Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   110 / 164
(#) Ge Lee válasza vipera1997 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Mennyi lenne a súlya? Mérete? Az elkészítés ideje? Esetleg az alkatrészek ára?
Rengeteg kép van a topikban, rajzok, nyákrajzok, fényképek, mérési eredmények, és olvasgatni is lehet mert szöveg is van bőven, pl. ettől a kérdéstől is még egyel több...
Egyébként amennyire tudom, 30-tól 450W-ig létezik többféle variációban.
(#) vipera1997 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

akkor pontosítok az elképzelésemen kb 120W-os verziójú kellene.megy egy 200W körüli.a súlya és mérete nem fontos.Időm mint a tenger.
(#) szamóca válasza vipera1997 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Ha az idő nem lényeg, vedd a fáradságot, és olvassd vissza a témát, mert minden infó megtalálható a kérdéseidre.
(#) mhatalyak hozzászólása Jan 21, 2013 /

Üdvözlök mindenkit!

Van egy 3KW-os 2x70V os tápom és szeretnék hozzá VF2-t építeni a 400W os verziót, viszont 4ohm-ra. 2x70V mellett bírja a 4Ohmot, vagy tegyek bele 5 pár FET-et?

Előre is köszönöm!
Üdv!
(#) Ge Lee válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Akkora táppal 4 ohmon már több mint 500W-od lesz, aminek a veszteségét el is kell disszipálni. Hogy ez pontosan mennyi azt ki kellene számolni, de szerintem vagy vidd lejjebb egy picit a tápfeszt, vagy használj 5 pár fetet.
(#) mhatalyak válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Most nemrég találtam meg a Monster verziót 450W 4ohmon 3pár FET-tel és 70V ról megy, ez nekem elég szimpatikus. Igazából a 450W-ot szerintem sosem fogom kihasználni, mert az rengeteg, csak szeretem, ha túl vannak méretezve a dolgok.
(#) david91 hozzászólása Jan 30, 2013 1 /

Sziasztok!

Összeraktam egy KD-féle Conductort, Alkotós panelon. Ezúton is köszi Alkotónak a remek nyáktervet! Az élesztéssel nem volt semmi gond, elsőre indult. Nyugalmi áramnak 100mA-t állítottam be, a tápfesz pedig +/-45V.

A hangja tetszik, kellemes. Az eddig hallgatott végfokommal (TDA7293) összehasonlítottam, és úgy vettem észre, hogy azért jobb ez a VF2 Conductor... bár olyan elsöprő és egyértelmű különbséget nem véltem felfedezni, mint amiket olvastam itt a fórumon pár embertől. Hasonlónak találtam a két hangzást, ami nem is annyira meglepő, hisz mind a kettő FET-es végfok. A jelforrásom, és a hangfalaim is ha nem is csúcskategóriásak, azért minőségiek (Sony CDP-590, Sony SS F6000).

A hangfalakat 4700µF-os elkón keresztül kötöttem a kimenetekre, egyrészt védelem céljából, másrészt kíváncsi voltam miképpen szól bele a hangzásba. Végül úgy vettem észre, hogy a kondikkal szebb hangja van (mint direktben), de lehet, hogy csak beképzelem. (Olvastam az Ágoston-féle könyvben, hogy ők is hasonlókat tapasztaltak.)

sajat 005.jpg

(#) vipera1997 válasza david91 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

nagyon szép lett!
melyik nyákterv alapján csináltad?
(#) storm válasza david91 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

AB osztályú szimmetrikus táplálású végfok kimenetére elkót tenni nagy bátorság. Nem robbant még fel? Ha a kondi negatív fele a hangszóró fele néz, akkor pozitív periódusba nincs baj, de negatívba épp ellentétes polarítású feszültség került rá, ami tudtommal nem vezet jóra.
(#) CHZ válasza storm hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Nem fog felrobbanni, mitől robbanna? Nincs rajta DC (igaz ez nem előny).
(#) david91 válasza storm hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Az ötletet az említett szakirodalomból merítettem. Kétség kívül jobb lenne egy unipoláris kondi, de szerencsére nem robbant fel az elkó, és egyéb anomáliát sem tapasztaltam. Nálam a negatív láb néz a kimenet felé, mert a kimeneti offszet negatív irányú (4-5mV). Az általad említett problémák nagyobb kivezérlésen (kb. 30-40v) valószínűleg jelentkeznének, de én csak szobahangerőn hallgattam gondolom ezért nem esett bántódása.
(#) david91 válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Köszi! A nyákterv az Alkotó-féle "VF2 KD mod 130", fent van ebben a topicban.
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Ha tartósan használni szeretnéd az elektrolit kondenzátoros kicsatolást, akkor köss szembe kettőt (dupla kapacitással, esetedben 10000uF) és közös pontjukat pár-száz kohm ellenállással húzd (értelem szerű polaritással) 5-10V feszültségre. A kondenzátor belső állapotát így tudod hosszútávon megőrizni.
(#) storm válasza david91 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Nem bántásnak szántam, csak kicsit fura, hogy ilyet írnak könyvbe. A hangba biztosan beleszól, hogy jó vagy rossz irányba viszi el természetesen egyénfüggő is. Nagyobb hangerőn biztos nem tenne jót a kondinak, de gondolom nem csak szobahangerőre építettél 130W-os végfokot.
(#) david91 válasza storm hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Jó basszusoknál néha feltekerem, de azért kímélem (a hallósejteket).
(#) david91 válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Köszi az ötletet! Ha mégis így maradna lehet azt sejteni, hogy nagyjából mennyi használat után fáradna bele az elkó?
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Nem tudom, de itt a remek alkalom, hogy kipróbáld
(#) Alkotó válasza david91 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Ügyes munka, gratulálok.
Nálam is hasonlít a VF2 és a TDA7294 hangja. Szerintem ez a TDA-t dícséri, mert tényleg sokkal jobb mint várná az ember. De a VF2 "hangosabb".
(#) david91 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Köszönöm! Valóban, ár/érték arányban szinte verhetetlen az az IC.
(#) Robi85 hozzászólása Feb 2, 2013 /

Sziasztok.

A VF2 30Voltos változata 4 Ohmra mekkora teljesítményt tud leadni? IRFP240-9240 a végFet-ek benne. Aktiv szub készülne belőle. Szerintem elég lesz hozzá csak érdekelne, hogy mégis mennyi az annyi. JBL GTO1214 a mélynyomó amit hajtani fog. 350Watt RMS teljesítménye van a hangszórónak.

vf2h30v.png

(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Szia! 100W körül várható, függ a terhelt táp feszültségesésétől. A FET-ek gyönyörűen kinyitnak, a kapcsolás maradék-feszültsége elenyésző.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Ez egészen jól hangzik. A szűrővel elég szépen mozgatja a JBL-t. Csináltam is róla egy videót. Próba_VF2_szub
(#) RobyBoy hozzászólása Feb 21, 2013 /

Sziasztok!
A napokba a kezembe akadt pár darab B120NF10 típusú Nfet.Csatolom az adatlapját.
Szerintetek a (a kérdés főleg KD mersterhez szól)VF2 KD módosulatban megállná a helyét?Itt a dupla N csatornás verzióra gondolok....
(#) RobyBoy hozzászólása Feb 21, 2013 /

Bocsi,az adatlap lemaradt......
(#) vipera1997 hozzászólása Feb 22, 2013 /

Hello!Szeretnék építeni egy 250W-os vf2-tőt.Valakinek nincs meg véletlen a nyák és a beültetési terve?Hány voltról megy?Milyen fet kell bele stb.....
Köszönöm!
(#) soos csaba válasza vipera1997 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Szevasz, tessék itt van minden infóm róla, igaz ez nem 250W-os hanem 270W-os változat, de szerintem ez nem jelent annyira nagy gondot.
(#) szamóca válasza vipera1997 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Én a helyedben jóval nagyobbat csinálnék, nem ilyen gagyi 250-est.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) vipera1997 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Az az igazság hogy a hangfal 275W-ot tud.ezért akartlam ilyet.
(#) elektrorudi válasza vipera1997 hozzászólására (») Feb 23, 2013 / 1

...Hát, akkor 275 Wattos erősítő kell hozzá..!
(#) fachyga hozzászólása Feb 28, 2013 /

Sziasztok!
Létezik olyan Monster 270W-os nyákterv amelyikben van olyan védelem mint a 450W-os Monsterben? Mert nekem +-45V-ra kellene erősítő ami 4ohm stabil és csak a 4db IRFP-s
panel fér el.De megfelelne más VF2 modosulás is ami kiprobált és strapabíró mert egy gitár fejbe lenne beépítve amit használnak néha 4ohm-mal is és sokat cipelik szóval ezért kellene bele a védelem.Thnx*

*Wre?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Következő: »»   110 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem