Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép tápegység
 
Témaindító: sayd, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 20
(#) Directors válasza laszlokunstar hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Sikerült megoldani. Egyenlőre működik frankón. Köszönöm mindenkinek a segítségét.
(#) sean hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy LC-B235ATX típusú 235W-os tápegységem. A gépem kinőtte, kicseréltem egy nagyobb teljesítményűre.
Most egy 190W-os autó erősítőt hajtok róla, és ott van a probléma, hogy a PS-ON vezetéket ugye össze kell kötni a GND-vel, hogy alaplap nélkül elinduljon a táp. Szépen el is indul, de valami nagyon idegesítő sípoló hangot ad ki. A venti nélkül is próbáltam de nem az okozza. Az erősítőről egy mélyládát hajtok, a mélyhangok ütemére erőteljesebben sípol a táp. Ha nem kötök rá semmit akkor is 'fütyül'. Ha visszadugom az alaplapra, és úgy hajtom az erősítőt, akkor viszont hangtalan. Persze az alaplapot nem tudom mindig rádugni(régi alaplapról van szó amit nem használok) Szeretném átalakítani a tápot egy leírás alapján amit itt találtam az oldalon, de addig nem kezdek neki amíg ez az idegesítő sípoló hangja van. Ha valaki tudja hogy mi okozhatja a sípolást akkor adjon tanácsot.
(egyébként a táp több mint 6 éves, rendszeresen lett portalanítva, a ventije is cserélve lett egyszer.) Jó kis táp, nincs szívem kidobni.
Üdv!
(#) laszlokunstar válasza sean hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Az 5V-os ágat is terheld le, úgy próbáld meg.
(#) sean hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Próbáltam, de ugyanúgy sípol.
(#) zolika60 válasza sean hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Próbáld behatárolni, melyik alkatrész adja a hangot.
(#) frecsko válasza sean hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Szia.
A trafó adja a hangot. Mérni kellene egy áramfelvételt.
(#) sean hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Igen a trafó felől jön a hang, de nem tudom megállapítani hogy pontosan melyik alkatrész sípol.
(#) frecsko válasza sean hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Terheld le az összes kimenetet, hátha megszűnik a hang.
(#) proba válasza sean hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Úgy nézem ez még elég régi fajta.Lehet a sípolást már valamelyik elkó megadása okozza.(különösen a vezérlő IC tápján lévőt érdemes kimérni kicserélni.)Persze az alacsony terhelésre lehet egyébként is hajlamos sípolni,hiszen nagyon kis kitöltési tényezővel kell neki dolgozni.
(#) sean hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Próbálkoztam terhelni, de minél jobban terhelem, annál jobban sípol. Rátettem 2 erősítőt + 3 hűtőventit, de nem akar elhallgatni. Ha a 20 pines csatlakozóját rádugom egy csupasz alaplapra, és az alaplap bekapcsológombjával indítom a tápot, akkor meg se mukkan, semmi sípolás. Az alaplapon nincs se proci, se semmi egyéb. Próbálkozok még a terhelésekkel - mérésekkel, ha sikerül megoldani akkor leírom.
Jobban megnéztem a kondikat és feltűnt hogy mindkét 1000mikrofarádos elektrolit kondinak kicsit púpos a teteje. Lehet ezek okozzák a problémát.
(#) proba válasza sean hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Ha az 5 vagy a 3,3V ot nem terheled a többit teljesen felesleges,azokra csak tilt ,de nem szabályoz.Viszont ha az 5V -ot leterheled ,a többi feszültséget megemeli,akkor meg a többi ág diódája kondija van veszélyben.
(#) Inhouse válasza sean hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Nagy valószínűséggel, ha átalakítanád, hogy csak a 12V-ot figyelje, elmúlna a sípolás. A gépben az 5V-ra van kihegyezve a dolog, te meg a kevésbé stabil 12V-os ágat terheled.
A kondikat azért nem árt átnézni/cserélni.

Üdv
Inhouse
(#) sean hozzászólása Jan 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Közbe szereztem egy másik tápot, és semmi gond nincs vele, hangtalan. Nem olyan régi, eléggé kis méretű tápocska.
Valószínűleg ezt fogom átalakítani.
Az előzőben cseréltem a púpos kondikat de nem szűnt meg a sípolás. Próbáltam 2 erősítőt is hajtani egyszerre de akkor is sípol. Az újjal viszont semmi gond nincs.
Üdv.
(#) hammer14 hozzászólása Márc 4, 2012 /
 
Sziasztok

Egyszerű a kérdésem számítógép tápnak a kimenetén lévő kondenzátorok a 16v-os illetve 6,3v-os 2200-3300uf-es kondik mi célt szolgálnak? Nagyobb kapacitásúra ki lehet-e cserélni?
Segítő válaszokat előre is köszönöm!
(#) Orion90 válasza hammer14 hozzászólására (») Márc 4, 2012 / 1
 
A 16 V-os a 12 V-ot szűri (simítja) a 6,3 V-os a 3.3 V-ot. A kondikat nem érdemes sokkal nagyobbra cserélni, a szekunder oldali diódák nem biztos hogy bírni fogják. Ha már cserélni akarod, nem árt Low ESR típusút beépíteni.
(#) hammer14 válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ!
(#) Dj Decybell hozzászólása Ápr 5, 2012 1 /
 
Sziasztok!
Látom itt sok a TÁP-szaki! -azért ide. A 'gond' a következő: van egy FSP350PNR 350W-os (passive PWM edition) tápom a gépbe. (Az utóbbi 2évben kb. 50-órát! volt kikapcsolva.) A mostani 2x3Ghz intel tdp95W és 2x2Gb ram, 8600GT GoldenS. stb... Kevéske mostanság nekem. A jobbik gépem eladtam tavaly... Most meg ezzel kinlódok...
Ha erősen meghúzom a procit 2x3458Mhz stress test-nél, amikor maxon pörög a proci a TÁPBÓL csúnya "lemerült elelmű tetris" csippanások hallhatóak. (nem ritmusos) Először le is fagyott 1perc 'maxos' menet után. (Megjegyzem egyévesen egy Phenom 4x2200 szintén 95Wtdp, 4x2600!!!-on stabilan tudtam járatni)
A '350W' elég de elöregedett szerintem...
Milyen megoldás létezik? És mibe kerül? Az új gépbe akarok csak tápot venni ebbe nem.
Gondolom a kondik cseréje alap. Még valami hozzá? Vagy netán abból se kell mindet?

Előre is köszönöm!
(#) laszlokunstar válasza Dj Decybell hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Táp "boncolás" után kiderül mit kell cserélned. Azért én megnézném, a táp áramfelvételét normál és túlhajtott körülmények között, lehet, hogy nem bírja. Ha szükséges, és nagyobb FSP-re cseréled biztos nem fogsz csalódni.
(#) lorylaci válasza Dj Decybell hozzászólására (») Ápr 5, 2012 / 1
 
Ha a proci órajelét feljebb veszed, akkor a névleges értéken felül hirtelen megugrik az áramfelvétel. Ezt a tápnak követnie kell, valamint a megnövekedett disszipációt a hűtőnek. Ebből következően a tápod túlterhelődik.
Nézd meg a proci melyik tápágból vesz fel (gondolom a 3,3V-ból), és iktass ki minden más, nem feltétlen szükséges eszközt ebből a tápágból.
Alapvetően szedjél ki olyan cuccokat, amelyek nem kellenek, ezzel csökkented a táp terhelését.

Ezek után ha a táp nem bírja, akkor vagy nagyobb teljesíményű tápot veszel, vagy nekiállsz a táp berhelésének. Első hogy megnézed a kondikat, és mérsz ESR-t, majd ha gyenge, cseréled. A szekunderen elsősorban azt a tápágat kell berhelni, amit a proci terhel. Ekkor kicserérlheted a schootky diódákat olyan újabb technológiás cuccokra, amiken kisebb feszültség esik. Ha van folytótekercs, azt kicserélheted kisebb veszteségűre. A primer oldalon cserélhetsz még FETeket modernebb típusokra. Ezzel csökkeni fognak a veszteségek, spórolsz egy kis kitöltési tényezőt, javul a hatásfok, így akár az áramkorlátozó tagokat is átvariálhatod, hogy ne tiltson be a táp.
(#) proba válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Gondolom a kondi cserén kívül bármit cserél, többet ér ha vesz egy jobbat.(már ha az összes kondit cseréli is megfontolandó..)
(#) lorylaci válasza proba hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Valószínűleg egyszerűbb és olcsóbb lesz a nagyobb teljesítményű vásárlása, pláne ha nincs különösebb tapasztalata a számítógép tápokkal.
(#) Dj Decybell válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Inkább költök 2-3ezret kondira és egyebekre, mintsem 10-et a 400as FSP-re mert lejjebb nem adom minőségben.
egy noname táp ami 4-5százasnak van csúfolva és a mostani tápom helyett vettem volna annó már 2szer cseréltem volna... Annyit ment a tápom h átlag használat mellett az 6 éves használat! Szóval gagyit nem....

Tehát ha csak kicserélem a kondikat vadiújra mennyi a valószínűsége, hogy visszaállíthatom újkori képességeire a tápot? Fontos e hogy csináljak róla képet a válaszotokhoz?
(#) zolika60 válasza Dj Decybell hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Ha kicseréled az elkokat meglátod megjavul-e. Szerintem más módon ezt a kérdést eldönteni nem lehet.
(#) laszlokunstar válasza Dj Decybell hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
A kondik után ne feledd el megnézni a tápod teljesítményfelvételét, mint korábban írtam. El lehet lamentálni, azon, hogy mit lehetne, de ha túlterheled, nem úszod meg a cserét.
(#) proba válasza Dj Decybell hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Elvileg más alkatrész paraméterei nem változnak.Gondolom a kondikat az EREDETI minőségűre cserélve valószínű az eredeti tudását visszakapja.(de lehet pontosan ezért volt jó minőségű,mert azok jobbak voltak az átlagnál.)
(#) -Thomson- hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Üdv mindenkinek! olyan kérdésem lenne számítógép táppal kapcsolatban, hogy miért van " negatív " volt rajta, tehát látom, hogy van rajta +12v 10A, +12v 14A, és van rajta negatív érték is, tehát 12V de ez már csak 0,5A, 5V-ban is van, és ezek a negatív feszültségek mire valók?
(#) proba válasza -Thomson- hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
A -5V ot régen a videokártya használta ,az újabb alaplapoknak nem kell (főleg hogy az újabb tápokban nincs is.) A -12V hiánya még nem tudom mit okoz.Talán a soros porthoz kellhet.
(#) -Thomson- válasza proba hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Értem, csak feltűnt, hogy negatív jel van előtte, és az amper is elég kicsi! Ja és van a 3,3V a narancssárga vezeték, ha szerzek egy olyan sata táp csatlakozót, amin van ilyen narancssárga vezeték, és beforrasztom a narancssárgákhoz a táp belsejébe, és a winyóra rá dugom, akkor az úgy működni fog, asszem az valami visszajelző feszültség a winyó és egyéb satás cuccok felé, de ha nem jól tudom, akkor javítsatok ki, mert legalább megtanulom!
MErt nekem most úgy megy a satás vinyóm, hogy van egy ide-sata tápcsatlakozó átalakítóm, ami ugyebár 4 vezetékes, egy 5v és egy 12v!
(#) proba válasza -Thomson- hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Tápcsatlakozón nincs visszajelentés.3,3V az a narancs ,12V az sárga ,a piros meg 5V.Test pedig fekete.Persze ha a satás csatid megfelelő színű vezetékeit rákötöd a táp megfelelő színű vezetékeire, akkor működik.(igazából csak egy csatlakozót spórolsz.
(#) -Thomson- válasza proba hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
ahan értem, mindjárt adok most képet, hogy hogy gondolom!
tehát itt van a sata tápcsatlakozó átalakító, ahol csak 4 vezeték van! És itt van ahol már 5 vezeték van a narancs sárgával egyben jobb szélen, ha egy ilyen csatlakozót beszerzek, és beleforrasztom a tápba, mert az tuti hogy a 3.3V mert utána néztem, csak egy tapasztalat sokat segítene, hogy működne, de az előző válaszoló mondta, hogy biztosan jó lesz, de kicsit féltem a winyómat!
Következő: »»   9 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem