Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   255 / 1320
(#) teodor válasza szilva hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

Szóval találtam másik kábelt , az eredmény ugyan az , vagyis semmi.
Összedugás gomb benyomva, "busy" led villog.
(#) trudnai válasza teodor hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Ez fekete vagy piros gombos kutyu?

Probald meg, hogy betoltod a PicKit2 szoftvert, megnyomod a kutyu gombjat, nyomva tartod es es igy dugod ra. Tovabbra is nyomva tartva a gombot olyan 10mp-ig amig a PicKit2 nem kajabal, hogy a firmwaret (PicKit2 operating system-et) upgradelni akarja. Ha esetleg igy sem akarna csinalni ezt akkor a Tools menubol valaszd ki az upgrade operation system-t.
(#) teodor válasza trudnai hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Szia , a programozó pirosgombos, ugy tettem ahogy irtad a "busy" led villog a pover led világit , a szoftvert ujra telepitettem közben . Az a helyzet, hogy a saját szoftvere sem ismeri fel, kép a mellékletben.

Szoval az eszkoz vezerloben megtalalod a PicKit2-t vagy sem? Masik PC-n megtalalod? (ne PicKit2-vel nezd, es ahogy mar irtak mikor ugye redugsz a gepre egy USB eszkozt a Windows kiad egy hangot - ezt hallod?)

Kép: Hivatkozás

Kedves trudnai, a " semmit" 100% -osan csinálja már működött a gépemen tegnap kiakartam próbálni ls nem műxik. A kimenetein pártized volt mérhető csak,
az USB felől megkapja az 5V-ot.

pickit22.JPG

(#) watt válasza teodor hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Újra bele kell tölteni a teljes firmwaret. Ezt csak másik égetővel tudod megtenni. (kérlek hogy összeszedettebben válaszolj a feltett kérdésekre, nem kell sietned ez nem chat. köszi!)
(#) teodor válasza watt hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Kedves watt, azon mitt lehet tovább ragozni, hogy semmit nem csinál, már mint a komunikáció terén a PC-vel . Egyébként az égetőn megy az oszcilátor, a benne lévő progit nem töröltem ki, már működött a mult héten
mint irtam tegnap elinditottam a progit (a hozzá adott szoftvert) és nem találta az égetőt.

Ott valami nagyon el lett akkor allitva, lehet mikozben a firmware-t frissitette lehuztad rola? Ha a bootloader elszallt akkor ahogy watt mar irta szet kell szedni es a panelre ra kell forrasztani egy ICSP headert es egy masik egetovel ujra betenni a bootloadert. De amugy nem vagyok meggyozodve arrol, hogy a bootloader serult lenne, mivel a led-ed villog - ami azt jelenti szoftver frissitesre var.

Kerdesre amugy meg nem valaszoltal, hogy kiprobaltad-e masik gepen? (lehetoleg nem Vista)

Na mindegy, nem tudom mit ertesz "kimenetein" alatt, de feltetelezem az ICSP konnektorara gondolsz? Ha ott mernel valamit nagyon nagy gebasznak kellene lennie -- marmint ha anelkul tudnal merni Vdd vagy Vpp-t hogy a szoftverrel irasra kapcsolnad ill a Vdd-t engedelyezned.
(#) vicsys válasza teodor hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Gondolom megpróbáltad uninstal-reinstall-al?
Tehát nem történt semmi katasztrófa menetközben? Idegen feszültség, mechanikai sérülés, stb...?

Teodor, ha elektronikaval de akar program fejlesztessel akarsz foglalkozni akkor azt a kifejezest, hogy "semmit sem csinal" azt torold ki a fejedbol - mert ilyen nem letezik! Mindig csinal valamit, es azt kell megtalalni hogy mit es ezt pontosan meg kell tudni fogalmazni ha segitseget akarsz masoktol.
(#) vtnagy hozzászólása Júl 29, 2008 /

Azt szeretném megkérdezni, hogy közvetlenül csak PIC-el, meg pár LED-del (persze még az előtétellenállásokkal, meg a pár szükséges alkatrésszel) lehet-e pulzáló fényeffektet csinálni?
Minden led egyszerre kezdene el világítani, és egyszerre halványodna el.
Vagy ehhez kell valamilyen egyéb alkatrész is, hogy működjön?
Ezt a dolgot PIC16F877-tel szeretném kivitelezni.
(#) trudnai válasza vtnagy hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Persze, hogy meg lehet ezt csinalni. Egy LED drivert kell hozza csinalni, a PIC-ben van PWM modul, amivel az impulzus szelessegevel hatarozod meg a kivant feszultseg szintet. Erre kell egy feszultseg vezerelt aramforras, de gyakran az is megteszi ha egyszeruen egy kapcsolo tranzisztort vezerelsz vele. Ha googlizol "PIC PWM LED" -re akkor biztosan talalsz ezer megoldast kapcsolasokkal es pelda programokkal - valoszinuleg meg az is bejon, ha "PIC" helyett "16F877" -et irsz be...
(#) potyo válasza vtnagy hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Lehet. Ha a pic nem tud elég áramot adni, akkor 1-1 emitterkövető tranzisztorral lehet nagyobb áramot biztosítani a ledek számára.

Mint irtam "semmit sem csinál" ha azt másként is letudod irni , hogy csatlakoztatáskor nemjelenik meg az eszköz sehol sem, sem az eszközkézelőben sem a saját programjában, ha erre mást tudsz irni más szóval is megtudod határozni a tevékenység hiányát akkor légyszives ird ide.

Nincs másik gépem amin kipróbálhatnám , a multhéten remekül működött, frissitésre nem mutatothajlandóságot , én sem akartam frissiteni, az égetőőpanelján megy az oscillátor, a tápfesz megvan 5V, kb ennyit tudok irni róla.
(#) teodor válasza vicsys hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Szia , igen ujra raktam az összes progit hozzá.

Egy 16f84-et akartam rá rakni,a magyar forditásban az adatlapon forditva van a tápfesz csatlakozás megadva
de szerintem ez csak a 16f84-re nézve lehet veszélyes.
(#) potyo válasza teodor hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

És ezt eddig miért nem mondtad? Inkább veszélyes ez az égetőre, mint a 16F84-re. A CMOS cuccok a fordított tápfeszültséget elég jól viselik, mert ekkor az összes belső fet átvezet, és gyakorlatilag rövidrezárja a tápot. Ha az áram nem túl nagy, akkor semmi baja sem lesz a chipnek, viszont az égetőben valamit tönkretehet.

Ebből megtanulhatod azt, hogy konkrétumot csak a gyártó adatlapjából szabad venni. Minden más csak útmutatónak jó.
(#) Doncso hozzászólása Júl 29, 2008 /

Sziasztok urak. A következő dologban kicsit elakadtam és ebben szeretném a hozzáértők segítségét kérni.

Bővebben: Link

Arról lenne szó, hogy összedobtam ezt a kapcsit és a leírás valami tiny bootloaderről beszél, lidi mester mondta is hogy mi ez de én teljesen másra gondoltam, pedig igaza volt, a lényeg, hogy odáig eljutottam a dologgal,hogy ha bedugom usb-re felismeri a gép és a programja is irja hogy connected de persze nem rajzol ki ábrát, namost a kérdésem az lenne ,hogy ezzel a bootloaderrel most tulajdonképp mit kellene kezdenem illetve van a kapcsoláson egy MAX233-as amit az rs232-re kell kötni, hogy ez feltétlenül kell a kapcsolás működéséhez? Az a baj nem nagyon tudok angolul és nem értem a leírást miről beszél.
Előre is köszi.
(#) trudnai válasza Doncso hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Idézet:
„The microcontroller USART pins need to be connected to a RS-232 Level Converter to connect to a PC for firmware updates using the Tiny PIC Bootloader. Otherwise, after initial programming they can be left disconnected.”

Azt irja, hogy ahhoz, hogy a PC-hez tudd kotni a firmware frissitesekhez kell ez a cucc, de amugy nem szukseges. Magyaran ez a bootloader az RS232-rol dolgozik nem pedig USB-rol. Alternativakent egy FT vagy mas USB-Serial konverter IC-t is bele tehetsz es akkor lesz ket USB portod, egyik a firmware frissitesekhez a masik pedig a mukodeshez. Persze jobb lenne ugy megirni az egeszet, hogy egyetlen USB csati eleg legyen, nem tudom miert nem ezt valasztotta a szerzo?
(#) teodor válasza potyo hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Valószinűleg igazad van.
Az égetőnek a kimenete elszálhat, de attól még az égetőn lévő picnek komunikálni kell a PC-vel, hiszen minden kimenete FEt-tel le van választva a terhelésről. Szóval a magyar PDF doksi elvan cseszve mármint a vdd és a vss szempontjából.
Az égető nem kapot forditott feszültséget, a terhelést kapta forditva jelen esetben a 16f84-et.
Ha elszált az égető akkor mitől megy az oscillátora?
Köszi az eddigi tanácsokat még méricskélek rajta.
(#) tibiiii00 hozzászólása Júl 29, 2008 /

Helló mindeki!

lenne egy kérdésem kérésem.
Szóval irtam egy kis programrészletet, ami a PORTB,0-t
kb 50 ms-onként figyeli és ha 19szer egymás után magas szint van az RB0 on akor megy a GOTO VAR ha valamikor is egyik lekérdezéskor alacsony szint jutna a bemenetre akor kezdi előlről az egészet.

Megirtam egy hoszab változatban ugy működik is de a rövidebb változat nem. Melékletben elküldöm a hosszu és a röviditett prtogit ha tud valaki segitsen. Elöre is köszi

üdv.: tibiiii00

PROGI.txt

(#) Doncso válasza trudnai hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Ha jól értem , akkor legalább egyszer kell firmware-t frissitsek utánna elhagyható ez a serialos dolog? Mert ha jól vettem ki a leírásból, akkor azt irta ,hogy átirta a firmware-t azért hogy tudja kezelni a 20MHz-es kvarcot, vagy valami ijesmit irt.
(#) kobold válasza tibiiii00 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Esetleg így?
  1. ;---------------RÖVIDITVE-----------------------------------
  2. ELEJE
  3.         MOVLW   D'19'
  4.         MOVWF   SZAMLALO
  5. TESZT
  6.         BTFSS   PORTB,0
  7.         GOTO    ELEJE
  8.         CALL    PAUSE_50MS
  9.         DECFSZ  SZAMLALO, F
  10.         GOTO    TESZT
  11.         GOTO    VAR
  12. ;-------------------------------------------------------------
(#) cpumaster hozzászólása Júl 29, 2008 /

Sziasztok! Azt szeretném megtudni h lehet-e az égetőmmel 12-es szériásokat is égetni vagy ahhoz kell vmi trükk? Erről az égetőről lenne szó.
És ezt a lábkiosztást használom. A kiszemelt pic pedig a 12F675 lenne. Pár láb amúgy ránézésre nekem stimmelt de inkább kérdezek előbb. Előre is köszi!
(#) szilva válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

A kapcsolás alkalmas a 675 égetésére, a 8 lábú foglalat meg szintén. Ha a kezelőprogi is ismeri a 675-öt, akkor működnie kell.
(#) tibiiii00 válasza kobold hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Köszi a választ.
sztem mindhárom progi ugynazt csinálja.
de még is csak a lehosszab működik nem értem mért
na midegy akkor lesz hosszu
(#) szilva válasza tibiiii00 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Pedig ennek szerintem mennie kellene, hacsak nem tolod el az 50ms-os rutinban a bankokat. Merthogy banksel-eket nem látok sehol benne.
(#) trudnai válasza tibiiii00 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Valtozo eklaracio hol van? Az a 50ms varakozo rutin hogy nez ki? Config bitek hogy allnak? Es amugy milyen PIC ez? Meg valami: en nem adnam fel egy ilyen egyszeru feladatnal foleg, hogy "hosszu mukodik, rovid nem, akkor hosszu valtozat lesz". Ebbol nem tanulsz es emiatt meg a problema fenn all legfeljebb eppen most es itt/ott nem jon elo.
(#) cpumaster válasza szilva hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Köszi szilva! Akkor így már bátran égetem!
(#) googa hozzászólása Júl 30, 2008 /

Sziasztok! Mondjatok nekem olyan dip tokos PIC-et, aminek nem csak A meg B portjai vannak, hanem több C és akár D is, és a lényeg, hogy belső oszcillátora legyen. Köszönöm! Bocsi a zavarásért...
(#) trudnai válasza googa hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Tegnap vagy tegnapelott mar szo volt rola, hogy elmesz a MAPS-ra, ott szepen bepipalgatod mi kell neked, es oldalt felsorolja, hogy mik azok amik a keresesre ra illenek...

Ja, ugy nem tudod, hogy "porta+portb+portc" de ugy igen, hogy "kell nekem 49 db IO" meg belso orajel 8MHz, meg 16 bites timerbol 2 stb stb stb...

Jo szorakozast!
Következő: »»   255 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem