Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Sajnos késő bánat! Semmi támpont nincs hogy mit hol kell mérni.
Na így van jól, némi kisebb korrekció után. Hogy miért nem működik????
A tápfeszültségek jó helyre vannak kötve, az IC -k kimenetei pedig rövidzár-védettek. Ha el is durrant az egyik, akkor szerintem vagy nem megfelelő polaritású, vagy túl nagy feszültséget kaptak. Nem jellemző ezekre a műveleti erősítőkre, hogy csak úgy felrobbanjanak....
A másik gond meg a nyáktervvel van. A teleföld az alkatrész oldalon nem biztos, hogy jó ötlet, bármennyire is hihetetlen, de gerjedékennyé teheti az áramkört. Ráadásul zárlatveszélyes, ha nem szigeteled le lakkal, vagy festékkel, vagy fóliával. Továbbá... a GND vezetősávodba belekódoltál egy jó nagy földhurkot, ami szintén gerjedést okozhat, főleg azért, mivel ezeknek a műveleti erősítőknek nagy a sávszélessége. Aztán... hiányolom a tápfeszültségekről a tápfesz-hidegítő kondenzátorokat. Ezek hiánya szintén gerjedékennyé teheti a kész ármkört. Többszörös hibák, külön-külön mind okozhat nem várt gerjedést, így együtt pedig egyenesen garancia rá. Ez okozhatta akár az erősítőd meghibásodását is... A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2016
És a középső IC 6-os lábát lekötöttem testre. Ami elpukkant.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2016
Az tényleg rossz a terven, de elvileg a bemenet leköthető testre, nem szabad miatta tönkremennie.
Hacsak nem gerjedt be az egész, azok miatt, amiket írtam.
Látom a hibát... Az a baj, hogy a terved alapján át se látom, hogy mi-hová megy, mert a terv sem szimmetrikus.
Szia Steelbird!
Módosítottam a kapcsolást, hibákat kiküszöböltem. A földhurkot a lehető legjobban eltüntettem. A tápfesz hidegítő kondikat beletettem. Már csak ki kellene próbálni. Már csak az esetleges erősítés változtatást kellene bele módosítani, hogy egy trimmer potival tudjam változtatni.
Hogy tudom lelellenőrizni? Valami programmal talán?
Legjobb lenne a 220 Ohm-os ellenállás értékét változtatni. Növelni-csökkenteni attól függően, mi a cél?
Feljebb valami ilyesmire gondoltam én is, akkor nem jártam messze az igazságtól.
Én inkább az első fokozat visszacsatoló ellenállása helyett (2,2k) használnék egy trimmert. Vagy inkább egy trimmert plusz vele sorban egy 220 Ohm -ot. De a potméter csak plusz meghibásodási lehetőség, tegyél bele a 2,2k helyére egy trimmert változtatható ellenállásnak kötve és állítsd be vele a szükséges erősítést, utána pedig egy ahhoz közeli értékű ellenállással állítsd be fix -re.
Viszont RIAA korrektornak ez (szerintem) relative zajos lesz. Az 5532 kiszajú ugyan, de ilyen kis jelszinteknél már "kézzelfogható" a zaja. Inkább az LT szériából kellene választani egy Low Noise op-ampot.
Egy volna a lényeg, hogy ha megépítem újra a kapcsolást működni fog-e? És ha igen akkor jöhet a drágább IC. Írtad ezt az aErősítő mindig és mindig hozzászólásodban.
Hogy tudom én ezt a kapcsolást leellenőrizni? A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
Tina, Multisim, stb...
Nem értünk egyet. Szerintem felesleges túráztatni (szélsőséges esetben) 220 Ohm-os terhelő ellenállásra az IC-t. Minek? 600 Ohm alá nem mennék. De te tudod miért ezt a megoldást javasoltad.
Az LT széria jó, csak éppen baromira gyors OP AMP, ott a típustól függően fennáll a gerjedés veszélye.
Szerencsére mivel 3 fokozata van, ebből egy tűzörejszűrő középen, így az opampoknak nem kell akkora erősítést véghez vinniük. Bár énnekem elég sanszos, hogy a tűzörejszűrőn létrejövő jelveszteséget kompenzálja csak az előtte lévő fokozat...
Telepítettem a Multisimet, csak be-ki menetet és dupla tápfeszültséget nem tudom hogy kell adni a kapcsolásnak.
Dupla táp megoldva, csak a be és a kimenetet nem tudom hogy kell csatolni.
Sziasztok!
Így működik szimulációban a kapcsolás. Gondolom ez így jó, szép hullámokat produkál. Neki állhatok akkor az újbóli megépítésének?
Ez nem is volt kérdés egyébként, hogy a szimulációban jó-e... A kapcsolással semmi probléma. A nyáktervvel vannak gondok inkább.
Sziasztok!
Szerintetek, amit Q765 ÉPITETT korrektort, azt meglehetne hajtani kapcsolóüzemű táppal? Szükségem lenne egy ilyenre, viszont létfontosságú a két cigisdoboz nagyságú méret. Az előfok mérete pont 10x10cm. HA meglehetne oldani a tápját is 10x10 cm méretűre, nagyon szuper lenne. (555?) A linkelt rajzhoz képest, persze a fűtés is egyenáram. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Szia!
Kérdezd meg Q765 felhasználót,.. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Én nem ajánlom. Egy rendes hálózati trafóval, hozzá való tápegységgel sok gondtól megkímélnéd magad.
Simon mondja fórumtársat is kérdezheted, Ő szakavatott a témában.
10x10cm nyákon elférhet egy 250V anódtáp, és a két cső fűtése?
Toroiddal még nem dolgoztam. A problémát inkább a táp szórásában látom. Egy túl közel lévő trafó sokkal inkább megszórja a cuccot, mint egy faraday árnyékolt kapcsolóüzem. Nem high end, de használhatónak tűnik gondolatban. MInt egy varázsszem tápja.
A varázsszem tápja sem kapcsolóüzemű, legalább is nem feltétlen. A Nixie csöves órák tápja kapcsolóüzemű, amik felvesznek max. 10mA-t, vagy még annyit sem. Én nem javaslom a kapcsolóüzemű tápot, és azt sem javaslom, hogy ilyen kis méretekben gondolkodj. A táp -sok esetben- általában nagyobb szokott lenni, mint maga a RIAA. Ha 10x10cm-ben gondolkodsz, akkor inkább maradj a félvezetőknél szerintem.
Egy RIAA nem erőmű, a tápja lazán ráfér 10×10 cm-re hagyományos módon is (árnyékolással együtt).
Ja, ráfér, csak nem illik a korrektorral egy dobozba közel rakni a kettő egymáshoz, főleg ilyen helyen, ahol több 100x-os erősítésekről beszélünk. Hiába árnyékolja a trafót, tápot, korrektort, így is úgy is meg fogja szórni azt...
Én csak a táp méretre gondoltam, nem egybe a korrektorral.
Sziasztok!
Abban reménykedem, hátha tudtok segíteni egy RIAA korrektor kapcsolási rajzának megtalálásában. Pár évvel ezelőtt építettem meg édesapámnak, ő hozta a kapcsolást és a hozzá tervezett NYÁK-mintát. Talán Rádiótechnikában, Hobbielektronikában, vagy Hobbielektronika füzetben jelent meg, nem emlékszem már rá, a kapcsolásra nagy vonalakban. Sajnos ő már nem tudja megmondani, honnan való... A kapcsolás emlékeim szerint két frekvenciafüggetlen JFET-biploáris kombó fokozatból állt és a kettő között egy passzív korrekciós hálózatból. Valahogy így. Az egyes erősítőfokozatok pedig - ha jól emlékszem - egyformák voltak, és valami ehhez hasonló felépítésben voltak benne a FET és biploáris elemek. A korrektor panelrajza egy keskeny csík volt, és mintha csak egy csatorna lett volna megrajzolva, a másikat tükrözve tettem volna mellé - de erre nagyon homályosan emlékszem, nem biztos. Ha valakinek lenne tippje vagy dokumentációja erről a korrektorról, azt megköszönném!
Csak egy tipp. A linkelt hozzászólásban ott a forrás is.
Kapcsolás: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1083747.html#1083747 Nyák: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1634743.html#1634743 |
Bejelentkezés
Hirdetés |