Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405 - teljes tuning

Témaindító: Takee, idő: Okt 7, 2005
Lapozás: OK   11 / 26
(#) barany165 válasza berencsik hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Szia! Senki nem kérdi az ofszet 0 az az-e? Az ic kimenetén .a végén? De a T6 és környéke is okozhatja.Elnézést csak erre gondoltam.Üdv!A 0.1 és0.093 R külömbség ekkora hangerőn nem látszik szkópon!Az Ic kimeneten torz-e?
(#) hapro válasza barany165 hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Igaz nem kérdeztem meg, de azt gondolom, ha már szkópon nézi kimenetet, és egyéb részeket, akkor csak feltűnt volna neki és írta volna ha van.
(#) Csonty hozzászólása Nov 6, 2008 /

Helló mindenkinek!
Ki szeretném cserélni a 100W-os quadban a végtranzisztorokat MJ15003-ra illetve egyúttal a meghajtó tranzisztorokat is MJE15031-re.A kérdésem az lenne, hogy kell e emiatt még valamit változtatni a kapcsoláson, pl. ellenállások értékeit?
(#) sound.man válasza Csonty hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Ha ugyan úgy 8ohmon hajtod akkor nem.
(#) proba válasza berencsik hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Szerintem ha a szkóp érintésére megszűnik a torzítás akkor egyszerűen csak gerjed .
A végtranzisztorokra esetleg egy pár pikos kondi a kollektor bázis között segít .(Bár ez a sávszélességet korlátozza ,ha tud valaki jobb megoldást azt én is szívesen venném)
(#) Csonty válasza sound.man hozzászólására (») Nov 6, 2008 /

Igen arról fogom.Köszi!
(#) bumuci23 hozzászólása Dec 22, 2008 /

sziasztok!!A héten vettem az Urbán elektronikában egy quad 405öst (100W) kérem szépen ha valaki már megépitette és van róla közeli fotója az kérem jelezze! Elöre is köszönöm a segítségeiteket, ne értsetek férre valószinüleg hiányos az alkatrésze edzért kéne egy jó minöségü kép róla.Köszönöm szépen elöre is!!
(#) hapro válasza bumuci23 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Ha még nincs összerakva, akkor alkatrész listából ellenőrizd le és meglátod hiányos-e vagy sem.
Ha meg már össze van rakva, akkor valószínűleg működik, esetleg univerzálisra csinálta a nyákot a bácsi, és így maradt ki egy pár furat.

Képpel nem szolgálhatok, de ha a sajátod lefényképezed, akkor meg tudom mondani, hogy hiányos-e vagy sem.
(#) CIROKL válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia: Bár Októberi a kérdés? Még anno a 80 as években amikor még csak 2n3055 ös tranyókkal építettük meg a Quad ot akkor énis építettem 4X 40 Wattos kivitelben olyan végfokot amit könnyü módszerrel átlehetett párhuzamosítani .Ez ígymár akkor 2X 100 Wattra volt képes ! abban a koszakban már ez jó izmos teljesítmény volt !De nem is ez a lényeg , ezzel a hidalásos megoldással én sok sok évig használtam ezt a gépet .Mondhatnám nap mint nap és semmi gond nélkül bírta még nyugdíjba nem tettem !KB 10 év mulva. A kimeneten lévő ellenálásoknak elegendő 5Wattos ellenálás ! Nekem ezzel ment, és bírta nemigen melegedett .
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Ja bocs de rosszul írtam nem hidalás : párhuzamosítás!
(#) Ga_bor hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok épp most olvastam a topikot végig...
Nekem a következő tünt fel a quad 200W kapcsolási rajzán: tekercsek minden hol 22 menetesek, de az L2-ön csévetest átmérője 16mm a másik kettőnél 13 mm van írva és a huzalátmérő mindenhol 1mm, de 6,2uH az induktivitás mind három helyen. Hogyan???
(#) Xaba válasza bumuci23 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szia!

Nekem nem volt hiányos. Ellenben a hozzá kapott BD249 C tranzisztorok (Texas!!!!) hamisak - ha ilyet kaptál hozzá. Ez teljesen biztos, mert írtam gyártónak, és visszaírták, hogy nem gyártanak ilyet.
(#) berencsik válasza hapro hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Megoldódott a gerjedés, meg a felvetett kérdést is nyugtázni kell.
SOT93 tokozású BD249C-ket kicseréltem a nyákhoz illeszkedő TO3-ra. Korábban a hűtőbordákig 3-4 cm-es ÁRNYÉKOLATLAN vezetékeken ment a jel, ez nyilván mindenféle zavarjelet "befogott", most L-idomra szereltem a 4-4 tranzisztort, saját lábukat forrasztottam a nyákba, és láss csodát: teljesen kitisztult a hangkép (persze közben néhány 212-es csere is volt, -20V a kimeneten üresjárásban, stb.), de olyan, gyári szintre, hogy Beethovent tudok rajta hallgatni. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket.
(#) ThomAce hozzászólása Feb 3, 2009 /

Sziasztok!

Nem tudom hova írhattam volna bánatom, így hát itt ragadtam. Még 5 - 6 évvel ezelőtt építettem egy Quad 405-ös erősítőt. MJ15003 végtranyókkal, +/- 65V tápfesszel, meg némi átalakítással. Eddig kinyírhatatlannak tűnt.

Viszont a mai nap egy kis zenehallgatás miatt bekapcsoltam, és furán recsegett. Amolyan gerjedést produkált. Sosem láttam ilyet előtte, mert egyenfeszt nem engedett ki a kimenetre, füstölni nem füstölt, csak halk búgás és recsegés. Kikapcsoláskor elhallgatott a búgás, majd kilökte a hangszóró tányérját koppanásig.

Ilyet még nem láttam Quad 405-től. Ellenállások rendben vannak. Kondenzátorok rendben vannak. Tranzisztorok rendben vannak.

És jelzem, ezt csak az egyik felénél játsza el. Egy hete minden alkalommal, ha bekapcsoltam, halk reccsenést hallottam a hangszórókból.

Nektek mi a véleményetek? Mi lehet a gond?
(#) hapro válasza ThomAce hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Szia!

IC rendben van?
Nincs DC a kimenetén? 6-os láb.
Hogy tud egyen fesz kiülni a kimenetre, ha van benne védelem?
Vagy nincs benne védelem?
IC tápfesz rendben van? +-15V

Ha tranzisztorok, diódák és kondik is rendben vannak, akkor IC és ellenállások maradtak, meg az esetlegsen nyák hiba.
Esetleg forrasztási hiba, valahol elengedhetett a forrasztás.
kép jól jönne róla.
(#) ThomAce válasza hapro hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

IC jó, tranyók jók.

Viszont munkaponteltolódást tapasztaltam. Még nem találtam meg a forrását, viszont annyi,hogy az egyik panelen két pont közt 330Ohm-ot mérek, a másikon 380-at. Ez nem kis különbség. Ennyi eltolódás már okozhat ilyen galibát. Mert maga az erősítő szól, DC nincs a kimeneten, csak gerjedés és a kikapcsoláskor a pozitív feszültséglökés.

A nyák meg van pörkölődve a fűtőellenállások miatt. Majd megpróbálok valami normálisabb képet feltölteni. - szokásos Quad betegség -
(#) CIROKL válasza ThomAce hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Pedig ez a hiba jelenség az ic hibásodására jellemző! Kicserélted már újra ?Próbáld kicserélni ha foglalatba van akkor gyorsan megy de ha forrasztott akkor is csak 1-2 perc. Milyen ic van benne ?
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 7, 2009 /

Sziasztok! Én kb 5 éve építettem urbán féle 100w-os quad-ot. bírja a folyamatos igénybevételt is.Nincs vele gond.

Szeretném megnövelni a teljesítményét végtranzisztorok hozzáadásával (párhuzamosítani)
BD tranyók vannak benne. A tápfeszültség 2*46v
A tápfeszültségen nem szeretnék változtatni.Lehetséges ez így??
Tudom hogy volt már róla szó ,de jólenne ha valaki konkrétan lerajzolná ,hogyan kell összekötni ,hova milyen ellenállást kell rakni. Előre is köszönöm!
(#) ThomAce hozzászólása Feb 7, 2009 /

A BD tranyókat felejtsd el. Rengeteget szívtam velük. Teljesítménynöveléskor BD244C az A fokozatba, a B fokozatba pedig MJ15003. Ezt még csak párba sem kell rakosgatnod, mert egyenként 250Watt teljesítményre képesek. 100fokon körülbelül 120 - 130Watt teljesítményt bírnak.

+ / - 46V szerintem kicsit kevéske. Akkor megfelelő, ha 4Ohm alatt akarod terhelni, és így szeretnél nagyobb teljesítményt elérni. Így viszont a védelmet kell átalakítani. a 0.09Ohm-os ellenállásokkal kezdeném a helyedben. A rajzot majd bescannelem ami nekem van.
(#) ThomAce válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Megvan a hiba oka.

A T1 (nálam azt hiszem BC301, nem vettem most le a hűtőcsillagot) hűtőjéhez hozzáért a hűtőborda, amelyet a két darab sorba kötött 560Ohm-os ellenálláshoz rögzítettem. Por került az erősítőbe igen nagy mennyiségben, emiatt az ellenállásoknál nem volt elég a hűtés és a rögzítés elengedte magát. Összeért a két hűtőborda, emiatt keletkezett a gerjedés.
A pozitív tápágban van egy 270Ohm-os ellenállás. Ez megsült ennek következtében, ezért volt a pozitív irányú munkaponteltolódás úgygondolom. Most azóta is szól gond nélkül

Ellenálláscserével megúsztam!
(#) Nagy Tamás válasza ThomAce hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Oké és köszönöm!
(#) Ga_bor hozzászólása Feb 16, 2009 /

Senki?!
(#) Nagy Tamás válasza Ga_bor hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Valóban van valami elba szás!!
Ami fontos hogy a két szélső legyen tök egyforma. A kimenetnél levő tekercs értéke nem kritikus.
(#) Joseppe210 hozzászólása Márc 15, 2009 /

Szevasztok.
Van egy quad 405 öm, amit a rádiótechnikából épített meg egy kollegám, A a gond, hogy nekem, 43 voltos trafóm van váltóban amiől szűrés és egyenírányítás után 60lesz
gondolom a 40 voltos kodikat cserélni kell 80ra- ezen kívül 2n3442 vég van benne ami elvileg 140V ot bír.
kérdésm hogy hogy kell e még valamit csinálni kondi cserén kívül.

(#) Joseppe210 hozzászólása Márc 15, 2009 /

vannak ítt képek hétha segít.

(#) didyman válasza Joseppe210 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

A PNP tranzisztorokat is végig érdemes cserélni ekkora tápfeszt elviselő darabokra. Az OPA tápellátásában lévő ellenállásokat is lehet nagyobbra cserélni, meg talán a BC301 emitterköréhez is hozzányúlnék.
(#) Joseppe210 válasza didyman hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Értem.
Nekiállok.
Most készítettem egyet amit eladtam, mondjuk nem quad 405 hanem st 151.
De nagyon kiváncsi lennék a quad hangra.

(#) kábel hozzászólása Ápr 18, 2009 /

Üdv.
Kb 2-éve építettem 2*100W-Quad 405 végfokot (Urbán csomag) -szépen szól, és eddig kifogástalanul müxik !
(pedig BD-sek, igaz én nem egy hóhér tipus vagyok, csak néha bólintok oda neki).
Gondolkodom a teljesítmény növelésen mert szivesen kipróbálnék a hangfalaimon egy 2*200W -at, (a dobozaim ezt is birnák) -igaz hogy a táp növelés+védelem korrigálás és persze a BD -k duplázását vonná maga után, vagy Mj 15003 -stb-csere. De! lehet hogy jobban megérné új (200W-os) egységcsomagot vásárolni, igaz ebben is MJ-k vannak, csak eleve minden cucc-úgyvan méretezve, hogy öszhangban vannak egymással . És akkor nemkéne piszkálgatni a 2-éve bevált (100W)végfokokat. -nemtudom milenne az "OK"
Ha valakinek van 200W-os Quad vagy tuningolt, kérem osszameg velem tapasztalatait.
Köszönöm .
(#) sound.man válasza kábel hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Szerintem az Urbán féle csomagba tuti hamis tranyók vannak, szóval nem is biztos h annyira megbízható. Nekem van egy quad ami mj15003-mal van szerelve meg bd250-el +-50v-ról jár, hát mit mondjak... Szép a hangja és mellé atomstabil. Viszont az enyémbe eredeti MJ15003 van és eredeti bd250. A rajz és a nyák a régi Rádiótechnikás, az áramkorlátozó ellenállásnál kellett módosítani, hogy kettő 0,1 ohm -ot egymásra forrasztani mert már 4 ohm -on működött. Ennyi módosítást csináltam.
(#) kábel hozzászólása Ápr 19, 2009 /

Utángyártott tranyó ? -jószöveg a gyógyszöveg !
Enyi erővel minden gyártótól kikerülhet a piacra Pl: tranyó,dióda,Ic,proci,kondi,ellenálás -stb. És mivel kívűröl senki nemondja meg (csak méréssel) hogy menyire jól sikerült az adott alkatrészeket legyártani a gyártónak (sorozatgyártás) ezért szerintem Urbánnak a -ti pletykátokhoz semmi köze !
(szerinted -hosszútávon mihaszna lenne belőlle ?! )
Vagy te tudsz olyat, hogy házilag már csinálják a tranyókat ? -az is érdekes lenne !
Szal -nemkéne senkit sértegetni+kiközösíteni mert a tefajtádnak úgy kellemes, vagy talán mert nem a te válalkozásod -esetleg elkúrtad a szerelést! vagy csak a pletykának dőltél be stb Ha olyan kemény vagy,akkor árulj te is egységcsomagokat hogy nelégy olyan féltékeny -Ok?!
Én azon a véleményen vagyok, akinek tetszik az urbán csomag, az vegye onnan akinek meg nem az csinálja maga -mert felesleges kavarás !
Nekem beváltak az urbán csomagok, köztük a quad 405 !
(és nagyon szépek az egységcsomagok áramkörei)

Köszönöm.
Következő: »»   11 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem