A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   173 / 1319
(#) Sendi válasza potyo hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Helló potyo

Rendben, köszönöm.
(#) tomi134 válasza tomi134 hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Sziasztok ismét én vagyok visza tértem és nagyon szomoru vagyok kicseréltem az ic-t amit elnézem és masikat vetem mint ami volt a kapcsolasi rajzon,de sajnos ugyanazt a hibat adja ki a végén, és nem tudok rajöni hogy mi is lehet a gond kérlek titeket segitsetek nekem!
Adjatok valami ötletet mit tudnék kezdeni vele hogy müködjön.
UI:Vagy valami kapcsolasi rajzot amit ha megépitek akkor biztos müködni fog,ez mar a harmadik probalkozasom és eddig egyik sem akart müküdni vagy fojamatosan lefagyot a gépem töle!
Elnézést hogy kisirtam a lelkem de lasan kezdek megzavarodni!!!
Elöre is köszönöm és mégegyszer elnézést!

Hiba.jpg

(#) potyo válasza tomi134 hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

A géped biztosan nem az égetőtől fagyott le, bár elgondolkodtató, hogy mitől fagyhatott le.

Egy biztosan működő kapcsolás: Link
De így ránézésre ugyanezt építhetted te is. Ha igen, akkor inkább mellőzd az IC-Prog programot, a fenti linken levő programok eddig megbízhatóan működtek.
(#) tomi134 válasza potyo hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Szia nagyon szépen köszönöm a gyors választ ki probaltam azal a progival is és sajnos ugyanazt a hibat dobta ki

Hiba2.JPG

(#) watt válasza tomi134 hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Lecsekkoltad a vonalakat? Minden vonal fázisa megfelelő? (Az oshon programja 7406-ra van beállítva, neked 7407 van! Ez pont ellentétes fázis minden lábon)
Csekkold le a vonalakat, de PIC nélkül(egy égetőt mindig PIC nélkül kell leellenőrizni, ez alapvető)!
(#) Csaplar hozzászólása Márc 19, 2008 /

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem!

A program elején létrehozok egy konstans tömböt, amit a program memóriában akarok tárolni.

Ugyanennek a tömbnek az értékeit szeretném egy nem ugyanabban a scope-ban található függvényből vizsgálni.

Valamiért nem sikerül összehoznom a dolgot, tudnátok segíteni?

A főprogramban található tömb:
far rom unsigned char teszt[8] ={8,30,17,30,11,45,12,15};

A kérdéses függvény:
short proba( const rom char *teszt )
{
if (teszt[0] < teszt[1])
return 1;
else
return 0;
}

Előre is köszi!

Üdv.:
Zoli>
(#) potyo válasza Csaplar hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

A far azt jelenti, hogy 24 biten címzi a programmemóriát. Ha azt akarod, hogy globálisan elérhető legyen a tömb, akkor deklaráld globálisan, még a kód elején, ne lokálisan a main-ben.

A másik, hogy fordítótól függ ugyan, de a short tipus C18-ban két bájt méretű. Ha azt akarod, hogy egy bájtot adjon vissza a függvényed, akkor char tipusként kell deklarálnod.

Azt meg nem írtad, hogy egyáltalán mi a probléma!!!
(#) Csaplar válasza potyo hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

Globális deklarálom, de akkor sem működik. Nem ír semmi hibát ki, csak éppen a proba függvényen belül nem tudom lekérdezni a tömb tartalmát.
Biztos, hogy valami hiba van a kódban amit felírtam, csak nem tudom mi.
(#) Báddzsó válasza Csaplar hozzászólására (») Márc 19, 2008 /

helósztok, picelés közben rátalátam neten pár hasznos dologra:
pwm calculator (kiszámítja a regiszterek értékeit a kivánt frekihez! (pl nekem jól jött most 38kHzra (infra))
PIC multi-calc sorolom mit tud: Timer calc, Timer helper, USART calc, EUSART calc, SERIN/OOUT2 calc, PWM calc (sajna csak egész MHz-ban gondolkodik) A/D calc, Comparator Vref, meg LCD custom character
remélem hasznára lesz vkinek. :wave:
(#) potyo válasza Csaplar hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Melyik fordító egyáltalán? Tedd fel a kódot, ami nem működik, hogy meg tudjuk nézni.
(#) Csaplar válasza potyo hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

MMC18 és MPLAB 7.60
(#) gyengus válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Köszi szépen, nagyon jónak tűnnek.
(#) googa hozzászólása Márc 20, 2008 /

Sziasztok!

Tudna valaki rámutatni olyan konkrét linkre, vagy esetleg egy programrészlettel segíteni, amely PIC-el való ellenállás méréssel foglalkozik?
16F648A-val szeretnék ellenállást megfigyelni, ha lehet. Igazából 3 féle állapotot kellene. Pl.: Szakadás, 5,2kohm, és ennek a duplája (10,4). De bármilyen kilós ellenállás megfelel. Előre is köszönöm a segítő szándékot!
Gondolom az analóg vagy komparátor bementet kellene izgatni. Ahhoz még nem értek és egyedül nem is fog menni úgy érzem.
(#) kobold válasza googa hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Deol
Ha csak három érték kell, nagyon egyszerű. A bemeneti vonalat egy feszültségosztón át rávezeted a PIC egy analóg csatornájára, és egyszer bekalibrálod, azaz kipróbálod, mit mér a három lehetőségnél, valamekkora érték hozzáadásával / kivonásával csinálsz belőle három szűk sávot, és elmented az EEPROM-ba. Utána már csak mérni kell, és az eltárolt értékekkel hasonlítgatni. A méréshez, vagyis az A/D konverter működéséhez elég jó segítséget ad az AN546 számú segédlet, és a hozzá tartozó kód.
Kifejezetten ellenállásméréssel az AN512 segédlet foglalkozik.
Találtam a gépemen egy PIC-es riasztót is, hátha a segítségedre lesz valamiben

riaszto.pdf

(#) googa válasza kobold hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

A kis huncut Kobold köszi újra és újra! Megnézem, de a kütyüt is megnyúvasztom hétvégén, persze ez most off
(#) watt válasza kobold hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Nem is kell belekeverni az eepromot.
A rajz sajnos nem példázza a védett riasztási vonalat. (a három szint figyeléses módszer alkalmazása erre is utalhat.)
(#) kobold válasza watt hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Igen, az EEPROM mellőzhető, ha a használata helyett először számol az ember, és aszerint programoz. Nekem szimpatikusabb szokott lenni az EEPROM, valószínűleg azért, mert akkor abból építhetek, amim van, és majd kalibrálom, mikor elkészült.
A doksit nem azért csatoltam, hogy azt építse meg (egyébként, én nem is építenék olyan riasztót, amit valaki már egyszer lerajzolt), de hátha tud belőle valamit használni. A deol-os történetet egy másik témában már vesézgettük
(#) googa válasza kobold hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Jó-jó, még csak háromkerekű biciklin megyek a PIC-ek terén, de így is kell, hogy valaki tologasson néha, mert nem megy.
Ahogy olvasgattam a datasheet (autómatikus tárgyeset , nézd meg az elefánt, edd meg a sajt) rájöttem, hogy talán különösebb hardverezés nélkül is meg lehet programozni ezt a témát. Majd meglátjuk mi lesz, de akkor beszámolok róla tuti... Ja és én se nagyon majmolnám le másét, nem is nagyon a riasztó a cél, de a cél felé vezető út riasztó
(#) Jeep hozzászólása Márc 20, 2008 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne,hogy ezt a típusú pic-t ha valaki megirja akkor van valami olvasás védelem benne,ha ki akarom olvasni akkor 00000 jelenik meg.
Valaki nem tud rá megoldást hogyan lehetne mégis kiolvasni?Vagy ez lehetetlen?

Köszönöm a válaszokat!
(#) watt válasza kobold hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Én csak abból indultam ki, hogy most kezdi a progizást, így sok lenne ennyi felé figyelni elsőre...

A rajzot vágom, hogy nem megépítési céllal tetted be. Amiért én említettem az az, hogy a kérdésében benne volt az analog bemeneten mérhető 3 különböző ellenállás érték(azaz 3 feszültség szint). No ilyen kapcsolási rész nincs a rajzon, ezért jeleztem, hogy nem jó példa...
(#) kobold válasza Jeep hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Ha nem azért olvastál 0-kat, mert esetleg rosszul működik az eszközöd, akkor levédték a programot. Kiolvasásra így nincs mód, az újbóli használatnak az egyetlen lehetősége a teljes törlés (program és konfiguráció együtt, azaz üres lesz a tok), és lehet rá saját progit tölteni. Az eredeti meg ugye elveszik...
Az adatlap alapján, a CONFIG regiszterben van egy CP bit, ha az 0, akkor védett a kód. Ha átírod 1-be, automatikusan törli a beégetett progit.
(#) valve válasza Jeep hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Szia,

Talán egy nagyítóval probáld meg! Azzal 100%, hogy majd kitudod olvasni!
(Egy tucat PIC -es Topic van emberke, használd a keresőt is! Nem első hsz -ed már.)
(#) Csaplar válasza googa hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Sziasztok!

Egy 24LC256-os eepromot szeretnék használni. a proci egy PIC18F4520-as. (MCC18 - MPLAB7.60)

A problémám az, hogy csak 0x7FFF -ig tudom írni és utána nem. Pedig nincsen írásvédetté téve.
Mi lehet a baj?

Csatolom az eeprom kezelős részt!

Köszi szépen!

Üdv.:
Zoli

myEEPROM.c

(#) ccs válasza Csaplar hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Egy 24LC256 nak ott a vége, 0x7FFF. 32767 bájt
Egy 512 nek 0xFFFF. 65535 bájt
(#) Csaplar válasza ccs hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

De csak az írás védhető résznek van ott vége, nem ? Ez az eeprom 256 kb-os, ami nem 32767 byte, hanem jóval több.
Szóval nem értem mi lehet a baj...
(#) ccs válasza Csaplar hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

A 24LC256 az 256 Kbites memória.

256/8=32Kbájt

Adatlap:
Device: 24AA256: 256 Kbit 1.8V I2C Serial
EEPROM
24AA256T: 256 Kbit 1.8V I2C Serial
EEPROM Tape and Reel)
24LC256: 256 Kbit 2.5V I2C Serial
EEPROM
24LC256T: 256 Kbit 2.5V I2C Serial
EEPROM Tape and Reel)
24FC256: 256 Kbit High Speed I2C Serial
EEPROM
24FC256T: 256 Kbit High Speed I2C Serial
EEPROM Tape and Reel)
(#) potyo válasza Csaplar hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Idézet:
„Ez az eeprom 256 kb-os, ami nem 32767 byte, hanem jóval több.”
Tényleg több, de csak egyetlen bájttal. Ugyanis a kis b az bitet jelent. A nagy B jelenti a bájtot.
(#) potyo válasza ccs hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Na ez a K jelzés a kilóra is érdekes. A kiló jele a k.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Márc 20, 2008 /

Ráadásul a kiló 1000 a kBájt meg 1024 bájt. Agyrém, de ez van!
(#) Fixer_SH hozzászólása Márc 20, 2008 /

Hello sracok!

A multkori szerencses eset ota mar ketszer "felejtette" el a PICkit2-m a konfigjat. HAT A JO....

Multkor (kb. egy hete) elfelejtette (illetve átírta magában( a konfigot, az USB VREGEN disabled lett. Na... akkor a kollegam PICkit2-jevel megcsinaltam. Aztan ket napra ra megint atirodott a konfig, akkor is megcsinaltam. Tegnap elott visszaadtam a kollegamnak az PICkit2-jet, erre most kb. fel oraja megint el...szodott a konfig. Pedig semmi extrat nem csinalok vele. Nem tudom egyszeruen, hogy mi a fenet csinaljak mar. Kb. fel eve vettem... talan... lehet, hogy mar egy eve is.. es eddig nem volt ilyen bajom vele, megbizhato cuccnak tartottam, de most mar nagyon elegem van belole, hogy szivat.

Meg megprobalom ratolni az MPLAB8-al felmasolodo FW-t, aztan ha akkor is csinalja tovabb, akkor visszakuldom a chipcad-nak, hogy dugjak ahova akarjak...

neztem a konfig biteket, van egy olyan, hogy letiltja a futas kozbeni konfigword atirasokat. Na.. kerdem en, ha en azt bekapcsolom, akkor mi fog valtozni a programozo mukodeseben? Mert hat akkor a BOR-t sem tudja kapcsolgatni...

Következő: »»   173 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem