Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   281 / 489
(#) Szammer válasza kly hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Egyetértek, teljesen igazad van.
(#) Szammer hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Egyébként:
Most volt az olimipa, és ha lett volna "Propeller Clock" kategória, kly és Hp41C kolléga, valószinűleg megosztottan az elsők között lenne.
(#) Hp41C válasza sysy hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szia!

Vettem már derékszíjat, bele is módosítottam... A legjobban zavaró részeket kivettem, a karakterek MSB kezelését megjavítottam...

A kérdésedet már többször megtárgyaltuk, az összes 16F628(A), 16F648A, 16F87, 16F88 változat forrását publikussá tettem. A többiben már szinte csak az ötlet marad meg az eredeti változatból.
(#) Hp41C válasza Szammer hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Nem pályázom díjakra...
(#) nurseboy válasza kly hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szintén egyertértek. A munkát amit belefektettek a készítők meg kell becsülni. Nekem amatőrnek és útánépítőnek igen nagy öröm volt, hogy meg tudtam építeni az órát. Segítséget kaptam, sőt Kly oldalán minden fennt van ami kell az utánépítéshez. A feltöltött videóm címébe is irtam, hogy ez Kly érdeme- szerintem így van rendjén.
HP41C is nagyott alkotott, de nekem tul bonyolultnak tünt már a sokféle verzió. Egy óra csak tudja azt ami a funkciója. Megépítettem a 886-os verziót is de már összekavarodtam vele. De kitünő építő!
Kly- oldalán egyszerüen lehet navigálni.

Ami a lényeg mindenki válassza ki amit akar és azt csinálja.pont!!!
(#) Szammer válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szia!
Ne haragudj ha esetleg megsértetelek, tudom, hogy nem, de ki-kívánkozott belőlem.
Üdv:
Zsolt
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Bocs, rosszul fogalmaztam, mármint tudom hogy nem vágysz díjakra.
(#) sysy válasza Szammer hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Zsolt!
Köszi, hogy válaszoltál a bejegyzésemre.
Bizonyos szinten egyetértek veled. pl. abban, hogy elkeserítő, ha más neve alatt kezd el terjedni egy alapvetően harmadik fél által előállított ötlet. Itt is, még a mai napig is X féle órákat emlegetnek a fórumozók, mikor az szinte szóról szóra X munkája volt. (igen, én is végigolvastam az egész szálat) Csak az angol kommentek estek ki valahogy a forrásból. Még a hibák is ugyanazok maradtak.
X szó nélkül közzétette a honlapján a munkáját és ez volt nekem a legszimpatikusabb húzás.
Abban is igazat adok neked, hogy a fórum célja nem az, hogy mindenki igényét ki kell elégíteni, hanem (szerintem) az, hogy adjon egy alapot, amin mindenki el tud indulni és ha nem tetszik neki a végeredmény, akkor magának testreszabja. Ha meg egy kicsit is bonyolultabb a feladat, akkor még előre is viheti a dolgot, hogy többen polírozzák a programot és a végeredmény is szebb/jobb/praktikusabb lesz.
Igen, azt is megteheti a programozó, hogy pénzért adja a felprogramozott MCU-t, vagy a hex állományt. Bár, pont nem az egyszerűbb programok esetében célszerű így kezelni a dolgokat, hanem a bonyolult, összetettebb progik esetén.
De az már szerintem nem ennek a fórumnak a kereteibe kell, hogy beleférjen bár, lehet, hogy megint rosszul érzem.
De az ötlet nem rossz, majd kipróbálom egy egy másik threadban.
Hp41C és Kly valóban nagyot alkottak és ezt nem lehet elvitatni tőlük. Csak pontosan az a hátulütője a dolgoknak, hogy szegényeknek puszira kell megcsinálgatni sok dolgot a hozzánemértőknek, vagy a forrásprogram hiányában szenvedőknek. Ha neked lett volna egy példányod a forrásból, akkor te is meg tudtad volna csinálni és nem kellett volna szívességet kérni Hp41C kollégátol. Igaz?
Ezen hosszasan el lehetne lamentálni, de nem érdemes. Gondolom sokan felsóhajtanak (velem egyszerre), hogy hálistennek nem vagyunk egyformák.
(#) sysy válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Na! Tudtam én, hogy te egy jó programozó vagy, ezt már mondtam is neked. :yes:
(#) patexati hozzászólása Aug 30, 2012 / 2
 
Ha valakinek haszonszerzés lenne a célja az valószínűleg nem itt a fórumon beszélné meg a fejlesztéseit. Ez még mindig egy hobbi fórum. Ezek az órák sok sok ötlet és kísérletezéssel készültek ezért van belőle olysok verzió. Ha valakinek ez probléma építsen magának sajátot.
(#) Szammer válasza sysy hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szia!

Értelek, ezzel tényleg zárjuk le a témát, és maradjunk a PropellerClock-nál.
Téged sem akartalak megbántani.
Ahány ember, annyi vélemény.
Nem véletlenül írtam korábban kly-nak, hogy az Ő órája megérdemelne egy külön fórumot (de ez csak az én véleményem).
(Egyébként Hp41C-től folymatosan volt forrás, csak én "béna" vagyok az asm-hoz.)

Üdv:

Zsolt
(#) sysy válasza Szammer hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Tényleg megérdemelne Kly vekkere egy új témát a fórumon.
Milyen programhoz értesz? Nem kéne végre egy rendes órát csinálni egy rendes HW alapra?
Nem olyan csilli-villi órát, mint a Kly féle, mert az szerintem közelebb van a VGA monitorhoz, mint a propeller clockhoz, hanem egy ilyen, mondhatni mezei órát. Forog és mutatja az időt, néha a dátumot. Nem kell, hogy tűbe fűzzön és ágyba hozza a reggelit, csak funkcionális legyen.

Mit szolnál hozzá?
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Az enyémről meg is feledkezett mindenki.
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szia
Maximálisan veled értek egyet! Ez a Hobbielektronika Propeller clock fórúm Akik itt a fórum motorjai Többnyire azért csinálják mert örömet lelnek benne. Én kétbalkezes utánaépítő felteszem a képet a kész félkész dolgaimról mert örülök hogy sikerült megépíteni és együtt örülök azokkal akiknek szintén sikerült az megépíteni és felteszi az eredményt ide. Örülök ha ötlettel vagy bár mivel segíteni tudok bárkinek
(#) KKobra hozzászólása Aug 30, 2012 / 1
 
Vitatkoztok itt hogy miért jó kly órája vagy Miért nem
Kly nagyszerű munkát végzett nagyon klassz az órája sóvárogva nézem de az én képességeimet valszeg meghaladja az után építése. Hp41C patexati álltal tervezet, módosított órák az otthon fapados körülmények között ügyeskedők nagy részének igen nagy kihívás és mégis elérhető megvalósítható.
Majd ha egyszer nagy leszek és lesznek profi eszközeim nem két csavarhúzó és egy pillant páka Talán akkor utánaépítem Kly óráját. De addig is Hp41C és patexati az a két ember akire én hálával gondolok.
Én is végig olvastam a fórumot az első laptól az utolsóig érdemes javaslom annak aki még nem tette meg
(#) sysy válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Igazad van. Bocsesz. A te órád is klassz, csak így tovább.
(#) Szammer válasza sysy hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Figyi!
Ilyet nem kell kitalálni újra, van egy csomó egyszerű, minimálkoncepciós leírás. Ha propellerben gondolkodsz, ott van az alap, vagy a GPeti féle Atmel-es cucc, basic programmal.
A bázis is elhagyható, csak egy 555 + fet kell.
Láttam távszi nélkülit is, sima nyomógombos beállítással a rotoron (bár azt elég macerás lehet állítani).
Amin spórolni tudsz melóban, az a videó-fejtrafós kivitel, mert ott minden kész van.
Ha a rotornál kihagyod az RTC-t, meg a plusz lehetőségeket, akkor marad a PIC + quartz + meghajtás + pár db alkatrész, és ennél egyszerűbb hardvert nem lehet csinálni.
Ráadásul a legegyszerűbb 628-as verzió, már öröknaptáras, így a dátumot sem kell utánállítgatnod.
Van mire gondoltál?
Az én két órám (egy függőleges és egy vízszintes) még furatszerelt verzió, ami a vízszintesnél el is megy, de de a normál prop-nál úgy tűnik, nem lehet (érdemes) kikerülni az SMD-t, mert egyébként, nagy lesz a súly.
(#) sysy válasza Szammer hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Milyen az a függőleges vagy vízszintes kivitel? Asztali és fali alkalmazás? Vagy a tied nem forog, hanem lötyög előre-hátra?
HW szempontjából felhasználni az eddigi tapasztalatokat és lehetőleg elhagyni a shallangot. Minimál design. Én csakis az SMD kivitelben gondolkozom a forgó tömeg miatt. 16F628 helyett meg valami okosabb PIC jöhetne szóba, amiben kényelmesen meg lehet csinálni az RTC funkciót is. Mondjuk egy 18F28K80 vagy okosabb dsPIC33FJ128GP802 . Abból baj nem lehet. Ultrabright LED-ek esetében meghajtó áramkör se nagyon kellene. Persze IR és/vagy Bluetooth kellene rá szórakozásból, meg a drótok amúgy sem mutatnak jól a falon. Az ablakban levő DCF77 vevőm infrán pontosítaná a propellert mondjuk napjában kétszer és azt is megmondaná, hány fok van odakint. Nekem több nem is nagyon kellene. Rajzfilmet nem akarok rajta nézni és az sem nagyon hoz ki a sodromból, hogy a Mars éppen ascendesbe került és Lujza napja van éppen.
De ha nagyon belegondolok, akkor egyik ismerősöm se használja a propeller órát, akik eddig megépítették valamelyik verziót. Éjjelre kikapcsolják, mert zajos és az arcukba világít, sok villanyt fogyaszt és nappal úgy sincsenek otthon. Ujgyakorlatnak jó, ha az ember nem tudja már, hogy mit is csináljon szabadidejében. Meg lehet mutogatni valamelyik népszerű fórumon.
(#) Szammer válasza sysy hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Szia!

-A függőleges (az én értelmezésemben) a normál PropellerClock kivitel.
-A vízszintes. pedig egy függőleges tengely körül forgó szerkezet, kb. 30cm átmérőben (ennél, az összes analóg kijelzés tiltott).

Már ne haragudj, de egyszerű kivitelt írtál, és amit felsoroltál, már nem az.

Hp41C-nek, ha visszanézel, van már lényegesen komolyabb PIC-es verziója is, ami az általad leírt összes funkciót tudja, ráadásul a forgótrafós kommunikáció is megoldott, tehát minden sallangot le lehet hagyni a propellerről, így súly csökkenthető.
Namármost, ha a súlyt csökkented, csökken a mechanika hangja is.
Meg van oldva a külső fényviszonyok szerinti fényerőszabályozás is.
Az, hogy viszonylag sokat fogyaszt, benne van a levesben (nálam a nagynál, ez kb. 12-15VA), ebből legtöbbet a video-fejmotor áramfelvétele, és a forgótrafó vesztesége teszi ki.
Nálam, a 30cm-es vízszintesnél, csak a szelet hallod.

Az óra pontosságáról:
20MHz normál quartz-nál (nincs RTC-m), trimmelés nélkül, napi 2-3mp sietést mértem, az internetes órához képest. Szerintem, ez elhanyagolható.

Áramkimaradás miatti állítgatás elkerülése végett, bele lehetne tenni egy 5V1F-os kondit a PIC mellé (pici, künnyű) és ha elmegy a központi villany, elküldeni "aludni" a PIC-et (Egyik riasztóközpont családnál ezt használják RAM tartalom tárolására és több hónapos áthidalási időt tud.).

A DCF jó dolog, de sok értelmét nem látom jelen alkalmazásnál, de hát kinek a pap, kinek a papné.

A LED meghajtók lehet, hogy kikerülhetőek, de az alapáramkört úgy kell kialakítani, hogy legyen bőven áramtartalék. Én pl. nem tranzisztorokat használok, hanem ULN-t.

Üdv:
Zsolt
(#) sysy válasza Szammer hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Igen, már tudom, hogy mire gondoltál a vertikális órával kapcsolatban.

Hát, igen, mindenkinek más elképzelései vannak a megépítendő órákról. Nekem alap az, hogy DCF77 (mert itt ketyeg az ablakban) és pontosan erre találták ki, hogy pontosítsa a működő órákat, IR vevő a kapcsolgatásokhoz, bootloader bluetooth-al, hogy le lehessen cserélni a FW-t anélkül, hogy le keljen venni a falról (meg ne keljen felállni a székből), és ha lehet, semmi külső áramkör, mert felesleges. Ja és egy kis lithium elem, mert stanby-ban a dsPIC is csak 100uA körül fogyaszt. Mindkét PIC-nek sok memóriája van és lehet benne garázdálkodni. Nekem mindkettő szimpatikus, bár a dsPIC kicsit sok erre a funkcióra.
A base station se csináljon semmit, csak lássa el villannyal a propellert. Ezért az is lehet egyszerű.
(#) Szammer válasza sysy hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Szia!
Értelek, valahol jogos.
Ebben az esetben, neked tényleg nem kell bázis, csak egy PWM generátor.
Egyébként a fényvisszonyoknak megfelelő fényerőállítás megoldható a PWM generátor fotoellenállással történő szabályzásával. Korábban ezt egy autós LED-es óránál én használtam, és tökéletes volt. Lehet, hogy elővadászom, és kipróbálom az óránál, mert ha sötétben (kis kitöltési tényező), még mindíg elég a PIC-nek a delej, akkor működőképes lehet, bár a nagyobb PIC-es verzióknál, ezt is megoldotta Hp41C. (Ja és én még mindíg nem használok, csak PWM generátort, mert lusta vagyok bázist építeni).
Üdv:
Zsolt
(#) Hp41C válasza sysy hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy-két szempont, amit figyelembe kell venni:
- A 18F26K80 csak PICKit3 -mal fejleszhető:
Idézet:
„PK2-96 Firmware changes necessary to support K80 devices PIC18F66K80 datasheet family, PIC18F87K90 datasheet family, PIC18F87K22 datasheet family”

- A 18F26K80 Vddcore / Vcap lába nem használható digitális I/O -ként.
- A 18F26K80 és a dsPIC33FJ128GP802 szimulációja az MpLab 8.87 -ben még sárga.
- A dsPIC33FJ128GP802 egy kimenete max. 4 mA -rel terhelhető, a 18F26K80 RA0..5 pedig csak max.2 mA -rel.
- A hatékony kód generálásához szükséges fordító fizetős (60 napig él csak az optimalizálás az ingyenesben). Különben az eredmény igen roszz kihozatalú. Az alábbi részlet Kly programjából való (hemzseg benne a hasonló hatásfokú megoldás. Különösen a négyszer befordított and.b utasítás tetszik.)
Idézet:
„//LED_Green = ! LED_Green;
4736 024FE BFC2D4 mov.b 0x02d4,w0
4737 02500 FB8000 ze w0,w0
4738 02502 DE0042 lsr w0,#2,w0
4739 02504 A20400 btg w0,#0
4740 02506 604061 and.b w0,#1,w0
4741 02508 604061 and.b w0,#1,w0
4742 0250A 604061 and.b w0,#1,w0
4743 0250C 604061 and.b w0,#1,w0
4744 0250E DD0142 sl w0,#2,w2
4745 02510 202D41 mov.w #0x2d4,w1”

Ami lényegében egy btg 0x2d4,2 utasítás a fenti 10 helyett...
Ld. még How to explain XC8 / Hi-Tech generated code to our students ???, ahol a konklúzio:
Idézet:
„For me this is no surprise at all, Hitech/XC8 are pure s**** in free mode.”

Idézet:
„Years ago while I was working with HiTech I was amazed how good code was produced by free version. I think change happened when HiTech introduced Omniscient optimizations. Maybe I'm wrong but I think this (bad code) is made by purpose to force users to buy, now, very expensive compilers.”
(#) sysy válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Absolute figyelembe fogjuk venni a fenti intelmeket!

Nem hagyott nyugodni és megnéztem a futurit ledjeimet amiben két chip világít egyszerre és 5mA áramnál csak hegesztő pajzson keresztül lehet belenézni, mert atomvillanás szerű fénye van. Igaz, kicsit borsos az ára, de jó. Egy propeller órába semmi sem lehet drága.

A fejlesztő eszközökkel kapcsolatban meg azt hiszem, hogy mindenki arra rendezkedik be, ami az igénye, pénztárcája és tudása szerint fekszik neki. Kinek a 16F628 a csúcs, kinek a MX32. Aki esztergálni akar az vegyen egy esztergapadot. Kézzel is ki lehet reszelni, de minek.
A Kly féle kódot elnézve az az érzésem, hogy annak ellenére, hogy le van butítva a kód, szépen muzsikált a videokon az óra. Ergo, amíg a HW kisujjból tudja a teljesítményt produkálni, addig senkit sem érdekel, hogy hány felesleges utasítás van a kódban. Majd, ha rakétát vezérlünk 16F628-al, akkor kell élére állogatni a biteket. Igaz?

(#) Hp41C válasza sysy hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Szép az optimizmus, remélem sikered is lesz....
Kly nagymester programja valamiért a V8 20Mips után a V10 30Mips lett (quartz és rossz esetben konrtroller csere)... Nekem megvan mind a Kly Nagymesteré, mind a "leszólt hagyományos, 16F628" -ra épülő verzió is, tudom mindkettőt ugyan azon a bázissal vezérelni. Érdekes, hogy a stabil működéshez a dsPIC -es rotort kisebb fordulatszámon kell járatnom. Pedig a 16 bites dsPIC30F6015 120Mhz -vel fut, a 8 bites 16Fxxx pedig csak 20MHz -cel.

Mindnig is a fejlesztés pártján állok. Sok sikert mindenkinek, aki belevág. A puding próbája az evés, izgatottan várjuk a fényképeket, videokat. Ha jól sikerülnek, talán még utánépítője is lehetek...
(#) sysy válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Nem hiszem, hogy után tudnád építeni, mert ahhoz PICkit3 kell.
(#) Hp41C válasza sysy hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Kösz.... Azért hamarabb vehetek PICKit3 -at, mint elkészülne az óra programja. Még egy klón is összehozható addigra. Engem inkább a soklábú, kislábtávolságú SMD tok riaszt vissza. Abban egyetértek veled, hogy e két adottság erősen szűkíti az utánépítők körét.
Ezzel a témát részemről befelyezettnek tekintem. Várom a híreket, fényképeket a készülő óráról.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2012
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
Idézet:
„valamiért a V8 20Mips után a V10 30Mips let”


Egyszerű oka van. A trigonometrikus függvények használata már megkövetelte a nagyobb órajelet de ez is kevés volt. Mivel ezen függvények nem lettek felhasználva lassúságuk miatt(végül vektorcímzéssel lett megoldva) így nem indokolt a 30MIPS-es verzió, de mivel minden időzítés ehhez lett kiszámolva nem láttam már értelmét visszavenni az órajelet. Ha nem bírná a PIC akkor képzeld el hogyan működne az RGB órám háromszor annyi LED-del. Röhögve megcsinálja a kockaforgatást is 30hz el úgy hogy megy mellette az óra és a futószöveg is (nincs DMA itt). Persze az más fajta PIC és jócskán más a software is.
Szóval én sem érzem (még) a hiper super optimalizált kód hiányát.

Idézet:
„dsPIC -es rotort kisebb fordulatszámon kell járatnom”


Nem kell csak célszerű mivel 50Hz es frissítésnél már nagyon nagy a szélzaj.V10 ben van fordulatszámmérés ,mérd meg hol kezd törni a kép.Nekem most nincs ilyen működő órám, nem tudom megnézni , lehet hogy csak 30Hz-et tud?
Az emberi szem 25Hz felett látja folyamatosnak a képet ezért semmi értelem az ettől nagyobb fordulatszámnak. Szvsz erre nem érdemes gyúrni.....
(#) Hp41C válasza kly hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
Szia!
Tényleg utolsó utáni megjegyzésem:
C18 fordító fizetős, a C32 licenszálásáról itt lehet olvasni: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/MPLAB%20C32%20User%...6a.pdf

Te már kép órát kifejlesztettél. Remélem egyre többen csatlakoznak a fejlesztőkhöz és az utánépítőknek egyre több variációból lehet majd választani.
Lehetne pl. Texas, Nuvoton NuMicro ARM Cortex, Atmell AVR vagy ARM kontrollerekkel is propeller órát csinálni. A felsorolás korántsem teljes.

Mindenkinek további jó fejlesztést kívánok.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
Én majdnem parallax propeller re kezdtem el csinálni az RGB órát de aztán lebeszéltem magam róla. Túl sok meló lett volna nulláról elkezdeni......

http://www.parallax.com/propeller/
(#) Szammer hozzászólása Szept 3, 2012 /
 
Sziasztok srácok!
Szép ez a fejlesztői vita, de azt gondolom, midenki csinálja amit elkezdett, (kettőtöké, mindenkit kielégíthet, szerintem).
Mehetnek tovább a fejlesztések saját belátás, vagy/és az építő észrevételek szerint akár az egyik, akár a másik irányba is.
Az hogy vannak ötletek természetes. Ha valaki másként akaraja megoldani a feladatot hát tegye.
Korábban említette valaki (jogosan), hogy ez egy hobbi oldal.
Ez szerintem azt jelenti, hogy ha valaki fejleszt és megosztja megköszönjük, de nem várhatjuk el, hogy "nekünk dolgozzon". Ha mégis megteszi, megköszönhtjük és kész.
Üdv:
Zsolt
Következő: »»   281 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem