Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   147 / 607
(#) zoka válasza ODU hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Én is a TDA1554Q-t ajánlom magamnak. A Pedro-féle panelon oldalanként 2 végfok dolgozik hídba kötve, vagyis 2x22W, persze itt már torzít is rendesen, én nem szeretem ezt a 10%-os torzítás dolgot, a 0,5% ami még tűrhető, itt 14,4V-ra 2x17W-ot ad meg az adatlap 4 Ohm-ra, ami reálisnak tűnik, és 6 Ohm-ra tisztán, szerintem még 0,5%-nál is kisebb torzítással tud 10W-ot. És tényleg szuper kis IC, nálam hangminőségre nem marad el a 7294-től sem, van benne "lágyindítás" vagyis koppanás nélkül indul ez is, (korábban az erősítős topikban írtam, hogy nekem koppan induláskor, azt a hangszínem okozta).
Úgyhogy emellett döntöttem, ráadásul nagyon keveset fogyaszt 0 hangerő mellett 1,5W/IC (az 4,5W / 6 csatorna). A passzív hűtés bőven elég neki, nem kell ventilátor sem.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Köszi a számolást, így már világos
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Nyilván azért mert elírtam.
LM3875 , vagy úgy keresd ,hogy GAINCLONE.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Üdv Ptesza!

Igen, így már megtaláltam. Hát ez tényleg jó. Látom nagyon kevés alkatrész kell hozzá, inkább csak az adatlapját nézegettem. A jel-zaj arány 114dB (P=40W, 1kHz). És amit még sikerült kiderítenem, hogy nem igényel nagy pufferkondikat, vagyis talán az egyedüli alkatrész ami drága, az a trafó. Hangminőségre is biztosan jól szól, és a teljesítménye is megfelelő lenne. Az IMD és THD torzítás is elképesztően kevés. Valamint Output protection from a short to ground, ami szintén hasznos tud lenni.
Most nézem, ez single supply üzemmódban is hajtható ?
Bizony, érdekel!
Először is az, hogy szerinted működne egy 1x12VAC trafóról ? Vagy félre értettem, és 2 táp kell ? Tudnál még az előnyeiről pár sort írni ? Tényleg megelégszik néhány 1000 µF-al ? Jó hatásfokkal működik. És, ha egy 10-40W-ig használnám, jobb, mint a TDA7294 ?

Köszi!
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Azon gondolkodtam ,talán megérdemelne egy külön topikot ha még nincs, mert ez off a 7294 topikban.
(#) szilva válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Adatlap szerint minimum 20V kell neki a - és a + tápfesz közt, egyébként lehet egy tápfeszes kialakítással is üzemeltetni, mivel az IC gyakorlatilag egy nagyáramú kimenettel rendelkező műveleti erősítő. (Audiofil felhasználásban például szokták invertáló kapcsolásban üzemeltetni ezeket, mert úgy állítólag még jobb hangja van.)
(#) szilva válasza ptesza hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Lehet, hogy érdemes lenne, még ha nem is a konkrét típusnak, de ezek az LM végfok IC-k talán megérnének egy topicot. Én régebben építettem egy erősítőt LM3886-okkal, az most az öcsémnél van, és annak is nagyon szimpatikus volt a hangja. Nemrég pedig egy LM1876-ból összerakott végfokot dobozoltam be egy PC táp dobozába, ami egy átalakított PC tápról működik, ezt a fiam szokta a számítógépéhez használni. Szép dizájnos a két PC táp doboz, mint végfok, de a hangja teljesen rendben van.
(#) ODU válasza szilva hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Hmm, nem tucc erről a PC tápos erősítőről egy képet felrakni? kösz
(#) ODU hozzászólása Feb 1, 2010 /

Én most fogok bedobozolni 3 TDA7294-et, a hangszórókkal egyetemben. Teszek fel pár képet, kíváncsi vagyok a véleményekre
(#) ptesza válasza szilva hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Szerintem nyissunk egyet az "LM végfok IC-k" néven. Nem számít ,hogy lesznek olyanok akik azt mondják ,hogy ilyen fórum már van ott ,meg amott. Ez itt van ,és nincs tullihegve , audiofil szemmel , mert szerintem amit néha csinálnak az csak pénzkidobás ,brutálkodás ,stb .Azért nem bánnám ,ha olyan nyitna ,aki építeni szeretne 100%, vagy olyan aki nagyon ért hozzá.

(#) mercure hozzászólása Feb 2, 2010 /

Kedves Kollégák!
Egy nagyobb teljesítményű erősítő kapcsán kérem tanácsotokat! 7294-t használnánk de a meglévő toroid egyenirányítás nélkül, üresjárásban +-40V-t ad. Ha jól gondolom akkor ezt nem bírja majd a TDA. Valami megoldást, másik IC-t, tudtok ajánlani? Vagy megfelelő terafót kell vásárolni? Hídba hajtanánk, 200W-t szeretnénk.
(#) Bassmester válasza mercure hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

A 7294 bírja a +/-40V -ot, még hídban is, de csak 8 Ohm -ra :yes:
Megfelelő teljesítményű trafó (min 300VA/ csatorna) és jól méretezett hűtő kell hozzá.
(#) djyuri válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

SZia
Egyenirányítás nélkül írta a 40v-ot.
Ami kb 55-56V lesz egyenben. Az biztosan sok neki.
(#) djgombi válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Idézet:
„egyenirányítás nélkül, üresjárásban +-40V-t ad”

Már a megfogalmazás is hibás. Váltóban 2*40V-ot ad a trafó tehát egyenben már több mint 50V lesz ami sok a tda-nak.
Másik trafó kell.
(#) djgombi válasza djyuri hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

ÁÁ gyorsabb voltál
(#) szilva válasza ODU hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Tettem fel EBBE a topicba. Az LM végfokoknak inkább ott lenne a helyük!
(#) Bassmester válasza djgombi hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hát ja... kérdezni is tudni kéne
Egyébként amit írtam az helytálló. A 2x 40V AC trafó pedig nem alkalmas a 7294-hez. Az optimális, az 2x 29V AC / 300VA egy csatorna hídhoz, vagy két szimplához.
(#) hangszoros válasza yello hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Olyan nincs, hogy nem menne csutkán
Ami kifér az ki is szokott jöni, ha máskor nem egy rics recs alkalmával
Ilyenkor van a meglepi
(#) zoka válasza yello hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Bírni fogja: olyan értelemben, hogy meg nem sül
Jó kis védelemmel látták el.

Nyugodtan próbáld ki (ha már megvan a táp + láda)
De ha valami ezek közül hiányzik, akkor azt ajánlom vagy válassz 8 Ohm hangszórót, vagy gyengébb, +/-35V tápot max. Lehet, hogy bírja, de nekem sajnos nem vált be 42V-ról. Nálam nem "kis trotyogást" művelt, hanem 10-20W kimeneti teljesítmény felett hallgathatatlanná vált, ugyanis a hő az IC-ben rekedt.

Üdv!
(#) djyuri válasza zoka hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

A hő bent tud rekedni?
Mondjuk kis keresztmetszetnél igen.
De én ezért hagytam ki a szigetelést...közvetlen a bordán vannak. Inkább a bordát szigeteltem el.
(#) zoka válasza djyuri hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Igen!
Mikor még a 7294-et használtam, a jelenlegi tápról (+/-42V) és úgy hajtottam vele a 4 Ohm JBL-t, bizony meggyűlt vele a bajom. A túlzott mértékű disszipációt már nem lehetett kezelni, és a védelem bekopogtatott.
Nagyon sokat segített ugyan, amikor kivettem a szigetelést az IC mögül, de még így sem tudtam 40-50W kimeneti teljesítmény felé menni, folyamatos színuszos terheléssel. És hogy miért gondolom, hogy a hő benn rekedt? Mert ekkor szigetelés nélkül volt az IC a bordán, úgy meghúztam a tartócsavart, ahogy csak bírtam, nyomot hagyott az IC-n. És a teszt során jég hideg maradt a 40cm hosszú borda, ugyanis 0°C körüli levegő fújta (kinn volt az ablakban). Vagyis szó sincs elégtelen hűtésről, egyszerűen már az IC-n belül akkora hő keletkezett, hogy nem tudott kijönni. Vagy B lehetőség: áramkorlát ?
(#) djyuri válasza zoka hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hát...ehhez már nem vagyok annyira jó,de én is arra gondolnék,hogy az adott kapcsolás áramkorláta vagy pedig hamis ic volt.

Szerintem.
Én 4 OHm-on terhelem csúcsra....majd még kiderül mit tud teljes tápfeszen,de az most nincs
(#) caruso7294 válasza DJmike hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Szia! Én AN6884 est használok.5 LED-es,és egyszerü.AN6884
(#) zoka válasza djyuri hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szó sincs hamis IC-ről, de azért azt nem várhajuk el, hogy egy ilyen tok akár 85W-ot disszipáljon büntetlenül. Mert bizony ekkora feszültségről járatva ennyi keletkezne.
Azért az adatlapot nem viccből találták ki, kiolvasható belőle, hogy 50W a max disszipáció, amit elvisel 1IC. Ezt 8 Ohm-on +/-40V-ról torzításig tekerve, sehol nem éri el. 4 Ohm-on viszont már Pout=10W-nál eléri. Ennyi!

Neked (meg most már nekem) sem kell aggódni, a párhuzamosított IC-k pontosan arra lettek kitalálva, hogy megosszák egymás közt a terhelést, úgy is mondhatnám, hogy 1 IC "úgy látja" mintha 8 Ohm-on dolgozna. Vagyis vígan elvannak. Ugyan itt is keletkezik akár 90W disszipáció is, de 90/2=45, és az elviselhető. Ellenben ha 2 Ohm-al terhelném a kapcsolást, az éppen olyan lenne, mintha 1 IC 4Ohm-ot kapna (vagyis az már sok lenne).
(#) djyuri válasza zoka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

áhhám!

világos
köszönöm
(#) ODU válasza zoka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Hello
Te ebből 10W kimenő teljesítményen 4 Ohmon hogy néztél ki 50W disszipíciót?
Bocs nem kötözködni akarok inkább segítséget kérni a leolvasáshoz, pl mi ez a 3 függvény? nekünk csak a legalsót kell most nézni?
közbe találtam még egy grafikont te valeszeg ezt nézted, mi a különbség a 2 között?
(#) Kovidivi válasza ODU hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

A diss.jpg-ben a tranzisztoros kapcsolás disszipációja található meg. Látszik a tranzisztoré, és az IC-é is külön, végül össze van adva: Pdiss Total.
A másik képen pedig ismét két kapcsolás van ábrázolva. A high-efficiency az a kapcsolás, ahol az IC kap +-40V-ot, és +-20V-ot is, vagy hasonló feszültséget. Így kis hangerőn a kisebb tápfeszültségből táplálkozik, ezért jobb a hatásfoka, ez látszik az eldisszipált hőből is! A normál egy tok disszipációja mindenféle kiegészítés nélkül látható a CLASS AB fv-en! Ott ekkora feszültségről tényleg 50W-ot kell elmelegítenie az IC-nek. Üdv!
(#) zoka válasza ODU hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Igen, úgy, ahogy Kovidivi leírta.

Amit én meséltem, arra a CLASS AB vonatkozik. Vagyis 1db IC önmagában dolgozik.

4 Ohm-on +/-40V mellett 10W kimenő teljesítménnyel 50W-ot fűt.
Ha levisszük a tápfeszt +/-30V -ra, akkor ugyanitt már csak 34W adódik, amivel nem lesz gond. Nagyjából ugyanez lenne a helyzet, ha a tápfesz marad +/-40 de a terhelés 8 Ohm.
Arra törekedj, hogy a disszipáció 50W-ot ne haladja meg. Véleményem szerint ez a biztonságos határ.
(#) ODU válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Aha, most már értem. Kösz a segítséget!
(#) LGS94 hozzászólása Feb 4, 2010 /

Üdv! TDA 7294-es 100W-os erősítőt hídba lehetne kötni, hogy 200W-os legyen vagy legalább 150W?
Következő: »»   147 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem