Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405 - teljes tuning
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 7, 2005
Lapozás: OK   23 / 26
(#) tothbela hozzászólása Ápr 11, 2016 /
 
Sziasztok. A középmegcsapolásos trafó helyett a virtuális föld előnyeit értem. Viszont a 405 testvérei (306,606) esetében a 63V-os pufferek akár 100 V-ra is töltődhetnek például egy IC lábkontakt miatt. Érdemes 100 V-os kondikat használni inkább, vagy bízni benne, hogy nem lesz hiba?
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Szia! Kezdők számára, vagy laikus felhasználóknak elengedhetetlen a teljes tápot elviselő puffer, haladók pedig nyugodtan bizakodhatnak.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Köszönöm a választ. Úgy érzem, régen haladó voltam, de mára már kezdővé edzettem magam. Pár Quad405-öst megépítettem én is középmegcsapolásos trafóval, de még soha nem jött ki tápfesz a kimenetre. Sem 405-tel, sem egyéb topológiájú erősítővel. Nem gondoltam hogy megeshet, így nem is esett meg. De most már tartok tőle, mióta egy gyári végfok (nem Quad), kétszer is megviccelt. Más. Itt a topikon volt szó egy mosfetes verzióról. Bennem is megfordult a gondolat, hogy talán érdemes lenne foglalkozni vele, de már az elméleti résznél korlátokat éreztem. Az eredeti 405-nél az "A" osztályú fokozat, ami egyben a nagyjelű meghajtó is, 50mA körüli nyugalmi árammal működik. Ez a 47 ohmos ellenálláson legfeljebb 2,35 V-ot tud létrehozni a negatív táp irányába. A pozitív táp felé többet, hiszen itt nincs ami korlátozza az áramot. Talán ezért van két diódányi feszültséggel megemelve az "A" osztályú fokozat kimenete. Vagy növelni kellene az "A" osztályú fokozat áramát, vagy szimmetrikus "AB" osztályút alkalmazni, ami közepes kivezérlésig menne csak tiszta "A" osztályban, felette meg "B"-ben. Növelhetnénk azt a 47 ohm értékét is, természetesen a híd másik elemét is arányosan megváltoztatva. Ekkor viszont nagyobb jelváltozási sebesség kellene az "A" osztályú fokozatnak, hiszen gyorsabban kellene reagálnia a hibajelre. Minden probléma megoldásával újabb probléma születik. A végén már nem is tudom, hogy nyerünk-e valami pluszt. A mosfeteket egyébbként csak a másodfajú letörés hiánya miatt preferálom, nem vagyok mosfetfan, bár most itthon szinte csak fetes erősítő van.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Volt idő mikor nagy lendülettel vetettem magam ennek az erősítőnek a tanulmányozásába. A konklúzió az lett belőle, hogy lehet ettől egyszerűbben és jobb erősítőt is építeni, bár maga az elv tényleg figyelemre méltó.
(A 47Ω a nyugalmi állapotban is részben nyitott T8 áramgenerátorának is felfogható.)
A dumper-ben alkalmazott MOSFET csúcsáramhoz tartozó gate feszültsége csökkenti a kivezérelhetőséget, talán ezért nem elterjedt az alkalmazása.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Ha teljesen dobnám az eredeti kapcsolást, és csak az elv maradna meg, megfelelő kapcsolással talán csökkenthetném a keresztezési torzítását egy átlagos "A/B" erősítőnek is. Persze ez már inkább csak a kihívás miatt lenne, hiszen nem vagyok audiofil, sőt nem is leszek. De a ki nem használt lehetőséget pocsékolásnak érzem. Talán van ebben a Quad405-ben még valami.
(#) gxm hozzászólása Ápr 19, 2016 /
 
Stúdióra használok már több mint 5 éve egy quad 404-őt, ultra líneáris, sokan meg is lepődtek, hogy milyen s...ul szól rajta a zenéjük,
LM301 és 2sc5200 a végfokozata...
Most azon gondolkoztam, bár nagyon időm meg pénzem sincs, de 2 panelem van itthon elfekvőbe, hogy kisebb teljesítményre csinálnék 1 párt. 19-24 volt között működtetném, tehát akkor itt már a bemeneti opa fesz. részét áttervezném táplálás miatt. másik, hogy 20 voltos kapcsoló üzemű laptop tápom van itthon, tehát építenék hozzá egy kapcsolóüzemű tápot is, hogy a +20 voltból +-20 voltot csináljak.
(rajzot előkeresem, nem tudom egyenlőre hol van a sok "lom között")
akkor végtranzisztornak miket érdemes betenni? két kis tranyónak a bd242 helyett érdemes mást tenni? Trükkök vannak-e a quadal kapcsolatban? Feteset érdemes-e építeni vagy maradjak tranyós vonalon? Ne színezzen az a másik, meg ne szépítse ki a hangot...
(#) gxm válasza gxm hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /
 
4,5 amper szerintem v.f.-nek bőven elégnek kell lenni-e, főleg, hogy 20-30 wattra tervezem az egészet...
(#) reloop válasza gxm hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /
 
Ezt az accountot még nem is láttam, Roberta Te vagy az?
(#) Ge Lee válasza gxm hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Nekem kicsik voltak nagyon sokáig, de +/-27V alá nem nagyon mennék a tápfesszel. Az enyémek +/-28V-ról mentek. Végtranyónak akár BD243 is megteszi, ahogy a vidi cleopátrába is jó volt.
Ez egyébként nem tuning, és párszor már azt is leírtam hogy jó hangja addig van amíg nem nyitnak ki a végtranyók, és csak az A osztályú fokozat dolgozik a hangszóróra. Nagy hangerőn már nincs szép hangja, lehet nevezni színezésnek vagy akárminek.
(#) gxm válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=139622 Őt találtam valahol, itt 24 voltról megy, 20 voltot nem tudom, hogy be lehet-e vállalni... de szerinted, meg akkor az általam tapasztalt jelenségek után tényleg nem érdemes "kihajtani" a végfok tranzisztorokat. (hétvégén döngettem és enyhén tűzforró lett a hűtőborda és a hangja se tetszett)
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Idézet:
„hogy jó hangja addig van amíg nem nyitnak ki a végtranyók, és csak az A osztályú fokozat dolgozik a hangszóróra. Nagy hangerőn már nincs szép hangja...”

Nem igazán értem én ezt!
A B osztály kb 40mA hangszóróáramnál már rádolgoz a kimenetre!! Azaz 0.01W-tól... az meg igen messze van a nagy hangerőtől.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
(#) gxm válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
No comment mondjuk én is gondolkozhatnék, okés, hogy mérés alapján nagyobb hangerőn rosszabb a torzítási tényező, de gondolkozzunk már ember, ha nem is nyit ki a tranzisztor akkor nem is szólna jól...
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Mint azt már régebben leírtam, nálam kevés kivételtől eltekintve 400mVpp a szobahangerő (ez kb. 2,5mW 8 ohmon), azon nem nagyon nyitnak ki a végtranyók.
Amióta társasházban lakom a 2x6W kb. a maximum, ez az a határ amit már meghall a szomszéd, de napközben még nem zavarja csak ha csend van a lakásában.
És mivel ez a 2,5mW az a teljesítmény ami a legtöbb esetben szól, ezen szoktam régebben összevetni a végfokokat amiket építettem, meg a Quad-okat is egymással, meg saját magukkal. Na azóta nincs Quad-om.
(#) Ge Lee válasza gxm hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
A torzítása nem rosszabb, a hangja rosszabb.
(#) gxm válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Szerintem innentől hagyjuk a magyar kvados társalgást, inkább olvasgatok akkor külföldi oldalakat, mert "rosszabb a hangja" de egzakt számmal nem mérhető...
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /
 
Wazz Ge!!
100wattás erőt NEM használunk fejhallgató teljesítménnyel!
Arra építeni kell egy kicsi A osztályt.

Volt egy csomó erőm, meg van is kb 15-20db.
A 405-ös egy jó erősítő, jó hanggal és irdatlan dinamikával!! De vannak hibái, szarvas hibái!!
El lehet rontani is nagyon, főleg a külső cuccokkal. Persze a kapcsolás is igényes, pl nálam szeretett cincogni a legelső tranyó, ez gerjedés jele.

Ami nagy baj a konstrukcióval, hogy a hídon kívül nem figyeltek semmire!
A osztály visszacsatolása szégyen, negatív teljesítmény oldali bootstrap-on sírni tudnék, védelme egy rakat... Kölök koromba havonta javítottam őket, a "gyártás" mellet.
Mai lehetőségekkel nagyságrenddel jobb erőt lehetne belőle faragni,... talán megteszem egyszer....

gxm!!

Sok paraméterre nincs mérés kidolgozva, de nem is lehet! Oly mértékű a szubjektivitás ebben a témában, de a zene így lesz emberi!
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Erre van valami törvény? Nem akarlak elkeseríteni, de +/-28V-ból 8 ohmra (de nálam talán 16 ohm van erre nem emlékszem pontosan) sosem lesz 100W. És kicsi A osztályt sem építek, mert volt olyan is, de az még úgy sem szólt mint ez.
Nem szívesen laknék a szomszédodban ha ott a 100W-os erősítő 100W-on megy, és nem lehet letekerni a hangerőpotit egy normál szobai zenehallgatáshoz.
De ha már itt tartunk meg lehet csinálni normálisan is. Mint azt már nagyon régen leírtam, nekem a legelső Quad-om kb. 88-ban készült, és a mai napig működik az illetőnél akinek eladtam, nem kellett még javítani. Sőt, nekem egyetlen példány sem volt belőle gerjedékeny, pedig az x nanós kondi sem volt a tranyóra rakva.
És függetlenül attól hogy ki mit ír vagy hall, igenis ha ki van hajtva ronda hangja lesz, a teljes kivezérlés közelében pl. olyan mintha még a közepet is kiemelné, ezt volt szerencsém abban az időben meghallgatni, nem egyszer, és nem egyféle hangdobozon. Ha ez szubjektív, akkor legyen az.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Nincs törvény..
De minek egy 100Wra optimalizált erőt kínozni, alacsony tápfesszel, magas terhelő impedanciával.
Mi nem "cirógattuk" annak idején, azért hullottak. Havi szinten 2-3 buli... átlag 0,2-1kWnyi hanggal, plusz fény....
Hangszóró tekercselés, végtranyó csere, volt a napi rutin, persze nemcsak Quad-okban.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Amiről beszéltem azt egy zenész bácsika vette meg, és azóta zenél vele. De volt egy másik is amit eladtam egy huszonéves srácnak, ő heti szinten diszkózott vele kisebb klubokban. Azt sem hozta vissza.
Ha egy végfokban sűrűn kell (illetve egyáltalán kell) végtranyót cserélni, akkor az vagy nincs normálisan megtervezve, vagy nincs normálisan megépítve, esetleg mindkettő. Mert ha megvan, akkor nem megy benne tönkre a végtranyó úgy legalább 20 évig, függetlenül attól hogy hogyan van használva vagy kínozva.
(#) didyman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Akkor ott valami el volt rontva a végfokokkal és a hangsugárzókkal is alaposan. Baj is lenne, ha ilyen sűrűn jönnének vissza a javított végfokok. Hangszórókból néha egy-egy eldől, az belefér, ha már idősek, de a rendszeres elhullás ott sem oké.
(#) didyman válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Ő, azért a hangfalak érzékenységét ne kendőzzük el, máshogy szól 2 W-tal egy összebonyolított 3 utas, 82 dB-es érzékenységgel, mint egy szép szélessávú 96 dB-el. Meg az átlagosan 2 W-nyi zenei igény azért azt jelenti, hogy nem árt, ha van ott 6-10 W összesen, tartaléknak a nagy zenekari tuttikhoz, meg a műsorjel szépségeinek megértéséhez, hogy a végfok ne a saját végén dolgozzon.
(#) steelbird válasza didyman hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Ha folyamatosan túlvezérelt végfokkal mentek a bulik, akkor a végére eléggé összeéghettek a hangszórók csévéi, azt meg utána a végfok nem viselhette túl jól.
(#) dB_Thunder válasza didyman hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Látom el kell magyarázom el neked, mire képes az alkohol, és az ember párosítása!
És egyéb balesetek együttállása, mit a 4 vagy még kevesebb ohm, mert "azt még rákötöm", vagy összeért a hangszóróvezeték, leállt a venti mert valaki ropit dugott bele, esetleg beledőlt fél liter whisky-kóla, vagy csak a szétlőtt hsz. vitte kézen fogva véget...( a buli hevében nem biztos hogy meghallod, hogy megsült egy nyomó a 8-ból...majd reggel)


Plusz, egy szóval sem mondtam csak quadok jöttek(bár ugye volt belőle szinte minden haveromnak, így volt létszám)
Volt a felhozatalban Reflexek, Ágoták, Castonok, Videoton (rádiós) erők, autóhifi cuccok.

Idézet:
„Ha egy végfokban sűrűn kell (illetve egyáltalán kell) végtranyót cserélni, akkor az vagy nincs normálisan megtervezve, vagy nincs normálisan megépítve, esetleg mindkettő. Mert ha megvan, akkor nem megy benne tönkre a végtranyó úgy legalább 20 évig, függetlenül attól hogy hogyan van használva vagy kínozva.”


Ezzel nagyon egyetértek!
Az Urbános Quadba bizony hitvány a védelem! Ennek ellenkezőjéről engem földi halandó nem győz meg!
Hozzáteszem hogy még egy csomó erősítőbe semmitérő a védelem, mert egyébként nem volna most se 10+ autós erőm ami javításra vár. Itt megjegyzem EZEKET MÁR HIBÁSAN VETTEM
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
(#) steelbird válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Bolondbiztos védelem nincs, az emberi tényező pedig hihetetlen hibákat képes okozni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
(#) didyman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Nem kell elmagyaráznod semmit, 20 éve csinálom. A technikát ezért rakjuk úgy el és oda, ahol nem fér hozzá a bulizó ember, vagy nem tud neki ártani és mondjuk rajtam kívül nem kötözget benne senki, semmit. Havária bármikor megeshet, műszaki hiba is, de ha a 6+3 erősítőből menet közben mindig cserélni, majd szerelgetni kéne egyet-egyet a legkeményebb punk/rockbulik után, bajban lennénk. A hangfalakkal is hasonlóan, bár ott van bőven tartalék, ha egy kiesik, nem dráma, de a megfelelő hangszórójavítót megtalálva már egy ideje az sem akkora gond, ha a pultot kezelő embernek kicsit botfüle van, legfeljebb egy pille ugrik el.
(#) didyman válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Amiket a mostani helyen eddig javítani kellett, zömmel szerelési hibás volt, vagy elfáradt. A folyamatos túlvezérléshez azért fül is kell, ha meg zárlatba megy valami, rendszerint biztosító megy ki és nem a végfok, illetve némelyikben a félvezetők áramkorlátja egyben leválaszt is időállandóval. Persze nem tökéletes ez sem, messze nem az, csak azért drága dolgokról van szó, igyekszünk minél körültekintőbben csinálni.
(#) dB_Thunder válasza didyman hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Szerinted az összes bulit én vezényeltem le? Nagyon sok volt ahol ott sem voltam, csak a fénycuccom. Szerinted mindenhol adottak a helyi lehetőségek? Ezek házibulik voltak főként, átlag 15-20fővel, kicsiny hétvégi házban, pince helységben, vagy tanyán, nőtlen szállón, tiszti klub kis(nagy) termében, kertben. Ahol a "Dj-t" hajnali kettőkor kihúzták a keverő mögül, mert már nem érte fel a potikat!
Kb minden 20. volt nagyobb volumenű, komolyan szervezett, ott nem voltak kiemelkedő gondok.
Én magam talán 3 olyan buliban voltam ahol erő, hsz. halál volt. Egyik esetben pont az én HS501-eim egyikében sült meg a nyomó, és vitte a véget is. Az is leírom hogy a zenélés nem az én "hatásköröm" volt.
Persze egy limiter meg rendes szervezés kb 98%-ban csökkentette volna ezeket a gondokat, de akkoriban ki a f... foglakozott vele, ...a Bátyai úgyis megcsinálja, IGYUNK!!
(#) didyman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Jók is az ilyen bulik, nincs ezekkel semmi gond, csak ne mi álljuk a cehhet.
(#) janika002 hozzászólása Dec 2, 2016 /
 
Sziasztok!
A véleményetekre lenne nagyon nagy szükségem!Alkotó-t már zaklattam az általa tervezett nyák átalakításával!Szereztem egy szép dobozt ami még elférne a rack szekrényembe de nem akarok már 100w-os verziót épiteni van már bőven!Szóval ebbe szeretném a ludwig módot beépíteni(Dupla to-3 verzió)!Emelném a tápfeszt +-60-65voltra, IC OPA552+- 22volton menne(Reloop ajánlása), tranyók MJ21194,MJL15031,műterheléssel oszcival a védelmet beállítom!A csatolt nyákra építeném ,Alkotó jelezte ,hogy ez az utolsó verzió és mindig változik!Én ekkora fesznél Urbán Úr 200Wattos javaslata alapján(Az övé is ekkora feszről megy) a T2 pozicióba MJE340-et szeretnék rakni!Viszont a visszacsatolásba betenném a két 4148-as diódát a panelre ami megvédi a drága ic-t a ki-bekapcsoláskor a kondi is inkább két szembekötött lenne ideálisabb vagy bipoláris!A kimeneten lévő 10ohm 100nanos kondinak a helye kevés ide 250-400voltos kondi illik rakni,A kimenetre BY254 diódát raknék pozitív negatív irányba!Nekem ez bevált a 100w-os verzióba tönkretehetetlen azonkivül ,hogy a védelme oszcillál de bírja azt is figyelünk a clip jelzésre!
Köszönöm szépen a segítséget mindenkínek!
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016
(#) janika002 hozzászólása Dec 8, 2016 / 1
 
Köszönöm szépen Alkotó segítségét a panel megvalósításában!Bár minden ember ilyen segítőkész lenne ezen a földön!
Következő: »»   23 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem