Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése

Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 24
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2025 /

Szia! Meg fogom csinálni a modding kapcsolásodat is, valószínű azt építem meg, de addig is beszúrom az eredeti rádiótechnikás kapcsolás javított változatát is. így gondoltad a plusz ág R1-el történő kompenzálását? Ott is így meg van a +9V is.
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Márc 21, 2025 /

Igen, De a zénernek illik, kb 5mA áramot adni, akkor is, ha a 230V 10%-al csökken. Tehát az R1-ez kisebbre választani.
Nekem egy Tina demó programom van, de abban az OPA Spice leíró hibás. Mert ha terhelem az OPA kimenetét, az a tápoldali áramba nem jelenik meg. Tehát ilyesmire nem lehet hagyatkozni.
Egyébként számtalan Bug van benne, de én már tudom mi az és megpróbálom elkerülni. Valamint csak részleteket szoktam szimulálni, sokszor csak demontrációs céllal, meg a sorozatszámítások elkerülés céljából.
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Igen, ez így ahogy van, jobban tetszik, mit a rádiótechnikás kapcsolás. Azonban egy polaritás védő diódát be szeretnék tenni mindenképpen, mert ugye az ember tévedhet. A kép szerint jó helyen van itt a dióda? Vezetési árama 3A, hogy kibírja a max. terhelést. Illetve az még a kérdésem, hogy ampermérőt szeretnék hozzáadni, hogy ne kelljen mindig a DMM. Analóg vagy digit műszer jobb erre a célra? Illetve analógnál 2 panelműszer használata indokolt, vagy elég 1, de akkor a kisebb áramú kapcsolóálláskor mindig át kell az osztásnak megfelelően számolni a kívánt értéket. Nekem jobban tetszene a 2 műszer, bár így ránézésre nem tudom hogyan kéne bekötnöm.
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Hello! Használhatsz védődiódát, de célszerű biztit is betenni, hogy ne égjen el minden, ha egy akksira fordítva kötöd rá.
Az analóg műszer akkor célszerű, ha az áram gyorsan változik, vagy nincs külön tápfesz.
De ha méréshatárt változtatnál, az külön problémákat jelent, kapcsoló/pontos sönt.
Tehát itt célszerűbb a digit műszer, annak átfogása elegendő. Itt pld. a sönt 660mV feszültségét felerősítve 3V-ra egy egyszerű kis feszültségmérő modullal tudod mérni. A 12V-ról meg is tudod táplálni. A pontatlanságot meg a műszer csalicsavarjával elhárítod. Pld..
(A kondikat mindig elírod, az nem 10uF, hanem 10nF..)
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2025
(#) Skori válasza jonasr75 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Miért nem sorosan kötöd be a diódát?
(#) Kinka István válasza Skori hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Ha a bemenetre diódahidat tenne, nem számítana a polaritás.

Szia! Köszönöm az infót. Igen, javítom a kondi értéket, jogos. Egy kicsit összezavarodtam, hogy miért is kell a voltmérő? Az ampermérő az oké, de a terhelőellenállás az nem az akku/táp üresjárási feszültsége és a pozitív kivezetés -FET drain áramának a hányadosa?
(#) jonasr75 válasza Skori hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Szia! A minta kapcsolásból indultam ki.
(#) jonasr75 válasza Kinka István hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Szia! Ezt nem igazán értem. Be tudsz szúrni egy képet mire gondolsz? A táp/akku bemenetre gondolsz?
(#) Kinka István válasza jonasr75 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

A műterhelés bemenetére egy diódahíd pozitív és negatív kimenetét kötöd (helyes polaritással). A váltóáramú ágra tetszőleges polaritással kötheted a terhelendő feszültséget.
A diódahídnak el kell viselnie a terhelőáramot.

Azért "kell" voltmérő, mert minden digit feszültséget mér egy söntön és áramot jelez ki. Itt azért kell az erősítő, hogy ne legyen szükség külön söntre, és mivel a digit automatikusan kezeli a tizedespontot, a kijelzés akkor lesz jó, ha 1A-ra 1V-ot kap.

"a terhelőellenállás az nem az akku/táp üresjárási feszültsége és a pozitív kivezetés -FET drain áramának a hányadosa?" De az. És hol van itt ellenállás? Az csak a látszólagos terhelő ellenállás, ha a készüléket kétpólusként tekintjük. (Egyébként nem az üresjárati, hanem a terhelt. Mert ha az üresjáratit nézzük, akkor abba benne van az accu belsőellenállása is.)
De mi értelme van, ennek?

Igen, az erősítőt az értem, miért kell ebben az esetben alkalmazni. Belinkeltél egy panelműszert, ami "csak" voltot mér. Akkor ezen kapcsolás szerint itt a voltmérő amit mutat, az 1:1 miatt akkora ampert jelent? Akkor az általad linkelt panelműszer kell, és nem ilyen.
Azt is értem, hogy ez egy látszólagos terhelő ellenállás, de amikor terhelni akarom a tápot, akkor ismernem kell az ellenállást (vagy ez esetben az áramot). Ezért szeretnék kijelzést, hogy ne kelljen DMM. Köszi!

Ezt is lehet használni, de akkor az árammérő részét az áramszabályzó sönt alá (a GND és a 0,22R közé) kell bekötni.
Mi a fenének kellene ismerni az áramgenerátor látszólagos ellenállását? Ha ellenállás lenne a terhelés, akkor számolgatni kellene az áramot. Mindennek a hátrányát szeretnéd élvezni?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2025

értem, köszi. Igazad van, az áram teljesen elégséges.
Idézet:
„Mindennek a hátrányát szeretnéd élvezni?”
Nem, csak rossz beidegződés igyekszem átlépni rajta.
Következő: »»   24 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem