Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok !
Tudna valaki segíteni LDRKEY ügyben ? (Kónya féle) Hogy kéne a LED-nek pontosan viselkednie ? Bekapcsoláskor (próbapanel) fplyamatosan világít, majd nyomom a letöltőn a gombot + hozzányomom a Resetet ,erre villan 2-őt ,majd elalszik..... Letöltöm a cuccost ,közben villog ,majd égve marad.... Köszi
Rosszul kezded! Először RESET, majd a LETÖLTŐ gomb ( fordított sorrend esetén a láb tönkre is mehet!).
Normális működésnél RESET után a LETÖLTŐ gomb megnyomására kezd el világítani, a gomb elengedésénél villant kettőt. Ezután kezdheted el letölteni a progit, amelynek a végén 3-at kell, hogy villanjonés a végén sötét kell, hogy legyen!!, akkor volt minden OK ( a letöltő így működik, szerintem a Te panelednél is ezt használták!)! Ha nem így működik, akkor rossz a programod ! Még egy kérdés: melyik DOWNLOADER-t használod, a régit vagy az újat ( tud-e 18-as sorozatot?)? Steve
Szabadna kérnem, hogy pár percenként egy-egy sor helyett inkább ritkábban, de összefogottabb formában írj? Ha nem tudod, miért szóltam, keresd meg itt.
Bocsánat ,csak lányos zavaromban......
Úgy lesz ! Üdv : István
Sajnos a felvetett problémádhoz nem tudok hozzászólni, mert nem ismerem a Kónya-féle környezetet. Azt viszont megkérdezném, hogy a képen látható panel nyomtatási (esetleg kapcsolási) rajza elérhető valahol?
Szia !
Köszönöm a hozzászólást.... Mivel említettem ,ez saját tervezésű,építésű panel. Kapcsolási rajzként a Kónya féle panelt nézegettem és arról terveztem,saját kapcs. rajza nincs. Van viszont nyákrajza ,amit megosztok ,ha tetszik másolható.
Oké, tudom, hogy nem vagyok kezdő, de valaki megerősítené a gyanúmat, ha az MCLR lábat földre kapcsolom, akkor resetel a PIC és újraindul miután leszedem földről?
Pl. ha nem normális dolgot csinál, elakad, lefagy stb..., akkor ez segít rajta?
És gondolom az újraindulást követően figyeli RB7-en a le/vagy nem nyomott LDR kapcsolót...
Így kellene működnie, de az MCLR láb nem lóghat, fel kell húzni tápra.
(Van olyan PIC- pl. 16f628 - , amiben ez a funkció kapcsolható! Ha nem kapcsoltad be, akkor ez a funkció nem működik)
Ezt nem a Te panelod ügyében kérdeztem, csak úgy nagy általánosságban.
Á, köszönöm...akkor mivel az általam kedvelt 16F648A a 628 tesója, ezért utána nézek. De jobban örülnék, ha nem kellene resetelni soha.
Igen, resetel, ha nincs a config-ban letiltva a külső reset. Ha letiltod, akkor csak a tápfeszültség bekapcsolásakor belsőleg generált reset teszi meg ezt az alaphelyzetbe állítást (illetve ha van, akkor még a watchdog-gal lehet ilyesmit elkövetni), és az MCLR láb ilyenre nem használható.
A konfig biteknél nézd! Emlékeim szerint belső oszcillátor használatánál be kell kapcsolni vagy legalábbis az MPLAB szól, ha nem úgy van...
És ,akkor most hogy is kéne villognia a letöltömnek ?
Nem túl régen potyo felrakta ebbe a topic-ba a könyv -úgy emékszem korábbi kiadásának - elérhetőségét. Szerintem abban a használata benne van. (Ha mégsem, akkor BÚÉK! )
Ezt nem értem... Ha a RESET-et nyomod, akkor nem villoghat ( A RESET ideje alatt semmit nem csinálhat!)!
Egy hasonló panelt ismerek, azon a RESET-hez még a jumpert is át kell dugni az "alaphelyzethez" képest, (nálad nem lehet ez?), biztos, hogy a RESET lezajlik? A letöltéshez majd később adok tanácsot, először ezt tegyük rendbe! Steve
LDR_key -t ráintegráltam a lapomra.....
Normál helyzetben (elméletileg) úgy műxik ,hogy : 1. lenyomom a LDR kapcsolót 2. lenyomom a resetet is 3. elengedem a resetet 4. elengedem a LDR kapcsolót ,ekkor villan 2-őt Most folyamatosan világít a led Elkezdem tölteni szoftvert ,majd mikor kész ,nem villan semennyit ,hane égve marad
OK, de az 1es és a 2-es pontot felcserélve is működnie kell ( ezt próbáld ki!)!
Steve
Hülye kérdés de a processzorban bent van a bootloader? Mert anélkül nem megy.
Ez nem lehet ( illetve akkor nem jó a PIC-ed, vagy benne a letöltő program!), mert a program működése az, hogy RESET után figyeli a letöltő láb állapotát és ha ott GND van, akkor letöltésre áll, amit a két villanással jelez! Mivel neked nem ezt csinálja, akkor a program ( már az előre betöltött BOOTLOADER!) vagy a PIC nem megfelelő! Biztos, hogy a letöltő gombot a megfelelő lábra applikáltad ( oda is kell felhúzó ellenállás, hogy alapból magas logikai szint legyen!)?!
Steve
Küzdök ,mint disznó a jégen....
Ráadásul a PIC égetőm ,bár "profi "cucc ,csak Dos alól megy ,így XP alatt ,hol megy ,hol nem megy... Abban sem vagyok biztos ,hogy benne van a PIC -ben a letöltő szoftver rendesen Idézet: „Abban sem vagyok biztos ,hogy benne van a PIC -ben a letöltő szoftver rendesen” Hát akkor talán azzal kezd, hogy erről megbizonyosodsz! Annak a két villanásnak meg kell történnie! Nézd meg, hogy az áramkör, amit ráépítettél, az egyenértékű-e a "gyári" eredeti ajánlással!
RB7 re tettem
A másidik képen látható van integrálva És kb a 3. képen láthatót építettem meg ,kis bővitésekkel
Nem vagyok nagy ezekkel a képfeltöltésekkel....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |