Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   114 / 254
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Nos, akkor ez esetben a legegyszerűbb lesz a számomra, ha hozzáillesztem a spektrum analizátorhoz. Tároló módban kinormalizálom a két végére készített illesztést, fűtőszál nélkül. Fűtőszállal kapott eredmény lesz a mérvadó. Már a látványa is sokatmondó lesz. Csak jussak el idáig.
(#) Fish hozzászólása Okt 7, 2015 /

Sziasztok!

Nagyon SOS lenne YAESU FTH-2010 programozásához milyen soros beállításokat kell alkalmazni? 9600 8 e 1 talán?

Köszi a segítséget
(#) dokidoki válasza Fish hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Régvolt már ez, de szerintem jót írtál.
(#) gtk hozzászólása Okt 8, 2015 /

Sziasztok. Valaki epitett IRF510 MOSFETtel rovidhullamra erositot ? Tapasztalatok, minoseg erdekelne.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Azért én olyan típussal próbálkoznék, amiben nincs dióda.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Igen. Alsó sáv jól megy vele.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Koszi. Nekem 7 es 14 MHz-re kellene elsosorban, es nem szeretnem tulbonyolitani.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Sok kapcsolast lattam neten IRF510-el. Nekem csak ideiglenes vegfoknak kellene, a radiom TX kiprobalasahoz.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Az a baj, hogy bezavar a képbe a dióda 200 ns éledési ideje. Saccolásom szerint, olyan 5 - 6 MHz -ig jó lehet így is. Ha nem lenne dióda min 20 MHz -ig lehetne használni. De ez csak saccolás, az adatlapból.
Az igazi RF fetekben soha nincs dióda.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
(#) sdrlab válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Az induktivitásból hogy lett 4x-es érték ? )

Nem fura kicsit sem, hogy fél m kb 300 Ohm-ra jön ki, 1m meg 426 körülire ?
Akkor 10m már 2 kiló lesz a végére ? Igazi "hullámimpedancia"...hullámzik rendesen
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Miért kellene annak a diódának nyitva lennie bármikor is ?!
(#) dokidoki válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Mert gondolván kétszer olyan hosszban, szintén kétszer annyi menet van. És egy méretező programmal ezt adta, de este lévén nem gondolkodtam el rajta azóta sem. Csak közelítőleg duplázni kellett volna. Amúgy meg jogos.
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Nem nyitva, zárva. Mivel elég nagy az éledési ideje, kapacitása is lehet bőven. A FET pedig szinte sohasincs teljesen nyitva, így a párhuzamos dióda kapacitása biztos nem jó jel. De ez csak egy "azt súgja a könyököm" érzés.
(#) ha1drp válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Páran kipróbálták már: OZ1PIF 50MHz-re.
DK7ZB RH sávokra.

Ami feltűnő, alacsony feszültség mellett (12v) magasabb frekvencián csökken az erősítése.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2015 / 1

Ott van az adatlapjában, mekkora a gate, drain és reverse kapacitása neki..., mindenki aszerint ossza be, ahogy tudja! Azt meg nem "kell" tudnia, hogy miből tevődik össze az a drain kapacitás, hogy csak a tranyóé, vagy még a kismanók is hozzátesznek valamit )))
Ezzel a FET-el, az ügyesebbek 30MHz-ig lineáris frekvenciamenetet is el tudnak érni..., persze megfelelően átgondolt, trükkös kapcsolástechnikával..., nem csak simán földet source-nak bekötve.
(#) sdrlab válasza ha1drp hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Nyilván..., mint minden tranzisztornak, ennek is van határfrekvenciája, ahol 1-et ér el az erősítése! Afelé haladva pedig folyamatosan csökken...
Ha nincs negatív visszacsatolás, ami kiegyenlíti a frekvenciamenetet, akkor egyiké sem lesz közel egyenes, hacsak nem 1GHz-es határfrekvenciájú példányokkal nem csinálod...
(#) gtk hozzászólása Okt 11, 2015 /

Sziasztok,
Valaki hasznalja ezt a muszert ? SX-20 Kreuzzeiger SWR & PWR Meter. Velemeny ? Udv.
(#) bala01 hozzászólása Okt 11, 2015 /

Sziasztok! Bocsánat, ha nem pont idevaló a kérdés. Autórádiómban elfüstölt a nyillal jelölt alkatrész, mi ennek a neve és lehet ilyet kapni valahol? Kettő ilyen van a rádióban, a jót fotóztam le.

a.jpg

(#) killbill válasza bala01 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Ez egy 330uH induktivitas. De valóban nem jó helyen kérdezed. Van egy "Ez milyen alkatrész.." vagy hasonló nevű topik, ott lenne a helye.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) bala01 válasza killbill hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Köszönöm a segítséget.
(#) elektroncso hozzászólása Okt 11, 2015 /

Sziasztok.
Egy kis QRP így estére.
Ma délután elkezdtem építeni egy 160 méteres sávvevőt. Tipikus fióksöpréses munka, amit találtam a dobozaimban abból készült. Összeraktam a szokásos tesztpanelemen először az oszcillátort, 1,5-2 óra alatt sikerült összerakni, beállítani. Azért nagy előny ez az oszcilloszkóp, meg a frekvenciamérő. A DBM mivel a panel már kész volt a diódákkal együtt gyorsan elkészült, csak a két trafót kelet belerakni, de azt is találtam a fiókból megtekerve egy korábbi kísérletből. A HF erősítő már mint kész modul került elő a dobozból, szintén egy korábbi alkalommal megépítve. A rádióra tápot adva nagyon halkan egy állomást hallottam. Először fanyalogtam, ez is milyen halk. Azután ahogy nézegettem a deszkamodellt elmosolyodtam. Na mi maradt ki? Persze, hogy az antennát nem kötöttem rá! Megérintettem ujjal az antennabemenet és nagyon meghökkentem, a testemet használva antennaként szépen értettem az adást! Normális hangerővel hallottam! Ráakasztottam a rádióra azt a darabab koax kábelt antennának ami a fénycsőlámpámra van feldobva (valamikor ez volt az antenna bevezető kábele, de mióta nyáron elkészültem a jobb kerti antennámmal azóta ez ki lett kötve, de az az antenna még nincs bevezetve a műhelybe, a szobámban van a vége) és már-már zavaró hangerővel jött az az egy szem angol adó. Most fejeztem be, ma már nem kísérletezek tovább mert holnap iskola. Még akkor is pihennem kell, ha csak szakmai gyakorlatom lesz holnap.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) Ktulu hozzászólása Okt 15, 2015 /

Szép napot.
Van egy Motorola CM140 rádió, aminek a kimenő teljesítménye gyári szoftverbő 1-28W között állítható.
A gond az, hogy kb 1 - 1.4W a maximum (frekvencia föggő) amit lead. Átjátszókat nyit, moduláció is jónak tűnik.
Áramfelvétel mindössze 2A körüli adásban. (25W-ra 8A-t írnak)
Szervízköny szerint többszörösen védve van az elő és végfok. (hővédelem, állóhullám arányt is méri, és beavatkozik)
Sajnos teljesítmény mérőn kívűl más felszerelés nem áll rendelkezésre.
Véleményetek szerint mi lehet a baja? Károsodott volna a végfok, (taxistól vettem, alőéletéről semmit sem tudok) a sok védelem ellenére?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
(#) szoftveres hozzászólása Okt 16, 2015 /

Sziasztok,

Egy 10,7 MHz-es referencia oszcillátort próbálok építeni a mellékelt kapcsolás alapján. A tekercs és a benne levő kondenzátor egy 10,7 MHz-es középfrekvencia trafó, a tipusa Sumida ZMT 2359 (Adatlap). A problémám az hogy az áramkör kimenetén kb 19 kHz-et mérek (egyszerű digitális kéziműszerrel, ami elvileg képes mérni 20 MHz-ig) és egy zsebrádiót mellérakva pedig nem tudom úgy beállítani a tekercset, hogy a rádió elhallgasson (bár hallok mindenféle zajokat és sípolást). Az lenne a kérdésem hogy jó-e a kapcsolás? Hartley oszcillátorra keresve a google-ben nem igazán találtam olyat mint az én kapcsolásom, ez felvetette bennem a gyanút hogy esetleg hibás. Esetleg létezik valami egyszerű bevált kapcsolás? Köszi a segítséget!
(#) Kera_Will válasza szoftveres hozzászólására (») Okt 16, 2015 / 1

Csinálj belőle földelt kollektoros Collpits oszcit.
Hagyd el a megcsapolásról a C2 visszacsatolást.
A BE és E föld közé rakjál be kb.: 100 - 100 pF kondikból kapacitív osztót.
pl.: így
Vagy csináljál inkább egy 10.7 MHz kerámia szűrő/rezonátorból.
Mellérakott kondival hangolhatod azt is ha akarod.
Referenciát inkább 10.7MHz kvarc oszcillátorral építsél .
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) Hetope válasza szoftveres hozzászólására (») Okt 16, 2015 / 1

Első nekifutásra cseréld a C3-at 30-100pF-re a C2 helyére rövidvidzár az R1-et pedig csak vedd ki !
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Írtam még egy hosszú folytatást de az elveszett. A kollektor körbe kellene tenni munka ellenállást legalább addig amíg be nem állítod a bázis feszültségét.
(#) Gafly válasza Hetope hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Én még láttam az "elveszés" előtt.
Annyit tennék még hozzá, hogy a "leválasztó" fokozattal első körben nem törődnék.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Ez aztán az igazi Rádióamatőr fíling ! Az az érzés semmivel sem hasonlítható össze amikor a saját építésű egyszerű rádiónkban elkezd sisteregni az éter hangja. Gratulálok az összeállításhoz, igazi hétvégi kapcsolás ahogy látszik a képen is. Én utoljára az "Ugly weekender " elnevezésű szintén hétvégi kapcsolásnak közzétett kis adót építgettem de egyúttal egy kis szinkrodin vevőt és önhang áramkört is építettem bele valamint bedobozoltam, hogy ne legyen szétszedve. Remélem mások is kaptak egy kis ihletet! Azóta mi a tapasztalatod? Próbáltad rendes koax táplálású dipóllal is, és miket hallottál vele? Morzét közben tanulgattad? Úgy látom annyit fejlődtél a közelmúltban, hogy lassan elkezdhetsz egy SSB vevőt építeni. De ez már bizonyára megfordult a fejedben Na jó hétvégét és persze jó rádiózást!
73 ! Gábor HA8LKM

DSCN9473.JPG

(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Még a nyáron készült antennával nem tudtam kipróbálni, mert annak a vége a szobámban van, ez meg a műhelyben és labortápról működik, így nem tudom átvinni. A hétvégén felrakom a paneleket egy falapra, hogy könnyen mozgatható legyen, a VFO is kap rendes panelt, mert az a fokozat jól működik. Holnap reggelire azt hiszem halmáj lesz, kell a doboza.
VFO-nak ezt a rajzot építettem meg:LA8AK VFO-ja. Persze a frekvenciameghatározó rész módosításra került. Még hiányzik a bemeneti sávszűrő, remélem hamarosan az is elkészül.
(#) szoftveres válasza Hetope hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

A bázison lévő C3-at kicseréltem 47pF-ra, így működik. Az emitteren lévő C2 kondenzátort érdemes kisebbre cserélni? Azért csináltam KF tekercsből kvarc helyett, mert tekercsből volt itthon, illetve tudom hangolni ha kell és a stabilitása / pontossága nem lényeges. Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
Következő: »»   114 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem