Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   123 / 254
(#) elektroncso válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Remélem csak lemaradt egy hangulatjel és viccnek szántad a hozzászólásodat.
Te is tudod, hogy Gábor mire gondolt!
Az okos telefonra, ami nélkül ma már * sem lehet elmenni. Egyet értek Gáborral, hogy nem kell mindenféle felesleges gép a rádiós sarokba, annak ellenére, hogy ki fogom próbálni a számítógépes dekódolót, de tanulási céllal! Miközben hallgatom a morze jeleket, látom a jelentését a számítógépen, így is tanulom. Mert morze gyakorlóval plusz billentyűvel csak az adást lehet gyakorolni. De amikor távíró jeleket veszel, és próbálod értelmezni, nagyon jó dolog, hogy utána meg tudod nézni, hogy mi is volt az üzenet igazi jelentése, tudod, hogy hol rontottál.
Én is az analóg technika híve vagyok.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
(#) Hetope válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Ha meg akarod tanulni a CW -ét akkor kerüld a gépiesített jelek vételét mert az a legnehezebb. Inkább gyakorolj magad ha nincs más aki melódikusan tudja a jeleket kopogni. Mindig csak a melódiára figyelj és legjoobb kezdésnek csak két betűvel kezded. 1968-óta foglalkozok vele és ha van szükséged tanácsra csak írjál !
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Mester Nem zabál az semmit. Nem összehasonlítható egy VEF és egy ML. Az egyik 1000 Ft a másik 50 e Ft.
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Bővebben: Link Ez tudja generálni az analóg jellleget, annak akinek nincs segítség.
(#) dannnzzz válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1

Nagyon köszönöm a tippet! Ránéztem, találtam is. Ami érdekes lenne számomra, hogy ezek a rádiók középhullámon fogták Moszkvát? Valaki azt mondta, középhullámon már nem sugároznak, így nem tudom, reális-e az elképzelésem, hogy egy asztali rádión hallgatok moszkvai rádiót

Még egyszer köszönöm a segítséget, utánajárok a vef 206-osnak.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) szendi001 válasza dannnzzz hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Moszkvát inkább rövidhullámon hallhathatod vele az esti órákban. Pár ezer forintot megér a történet. Hosszú antennát ki kell húzni hozzá, ha van helyed.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Így van , de helytálló Doky586 meglátásai, hogy azért nem kell kőbaltával cselekedni mikor itt van sok jobbnál jobb technika elérhetően mindannyiunk számára ( nem úgy mint régen). Belátom elég maradi vagyok ilyen téren, de még is alkalmazom én is az elektronikai "csemegéket" mint ma is egy mini kivitelű PIC-es frekvenciamérőt állítottam össze, amilyet már egyszer itt mutattam a topikban. Annak idején gyerek fejjel talán a szerencse műve, hogy nagyon inspirált az öreg rádiónkon itt-ott befogható Morse jelek megértése és pont ekkor találtam egy eldobott úttörő zsebkönyv darabot aminek a hátulján ott kandikált a Morse ABC. Mivel volt motiváció így igen hamar megtanultam az egészet venni is adni is. Remélem hamarosan neked is megy az adás-vétel!

F met.jpg

(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Ez így igaz.
Frekvenciamérőnek én is digitálisat használok. Ellenállás mérésnél is előnyösebb a digitális, de más mérésekre sokkal jobban szeretem az analógot (feszültségmérő, árammérő, oszcilloszkóp). Persze van digitális alkatrész teszterem is, nagyon jó dolog, hogy beleteszem a tranzisztort és automatikusan megmondja a lábkiosztását. Én attól kapok idegbajt amikor ész nélkül használják a berendezéséket, csak mert digitális. És nem nézik meg, hogy mikor mi az előnyösebb. Az üzletekben is, csak ráírják valamire, hogy digitális meg okos és már veszik is mint a cukrot. Kedvencem eddig az okos tégla, az milyen? Na mindegy, ez már nem rádióamatőr téma.
Más:
2016. január 11.-én reggel 6:30-kor 80 méteren a kis PIONYR rádiómmal és az EWe antennával I0FKI-t vettem enyhe faddingal, S4-et adtam neki, mivel nincs a rádióban S mérő ezért csak úgy fülre. Erősen CQ-zott, de nem válaszolt senki.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Itt annak az ígért képek az antennáról.
(#) gernerakos hozzászólása Jan 16, 2016 /

Üdv!
Korábban már írtam itt, mert szeretném a Spidola 242-es rádiómat amatőr sávvevővé alakítani. Azt tudom a rádióról, hogy nagyon hasonlít a VEF-rádiókra. A VEF-hez meg van ez a cikk. Az a kérdésem, hogy ez a kapcsolás használható lenne-e a Spidolához?
Ha igen, az OC1044-es tranzisztort mivel tudnám helyettesíteni?
Amivel nagyobb baj lesz, hogy se frekvenicamérőm, se oszcilloszkópom...
A válaszokat előlre is köszönöm!
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Én annó így építettem meg. Meg kell nézni, hogy a Spidola-nak mennyi a KF frekvenciája, arra kell méretezni az oszcillátort.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Egy kis leírás a témában:
SSB
Egy oldalsávos moduláció
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Köszönöm, elolvasom őket.
(#) Fish hozzászólása Jan 17, 2016 /

Üdv mindenkinek!

Rep-sávon szeretnék hallgatózni egy SDR-vevővel, de vagy a 2m vagy a helyi adó megülteti semmit nem hallok ezen a sávon. Azt mondták, vételre a 2m-En használt antenna teljesen jó. A kérdésem az nem kellene alkalmaznom egy sávszűrőt ami 115Mhz től a 140Mhz ig jó? Így ugyanis a Debreceni 2m sem zavarna, meg a Best-fm sem. Köszi asegítséget
(#) Kera_Will válasza Fish hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Rakni rakhatsz rá szűrőt is.
Persze ha helyi adók vannak arra kevés a sávszűrő is mivel az IP3ja nagyon gyenge a dongléknak. Sejtésem szerint az USB portos DVB-T vevőt használnál.
Debreceni 2m átjátszót lehet csillapítaná a szűrő nyíregyházi QRA-n.
A helyi FM adó kevésbé lesz elnyomható .
Nem kell YAGI-t se rárakni hanem elég bőven egy nyitott dipól is mint vevő.
Van repsávos és SDR rádiós topic is !
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) szendi001 válasza Fish hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Most vettem kitet Ebayről. Váckisújfalun nem zavar be semmi, több vevővel is hallom az irányítást. Ha mindenképpen az SDR-el akarsz hallgatózni, elé kell tenni egy pre-szelektrort, de az ebayes kit is segíthet, ha amúgy pár estét el akarsz ütni a a témával.
(#) Fish válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Köszi a választ. Egy kérdés, mi azaz IP3? Igen usb-s dongle-t akarok használni
(#) Fish válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

A nevét vagy az ebay linket el tudnád küldeni? Köszi
(#) szendi001 válasza Fish hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Bővebben: Link Van olyan is, ami tekercses. Ez a sprirálos 2-es verzió. Én összeraktam, minden benne van, de még nem tettem rá tápot... idő hiányában.
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Senki nem tud segíteni?
(#) szendi001 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Azt nem vágom a Spidola dobváltós-e. Első körben a frekimérő beszerzése fontos. Ebay-en olcsón van. Közben érdemes megnézni Vaterán egy olcsó szignált. A két műszer nélkül csak vakon tekergeted a vasakat benne.
(#) gernerakos válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Igen dobváltós.
Frekimérőt meg jelgenerátort(?) Keresek majd.
A tranzisztort melyik ma is kapható darabbal lehet helyettesíteni?
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Itt a kapcsolási rajza:Spidola 204.
Az OC1044-est más hasonló paraméterű Germánium tranzisztorral tudod helyettesíteni. Nézd meg milyet találsz otthon, írd be a típust azután eldöntjük melyik lesz a jó.
A beat- oszcillátornak a rádiód KF frekvenciáján kell működni, +-1-2kHz, így jó volna tudni a KF frekvenciát.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Ha nincs Ge tranzisztorod akkor próbáld ki ezt a rajzot: BFO 455kHz.
Neked erre az oszcillátorra azért van szükség, mert az SSB adáskor nem sugározzák ki a vivőfrekvenciát, ezért hagyományos diódás AM demodulátorral nem lehet demodulálni az SSB jelet (illetve nem lesz érthető). Ez az oszcillátor helyettesíti a vivőfrekvenciát, ennek a rádiód KF frekvenciáján kell működni. Illetve a KF frekvencia és a BFO frekvenciája közötti eltérés ha jól tudom 1,7kHz, ha ettől eltérő akkor hol túl mély, hol túl magas a vett állomás hangszíne.
Vagyis valójában neked bármilyen oszcillátor jó, ami a rádiód KF frekvenciáján működik és enyhén hangolható.
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Tuti nem 455-on megy.... orosz jószág. BFO-nak jó sima BC212 is, de hangolni kell. Először ne hangolj bele a dob váltóba. 80 és 40 méteren a BFO-val simán jön a távíró. Nekem van itt VEF. Behozom a szignált és kipróbálom mi történik, ha kap BFO jelet egy hurokkal.
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Nem akarom bonyolítani a helyzetet, de nekem spidola 242-m van, és itt van a kapcsolási rajz: Bővebben: Link. GE tranzisztorom nincs itthon, de a 2N3904-et lehet kapni.

Az mindegy. Majd ha hangolni kell csak a dobváltó éríntett. Első a BFO és egy antenna kihúzása.
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Legutóbb amikor szintén ezt a témát tárgyaltuk itt, (Ettől a hozzászólástól kezdve) akkor arra jutottunk, hogy 465Khz-s rezonátor kell nekem.

3 hónap alatt csak össze lehetett volna tenni egy BFO-t.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Nem kell egyébként rezonátor. Önrezgő is lehet, akkor hangolható marad.
Következő: »»   123 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem