Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   848 / 1210
(#) ha1drp válasza usane hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

A HEX utolsó két sorában bent van. Anno én is PICKIT2-vel használtam minden gond nélkül. De szerintem sokan nem veszik meg a Mikroelektronika programozóját, mégis használják a programjait.
(#) Elektro.on válasza usane hozzászólására (») Szept 13, 2016 / 1

De bizony benne van!
Én MikroPascalt használok. Ugyan azt fordítja mint a MikroC vagy a MokroBasic.
Lefordírtom Hex -be, Betöltöm Pickit be és beiratom a Pic -be.
Aztután már üzemel is.
(#) Elektro.on válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

A Mikroprog sajnos veszett drága.
(#) nagym6 válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Nálam is a Mikrobasic fordításból a Pickit2 átveszi a config-ot.
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Sajnos alacsonyabb órajellel nem tudtam megvalósítani, ha a mintát bufferből szedem és a byte határokat is figyelnem kell.
(#) Hp41C válasza ativagyok hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Töltsd már fel a hex -et. Ha nagyon titkos, törölj belőle egész sorokat a közepéről.
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Sima LED -ekkel is lehet egyszerűsíteni a kapcsoláson. A belinkelt videon egyszerre csak egy szín jelenik meg minden digiten. Ebből kiindulva elég lenne 6 (ha a LED 6 kivezetéses, akkor digitenként dupla LED esetén is elég a 6, ellenben digitenként dupla, 4 kivezetéses LED esetén 12) vezérelt áramgenerátor. A digiten belül a számjegy kiválasztása mehet bináris-BCD bekóder segítségével. A vezérelt áramgenerátorhoz lehet PWM -et alkalmazni (olyan PIC lenne jó, amiben 3 PWM modul van), a dekóderek vezérléséhez pedig elég 24 bit. Egy 40 lábú már elég lenne.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2016
(#) sonajkniz válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Szia!
Ha csupán egy színt akarsz, és ezt normál ledekkel, azaz nem két, vagy többszínűvel, akkor egyetlen PIC elég az egész áramkörhöz. Néhány oldallal korábban valaki már belinkelte ezt a videót.
Ezzel a működési elvvel, mindössze a PIC egy teljes portjának felhasználásával, (azaz 8 lábbal), 56db led hajtható meg. Mivel az óra 6 mezős, így ezt a 6 mezőt kell multiplex hajtani.
Elismerem, a programja már koránt sem lenne olyan egyszerű, mint az áramkőr. De táblázatba szedve elemenként a tris és lat beállításokat, nem olyan vészes.
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Örök hálám üldözne érte

Az mx795 "hideg" marad még 60 mhz-nél is (flash várakoztatással / cache line-ok használatával), az mz-kről nincs olyan jellegű adatom.

Ha elkészült a cdc (sima generic elég), tényleg érdekelne, mit tud sima packet flood-dal kitolni a pc felé. Ha win alatt vagy, a pc oldali programmal segíthetek is, ha igényed van rá. Jó lenne egy normálisat rámérni, mennyit bír a cucc.

Sürgősnek pedig kicsit sem sürgős. Ha karácsonyra a mérési eredményeket kapom ajándéknak, még mindig abszolút örülni fogok neki
(#) kriszrap válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Öööö Ha van időd készítenél egy kapcsolást???
Mert nem teljesen értem.
PIC16f628A használnám fel a feladatra.
(#) sonajkniz válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

A PIC az alapkapcsolás szempontjából mellékes. Készítek egy sémát hamarosan.
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ha csupán egy színt akarsz, és ezt normál ledekkel ...
Erre a legjobb egy Nixie óra kapcsolása és programja. A Nixie csövek anódfeszültségét egy kisebb feszültségű táppal kiváltani, a PNP tranzisztorokat kisebb feszültségűre és nagyobb áramúra kell cserélni. A szegmensek vezérlés ebben az esetben a digitek lapjai alatt levő LED -eket vezérli.
(#) ativagyok hozzászólása Szept 14, 2016 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget a programozási gondokkal kapcsolatban.
Megoldódott a probléma: tényleg nem volt különbség a két programozó között. Érthetetlen módon átállítódott egy fuse bit.
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

1-2 hét múlva teszem össze a szervizem ismét és akkor végre hozzá férek a forrasztó gépemhez.
Össze szerelem az új DPTP SMFD kártyát, és akkor mehet a teszt ezerrel.
Akár a te programoddal is küldhetünk neki adatokat, nem gond.
(#) sonajkniz válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Szia!
Hp41C által javasol megoldás egyik jó példája:Bővebben: Link
Ráadásul pont azt a PIC-et használja, amit te is akarsz.
De amint ígértem, itt egy séma arról, hogyan képzelem.
A 10 órák 0-ját felesleges megjeleníteni, így azzal nem is számoltam. Bár a program során szükséges. A multiplexelésnél, ha az időzítő lejár, előszőr töröld C portot, ezután állítsd be a TRIS regisztert, majd a C portot.
TRIS-nek mindig csak az a két pontja legyen 0, amin a bekapcsolni kívánt LED van. Ha van belső felhúzó ellenállás, azt ki kell kapcsolni.

Óra.JPG

Számoljunk egy kicsit...
Egy LED átlegárama kb 5 .. 10mA, a szuper fényeseké 2..5mA. A megoldásod a 44 LED -et egyenként villatja fel. Ahhoz, hogy elfogadható fényerő legyen a LED -eken az átlagáramot tartani kellene. Mivel egy LED az idő 1/44 -ed részében (vagy még rövidebb) lesz bekapcsolva, az áramának az átlagáram 44 szeresének kellene lennie. Normál LED -nél 220 .. 440mA, a szuperfényesnél 88 .. 220mA lenne. Ez egy kicsit sok a 16F628 -nak.
Idézet:
„Absolute Maximum Ratings(†):
Maximum current out of VSS pin...300 mA
Maximum current into VDD pin...250 mA
Maximum current sunk by PORTA and PORTB (Combined)...200 mA”
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ez szép megoldás, csak hosszútávon kinyírja a PIC-et. Minden vonalra tri state buffer kéne, akkor meg már mindjárt nem jobb az 595-ös verziótól.

Hp41C megelőzött.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ezt hogy számoltad ki?
A kijelzés 6 részből áll.Ez van multiplexelve. A kijelzésben egyidejűleg csupán 6 LEd vesz részt. Ennek megfelelően egy LEd az idő 1/6-od részéig van bekapcsolva. Tehát a max áram csak az 1/7-e az általad számoltnak.
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Kb úgy kell érteni, hogy te magad fogsz kártyákat gyártani?
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Én 6-al számoltam, viszont van itt egy ilyen is.
Idézet:
„Maximum output current sunk by any I/O pin.....................25 mA
Maximum output current sourced by any I/O pin .................. 25 mA

Legyen ez akár impulzusszerű, 6 LED az messze felette van.
Igaz nem mind a 6 van egy vonalon, de 2 LED-el is több.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016

Ha egyszerre 6 LED is be lehet kapcsolva, akkor LED -enként csak az átlagáram 7 -szerese kell. De egyszerre 6 LED fogja terhelni a PIC -et, így végeredményben a Vdd és a Vss lábaknál marad közel ugyanannyi (6*7=42) áram.
(#) ativagyok hozzászólása Szept 14, 2016 /

Sziasztok!

Megint elakadtam egy program elején: PIC16F1938 kontrolleren ADC-vel szeretnék feszültséget mérni, pozitív referenciaként az FVR által előállított 4.096V-ot szeretném használni. Hiába állítom át az ADPREF<1:0> biteket, továbbra is a VCC-t használja referenciának. Mit rontok el?
  1. FVRCON = 0b11000011;
  2. ADPREF0_bit = 1;
  3. ADPREF1_bit = 1; //VREF+ is connected to internal Fixed Voltage Reference (FVR) module
  4. ADNREF_bit = 0;

Ez így van. De ez semmivel sem több, mintha 7 különböző lábon, 7 LED megfelelő előtét-ellenállással lenne rátéve a PIC-re. Ennél azért többet is kibír a tápág.
(#) kriszrap válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Tranziztorokkal hajtsam meg????
Vagy picbe folyhat az áram??
(#) usane válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Sima tranzisztorokkal nem hajthatod meg, mert ezzel a kapcsolással ki és be is tudni kell folyni az áramnak. Meghajthatod a PIC-el közvetlenül is, de az élettartam valószínűleg korlátozott lesz.
(#) kriszrap válasza usane hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Hmmm szerintem maradok a shiftelgetősnél sorba kötöm őket azt másodpercenként frissítgetem a képet. 6db shiftkel hozzá

Ha 7 db LED egyenként 10 mA -rel csak 70mA -t tesz ki. Ha 6*7 LED multiplexálva van, akkor 10mA kimeneti áram esetén a fényerő csökken le (10 / 6 mA lesz az átlagáram) vagy 10 mA átlagáram mellett a kimeneti áram lesz 70mA.

Fura a matekod.
Ha 7 db ledre egyenként 10 mA-t adok 1 másodpercig, akkor 70mA/sec lessz az összesített áram.
Ha 1/7 másodpercig 70mA-t adok egy ledre, majd egy újabb ledre adok 1/7 másodpercig 70mA-t, egészen 7 ledig, akkor is 70mA/sec lessz az összesített áram.

Egyébkén részemről a menetes fáklya.(ha úgy jobban tetszik, fáklyás menet.)
Lelkesen figyelmen kívül hagyta minden vitatkozó a 100 ohmos előtét-ellenállásokat, amik a PIC kimenetét tökéletesen megvédték.
(#) ktamas66 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ha egy PIC 6 db 7 szegmenses kijelzőt el tud vezérelni multiplexben, nehogy már 6 darab sima led sok legyen, hiszen egyszerre csak egy világít és ebből van 6 multiplexelve.
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Igen, persze a nyákot úgy gyártatom mert 2 oldalban, lyuk galván nekem már nem megy itthon. De van UWB32 panelem is..
Következő: »»   848 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem