Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a híd elemei alatt az 500 ohm, 180 ohm, 3uH, 120pF alkatrészeket érted, akkor azokról nem mondható el, hogy közvetlen korlátoznák a legnagyobb kimenő teljesítményt.
Korlátot az jelent, hogy az ajánlott alkatrész értékekkel, a tranzisztoros fokozat 3,77-szeres jelerősítést végez. Az IC kimenetén (itt is betartva az ajánlásokat) +/-12V a jel legnagyobb kitérése. A topológia sajátossága, hogy az IC kimenetén kivezérlés nélkül 1,5V van a T2 bázisának előfeszítése érdekében. Fentiekből következik, hogy a kimeneten a legnagyobb pozitív amplitúdó (12-1,5)*3,77=40V, míg a negatív (12+1,5)*3,77=50V a számítás során némi kerekítést alkalmazva. Megjegyzem ez az a tulajdonság ami aggályossá teszi az erősítő hangosítási célú felhasználását. A másik korlátozó eszköz az áramhatároló, melyet az építő akár el is hagyhat, vagy (sokszor jól felfogott érdekéből kifolyólag) átméretezhet. Az alap változat a figyelő tranzisztor hőmérsékletétől függően valahol 8A környékén töri le a végtranzisztoron folyó áramot a kivezérlési csúcs közelében. Ez adná 4 ohm-on a 100W korlátozást. Nem tudhatjuk a kérdező erősítője milyen értékű alkatrészeket tartalmaz, ezért fogalmaztam a választ feltételes módban.
Na mégiscsak van valami baja az enyémnek. Ha halkan hallgatom van olyan, hogy teljesen elnémul. Ilyenkor csak akkor jön vissza a hang, hogy egy pillanatra feltekerem vagy negyedig a hangerőt. Meg a jobb csatorna egy nagyon kicsit zúg (Lehet azért, mert a bemeneti vezetéke közel van a trafóhoz.)
Ne érts félre, tudom, hogy tudod. Sőt ! Csak a válaszodból az feltételezhető egy laikus számára, hogy 200w körüli az erősítőjének kimenő teljesítménye. Pedig ezt a végtranyók semmiképp nem bírnák el, ezt mi tudjuk, de ő nem. Szerintem, szorítkozzunk arra, hogy elvileg normális 100w-os quadról beszélünk, és az bizony 100w körüli kimenő teljesítményt ad,ha 4 ohm ha 8 ohm. Mondjuk az 55v-os tápfeszt nem értem, ezért kértem képet róla, nem e a 200w-os változat ez.
Sziasztok!"Megjegyzem ez az a tulajdonság ami aggályossá teszi az erősítő hangosítási célú felhasználását" reloop ezalat mit értesz !Nekem 6 végfokom van szoktam vele hangosítani is
de idáig még nem volt probléma!
Szia! A QUAD405 mostanában használt kapcsolásai, magas tápfeszültséggel párosítva aszimmetrikusan clippelnek. Az eredeti konstrukcióban még volt egy 220 ohm-os ellenállás az IC táp 15V Zener-ével sorban. Ez idővel kikopott a kapcsolásból. Az IC-t a kimeneti feszültségéhez képest, pedig nem sokból tartana szimmetrikusan táplálni (pl. pozitív oldalon 18V-os Zener-t alkalmazni. Érdekes, hogy erre a Ludwig modifikáció nem tér ki, sőt még apasztja is a tápot.
Készítettél egy mp3 lejátszót, túlvezérlésre indul el a végfok
Szia reloop!Valóban az eredetiben van a pozitív zenerbe egy 220ohm -os ellenállás de még a Sípos Gyuláéba de ő csak az lm301-es ic-hez ülteti be a 709-nél át kell hidalni itt a képen is látható!Nekem opa134 a müv erősítőm lehet bele kéne raknom a 220ohmot egy próbára ?
Szia! Emlékezetem szerint a Quad egyik hangsugárzóját védték az LM301 áramkorlátozójának kihasználásával.
Nyulat azért nem lőnek vele. Igazán akkor jársz el helyesen, ha szkóppal (legyen az akár egy egyszerű hangkártyás) ellenőrzöd műterhelésen hogyan clippel. Lehet annyi tápesésed, hogy nem is futsz bele a problémába.
Nézd meg a bemeneti fokozatot (Műver) és rálel(het)sz a jelenség magyarázatára!
Szia! A kései órán lejegyzett válaszod elég szűkszavú, mire gondolsz?
Üdv! Építettem egy Quad 405-öt a 200W-os verziót, az előbb próbáltam éleszteni, de kint van a tápfesz a kimeneten.. A nyugalmi áram egyik ágban 100 mA, a másik ágban 70 mA ami borzasztó sok. Semmi nem füstölt vagy durrant el szerencsére, de az R16, R17 2W-os 1k-s ellenállások nagyon forrók voltak, azon kívül semmit nem éreztem melegnek, a végtranyók egyáltalán nem melegedtek. Valaki tapasztalt már ilyent? Vagy tudna segíteni hogy hol keressem a hibát?
Köszi előre is! Ez az első erősítőm..
A műveleti erősítő jó? Illetve a tápfeszei rendben vannak? Nem biztos, hogy a végén van a baj. Ettől függetlenül a vég és meghajtó tranyókat mérted? kisípoltad, hogy nem érnek e össze a hűtőbordán, esetleg rossz szigetelés miatt?
Hirtelen ezekre gondolok. Egy rossz opa miatt elbillenhet.
Az MJE150031 azaz a T2-es tranyó fordítva volt bent, megfordítottam, de ugyanúgy kint a negatív tápfesz. A nyugalmi áram a pozitív ágban most 50 mA, a negatívban 100 mA.
A műveleti erősítő is fordítva volt benne :/ Ettől el is szállhatott?
A műveleti erősítő 7-es és 4-es lába között 30,2 V-ot mértem, azaz földhöz képest -15,1 V, +15,1 V a tápfeszt mértem rajt.
Ajjaj. Meg kellene mérni multival most már a végtranyókat, biztosan jók e még. Majd ha minden ok, akkor betenni egy biztosan működő műveleti erősítőt. Szerintem megölted a régi opa-t. Gondolom 20 ohmos 5w ellenállásokkal a tápágakban indítottad, ahogy éleszteni szoktunk.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
A végtranyókra rámértem és nincs zárlat rajta azok szerencsére megúszták. De az OPA-t cserélem mert az tuti nem bírta ki hogy fordítva volt... legközelebb jobban át kell néznem indítás előtt... Amúgy ezeket a műveleti erősítőket nehéz ellenőrizni speciális műszer nélkül?
Nem nehéz, nem kell hozzá spéci műszer, mindössze egy próbakapcsolást kell építeni köré. Egy alap kapcsolást, úgy lehet ellenőrizni a működését. Egyébként, ha jól emlékszem, ha kiveszed a quadból az OPA-t, akkor el lesz billenve, táp lesz a kimeneten, visszatéve ugyanez, akkor normális működést feltételezve 99% ,, hogy rossz az a műveleti. Ez akkor igaz, ha egyébként jó az erősítőd.
Értem Köszi a segítséget! Gondolom a műveleti erősítő mivel fordítva volt berakva tönkrement, ha kiveszem akkor is kimegy a tápfesz a kimenetre, ha berakom már helyesen akkor is. Amúgy a végtranyók hűtőbordáján minden stimmel nincs semmi zárlat ami miatt baj lenne vele és a végtranyók sem melegedtek fel csak a 2 db R16, R17 ellenállás ami a műveleti erősítő után és a T2 tranyó (MJE340) után van. A T2-t már a először észrevettem hogy fordítva volt beültetve, remélem az nem ment tönkre.
Itt igazából nem remélni kellene hanem mérni. Itt olvashatod , hogy mérheted ki a tranyót egy mezei multival. Az OPA-t szerintem hajitsd el, gondolom megmurdelt.
A T2 tranyó rendben van kiforrasztva kimértem az előbb vissza is raktam! Holnap lesz bele új OPA és próbálom újra.
Sziasztok! Szükségem volna a segítségetekre.Szeretném meg építeni a quad405 100watos urbán féle verzióját ,ami itt a cikkeknél is megtalálható. Legelőször a panellel szeretném kezdeni , a problémám az vele hogy a be ültetési rajz kissé homályos. Tudnátok nekem küldeni egy jól látható be ültetési rajzot ? Az urbán féle panelt ha ki nyomtatom milyen méretű alap esetben ? És még az volna a kérdésem már jó pár panelt meg rajzoltam kézzel ,még nem tudom hogy fogom ezt csinálni ,de ha kézzel meg rajzolnám az urbán féle panelt működő képes volna így ? Gondolkoztam már egység csomagban is rendelhető itt a neten de jobban örülnék ha sikerülne a nyákot meg csinálni magamnak. Egyenlőre még gondolkozom mert kevés az időm szeretném a kapcsolást is alaposan tanulmányozni előtte, de én nagyon vágyok rá hogy ezt össze rakjam. Az induktívitásokal kapcsolatban volna még kérdésem ,mégpedig az hogy készen meg tudom e vásárolni vagy hol találok ilyen 1es zománc huzalt ahol lehet kapni.
Sziasztok, ma ismét tudtam haladni a quadommal, még mindig van mit reszelni rajta, de már kezd alakot ölteni, az eleje alsó fele hiányzik, oda még álmodok valamit, illetve a hátsó csati is aranyozott lesz, de már szobai állapotban van, a hangja egész jó, zaj brumm nulla. Pár kép ahogy épül : KÉPEK
Vettem bele másik műveleti erősítőt, azzal is ugyanaz volt a tünet hogy kint volt a negativ tápfesz a kimeneten. Kiszedegettem az összes kisebb tranzisztort, meghajtó tranzisztorokat is, végtranyókat is, és kiméregettem multiméterrel az összes jó. Egyébként ha rámérek a műv erősítő lábaira a bemeneten és a kimeneten is jelentkezik kb 5-6 V feszültség. A végtranyók nélkül és meghajtó tranyók nélkül is próbáltam bekapcsolni, úgy kb -18-20 V van a kimeneten és a végtranyók kivezetésein is kint a tápfesz, mégis hidegek, egyedül az R16-R17 1kOhm 2 W-os ellenállások forrók. Szerintem kiforrasztok mindent amit lehet és beültetem egy másik NYÁK-ba mert tanácstalan vagyok mert forrasztási hibát, zárlatot, szakadást, nem találtam hiába néztem át nagyítóval.
Köszönöm. Nem tervezem eladni, ezt már tényleg magamnak csináltam. Nagyon szépen szól. Épp élvezkedek Még van matek vele, de az már csak design. Következő egy HT-A 30 lesz vagy PCL86PP, majd még kiderül.
És ha gerjed? Tegyém fel pár képet alulról felülről hogy néz ki a motyó. Milyen az opa, melyik tipus? Kicsit több infó kellene.
Nagyon tuti lett. Az enyém sehol se lesz ehhez képest. A dobozolás nem az én műfajom.
Köszönöm uram. Igyekszem. Azért a te dobozaid is nagyon jók, nekem nagyon tetszenek, én meg azt a minőséget és precizitást nem tudom elérni sosem. Na meg a paneljaid.
Szia!
A huzallal kapcsolatban annyit, hogy biztos sok helyen beszerezhető, de szerintem megpróbálhatod úgy ahogy én. Bementem egy kisgépszervizbe, ahol motorokat is tekercselnek. Kértem 5 méter 1mm-es huzalt, majd kaptam vagy 20 métert, és nem kértek egy fillért sem érte. De szerintem trafókészítőknél ugyanígy szerezhetsz, még ha nem is ingyen, de ennyi mennyiség nem lehet sok. Nézz utána neten, hogy hol van a közeledben ilyen cég.
Tettem fel róla pár képet, nem a legszebb. Ez már másik panelon van, kivéve az első 2 képet de ugyanazt produkálja mint az első panelon, átforrasztottam mindent.. Lehet hogy gerjedés van a nagy vezetékek miatt? alulról szintén felülről szintén felülről hűtő+vég+meghajtó hűtő_alja közelebbi
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |