Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   375 / 489
(#) Mircsof válasza tibapu hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Hm nekem bejön az hogy elfordul, így ha jó helyre van letéve akkor sokkal több szögből látható a pontos idő.
(#) iOS válasza tibapu hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Véleményem az hogy jó lesz a 4.5V, mert annyit fog használni amennyi kell neki. A videóból látszik hogy jó fénye van.
Szép munka!
(#) tibapu hozzászólása Aug 5, 2015 /

Sziasztok!
Valakinek van valami ötlete hogyan tudnám az órát rávenni arra,hogy a beállított értékeket elmentse és kikapcsolás után avval induljon?Ez egy régebben készült órapanel.Sokáig a fiókban volt.
A ventillátorba nem tettem bázis panelt.Ezért ha kikapcsolom nemkap áramot és elfelejti a dátumot és időt is.Tudom,hogy sokféle órát készitettünk többféle programmal.Ezért ami infót tudok megadok róla.PIC 16F648A-s processzor van benne RTC, PCF8583.
(#) patexati válasza tibapu hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

A külső kört (ring) ki illetve bekapcsoltad és megvártad a percváltást? Az RTC ekkor menti el az időt és beállítást.
(#) tibapu válasza patexati hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Szia!
Ez egy jó kérdés.Ki és bekapcsoltam de a pecváltás,az lehet hogy elmaradt.Erre nem figyeltem.
Viszont a fototranzisztort átlehetne cserélni HALL szenzorra?Mi a véleményed?
(#) patexati válasza tibapu hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Persze,hogy lehet hall szenzort is használni! Kell neki +5V táp,GND,az Out meg megy a Pic 6 lábára mely 10K felhúzó ellenállással +5V-ra van húzva.(16f628 verzióban 6 láb,16f690 verzióban 17 láb,16f886 verzióban 21 láb megy a hall Out kivezetésére,10K felhúzó mindegyik esetén kell.)
(#) tibapu válasza patexati hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Szia!
Valóban működik Hall szenzorral is.A gondom csak annyi,hogy mentés után eltünik az ötperces osztás és sehogy se tudom vissza megjeleníteni.Vagy ennek így kell működnie?
(#) patexati válasza tibapu hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Nem volna szabad eltűnni neki..Próbáld ki másik állománnyal is (valami régebbivel).
(#) Pali79 hozzászólása Szept 1, 2015 /

Sziasztok!
Végre valahára befejeztem az órámat, de van pár apró hiba aminek a végére szeretnék járni:
1. amikor megy az óra a távirányító power gombjának megnyomására úgy tűnik, hogy megáll az óra, de mégsem áll meg teljesen, egészen lassan forog és valami zúgás hallatszik a bázis (PC venti, 16F88) belsejéből.
2. a rotorban lévő RTC nem megy valamiért. Az elem jó, a fesz. eljut az IC-ig.
3. Most forrasztottam be az MCP9800-át, de mégis folyamatosan 96 fokot mutat.
(#) Pali79 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Fejlemény: az RTC mégis megy, viszont a kikapcsolás dolgot nem értem. Amikor megy az óra kb 1A az áramfelvétel. Amikor kikapcsolom és elkezd lassulni, úgy felszalad az áramfelvétel, hogy csak a labortáp áramkorlátja fogja meg.
(#) patexati válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Szia! Melyik bázissal használod? A Bázist ha kikapcsolod valószínű átlép "Sleep" módba melynek a kitöltése nagyon magasra van állítva. Szerintem ki kellene kapcsolni egyszerűen (ha van pc kapcsolat a bázissal akkor ez egyszerű). A hőmérő szenzorból három fajta van (mindegyiknek más a címe) ahhoz kell állományt fordítani melyik van neked? MCP9800A0T,MCP9800A3T,MCP9800A5T.
(#) Pali79 válasza patexati hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Szia! PC venti 16F88 bázis. Van PC kapcsolat, akkor eztt majd megnézem. Bár nem teljesen értem, mert nem mindig csinálja, de elég gyakran mondjuk 10-ből 9.
A szenzort a Hestore-tól vettem, elméletileg náluk csak a 0 című van, legalábbis a csomagoláson ez volt, a szenzoron nem tudom van-e valami jelölés. A program leírásában azt olvastam, hogy a 0 az alapértelmezett, így a programot nem néztem még, gondoltam mennie kellene így is.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

MIvel a ChipCad -nél az MCP9600A03 kb. felébe kerül, mint az MCP9800A00, az előbbi az alapértelmezett.
  1. ;MCP9800_ADDR   EQU             0x90    ; MCP9800A0T    I2C address is 0
  2. MCP9800_ADDR    EQU             0x96    ; MCP9800A3T    I2C address is 3
  3. ;MCP9800_ADDR   EQU             0x9A    ; MCP9800A5T    I2C address is 5

helyett
  1. MCP9800_ADDR    EQU             0x90    ; MCP9800A0T    I2C address is 0
  2. ;MCP9800_ADDR   EQU             0x96    ; MCP9800A3T    I2C address is 3
  3. ;MCP9800_ADDR   EQU             0x9A    ; MCP9800A5T    I2C address is 5

kellene az MCP9800A00 -hoz.
(#) patexati válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Az IRF530 fet Gate és a GND közt van egy 100K ellenállás? Lemostad a nyákot nem nagyon sok a forrasztómaradvány?Ha csak sima pc kapcsolat van a bázissal és nincs RTC ,elem is a bázisban akkor nem tárolja a beállításokat ha a tápot megszünteted akár egy pillanatra is visszaáll az alapbeállítás.Vedd ki a bázisból a kontrollert és ha úgy is vesz fel jelentős áramot akkor a fet nyitva marad és egyenáram jut a primér tekercsre. Labortáp is meg tud viccelni...
(#) Pali79 válasza patexati hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Hát elméletileg minden benne van ami a terven volt és lemostam többször is. Van RTC és elem is. A PIC-et nem tudom kivenni, mert SMD, nem kísérteném a sorsot.
Alapba nincs gond, mert ha áram alá helyezem, meglódul a rotor, de meg is áll, az áramfelvétel majdnem nulla.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Valóban a 3-as volt a programban, újrafordítottam, most már mutatja a hőmérsékletet rendesen!
Viszont amire nem jöttem rá, hogy a hőmérséklet mellett van egy szám, egy relációs jel és még egy szám, az micsoda? Szépen tudom váltani az infrával, de nem tudom mire jó.
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

A nappali és az éjszakai fényerő. A relációs jel arra mutat, amelyiket használja.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Értem. És ez folyamatosan látszik? Elég lenne csak beállításig látni...

A PC programmal kapcsolatban is lenne kérdésem: kaptam Tőled 4.1 verziós programot, de nem kommunikál a bázissal. Csak zöldre vált a visszajelző a bal felső részen, de semmi több. Van régebbről 2.0-ás program, azzal megy rendesen.

PWM.jpg

(#) Pali79 hozzászólása Szept 6, 2015 /

Méregettem kicsit szkóppal, hogy rá jöjjek mi lehet az oka a kikapcsoláskori árammegfutásnak. A tekercs kimeneteire mérve (tekercs nélkül) egy igen zavart négyszögjelet tapasztaltam, ami a kikapcsoláskor "kitisztul" pár másodpercre és utána megszűnik. Arra jöttem rá, hogy a négyszögjel "zavartsága" a ventilátor motorral van összefüggésben. A motort lecsatlakoztatom a panelről, a négyszögjel "tiszta" marad mindvégig.
Próbáltam a motorra nagyobb kondit tenni, de nem használt semmit.
Valami ötlet esetleg?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

A 4.1 -es PC -s program a 4.1 -es verziójú bázisokkal tud csak beszélgetni.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Mármint a bázis szoftvere kell 4.1-es legyen?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Egészen pontosan:
A 4.10 -es PC -s program a 4.10 -es verziójú bázisokkal tud csak beszélgetni.
Sajnos a verziók végéről a 0 lamaradt.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Értem, köszönöm. Átnéztem keresővel az ide feltöltött állományokat 16F88-hoz csak 2.0 verziót találtam.
Igaz ennél nagyobb gondom most a négyszögjel "kipofozása".
(#) Pali79 hozzászólása Szept 6, 2015 /

Úgy tűnik, hogy a kitöltési tényező csökkentésével meg tudom akadályozni az áram felfutást. Azt hittem, hogy ha a PC programból lentebb veszem akkor jó lesz, de nem tudtam, hogy nem tárolja el az értéket. Lentebb állítottam a forrásban és újraprogramoztam a bázist. Most már túl jónak is tűnik, mert az áramfelvétel csak 600 mA körül van.
(#) Pali79 hozzászólása Szept 13, 2015 /

A propeller RTC mellé fix 22pF kondit tettem. Egy hét alatt kb 10 perc kését produkált. Szerintetek mennyit változtassak rajta?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Idézet:
„Azt hittem, hogy ha a PC programból lentebb veszem akkor jó lesz, de nem tudtam, hogy nem tárolja el az értéket.”

A beállításokat is el kell tárolnia az RTC -be, táp kikapcsolás után a mentett beállításikkal kell indulnia. Valami még nem működik jól az RTC illesztésénél.
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Vagy vedd ki a kondit, és próbáld meg nélküle, vagy cserélj kvarcot, más típusút rakj bele. Próbálgatással sikerül majd olyan kvarcot találnod, aminek pont annyi a kapacitása, mint amit igényel az utána levő rész, és nem fog se késni, se sietni az órád. 10perc az nagyon sok! Akár ottmaradt gyanta is okozhatja a hibát, vagy összeszedi a környezetből a zajt, bár azt a kondi éppen megakadályozná.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Ja! Tudom is, hogy mi. Lemerült az elem a bázisban.
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Tehát ezek szerint sok a 22pF. Akkor keresek kisebbet.
(#) patexati válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Ha az RTC-t kicsit is megmelegítetted nem egyesével nagyon rövid ideig forrasztottad be akkor soha nm lesz pontos sajnos. Ha foglalatban van nem szóltam...
Következő: »»   375 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem