Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   21 / 51
(#) betageri válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Hello! Igen ilyen kapcsolásra gondoltam.Köszi a rajzot,és a segítséget!
(#) blackdog válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Nos úgy tűnik, hogy körvonalazódik a hiba.
Az 1,25V Ref. addig jó míg nincs terhelés. Terhelésen a feszültséget növelve előbb elkezd csökkenni a Ref. egészen 1,16V -ig majd valahol 5V kimeneti fesznél kezd emelkedni és 10V kimenet körül már 1,35V a Ref.
(#) niedziela válasza blackdog hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Tegyél fel egy rajzot róla, hétvégén megépíteném én is.
Már nagyon kíváncsi vagyok erre.
Találtam egy 19V 20VA -es trafót ma, az jó lesz hozzá.
(#) blackdog válasza niedziela hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Holnap felteszem a rajzát most már nem kínlódom vele tovább.
Nem bírok rájönni, hogy miért zuhan be a Ref terhelés hatására. Az osztóban egy 100 ohm ellenállás és egy 1k poti van jelenleg.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

4. IC -t tettem bele. Most egész biztató.
6,5V kimenő feszültségig tökéletes. Aztán:
Kimenő / esés
7V -> 10mV
8V -> 20mV
9V -> 30mV
10V -> 40 mV
11V felett horror. Akár 1,5V is összejön.
(#) blackdog válasza niedziela hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Itt a jelenlegi állapotról a rajz.
(#) Lacika válasza blackdog hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Szia. A C5, D4 dobd ki. Hiányzik a kettő darab 10K keramikus blokkoló kondi ezt közvetlenül az in-adj, out-adj lábakra kell tenni, vagyis a lehető legközelebb az IC-hez, R9: ez hogy jutott eszedbe? Tessék használni azt az értéket amit a katalógus javasol.
Mivel terheled? 10ohmos ellenállással? I=U/R. Vagyis 11V-nál ez 1.1A! (áramkorlát, termikus védelem) Biztos hogy nem ment fel a hőfok az IC belsejében? Nem a hűtőborda hőfoka, hanem a félvezető szilícium lapkájának a hőfoka a mérvadó, ez katalógusadat, kiszámolható.
Soha nem a kapcsolás kimenetén, hanem az IC lábain mérünk. A vezető fóliának is van ellenállása, amelyen esik a feszültség. Az R4-en eső feszültséget is beszámoltad a küszöbszintbe? U=RxImax
A C1 értéke megvan? Greatz+3G-s kondi= brumfeszültség 500mV/1A ezt hozzá kell számítani az IC stabilitási küszöbéhez.
Áramkorlát: A Q2 emitora közötti, az R4/P1-hez menő vezetéket szakítsd meg, tegyél be egy diódát, alcsonyabb lesz az áramkorlát küszöbszintje, csökkenthető az R4 ezáltal kevesebbet melegszik, de ekkor még plusz nagyjából 800mV-ot kell az IC stabilitási küszöbszintjéhez hozzászámítani.
Remélem nem hagytam ki semmit, sok sikert.
(#) blackdog válasza Lacika hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

C5, D5 védelmi szempontból van benn és a katalógus is javasolja.

R9, P2, P3 határozza meg a kimenő feszültséget, de gondolom ezt tudod. Lehet, hogy jobb lenne 240 ohm 2,2k, de nincs talán ma jön meg és bekerülnek azok. De nem hinném, hogy ez rossz érték a katalógus sehol nem írja, hogy ezt ne alkalmazzam.
Az R4 feszültségét beleszámoltam ezért került bele 1 ohm korábban 3,3 ohm volt és ez még több gondot okozott.
Idézet:
„A C1 értéke megvan? Greatz+3G-s kondi= brumfeszültség 500mV/1A”

3300 µF . Az általad írtat nem egészen értem. Nem jó a 3300 uF?
Az áramkorláthoz a dióda beépítését megfontolom jó lenne lejjebb menni vele.
Idézet:
„Hiányzik a kettő darab 10K keramikus blokkoló kondi ezt közvetlenül az in-adj, out-adj lábakra kell tenni, vagyis a lehető legközelebb az IC-hez”

Ezt a megoldást még sehol sem láttam ennél az IC-nél. C8 is a katalógus által javasolt érték. Bár a katalógusban azt nem írják, hogy mi számít messzinek. (Puffer és IC közötti távolság)
(#) niedziela válasza blackdog hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Erőlteted ezt az áramkorlátot, és az lesz a hiba oka.
Ráadásul ez az áramkorlát van, de minek típusú.
(#) niedziela válasza niedziela hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Itt van ez, még működik is.

lm317cur.gif

Ezt hol találtad? Szeretnél elolvasni, hogy mit írnak róla.

LM317 Adatlapjában van benne.

Ok. Én eddig csak a T sorozat adatlapját néztem.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ebben az általános adatlapban van benne, sok más érdekes alkalmazással egyetemben.

Ha nekem nincs szükségem az 5A áramra akkor kihagyhatom az MJ tranzisztort és R1 ellenállást?

Ne hagyd ki, ha lesz nagyobb trafód, csak rá kell kötnöd !

Oké, de jelen esetben és általában, ha csak 1A kimenet kell akkor elhagyható? Azért is mert már nincs külön helyem az MJ hűtésére.

Akkor tegyél egy BD140 -t, az 1.5A és bárhol elfér
(#) Lacika válasza blackdog hozzászólására (») Márc 5, 2011 / 1

Idézet:
„Az általad írtat nem egészen értem.”

Mellékelek egy kis programot, de ebben semmi új nincs, amit az általánosban nem tanítanának(mármint az egyenirányítás és kondi/greatz részben). Kérlek, játssz el vele, hátha éppen akkor influenzás voltál és kimaradtál.
(#) blackdog hozzászólása Márc 5, 2011 /

Nos úgy fest megoldódott a probléma. Kicseréltem a transzformátort egy 18V 22 VA. Most "tökéletes".
Kis túlkompenzálás van benne 10mV. De gondolom ez elfogadható ennél az IC-nél.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Egy kérdésem azért marad

Az árammérőt hogyan kell bekötnöm, ha azt szeretném, hogy lekapcsolható legyen? Ugye most, ha leveszem akkor megszakad a betáplálás. (analóg árammérő)
(#) niedziela válasza blackdog hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Feszültséget, áramot közvetlen a kimeneten mérünk.
Ennyi erővel a villanyórát is leolvashatod
(#) blackdog válasza niedziela hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Oké! Mindenki mást mond.
A lényeg, hogy hogyan kell úgy bekötni, hogy lekapcsolható legyen? (Az most legyen mindegy, hogy elől vagy hátul van)
(#) niedziela válasza blackdog hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

milyen árammérőt fogsz használni ?
(#) blackdog válasza niedziela hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Bővebben: Link

Csak 1A kivitelben.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Hello!
Egy párhuzamos diódát teszel rá, nyitó irányban. Ha a műszeren eső feszültség nem több 200mV-nál, akkor nem zavarja, viszont ha kikapcsolod, a diódán átfolyik az áram..
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Jól értettem amit mondtál?
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Hello! Jól.. üdv! proli007
(#) nagygabor679 hozzászólása Márc 22, 2011 /

Sziasztok!

Igaz LM317 topic, de LM350 -es kérdések is vannak ahogy látom. Összeraktam egy létező legegyszerűbb szabályozható 30V - 1.2V tápegységet: trafó->graetz->puffer kondi (4700u)->LM317->kimenet.
Szépen működik, csak van valami amit nem értek. Ha 5.6 ohm ellenállást teszek a kimenetre terhelésként, akkor 23V-nál nem lehet feljebb tekerni a feszültséget, pedig amúgy 30V és 1.2V lehet beállítani. Ezt még azt hiszem megfejtettem, ha jól értettem a leírást, ott az van hogy
Idézet:
„IO(max) Current Limit (VI - VO < 10 V) / Min 3A / Typ 4.5 A”
Az általam elért max. 23V és 5.6 ohm az kb. 4A -t jelent, tehát benne van a leírás szerinti 3-4.5A tartományban.
Ez lenne az első kérdés, jól okoskodtam-e ki a leírásból?

Viszont ha 9.9 ohmos ellenállással tesztelem, csak max 20.3V-ra lehet felcsavarni, az csak 2A, és a fentiek szerint pedig min. 3A-t kellene engednie. Kettes számú, fontosabb kérdés: Mitől lehet ez?

Itt egy kis táblázat, hogy milyen tesztet csináltam.
AC a transzformátoromon mérhető feszültség,
DCin az egyenirányított, pufferelt feszültség, DCout az LM350 kimenetén mérhető érték, R az ellenállás amit teszteléshez használtam (20W-osak), I pedig az elméleti áramerősség, amit nagyjából 10-15%-os pontossággal elő is állítottam a multiméterem szerint.

AC DCin DCout R I
23.00 25.90 23.00 5.60 4.107142857
24.10 31.90 1.20 5.60 0.214285714

21.00 23.70 20.30 9.90 2.050505051
23.80 31.90 1.20 9.90 0.121212121

Köszi előre is a választ!
(#) nagygabor679 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

A táblázat béna lett, inkább ezt a mellékletet nézzétek. Ja, és nem LM317, ahogy előbb írtam, hanem LM350-ről van szó.

tablazat.jpg

Következő: »»   21 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem