Fórum témák
» Több friss téma |
A HEX utolsó két sorában bent van. Anno én is PICKIT2-vel használtam minden gond nélkül. De szerintem sokan nem veszik meg a Mikroelektronika programozóját, mégis használják a programjait.
De bizony benne van!
Én MikroPascalt használok. Ugyan azt fordítja mint a MikroC vagy a MokroBasic. Lefordírtom Hex -be, Betöltöm Pickit be és beiratom a Pic -be. Aztután már üzemel is.
A Mikroprog sajnos veszett drága.
![]()
Nálam is a Mikrobasic fordításból a Pickit2 átveszi a config-ot.
Sajnos alacsonyabb órajellel nem tudtam megvalósítani, ha a mintát bufferből szedem és a byte határokat is figyelnem kell.
Töltsd már fel a hex -et. Ha nagyon titkos, törölj belőle egész sorokat a közepéről.
Sima LED -ekkel is lehet egyszerűsíteni a kapcsoláson. A belinkelt videon egyszerre csak egy szín jelenik meg minden digiten. Ebből kiindulva elég lenne 6 (ha a LED 6 kivezetéses, akkor digitenként dupla LED esetén is elég a 6, ellenben digitenként dupla, 4 kivezetéses LED esetén 12) vezérelt áramgenerátor. A digiten belül a számjegy kiválasztása mehet bináris-BCD bekóder segítségével. A vezérelt áramgenerátorhoz lehet PWM -et alkalmazni (olyan PIC lenne jó, amiben 3 PWM modul van), a dekóderek vezérléséhez pedig elég 24 bit. Egy 40 lábú már elég lenne.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2016
Szia!
Ha csupán egy színt akarsz, és ezt normál ledekkel, azaz nem két, vagy többszínűvel, akkor egyetlen PIC elég az egész áramkörhöz. Néhány oldallal korábban valaki már belinkelte ezt a videót. Ezzel a működési elvvel, mindössze a PIC egy teljes portjának felhasználásával, (azaz 8 lábbal), 56db led hajtható meg. Mivel az óra 6 mezős, így ezt a 6 mezőt kell multiplex hajtani. Elismerem, a programja már koránt sem lenne olyan egyszerű, mint az áramkőr. De táblázatba szedve elemenként a tris és lat beállításokat, nem olyan vészes.
Örök hálám üldözne érte
![]() Az mx795 "hideg" marad még 60 mhz-nél is (flash várakoztatással / cache line-ok használatával), az mz-kről nincs olyan jellegű adatom. Ha elkészült a cdc (sima generic elég), tényleg érdekelne, mit tud sima packet flood-dal kitolni a pc felé. Ha win alatt vagy, a pc oldali programmal segíthetek is, ha igényed van rá. Jó lenne egy normálisat rámérni, mennyit bír a cucc. Sürgősnek pedig kicsit sem sürgős. Ha karácsonyra a mérési eredményeket kapom ajándéknak, még mindig abszolút örülni fogok neki ![]()
Öööö Ha van időd készítenél egy kapcsolást???
Mert nem teljesen értem. PIC16f628A használnám fel a feladatra.
A PIC az alapkapcsolás szempontjából mellékes. Készítek egy sémát hamarosan.
Ha csupán egy színt akarsz, és ezt normál ledekkel ...
Erre a legjobb egy Nixie óra kapcsolása és programja. A Nixie csövek anódfeszültségét egy kisebb feszültségű táppal kiváltani, a PNP tranzisztorokat kisebb feszültségűre és nagyobb áramúra kell cserélni. A szegmensek vezérlés ebben az esetben a digitek lapjai alatt levő LED -eket vezérli.
Köszönöm mindenkinek a segítséget a programozási gondokkal kapcsolatban.
Megoldódott a probléma: tényleg nem volt különbség a két programozó között. Érthetetlen módon átállítódott egy fuse bit.
1-2 hét múlva teszem össze a szervizem ismét és akkor végre hozzá férek a forrasztó gépemhez.
Össze szerelem az új DPTP SMFD kártyát, és akkor mehet a teszt ezerrel. Akár a te programoddal is küldhetünk neki adatokat, nem gond.
Szia!
Hp41C által javasol megoldás egyik jó példája:Bővebben: Link Ráadásul pont azt a PIC-et használja, amit te is akarsz. De amint ígértem, itt egy séma arról, hogyan képzelem. A 10 órák 0-ját felesleges megjeleníteni, így azzal nem is számoltam. Bár a program során szükséges. A multiplexelésnél, ha az időzítő lejár, előszőr töröld C portot, ezután állítsd be a TRIS regisztert, majd a C portot. TRIS-nek mindig csak az a két pontja legyen 0, amin a bekapcsolni kívánt LED van. Ha van belső felhúzó ellenállás, azt ki kell kapcsolni.
Számoljunk egy kicsit...
Egy LED átlegárama kb 5 .. 10mA, a szuper fényeseké 2..5mA. A megoldásod a 44 LED -et egyenként villatja fel. Ahhoz, hogy elfogadható fényerő legyen a LED -eken az átlagáramot tartani kellene. Mivel egy LED az idő 1/44 -ed részében (vagy még rövidebb) lesz bekapcsolva, az áramának az átlagáram 44 szeresének kellene lennie. Normál LED -nél 220 .. 440mA, a szuperfényesnél 88 .. 220mA lenne. Ez egy kicsit sok a 16F628 -nak. Idézet: „Absolute Maximum Ratings(†): Maximum current out of VSS pin...300 mA Maximum current into VDD pin...250 mA Maximum current sunk by PORTA and PORTB (Combined)...200 mA”
Ez szép megoldás, csak hosszútávon kinyírja a PIC-et. Minden vonalra tri state buffer kéne, akkor meg már mindjárt nem jobb az 595-ös verziótól.
Hp41C megelőzött. ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
Ezt hogy számoltad ki?
A kijelzés 6 részből áll.Ez van multiplexelve. A kijelzésben egyidejűleg csupán 6 LEd vesz részt. Ennek megfelelően egy LEd az idő 1/6-od részéig van bekapcsolva. Tehát a max áram csak az 1/7-e az általad számoltnak.
Kb úgy kell érteni, hogy te magad fogsz kártyákat gyártani?
Én 6-al számoltam, viszont van itt egy ilyen is.
Idézet: „Maximum output current sunk by any I/O pin.....................25 mA Maximum output current sourced by any I/O pin .................. 25 mA ” Legyen ez akár impulzusszerű, 6 LED az messze felette van. Igaz nem mind a 6 van egy vonalon, de 2 LED-el is több. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
Ha egyszerre 6 LED is be lehet kapcsolva, akkor LED -enként csak az átlagáram 7 -szerese kell. De egyszerre 6 LED fogja terhelni a PIC -et, így végeredményben a Vdd és a Vss lábaknál marad közel ugyanannyi (6*7=42) áram.
Sziasztok!
Megint elakadtam egy program elején: PIC16F1938 kontrolleren ADC-vel szeretnék feszültséget mérni, pozitív referenciaként az FVR által előállított 4.096V-ot szeretném használni. Hiába állítom át az ADPREF<1:0> biteket, továbbra is a VCC-t használja referenciának. Mit rontok el? ![]()
Ez így van. De ez semmivel sem több, mintha 7 különböző lábon, 7 LED megfelelő előtét-ellenállással lenne rátéve a PIC-re. Ennél azért többet is kibír a tápág.
Tranziztorokkal hajtsam meg????
Vagy picbe folyhat az áram??
Sima tranzisztorokkal nem hajthatod meg, mert ezzel a kapcsolással ki és be is tudni kell folyni az áramnak. Meghajthatod a PIC-el közvetlenül is, de az élettartam valószínűleg korlátozott lesz.
Hmmm szerintem maradok a shiftelgetősnél sorba kötöm őket azt másodpercenként frissítgetem a képet. 6db shiftkel hozzá
![]()
Ha 7 db LED egyenként 10 mA -rel csak 70mA -t tesz ki. Ha 6*7 LED multiplexálva van, akkor 10mA kimeneti áram esetén a fényerő csökken le (10 / 6 mA lesz az átlagáram) vagy 10 mA átlagáram mellett a kimeneti áram lesz 70mA.
Fura a matekod.
Ha 7 db ledre egyenként 10 mA-t adok 1 másodpercig, akkor 70mA/sec lessz az összesített áram. Ha 1/7 másodpercig 70mA-t adok egy ledre, majd egy újabb ledre adok 1/7 másodpercig 70mA-t, egészen 7 ledig, akkor is 70mA/sec lessz az összesített áram. Egyébkén részemről a menetes fáklya.(ha úgy jobban tetszik, fáklyás menet.) Lelkesen figyelmen kívül hagyta minden vitatkozó a 100 ohmos előtét-ellenállásokat, amik a PIC kimenetét tökéletesen megvédték.
Ha egy PIC 6 db 7 szegmenses kijelzőt el tud vezérelni multiplexben, nehogy már 6 darab sima led sok legyen, hiszen egyszerre csak egy világít és ebből van 6 multiplexelve.
Igen, persze a nyákot úgy gyártatom mert 2 oldalban, lyuk galván nekem már nem megy itthon. De van UWB32 panelem is..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |