Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 148
(#) scooby_ válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Mondjuk lehet az is számít,hogy fülhallgatón hallgattam.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Feltettem a két zenére,mire is gondoltam.

Kisebb bitrátával


Nagyobb bitrátával
(#) Moszkvai hozzászólása Jan 9, 2010 /
 
Tettem fel egy normális hangmintát, most már a bedobozolt Hiraga mód-os RIAA-val.

Bővebben: Link
(#) kocos válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
"valamelyik" felvételen egyértelműen hallatszik az alacsonyabb "bitráta" miatt okozott dinamika "tömörítés", ezért hangosabbnak halljuk azt, több, mély, több magas, de már megjelenik a magas hangoknál az mp3-mak oly jellegzetes "kásája", amit "éles", "kemény" magasaknak hallunk, "cserében" még a sztero tér is összeomlik. A "nem az ez" felvételen viszont nagyobb a diamika, "hallkabb" a felvétel, de a hangszerek jobban a helyükön vannak, és a térhatás is jobb. A lábcinen lehet egyébként legjobban meghallani a jelveszteséget, a rosszabb minőségű felvételen erőteljesebben szólal meg ( azza így halljuk ), amíg a jobb minőségű lágyabb, jobban emlékeztet az "igazira" . Az ének jobban az előtérben van (ami szintén az akkori vokális zenékre jellemző keverés) nem mellesleg a jellegzetes hetevenes-nyolcvanas évek-beli diszkó dob hangzás, azaz az agyonzengetett cinek, és pergő utánzengését is benyeli a dinamikátlanabb felvétel, és hasonló hangerővel halljuk a lábdobot, mint az eredetileg szándékosan az előtérbe helyezett, keverésen. ez szintén rontja a térhatást, és növeli a hangosság érzetet..
Na szóval akkor mi a jobb ? Ha - "jobban megközelítőleg" - azt halljuk, ami eredetileg volt, vagy ha dinamikaszegény, de hangosabb "felvételt" hallgatunk ?
(#) bgsf válasza kocos hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Idézet:
„Na szóval akkor mi a jobb ? Ha - "jobban megközelítőleg" - azt halljuk, ami eredetileg volt, vagy ha dinamikaszegény, de hangosabb "felvételt" hallgatunk ?”


Valahogy felejteném az MP3-at.. de még a wav formátumot is.... A természet csak a tökéleteset szereti. Értem ezalatt a gömb, a kör és a kristály alakot... Minden eköré épül a világban! Sajna a bináris rendszer nem a természet törvénye. (ott nincs igen/nem..1/0.. ott mozgás van és nagyon sokminden hatással van egymásra amit egyensúlynak nevezünk) Az analóg lemezek még a fizikát követik.... de a digitálisak már nem. A tömörítésnél a szoftver dönti el hogy mit hallunk... Kiveszi azt amit az emberi fül nem hall, így jelentősen csökken a fájl mérete....
De kérdem én, mi van ha valaki mindent hall, és hallani szeretne? Az analógnál nincs ilyen probléma, mert ott nincs tömörítés, de a digitálisnál nagyon is jelen van.
Lehet hogy egy kicsit OFF, de könnyebb megérteni hogy miért van tere és lelke egy sima recsegős bakelitnek, és miért szól lelketlenül (nagyobb dinamikával és térrel) egy CD...
Volt egy kísérletem.... Két ugyan azt a számot meghalgatattam egy 13 éves lánnyal. A bakelites verzió jobban tetszett neki, pedig nem tudta melyiket hallgatta.... Azt tippelte hogy akkor szól a CD, és nagyon meglepődött mikor mondtam hogy az nem CD.... Neki a bakelit már csak érdekesség, és el sem tudta képzelni azt hogy ilyen minőséget tudott!
(#) kocos válasza bgsf hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Én sajnos "rá vagyok kényszerítve" az mp3-ra, főleg anyagi okok miatt (is) . De, ha tehetem minimum 256 kb/s-osat hallgatok, de még jobb a 320. A Flac veri ezt is . Nekem az Audio CD már jó minőség, bakelitet csak fél éve hallgatok, és csak egy jó minőségű lemezem van, de pl haveromal meghallgattatam az AKAI AP D33-mamon Hitachi fejjel/pick uppal, és a kontaktos fordulatszámbeállító potmétere miatt nyávog is, (Házi HFM-1 RIAA, és 2x2 W-os csöves erősítő), de leesett az álla, hogy ez így szólhat ! Ráadásul egy igen jól kevert, és hangszerelt lemez : Jaco Pastorius - Jaco Pastorius . igaz hazsnáltan vettem, de keveset hallgatott lemez, kanadai nyomás.
Az előbbi hozzászlásommal Scooby állítását akartam cáfolni, miszeritn a kisebb bitrátájú mp3 jobban szól. Ez ugye eleve hülyeség. mivel kisebb bitrátán több hangot "elhagy" a tömörítés, így lecsökken a dinamika, a hangszerek közel azonos hangerősség(érzet)-re kerülnek, "hangosabb" lesz a felvétel ... "becsapjahatja" a fület..
(#) Moszkvai hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Elkészültem a RIAA táp bedobozolásával is.
Még több kép ITT
(#) kocos válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
(#) lpcollector válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Nagyon ötletes
Végül is Nálad az IC-s megoldás lett a nyerő?
(#) DuMatyi válasza lpcollector hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Nekem az AkcióLaci-féle találkozón látott bor díszcsomagolásos csöves erősítő vitte a prímet! Eredeti megoldás!
(#) lpcollector válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Megcsodáltam ott én is ...
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Gyönyörű lett a doboza! Gratulálok hozzá!
(#) Moszkvai válasza lpcollector hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Köszi!
Tettszik a különleges hangja.Arról szeretnék majd meggyőződni, hogy csak az én rendszeremen szól-e jól, vagy más rendszeren is.A HFM-1 nem igazán tettszett.
A Hiraga meg dobozolásra vár, így deszkában még nagyon gerjed.Ha kész lesz akkor majd tudok viszonyítani.
(#) Moszkvai válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Köszi!
Még kíváncsi vagyok bgsf 2 tranyósára is.
(#) burgdavid válasza kocos hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Van lemezed a Mestertől? Szerencsés...
Én most a NAD 3020as utánépített phonoját hallgatom és egész korrekt, van egy vivanco icés, azt wifiman kolléga nyüstöli - amég nem épít egy rendeset -, a HFM1-em meg ismeretlen helyen tartózkodik.
Mióta wifiman megvette a lemezjátszóját, azzal kel és azzal fekszik. Nem tud szabadulni a lemezhangtól.
Az ícés hangja nekem nemjött be, pedig a 4558at kicseréltem 5532-re, valamit javított rajta, de olyan mintha sok magasat vágna
Ami az mp3-mat illeti, 256kb/s fölött már hallgatható, de még elfér az mp3 játékoson is. A wav, 1:1-be ugyanazt nyújtja mint a CD - amennyiben 44,1kHz/16bit-, azaz tömörítésmentes PCM hangfálj. Ami fájlméret és minőség szempontjából szerintem jó, az a FLAC. Teljes mértékben igazat adok az előttem szólóknak, a torzabb zenét, hangosabbnak hallja az ember!
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ma monóban még,de megépítettem nyákon is BGSF korrektorát. Szerintem egész jól szól,főleg hogy már 1,5V-on is jól teljesít. Majd még megpróbálom 9,6V-os távirányítós autó akkumlátorával is mit produkál.
Ez így viszont nagyon jól jön ki,hogy a két riaa elmegy két 1,5V-os elemről,és a GND-t nem is kell akkor közösíteni. Így akár tökéletes minőséget is el lehet érni.
(#) DuMatyi válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Kop-kop! Az, hogy egy rendszer torz, többféleképp is meg lehet akadályozni. Az első a negatív visszacsatolás. A másik az, hogy a bemenő jelnél sokkalta nagyobb tápfeszültségeket alkalmazunk. Ekkor az átviteli karakterisztika nonlinearitása nem szól bele annyira, mivel a bemenő szakaszon csak kicsi részt vesz igénybe. HA lejjebb engedem a tápfeszültséget, akkor arányosan nagyobbat "kér" a vezérlőjel. Az meg termeli szépen a felharmonikust, azaz a torzítást, mivel a bemenő-, és transzfer karakterisztika koránt sem lineáris. Nem véletlen, hogy annó a szovjet irodalomban publikált kapcsolás plusz-minusz 30 voltról, azaz 60 volt tápról járt. A HFM-1 is 32 voltot kér enni. Jó RIAA csakis nagy és jól szűrt tápfeszültséggel képzelhető el.
(#) scooby_ válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Szia!
Én sem értem,miért szól 1,5V-on viszonylag jól,de még így is kis erősítéssel a kellő 9V helyett. BC182 van benne,de ez szerintem nem változtathatna sokat rajta.
Még megpróbálom BC184-el,az valamivel jobban hasonlít a BC109-hez...
(#) DuMatyi válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ez a jól szól elégé becsapós dolog. Lásd fentebb a MP3-as kérdést...
(#) Moszkvai válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Erre már hangfalat is lehet kötni? U ki max20V?Nem azért kell a +-30V?A 22k után is már csak 10V van.
(#) DuMatyi válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ez csak preamp, ez nem tud teljesítményt leadni. Ez nem végerősítő, csak előerősítő. Egy 600 ohmos fejhallgatót szerintem meghajtana.
(#) Moszkvai válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Értem.Nem egyszerű kapcsolás az látszik.A Kenwood-nak meg régen nagyobb neve volt mint manapság.
(#) hangszoros válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Nagyon szüken
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Én még is az egyszerűségre törekszem. Lehet hogy ez gond,de szerintem minél kevesebb alkatrész van a jelútban,annál jobb. Természetesen ezt nem az OPA-ra értem,amiben kapásból van 10-12 tranzisztor. Ezért lett számora "nyertes" BGSF korrektora.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Ha nem haragszotok,én még elszórakoznék egy kicsit a régi RIAA korrektorommal,ami NE5532-re épül.
Új visszacsatolási hálózatot kap,amitől azt remélem,hogy jobbak lesznek a mélyek.
(#) Moszkvai válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Nem haragszunk.Sőt, várjuk a fejleményeket.
(#) DuMatyi válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
10-12? Inkább 100-200. A műveleti erősítőben sokszor tranzisztoros áramgenerátort tesznek egy 100 kohm ellenállás helyébe. Ezért ami kapcsolást te látsz az egyszerűsített. Oda is van írva alá, hogy simplified schematic.
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Az eredmény valami siralmas a HFM1-hez képest!
Nem szól olyan rosszul, de a HFM1 az klasszisokkal jobb!
Inkább az erősítéssel van gond,a kivezérlésjelző alig pötyörög valamennyire.

60H-en,150Hz-en,6Khz-en és 15Khz-en látszik a kivezérlésjelző működése. Ehhez képest a HFM-nél ki is lövi teljesen a kivezérlésjelzőt!
(#) scooby_ válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Ez nekem új!
100-200?? hogy fér bele annyi??? Ezt nem tudom elhinni!
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Ezeket a műveleti erősítőket szerintem nem lehet normális munkapontra állítani. Aki teheti válassza inkább a tranzisztoros technikát..
Következő: »»   46 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem