Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Senki nem kérdi az ofszet 0 az az-e? Az ic kimenetén .a végén? De a T6 és környéke is okozhatja.Elnézést csak erre gondoltam.Üdv!A 0.1 és0.093 R külömbség ekkora hangerőn nem látszik szkópon!Az Ic kimeneten torz-e?
Igaz nem kérdeztem meg, de azt gondolom, ha már szkópon nézi kimenetet, és egyéb részeket, akkor csak feltűnt volna neki és írta volna ha van.
Szerintem ha a szkóp érintésére megszűnik a torzítás akkor egyszerűen csak gerjed .
A végtranzisztorokra esetleg egy pár pikos kondi a kollektor bázis között segít .(Bár ez a sávszélességet korlátozza ,ha tud valaki jobb megoldást azt én is szívesen venném)
sziasztok!!A héten vettem az Urbán elektronikában egy quad 405öst (100W) kérem szépen ha valaki már megépitette és van róla közeli fotója az kérem jelezze! Elöre is köszönöm a segítségeiteket, ne értsetek férre valószinüleg hiányos az alkatrésze edzért kéne egy jó minöségü kép róla.Köszönöm szépen elöre is!!
Ha még nincs összerakva, akkor alkatrész listából ellenőrizd le és meglátod hiányos-e vagy sem.
Ha meg már össze van rakva, akkor valószínűleg működik, esetleg univerzálisra csinálta a nyákot a bácsi, és így maradt ki egy pár furat. Képpel nem szolgálhatok, de ha a sajátod lefényképezed, akkor meg tudom mondani, hogy hiányos-e vagy sem.
Szia: Bár Októberi a kérdés? Még anno a 80 as években amikor még csak 2n3055 ös tranyókkal építettük meg a Quad ot akkor énis építettem 4X 40 Wattos kivitelben olyan végfokot amit könnyü módszerrel átlehetett párhuzamosítani .Ez ígymár akkor 2X 100 Wattra volt képes ! abban a koszakban már ez jó izmos teljesítmény volt !De nem is ez a lényeg , ezzel a hidalásos megoldással én sok sok évig használtam ezt a gépet .Mondhatnám nap mint nap és semmi gond nélkül bírta még nyugdíjba nem tettem !KB 10 év mulva. A kimeneten lévő ellenálásoknak elegendő 5Wattos ellenálás ! Nekem ezzel ment, és bírta nemigen melegedett .
Ja bocs de rosszul írtam nem hidalás : párhuzamosítás!
Sziasztok épp most olvastam a topikot végig...
Nekem a következő tünt fel a quad 200W kapcsolási rajzán: tekercsek minden hol 22 menetesek, de az L2-ön csévetest átmérője 16mm a másik kettőnél 13 mm van írva és a huzalátmérő mindenhol 1mm, de 6,2uH az induktivitás mind három helyen. Hogyan???
Szia!
Nekem nem volt hiányos. Ellenben a hozzá kapott BD249 C tranzisztorok (Texas!!!!) hamisak - ha ilyet kaptál hozzá. Ez teljesen biztos, mert írtam gyártónak, és visszaírták, hogy nem gyártanak ilyet.
Megoldódott a gerjedés, meg a felvetett kérdést is nyugtázni kell.
SOT93 tokozású BD249C-ket kicseréltem a nyákhoz illeszkedő TO3-ra. Korábban a hűtőbordákig 3-4 cm-es ÁRNYÉKOLATLAN vezetékeken ment a jel, ez nyilván mindenféle zavarjelet "befogott", most L-idomra szereltem a 4-4 tranzisztort, saját lábukat forrasztottam a nyákba, és láss csodát: teljesen kitisztult a hangkép (persze közben néhány 212-es csere is volt, -20V a kimeneten üresjárásban, stb.), de olyan, gyári szintre, hogy Beethovent tudok rajta hallgatni. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket.
Sziasztok!
Nem tudom hova írhattam volna bánatom, így hát itt ragadtam. Még 5 - 6 évvel ezelőtt építettem egy Quad 405-ös erősítőt. MJ15003 végtranyókkal, +/- 65V tápfesszel, meg némi átalakítással. Eddig kinyírhatatlannak tűnt. Viszont a mai nap egy kis zenehallgatás miatt bekapcsoltam, és furán recsegett. Amolyan gerjedést produkált. Sosem láttam ilyet előtte, mert egyenfeszt nem engedett ki a kimenetre, füstölni nem füstölt, csak halk búgás és recsegés. Kikapcsoláskor elhallgatott a búgás, majd kilökte a hangszóró tányérját koppanásig. Ilyet még nem láttam Quad 405-től. Ellenállások rendben vannak. Kondenzátorok rendben vannak. Tranzisztorok rendben vannak. És jelzem, ezt csak az egyik felénél játsza el. Egy hete minden alkalommal, ha bekapcsoltam, halk reccsenést hallottam a hangszórókból. Nektek mi a véleményetek? Mi lehet a gond?
Szia!
IC rendben van? Nincs DC a kimenetén? 6-os láb. Hogy tud egyen fesz kiülni a kimenetre, ha van benne védelem? Vagy nincs benne védelem? IC tápfesz rendben van? +-15V Ha tranzisztorok, diódák és kondik is rendben vannak, akkor IC és ellenállások maradtak, meg az esetlegsen nyák hiba. Esetleg forrasztási hiba, valahol elengedhetett a forrasztás. kép jól jönne róla.
IC jó, tranyók jók.
Viszont munkaponteltolódást tapasztaltam. Még nem találtam meg a forrását, viszont annyi,hogy az egyik panelen két pont közt 330Ohm-ot mérek, a másikon 380-at. Ez nem kis különbség. Ennyi eltolódás már okozhat ilyen galibát. Mert maga az erősítő szól, DC nincs a kimeneten, csak gerjedés és a kikapcsoláskor a pozitív feszültséglökés. A nyák meg van pörkölődve a fűtőellenállások miatt. Majd megpróbálok valami normálisabb képet feltölteni. - szokásos Quad betegség -
Pedig ez a hiba jelenség az ic hibásodására jellemző! Kicserélted már újra ?Próbáld kicserélni ha foglalatba van akkor gyorsan megy de ha forrasztott akkor is csak 1-2 perc. Milyen ic van benne ?
Sziasztok! Én kb 5 éve építettem urbán féle 100w-os quad-ot. bírja a folyamatos igénybevételt is.Nincs vele gond. Szeretném megnövelni a teljesítményét végtranzisztorok hozzáadásával (párhuzamosítani) BD tranyók vannak benne. A tápfeszültség 2*46v A tápfeszültségen nem szeretnék változtatni.Lehetséges ez így?? Tudom hogy volt már róla szó ,de jólenne ha valaki konkrétan lerajzolná ,hogyan kell összekötni ,hova milyen ellenállást kell rakni. Előre is köszönöm!
A BD tranyókat felejtsd el. Rengeteget szívtam velük. Teljesítménynöveléskor BD244C az A fokozatba, a B fokozatba pedig MJ15003. Ezt még csak párba sem kell rakosgatnod, mert egyenként 250Watt teljesítményre képesek. 100fokon körülbelül 120 - 130Watt teljesítményt bírnak.
+ / - 46V szerintem kicsit kevéske. Akkor megfelelő, ha 4Ohm alatt akarod terhelni, és így szeretnél nagyobb teljesítményt elérni. Így viszont a védelmet kell átalakítani. a 0.09Ohm-os ellenállásokkal kezdeném a helyedben. A rajzot majd bescannelem ami nekem van.
Megvan a hiba oka.
A T1 (nálam azt hiszem BC301, nem vettem most le a hűtőcsillagot) hűtőjéhez hozzáért a hűtőborda, amelyet a két darab sorba kötött 560Ohm-os ellenálláshoz rögzítettem. Por került az erősítőbe igen nagy mennyiségben, emiatt az ellenállásoknál nem volt elég a hűtés és a rögzítés elengedte magát. Összeért a két hűtőborda, emiatt keletkezett a gerjedés. A pozitív tápágban van egy 270Ohm-os ellenállás. Ez megsült ennek következtében, ezért volt a pozitív irányú munkaponteltolódás úgygondolom. Most azóta is szól gond nélkül Ellenálláscserével megúsztam!
Oké és köszönöm!
Valóban van valami elba szás!!
Ami fontos hogy a két szélső legyen tök egyforma. A kimenetnél levő tekercs értéke nem kritikus.
Szevasztok.
Van egy quad 405 öm, amit a rádiótechnikából épített meg egy kollegám, A a gond, hogy nekem, 43 voltos trafóm van váltóban amiől szűrés és egyenírányítás után 60lesz gondolom a 40 voltos kodikat cserélni kell 80ra- ezen kívül 2n3442 vég van benne ami elvileg 140V ot bír. kérdésm hogy hogy kell e még valamit csinálni kondi cserén kívül.
vannak ítt képek hétha segít.
A PNP tranzisztorokat is végig érdemes cserélni ekkora tápfeszt elviselő darabokra. Az OPA tápellátásában lévő ellenállásokat is lehet nagyobbra cserélni, meg talán a BC301 emitterköréhez is hozzányúlnék.
Értem.
Nekiállok. Most készítettem egyet amit eladtam, mondjuk nem quad 405 hanem st 151. De nagyon kiváncsi lennék a quad hangra.
Üdv.
Kb 2-éve építettem 2*100W-Quad 405 végfokot (Urbán csomag) -szépen szól, és eddig kifogástalanul müxik ! (pedig BD-sek, igaz én nem egy hóhér tipus vagyok, csak néha bólintok oda neki). Gondolkodom a teljesítmény növelésen mert szivesen kipróbálnék a hangfalaimon egy 2*200W -at, (a dobozaim ezt is birnák) -igaz hogy a táp növelés+védelem korrigálás és persze a BD -k duplázását vonná maga után, vagy Mj 15003 -stb-csere. De! lehet hogy jobban megérné új (200W-os) egységcsomagot vásárolni, igaz ebben is MJ-k vannak, csak eleve minden cucc-úgyvan méretezve, hogy öszhangban vannak egymással . És akkor nemkéne piszkálgatni a 2-éve bevált (100W)végfokokat. -nemtudom milenne az "OK" Ha valakinek van 200W-os Quad vagy tuningolt, kérem osszameg velem tapasztalatait. Köszönöm .
Szerintem az Urbán féle csomagba tuti hamis tranyók vannak, szóval nem is biztos h annyira megbízható. Nekem van egy quad ami mj15003-mal van szerelve meg bd250-el +-50v-ról jár, hát mit mondjak... Szép a hangja és mellé atomstabil. Viszont az enyémbe eredeti MJ15003 van és eredeti bd250. A rajz és a nyák a régi Rádiótechnikás, az áramkorlátozó ellenállásnál kellett módosítani, hogy kettő 0,1 ohm -ot egymásra forrasztani mert már 4 ohm -on működött. Ennyi módosítást csináltam.
Utángyártott tranyó ? -jószöveg a gyógyszöveg !
Enyi erővel minden gyártótól kikerülhet a piacra Pl: tranyó,dióda,Ic,proci,kondi,ellenálás -stb. És mivel kívűröl senki nemondja meg (csak méréssel) hogy menyire jól sikerült az adott alkatrészeket legyártani a gyártónak (sorozatgyártás) ezért szerintem Urbánnak a -ti pletykátokhoz semmi köze ! (szerinted -hosszútávon mihaszna lenne belőlle ?! ) Vagy te tudsz olyat, hogy házilag már csinálják a tranyókat ? -az is érdekes lenne ! Szal -nemkéne senkit sértegetni+kiközösíteni mert a tefajtádnak úgy kellemes, vagy talán mert nem a te válalkozásod -esetleg elkúrtad a szerelést! vagy csak a pletykának dőltél be stb Ha olyan kemény vagy,akkor árulj te is egységcsomagokat hogy nelégy olyan féltékeny -Ok?! Én azon a véleményen vagyok, akinek tetszik az urbán csomag, az vegye onnan akinek meg nem az csinálja maga -mert felesleges kavarás ! Nekem beváltak az urbán csomagok, köztük a quad 405 ! (és nagyon szépek az egységcsomagok áramkörei) Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |