Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   31 / 105
(#) laszlo987 válasza accesid hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Geda! Engem az optika része érdekelne hogyan oldottad meg.
(#) vgyula hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Üdv!
Szerintetek egy átalakított UHP lámpa alkalmas lehet a feladatra? Csak maga a foncsor lenne felhasználva, a közepébe belógatott diavetítőben használt halogén izzóval.
Üdv.: Gyula
(#) Geda válasza accesid hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Képet fogok feltenni, de most kezdem rendesen összerakni, kibeleztem az egészet. Ha összeraktam, akkor lesznek képek. A 100W 12V spot nem fog tudni elég hót adni.
Én optikát nem használok, mert a spot eléggé egy helyre nyomja a meleget. Nem is kell fókuszálni, mert akkor nagyon egy pontban melegít.

Akit érdekel a vezérlő és a szoftver megvásárolható az alábbi linken. Nem 2 ft, de nem kell vele kinlódni. Ha kiszámolom a fejlesztéssel és hasonlókkal töltött időt, akkor sem lesz olcsóbb.


BGA vezérlő
(#) accesid hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Geda! Légyszi ha lesz időd tegyél fel pár képet. Kérdés hogy tapasztalatból mekkora panel-hez milyen teljesitményt javasolsz?

(#919333) patexati!
Szeirntem ez a hozzászólás nagyon ott van, én kb 10 évet nyomtam keményen a bga forrasztást hőlégfuvóval és meg kell hogy mondjam az első gép a mai napig megvan csak két potméter rajta semmi hőmérő, de a tapasztalat, az sokat számit, sokszor ugyanannyit ha nem többet mint egy komoly IR gép jó hőprofillal.
(#) patexati válasza accesid hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Szia! Igen sok mindenre rájön az ember.. Most készítettek nekem sablont egy nyáküzemben olyan telilyukacsosat terveztem 1,27 és 1mm-es kivitelben most golyókészítésen vagyok ami jó lesz ahogy kitaláltam szerintem.. Egyszerűen ilyen réz sablonlapból (0.2mm) készítek 1,3mm.es lyukakból egy pasztasablont (4-500 lyuk) Egy bakelitre rápasztázom megmelegítem ebből pontosan 0,6 méretű golyók lesznek Tegnap próbáltam ki
(#) san398 válasza patexati hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Nemhiába mondják, hogy a magyar ember találékony :yes: abból építkezik ami van
(#) patexati hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Közben egy általam tervezett nyákon (propeller óra) beültettem pasztával 64 darab 0603 méretű ledet (1,6x0,8mm) melyeknek csak alul van forrasztópad.. A makró szándékosan úgy lett tervezve,hogy az 0805 méretű led is beleférjen ezért nekimentem a beforrasztás után még egy kicsit vékony hegyes pákával tettem mellé kis ónt mivel erős centrifugális erőnek van kitéve.. Az összes led működik nem okozott bent semmi kárt a hőlégfúvó 370 fokon 120 fokosan alámelegítettem egy vasalóval
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Szép munka, gratulálok!
(#) gabor128 hozzászólása Feb 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Én is szeretnék majd SMD alkatrészeket használni. Kicsit beleolvastam a hozzászólásokba. Mindenki a soklábú IC-k beforrasztásával foglalkozik. Engem viszont az érdekelne, hogy a sima SMD ellenállás, led, stb. alkatrészeket hogyan lehetne beforrasztani. Magáról a munkaállomás kialakításáról.
Önmagában az alkatrészt sem egyszerű megfogni, néha olyan apró, hogy alig látszik.
Anno suliban volt egy kézi beültető. Az egyik karral ragasztót kellett a NYÁK-ra pöttyinteni, a másik karral pedig az alkatrészt lehetett megfogni és rárakni a ragasztóra. -> szárítás forrasztás.
Valami ilyesmit szeretnék készíteni. A ragasztót valami hőre lágyuló ragasztóból kellene, valami injekcióstű méretű csövön át melegen rányomni a panelra. Az alkatrész megfogást, meg valami vákuumos módszerrel kellene. Illetve kell egy nagyítós lámpa is.
Valakinek van esetleg hasonló elképzelése?
Illetve ki milyen munkahelyet alakított ki?
(#) joetaylor válasza gabor128 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Először venned kell pár csipeszt. Nem gagyi olcsót hanem tényleg jó anyagból valót. Legyen egy hajlított és egy egyenes a legvékonyabb fajtából és egy kissé vastagabb egyenes is. A jó csipesznek nincs alternatívája és sajnos drága is. Én egy vékony gumi csövet húzok a végére, hogy megóvjam tárolás közben. Szükséged lesz még egy forrasztópákára is, olyan heggyel ami szerinted megfelel az általad forrasztani kívánt alkatrészhez. Kell még egy feláldozható panel és el lehet kezdeni a gyakorlást. A nagyobb alkatrészekkel kezd a gyakorlást majd válts minél kisebb méretűre. Olyan kicsi alkatrészt amit nem tudsz a csipesszel megfogni azt nagyon nehéz lesz beforrasztani. 0,1 mm X 0,2 mm méretig el lehet jutni kellő gyakorlással, de hobbi szinten ilyen alkatrésszel nem lesz dolgod illetve ehhez már komoly felszerelés kell.
Nagyító illetve sztereo mikroszkóp használatát is ajánlom. Bővebben: Link
(#) Zsora válasza joetaylor hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Megnéztem pár feltöltött videódat; szépen és gyorsan forrasztasz.
Megkérdezhetem hogy milyen munkakörben dolgozol?
(#) joetaylor válasza Zsora hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
A videók gyorsítva vannak lejátszva, hogy kevesebb idő alatt megnézhetők legyenek
A munkaköröm pedig "javító technikus". Több cégnél is dolgozok de azt hiszem ezt a legtalálóbb megnevezés.
(#) Crea1984 válasza patexati hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Vettem a vaterán azt a fél kilos forrasztópasztát amit írtál még pár hónapja Hát ez valami csodaszer. Mérföldekkel könnyebb az smd forrasztás. köszi a tippet
(#) Zsora válasza joetaylor hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Igen, azt én is látom hogy gyorsított. De nem is ettől dolgozol gyorsan, hanem hogy nem mész át a lábakon többször is össze-vissza maszatolva, hanem elsőre jó (és szép) lesz.
(#) patexati válasza Crea1984 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Szia! Hát ha használsz pasztasablont akkor milyen jó!! Nekem most gyártottak nyákot és csináltattam hozzá pasztasablon! Szó szerint csak felszórom az alkatrészeket és kész is van nem kell görnyedni!
(#) gabor128 válasza joetaylor hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Oké, kösz!
(#) watt válasza gabor128 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Egy jó páka, - jó csipesz-, - JÓ Flux - (inkább az IC-khez, de jó tisztítani is, ha összegányolod a panelt), - jó ón -.
Először ne akkora alkatrészekkel kezdj dolgozni, amit nem látsz! A 1206 megfelelő, esetleg még a 0804. A 0603-t és az egyel kisebbet (0402-> 1x0,5mm)) is beforrasztom kézzel, bár ezeket tényleg nagyítóval lehet, de ez nem kezdő feladat...
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Ez csipesznek szerintem elég rossz!
(#) patexati válasza icserny hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Ónnak is mivel ólommentes! Semmirevaló!
(#) Zsora válasza patexati hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Pedig ólmos forraszanyagot már nem sokáig tudunk venni...
(#) accesid válasza Zsora hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Az ólommentes forrasztóanyag tényleg rossz, vagyis nehéz vele dolgozni. A flux az pedig nálam ugy van, hogy vettem amtech-et, ami jó volt, de most az amtech amit kaptam az ugyan szinre meg csomagolásra hasonlo, de semmire nem jó. Igaz irja is rajta hogy kinai, csatoltam is egy képet. Nem attól a cégtől van akinek az oldala fenebb be van linkelve, de ahonnan én kértem ott is amerikai volt lefotózva.
Csatoltam még egy képet PPD-ről én ezt használom évek óta, nem olyan jo mint az AMTECH, de ha az nincs ezzel is lehet dolgozni. 350-380C még nem füstöl és nem is habosodik.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Upsz! Bocsánat, valahogy bennmaradt a link...
Akkor Csipesz. (A 16ezer Ft-os saválló csipeszt azért még sem ajánlanám, ez is megteszi! )

Ónt ólmosat már nem tudom honnan lehetne...
(#) watt válasza accesid hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Az egyik ismeretlen, a másik(amtech) pedig nem az, amit én linkeltem. Az NC-559-TF !
(#) Zsora válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Egy kicsit nagy ez a csipesz SM alkatrészekhez, ezzel már egy 0603 méretű ellenállás megfogása is körülményes lehet. Ajánlott a szálkacsipesz némi ESD-gátló bevonattal ellátva - ha lehet.
(#) accesid válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Igen. Watt igazad van, nem az az amtech csak ahol én vettem ugyanaz volt a fotón is a leirásban is NC-559-TF.
Ismerem azt az amtech-et amit te linkeltél, NAGYON Jó én is használtam. De ha nincs, én tudom ajánlani bátran a PPD-t.
(#) watt válasza accesid hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Akkor ott nem érdemes legközelebb vásárolni. Sok fogy neked? Mert nekem alig. Már 2 éve is van hogy vettem és még negyede nem fogyott. Rátettem egy csavaros tűt, és finoman lehet adagolni egy megfelelő méretű farúddal kitolva. Csak oda kerül, ahová kell, bár tényleg nem hagy maga után nyomot, és ha marad is fenn, az sem okoz zárlatot, ennek ellenére le szoktam mosni lakkozás előtt.
(#) watt válasza Zsora hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Talán igazad van(nekem sikerült hasonlóval megoldanom a 0402-t is, igaz méretre csiszoltam a hegyét), de épp most ajánlottuk, hogy 0804 alá ne menjen egyelőre.
(#) watt válasza accesid hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
A PPD-ről még annyit, hogy gondolom nem egyformát gyártanak, és az AMTECH-nél is láthatod, hogy mennyire nem mindegy melyik típust választod. Más a munka ablakuk, ezért kézi forrasztáshoz nem mind alkalmas. A maradék anyagról nem is beszélve, mert sok van amit le kell mosni szigorúan!
(#) accesid válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Teljesen igazad van. Az amtechből is a az adott tipus és a ppd-bol is a PD-223 az ami jó és még biztosan létezik ezer féle más gyártóktól ami jó és kb. kétszer annyi ami nem. Amugy mindkettő bga-hoz is tokéletes, nem csak smd-hez
(#) accesid válasza watt hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Hogy a #936310 hozzászólásodra válaszoljak nagyon kevés fogy, nekem több tubus van felbontva és nem csak ppd hanem amtech és mas sok ismeretlen flux, meg izopropilban oldott gyanta is, stb.
ugy szoktam hogy ha találok valami újat megveszem és kipróbálom mire jó es mindig azt használom ami az adott munkához jo. nem szoktam pl PC. tápban amtechel forrasztani. Vannak nagyon olcso 50ft-os zselés gyantaszagú forrastopaszták cipőkrémre emlékeztető dobozban, azt át szoktam tölteni fecskendőbe és sok helyre az is jó.
A csavaros tű levágott véggel jó én is használom.
Következő: »»   31 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem