Fórum témák
» Több friss téma |
Bizony, általában kis vezérlőjelnél érzékelhető (az alapáram közelében) a crossovertorzítás. De bizony én már találkoztam nem is egy esettel, amikor nagy kivezérlés esetén NYÁK-szerkesztési hiba(!!!) miatt a beállító tranzisztor körének annyit esett a tápfeszültsége, hogy durván elhúzta a munkapontot a nullegyenesről, még magas kivezérlésen is látható volt az oszcillogrammon. Az igaz, hogy esetünkbenn ez nem valószínű, mert a Q405-nél igen precíz a A-B átmenet és a munkaponti stabilizálás, sőt én nem nevezném a Q-t "AB" osztályúnak, mert itt van egy tiszta A, és egy tiszta B-fokozat, önálló tranyóval, ill. tranyópárral, ellentétben a legtöbb "kollektoráram-linearizálós" AB-fokozattal. A négyszögjelről: azért javasoltam prioritásként a néyszögjeles mérést, mert a tranziens zsiványságok így jobban detektálhatóak, amúgy másra tényleg jobb a szinuszjel Üdv: Kisbélus81
Sziasztok! A segitségetekre lenne szügségem, mert teljesen kezdö vagyok! Van a tulajdonomban egy Quad 405-erösitö és az egyik oldali panel eltört,mert sokáig nem volt használva a teteje nem volt rajta! Sikerült hozzá szereznem új nyákot csak az alkatrészekkel vannak gondjaim! A másik panelt hiába vittem el a boltba hogy ijen alkatrészek kellenének azt mondták hogy írjam össze! Valalaki el tudná nekem köldeni az alkatrész listát? A 2n3442 tranzisztorú erösitöröl lenne szó! Elöre is köszönöm a segitségeteket! Ja és egy szinskála is nagyon kellene amin le tudnám olvasni hogy egyes ellenállások milyen értéküek!
Hali!
Nekem van egy olyan problémám, hogy építettem egy monó Quad 405-öst(a képen megnézhetítek) , amellyet egy 250W-os, 2x35V-ra tekert trafó nyom, így az egyenírányítás után 2x50V-ot kap a quad405. Egyenírányításon a szűrő konik 2db 10000uF. Amikor hangosan nyomom neki recseg. A kimeneten 30V-van. A quad 405 adatai: t9,10= BD249C, t7,8= BD242C, IC= TL071. A quad összerakása tökéletes minden a megfelelő helyen van. A hangfalam: mély 50cm-es SPA5070, magas: piezo. Légyszi segítsetek nem tom mi a baja!
hát elvileg akkor torzít be nagíyon hallhatóan egy erősítő, ha kevés az áramerősség.
Meg kéne mérni menet közben,hogy mekkorát esik a feszültség!Legjobban hagyományos deplez műszerrel lehet ellenőrizni mivel ez sokkal érzékenyebb mint egy digitális!Lehet még az oka elkó,vagy valamelyik bc tranyó meghibásodott és az torzít be!A hangszóró nem leg ki nagyon? Esetleg az is torzíthat ha régi és már fáradt a menbránfelfüggesztés!
A kimeneten 30V-DC van? Akkor nagy a gaz...
Elszallt a muveleti erosito, vagy vmelyik BD-tranyo... Esetleg vmelyik dioda forditva lett beteve.
Ne tedd rá a hangszórót. Ha 30 volt DC van a kijáraton
akkor fütőbetét lesz a lengőtekercsből.
Ha a kimeneten 30v van akkor nem recseg mert nem is szól mivel vagy kicsapja a biztit a hanfalkivezetésnél ha van,ha nincs a hangszóró pillanat alat elég de azt irta,hogy torzít akkor nem lehet a kimeneten 30v egyen!Ha elszáll a bd akkor 100%,hogy párban megy el mer én még nem találtam olyat melyiknél csak egy ment el pedíg sokat javítottam
A 30v kimegy ha dolgozik az erősítő (meg van vezérelve maxra) de ez nem 30v egyen hanem hangfrekis fesz mej hajtja a hangszórót!
Tudom persze igazad van csak a srác nem irta hogy ac vagy dc azért figyelmeztettem ha DC akkor ne tegyen rá hsz-t mert sokkal olcsóbb és hatékonyabb fütőbetétet
szeretünk, nem a hangszórót.
Hali!
A 30V- AC-ben értetendő. Az egyik haveromnak is van egy Quad405-e ugyan ezzel a paraméterekkel, de neki AC-ben 40 V-ot nyom ki, és sokkal kisebb a hangszórója mérete/teljesítménye. A hangfalam kb 3 hónapos és tuti jó mert már 1-2 discoban szépen teljesített egy CASTONE CPA-400B- nevezetű erősítővel. Amúgy köszi, hogy írtatok!
Hali!
Szeretném megkérdezni, hogy akinak Quad 405-e van, annak mennyire melegszik a borda? Nekem BD249C tranyoim vannak, egy közepes méretű bordán(egy db Quad 405 tranyói), és elég meleg 1óra bömböltetés után. Légyszi írjatok.
Szia elég nehéz meghatározni azt hogy közepes méretü borda. Tegyél fel egy képet valami viszonyitási alappal mert igy fogalmunk sincs a méretéről.
Hali!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b7698d9b1586e9503ead5934...9c.jpg http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/4d3f9612a621c9b40b11100e...84.jpg itt megnézheted a képeket a bordáról.
Saccra nem tünik kicsinek, mennyire meleg, kézzel meg tudod fogni ?
Ha kezed elbírja a bordát akkor lehet tutultatni bátran ha nem akkor vagy nagyobbat,vagy pc ventit neki!
Igen kézzel meg tudom fogni, de szerintem eléggé meleg ehez a bordához képest!
Ha kézzel meg bírod fogni az max60-70 fok azt bírni kell a félvezetőknek Akkor van baj ha megnyálazod aztán serceg
Igaz, hogy ezt ki kéne számolni pontosan de ha kézzel még meg lehet fogni egy bordát az nem túl meleg.
legalábbis szerintem, én nem aggódnék. Jó lenne ha valaki olyan szólna hozzá aki nálam járatosabb. Én is épitettem már több erősitőt de speciel pont Quad-ot még nem. De tervezem, talán egyszer eljutok odáig.
Hali!!
Köszi a válaszokat, meggyőztetek akkor így hagyom. Mégegyszer köszi!!
Nem mindig nagy baj néha nagyon júl jön.
Egyszer egy házibulin úgy meghajtottuk az erőlködőt hogy megsült a bordán a virsli és birta esküszöm meg is ettük. Igaz nem olyan volt a tüzhelyen de rendesen megpörkölődött és ehető volt.
Bocsi, de a topicot olvasva jutotott eszmbe az 1985 körüli év, mikor előszőr bejött a QUAD mánia, akkor minden megszállott, aki forrasztópákát már látott, és QUAD-ot épített, terjedt el: "Építsél QUAD-ot, megjön a bajod".
Na ezt csak viccnek szántam. De való igaz, szépen szólt, csak akkor én hídba kötve 2-őt akartam használni, (teljesítmény miatt zenekari erősítőbe), de a bekapcsolsási tranzieskor, és rövidzár teszt után ugy belengett, hogy nem győztem cserélni a BD-ket. Végül külön vettem önálló végfogként, mivel már teljesen dobozolva, szállítás előtti állpotban volt. Bocsi a nosztalgiáért.
2n3773 al hsználom és nincs vele gondom a 200w beütetése is csak azértkell mert a kacsolásirajzmegvan nyák rajz megvan csak a beültetési hiányzik a gyüjteményböl amit te terveztél lehethogy kiprobálom de nekem csak a tápalvan gondom majd meglátjuk mitszola quad tápjához
Nekem lenne egy problémám. A 100 wattos quad max olyan 53 voltot bír. Lenne egy trafo eladó ami 42voltot ad le bufferelve meg 59 volt. Nem lehetne valahogy átalakítani hogy birják a bd 249-esek Megvegyem azt a trafót?
Hali!Szerintem a Bd 249-nek a Quadban 50V is nagyon sok!Inkább kissebb feszültségű trafó kellene vagy a nagyobbik Quadot építed meg!Én Bd 249-el működő (kisquadot)30V-ról üzemeltetném Ami pufferelve olyan 35-37V.
hello van valakinek 200w urbán féle quad beültetési és kapcsolásirajz nekem anyák megva de ezekhiányoznak köszi
Hi!
Elkezdtem össze rakni, az oldalon is található Quad405 végerősítőt. Kérdésem az hogy helyettesíthő a BD249-es tranyó 2N3772-vel? Mert 3772-ből van 2 darabom, gondoltam hátha spórolhatok egy kicsit.
Idézet: téma ide áthelyezve! „Quad 405 tranyó” |
Bejelentkezés
Hirdetés |