Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszönöm, már tanulmányozom a lapot.
Sziasztok! Láttam hogy az van kiírva hogy haéladóknak de nem találtam másik témát. Most kezdek belemenni a picologiába. Milyen égetőt vegyek? Vagy ink csináljak? A csináláshoz már van alakatrészem de feladtam pickit 2 klón. Vagyis nem minden alkatrész mert már kivettem belőle egy jumper sort. Ákos
Megcsináltam ugyanolyanra a kapcsolást.
Ugyanazt a programot vittem be... És ugyanúgy nem működik mint eddig. Az alsó sorban látok felvillanni valamit, ami nem karakter, hanem teli négyszögek. Valahogy nem lehet ellenőrizni, hogy működik-e egyáltalán?
Idézet: A konfigurációs biteket is beállítottad ugyanúgy?„Ugyanazt a programot vittem be...” Idézet: Ha felvillan. s ha bekapcsolásra csupa teli téglalapot mutat, akkor nagy valószínűséggel rendben van. Nekem ha nem működött, akkor vagy a programmal, vagy a kontaktusokkal volt problémám. „Valahogy nem lehet ellenőrizni, hogy működik-e egyáltalán?”
Esetleg a Vo lábon levő feszültséget kellene állítani... Amikor egy modulnál nálam csak a felső sorban jelentek meg csak a kockák, a D6 vonal volt kontakthibás.
Egy elég robosztus C eljáráscsomagot mellékeltem ehhez a cikkhez. Eddig még valamennyi kezembe került kijelzővel hajlandó volt működni. Igaz, hogy 690-es vezérlőre lett kialakítva, de talán nem okoz nehézséget átalakítani 887-esre sem, mint ahogyan nekem sem okozott különösebb gondot a 8051-re készült változatot módosítani. De ha esetleg van otthon 690-esed, a cikkben szereplő egyszerű kapcsolással hamar kiderítheted, hogy jó-e a kijelződ vagy sem. Amíg a soros vonalon nem érkezik be adat, addig a kijelzőn a vezérlő teszt üzenete olvasható.
Jó példa egyébként a READ-MODIFY-WRITE működés kellemetlenségeinek elkerülésére is az "árnyék" S portok bevezetésével.
Szia!
Ha veszed a programozót: PICKit2 vagy PICKit3 a ChipC@d -tól, a HE-Store -ból. Ha klónt építesz: PICKit2 klón a felkészültségedhez, kalandvágyadhoz való verzió: (bonyolultsági sorrendben) Szilva féle, Watt féle, furatszerelt klón. Ezekhez egy felprogramozott 18F2550 -t kell szerezned vagy egy pic nélküli programozót (is) kell építened: A Watt féle LPT verziókat nézd át. (A JDM -eket felejtsd el.)
A példában nincs szó arról, hogyan állítandók a config bitek. Én ezt használom:
__CONFIG _CONFIG1, (_LVP_OFF & _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _BOR_ON & _MCLRE_OFF & _WDT_OFF & _HS_OSC & _PWRTE_ON) __CONFIG _CONFIG2, (_WRT_OFF) Annyi különbség van még, hogy a példa kapcsoláson 4Mhz-es kristály van, nekem meg 20 Próbáltam a config biteket úgy állítani, de belezavarodtam a leírásokba. Kipróbáltam a _HS_OSC helyett a _INTRC_OSC_NOCLKOUT -ot, de semmi változás.
Megnéztem ezt a cikket is, bár sokat nem segített rajtam.
A C nekem inkább óhéber. Bár valamit azért nem értek benne. Azt írod, hogy csak 1 lábat vesz igénybe, de ez nem így van. De az is lehet, hogy csak én nem értettem, hogy mire gondolsz. Azért köszi a segítséget.
Idézet: Én úgy értelmeztem az ott leírtakat, hogy az Example 1 program fejléce másolandó az összes többi példaprogram elejére.„A példában nincs szó arról, hogyan állítandók a config bitek.” Idézet: Ennél téynleg jobb a belső oszcillátor. Nem tudom, hogy annak mi az alapértelmezett frekvenciája. Mindenesetre nagyobb frekvenciák esetében a Delay10us címke utáni NOP-ok számát kell szaporítani. „Annyi különbség van még, hogy a példa kapcsoláson 4Mhz-es kristály van, nekem meg 20 ”
(Szerintem az hogy az alsó sor megy .. fordítva van az szerintem. Először én is így gondoltam. De rendes program nélkül a szabvány LCD-k a felső sorukat kapcsolják.) Ha ilyet használsz és csak próbálod:
1: Gnd 2: + 3>: ref. ha csak teszteled Gnd-re is kötheted, az a kontraszt max.
Valóban nem csak az alsó sor megy. Megy az mind a kettő. Ha állítok a kontraszton, akkor látszik.
A felvillanásokból arra lehetne következtetni, hogy a program fut, csak a karakterkészlet mintha hiányozna. Ki lehet olvasni belőle?
Nem találtam azt a karaktertáblát amivel én próbálkoztam. Javaslom olvasd el a PICCOLO- projectet. és/vagy írj ki magad tetszés szerint bármit a kijelzőre. Ait csatolok azzal hexában láthatod az aktuális szimbólum betű, szám értékét.
Helló
Remélem nem gond hogy itt is felteszem a kérdésemet. Az lenne a problémám hogy megépítettem az lpt-s pic égetőt hogy felprogramozzam a 2550-em a pk2-be. Az a probléma hogy nem akarja sehogy sem felismerni a pic-et. Gondoltam hogy attól függetlenül felprogramozza de ahogy beraktam a pk2-be az ic-t nem csinált semmit sem vagyis gondolom nem tudtam felprogramozni. Nem tudna valaki segíteni. Nem tudom hogy mi lehet a hiba. A kapcsolást átnéztem, az ic-t kicseréltem. Nem tudom hogy a szoftverrel vannak gondok vagy én vagyok balek hozzá. Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget.
Az miért van, hogy ha be van dugva a gépbe a PK2, akkor kifagy egy java-s játék már a bejelentkezésnél?!? Pedig elv. semmi összefüggés nincs a kettő között...
Szeretném megtudni tőletek, hogy 16f84-re megírt programban ezt a részt:
list p=16f84, f=inhx8m, n=0 include "p16f84.inc" átírom erre list p=16f628, f=inhx8m, n=0 include "p16f628.inc" akkor az eredeti program fut a 16f628-on egyéb változtatás nélkül?
Szia!
Nem... Olvasd tovább a két adatpalot és a fórumot. Itt is többször leíruk / leírtam az eltéréseket.... Általános célú RAM kezdőcíme, komparátor modul beállítása, EEPROM másik lapon van, konfiguráció (LVP). stb...
A PicKit2 HID-es kommunikaciot valosit meg. Lehet az a Java-s jatek nyulkal USB-hez ill. HID-es eszkozokhoz?
(Amugy az semmit sem jelent, hogy Java-s a jatek, nagyon sok Java alkalmazas nativ DLL-eket es egyeb API-kat hivogat, ugyhogy ott barmi is lehet...)
Egyáltalán: minek kell bedugva lennie a PK2-nek játék közben?
Van egy Programom. Egy rövid loop. Minden változást a TMR0 megszakítás ellenőriz. RGB gombok (manuális állításra), és egy kis demo. Jó is lenne de nagyon küszködöm. Kiszedtem mindent csak az RGB regisztereke állítom manuálisan. De hiába mentek szabályos vibrálást lehet a színekben felfedezni, ha hozzá se nyúlok, ami alig látható,de nagyon idegesítő.
Ha átálítod a fordítót,és a bank0-ban a kezdésnél kikapcsolod a komparátort
movlw 7h movwf cmcon akkor nagy valószínűséggel ja és a konfig meg legyen mondjuk ez: __CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _INTOSC_OSC_NOCLKOUT & _LVP_OFF &_BODEN_OFF &_MCLRE_ON egyáltalán nem biztos hogy menni fog, de hátha.
Nincs jol mentve! Ill tulajdonkepp nem is a mentessel, hanem a vissza toltessel van inkabb a gond! 'movlw' helyett ilyesmi kellene:
...merthogy a movlw megvaltoztatja a STATUS-t, tehat hiaba toltod vissza elotte, ha utana megvaltoztatod -- mire vissza tersz a megszakitasbol mar nem tudod a movlw-vel garantalni az eredeti STATUS-t. Masik, hogy BANK-okat es PAGE-eket vagy nem tudom, tabla olvasast stb, szoval minden amit hasznalsz a foprogramodban azt menteni kell...
Megcsináltam. Semmi. Feltöltöm, mert "hosszú".
Szia!
- A w_save, status_save változókat a közös memóriában kellene definiálni. Azonban a program a megszakítás engedélyezése után csak a 0. bankot használja, a kód működik így is, a hiba csak az esetleges bővítésnél fog előjönni... - A villódzás abból is jöhet, hogy az értékek kiszámítása elég hosszú... Ha pontos időzítést szeretnél, akkor egy lépéssel késleltesd a kimenetet: A kimenetek értékét egy segéd változó 6..4 bitjeiben tárold. A megszakítás kiszolgáló rutin elején a tárolóban tárolt értéket másold át a portra. Ezután már jöhet a terjengős számolás, ami a segéd változó bitjeibe teszi az új értéket. Idézet: „..merthogy a movlw megvaltoztatja a STATUS-t, tehat hiaba toltod vissza elotte,...” A movlw w_save teljesen rossz, a movf w_save,w a kritikus, és az amire a megjegyzés igazából szól: ez az utasítás elrontja a visszaállított STATUS értéket.
Igen, azt megváltoztattam. De sajnos maradt ugyanaz. Olyan 5-10 másodpercenként tikkel a led.
Egyszerűen nagyszerű! Próbáltam felfogni amit írtál. Nem megy könnyen. Belépésnél törlöm a PORTB-t nem tikkel többé
Köszi a programot, de nem igazán értem a használatát.
Szép estét!
asm-ben hogyan lehet okosabban bepötyögni pl ha STATUS,Z 1 akkor mondjuk a,b,c=1 d,e,f=0 ezt így egy sorban tehát anélkül hogy 100x alkalmaznám a btsfc vagy a btfss parancsot? |
Bejelentkezés
Hirdetés |