott meg.Ez kétféleképp jelentkezhet:
a USB csatlakozó forrasztásai a panelen hajszálrepedtek(főleg smd csatira jellemző)
flux használatával át kell forrasztani.
A második tipikus hiba: az USB csati aranyozott kontaktjai piszkosak, porosak, vagy elfáradtak,és "lejjebb" ültek a műanyag házban.ez esetben csatlakozó csere javasolt.Esetleg a csati fémházán található "fülek" beljebb hajtása ideig-óráig segithet.
(#) harald válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Szép estét
ha terhelés mellet megmarad a 4.8 volt akkor más a gond hivatalosan 4,75-5,25 van megadva szerintem mérd meg a középső két lábat is alapból gnd-n kell hogy legyen a VCC -hez( +5V)-hez képest ha nem mérsz semmit akkor gond van akkor mindenféleképp szét kell szedni de nézd meg a BIOS-t is mert vannak gépek amelyeknél le lehet tiltani az USB-t de érintkezési gondok is lehetnek
(#) patexati válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Nem akarok vészmadár lenni de lehet BGA hiba is Persze előtte mindent jól át kell nézni. Nem fagy a gép mozgatáskor vagy nem nyihog az usb ha kicsit megmozgatod a gépet?
(#) greatman válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Szia!

Keress egy USB hosszabbítót, fejtsd ki belőle valahol a piros + és a feket gnd szálakat. A pirosat szakítsd meg, és tápláld be a csatlakoztatott eszköz felé 5V -al. A GND természetesen kösd össze, így külső tápról kap az eszköz tápot. Nézd meg, hogy működik -e az USB eszköz. Ha igen, (szerintem menni fog a leírtak alapján) akkor már érdemes szétbontani a gépet. Azután az USB csatlakozók + ágát elvágni az alaplap felől, majd keresni valahol 5V -ot a lapon. Pl. mondjuk a meghajtók környékén. Ezután egy 500mA -es biztin kereszül rákötni és menni fog.
(#) Ninoo válasza patexati hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
hy!
Mi az a BGA hiba?
Egyébként szét van kapva a gép, úgyhogy tudok kotorászni.Amit greatman írt, azt fogom kipróbálni előszőr.
hegusp
(#) Ninoo válasza greatman hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
hy!
Külső tápról szépen megy.Van egy SMD alkatrész: AH10T. Ezt nem tudom beazonosítani, de van rajta 5V egyik oldalon(5lábú SMD) másik láb megy USB pozitívra.Talán itt van a hiba. Nem tudom mit okoz, ha az 5V-os részre kötöm.Bírni fogja-e, minek akkor az alkatrész oda, és mit csinál?Rövid idegig rákötöttem, addig nem volt gond.5V-os stab IC-t meg nem akarok, mert 20V-ból csinál 5-öt, akkor fűteni is fog fél ampernél.
hegusp
(#) abcdabcd válasza Ninoo hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Esetleg valamilyen linux live cd ről is érdemes lehet megpróbálni az usb-t, találkoztam már olyan laptoppal, ami csak akkor "látja" hogy van beledugva pendrive ha a gép bekapcsolása előtt be van dugva, de csak XP-nél, live linux cd-vel (puppylinux) teljesen jól működik... szóval ott a win-nek lehet valószínűleg valami baja...
(#) greatman válasza Ninoo hozzászólására (») Ápr 1, 2010 / 4
 
Mérd meg, hogy ha csatlakoztatod az USB eszközt, akkor a bejövő oldalon lévő lábon megvan -e az 5V. Ha igen akkor tuti az az alkatrész a bűnös. Az USB 5V -t szoftveresen tudja kapcsolni a gép. Elképzelhető hogy ez az alkatrész a kapcsoló elem illetve áramkorlát. Ezt végül is ki lehet iktatni, csak akkor az USB csatlakozókon folyamatosan jelen lesz az 5V, ami végül is nem befolyásolja a mindennapi használatot. Nem a legszebb megoldás, de használható lesz a dolog. Persze ez esetben is meg kell oldani, hogy az SMD alkatrész kimenetét leválaszd az USB 5V -ról. Az átkötést meg biztosítékkal old meg, ami esetleges zárlat, vagy túlterhelés esetén kiég.
(#) Ninoo válasza greatman hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
hy!
abcdabcd hozzászólására csak annyit, hogy ezek az USB-k eddig működtek, szóval szerintem nincs szó szoftveres hibáról. Az 5V megmarad terhelve is az említett alkatrész bemenetén. Csak az a kérdés, hogy ahonnan leveszem az 5V-ot, az bírni fogja-e a terhelést?
hegusp
(#) didyman válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Az akkunak az USB működéséhez semmi köze nincs. Ha már az USB 5V előállítása gond lenne, agép el sem indulhatna...
(#) didyman válasza Ninoo hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Nekem nem tiszta, tehát ha az említett IC-t áthidalod, akkor működik a saját tápjával az USB? Az IC bemeneti-kimeneti oldalán egyező a feszültség, vagy eltér? Ha egyezik, szokott a környéken lenni öngyógyuló biztosíték, és mivel az USB tápellátása közös tőről fakad a merevlemezzel, olykor a kijelző háttérvilágításával és sokmás aprósággal, az 5V-os táp hibáját nem tartom valószínűnek. ha nem egyezik a fezs,akkor forrasztd át az IC-t és környékét, ha nem változik a dolog, akkor szedd ki az IC-t és hidald át.
(#) abcdabcd válasza Ninoo hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Hát pont ezaz, ha eddig működtek a szoftvernek nem kell sok hogy valami összekeveredjen benne, amit én mondtam laptopot abban is eddig működtek... egy próbát megér az a live-linux mielőtt nekiesik az ember a hardvernek... és legalább meg lehet bizonyosodni hogy nem a windows tréfált meg csak... nekem már sikerült így előlapi usb csatlakozó hibát is felderíteni asztali gépnél a linux ugyanazt a furcsa hibát adta hogy a "forrásfájl nem olvasható" másoláskor, máskor pedig lehetett ha csak tényleg olvasni akartam a merevlemezről nem usb-re másolni, előlapi usb cseréje után meg jó is lett... szóval egy próbát megér...
(#) didyman válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Miért, a HW nem tud meghibásodni könnyen? USB-n egy sztatikusan töltődött kéz elegendő ahhoz, hogy eredménye legyen. Nem kell mindenért a windows-t előszedni, ebben az esetben pont mérhető hw-es esemény van, windows ilyet nagyon nem tud okozni.. Amit írtál példádat, abban sem a Windows volt tréfás, hanem az előlapi USB volt vacak, totál felesleges volt live linuxxal vackolni szerintem, előlapi USB adatátviteli hibái napi rendszerességű dolgok sajnos.
(#) (Felhasználó 52513) hozzászólása Ápr 2, 2010 /
 
nem tudom mért kell ennyit tökölni vele. keresni kell 5voltot és pár száz mA-os biztosítékkal átkötni és meg van oldva egy életre ! Ez a legegyszerűbb hiba. hidald át és el kell feledni. többé nem lesz baj vele. Sok sikert !

Utána már lehet akármilyen programhiba. hiába próbálja majd lekapcsolni az usb tápellátását nem fog menni! ENNYI
(#) Hp41C válasza Ninoo hozzászólására (») Ápr 2, 2010 / 4
 
Szia!

A feladata a táp ki/bekapcsolása, áramfelvétel figyelése, az áram korlátozása, a rövidzár figyelése, a túlfeszültség védelem.

USB power switch

Szia
(#) Ninoo válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
hy!
Úgy döntöttem, hogy greatman-nek adom a pontot, Ő vezetett el a hibás IC-ig, de köszönet Hp41C-nek is az adatlapért. Végül is átkötés lett a vége. De csak azért, mert ismerem az IC-t.Enélkül felelőtlenség lenne kötögetni.Ja,azért kösz mindenkinek...
hegusp
(#) Massawa hozzászólása Jún 2, 2011 /
 
Vettem egy vadiuj Lexar 8GB USB memoriát. Többnyire rövid (5-10 perces videofájlokra).
Most kb. 70%-ra telitett és egy ideje azt teszi, hogy ha W XP-ben ide akarok másolni egy fájlat (ma 630MB) akkor a felénél azt mondja, hogy valamilyen PFAD tul hosszu és megáll. (több mint 1,5GB hely van rajta).

Ha videoszerkesztön másolom ide a fájlat, akkor látom, hogy a felénél megtorpan, de utánna tovább megy, de a pendrivon csak a video fele marad (330MB) a többi eltünik.
Minden más külsö USB egység hibátlanul megy (USB HDD vagy másik, kisebb pendrive).
Most defragmentálom (eredeti forma FAT32) hátha segit.

Hátha van itt valakinek valamilyen ötlete, hogy mi lehet a baja.

Kösz!
(#) minitrue válasza Massawa hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Üdv!

Ha rendetlenkedik a pendrive, ments le róla mindent, amit kell, majd formázd meg. Felesleges, és - amennyiben tényleg hibás - veszélyes defragmentálni.
Frissen formázott állapotában másold tele fájlokkal, majd távolítsd el a gépből. Visszadugás után hasonlítsd össze a rámásolt fájlokat a gépeden lévő eredetiekkel (pl. a total commander ilyen funkciójával). Ha eltérnek, vagy akár a másolás hibaüzenettel ér véget, akkor érvényesítsd a garanciát, mert valószínűleg hibás a flash.
Javaslom, hogy azért próbáld másik usb portba csatlakoztatni, esetleg másik gépen is. Ha úgy is hasonlóan rossz, akkor biztosan a pendrive a hibás.
(#) Massawa válasza minitrue hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Kösz, kiprobálom.
(#) Massawa válasza minitrue hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Segitett a defragmentálás. Csakis video fájlok voltak rajta és ugy látszik, hogy nem szereti, ha nincs rajta egy helyen annyi hely amennyi az ujnak kell. Most minden szo nélkül átvette a 630 MB-s fájlat.

Kösz!
(#) zozo0424 hozzászólása Dec 24, 2012 /
 
Van egy AsRock G31M-VS tipusu alaplap, egy ideje az USB portok nem működnek, semmilyen eszközt (például pendriv-ot) nem ismernek fel. Viszont, ha az USB portba be van dugva egy memória kártya, és igy inditom újra a számitógépet, akkor felismeri, de ha kihúzom majd visszadugom megint nem ismeri fel.
Köszönöm !
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem