Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 291
(#) sniperx válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Köszi a választ!
Miért kell így a 220k a kondikra?
A fénycső kondi szerintem sima zavarszűrő. A kivitele olyasmi, mint a mosógépeken és egyéb motorokon levő folyamatos üzemű kondiké. (kb 10cm hosszú, 3cm átmérőjű "szivarok")
(#) mex válasza sniperx hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Hello. A fénycsőkondi fázisjavitó szerepet tölt be.Az üzem közben rákerülő 230x1.41=324V-os feszültséget üzemszerűen kell birnia. Viszont a hálózatban szinuszos áramok folynak ami kevésbé veszi igénybe a fegyverzeteket,mint a villanypásztoros kapcsolásban ahol jóval meredekebb impulzusokkal van töltve,illetve a kisütés is rövid időtartamú nagyáramú impulzus. Ha nem teljesen egyforma kapacitásokat kötsz sorba akkor a feszültség sem egyformán fog eloszlani,igy fennáll a veszély hogy egyik kondi átüt,és ezután a másik is. Ezellen hatásos a kondinként alkalmazott 220kohmos ellenállás,mert feszültségosztót képez. A teljesitménye 1W-nál ne legyen kissebb,igy biztonsággal viseli el a 250V-ot is. Ezen felül ha a készüléket kikapcsolják kisüti a kondikat megakadályozva a véletlen áramütést.
(#) László zs válasza mex hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Csak az a probléma, hogy a kondin feltüntetett 270VAC érték miatt az 500V-ot nem hiszem, hogy elviseli - hosszú távon biztosan nem.
(#) sniperx válasza mex hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
A fesz osztás! Tényleg! Így ok. A kisütőáramokat nem tudom, hogy fogja bírni. A két kondi 14uF, elvileg azonosak. (gyártó, típus, stb). Így 7µF lenne belőle, ami elég bika, ha jól nézem itt a hozzászólásokat.
Mindenki motorindítóval csinálta meg ezt a kapcsolást?
(#) proba válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Szerintem bármivel csinálod nem tudsz ilyen meredek megszakítást produkálni nagyon jó csak az élettartamával lehetnek gondok (szerintem a motor max 1év és vége )
(#) jespy hozzászólása Feb 13, 2008 /
 
Arra lenne ötlete valakinek, hogy az autó gyújtótrafók műszaki adatait honnan lehetne megtudni? Esetleg tud valaki olyan céget aki ilyet gyárt, lehet külföldi is. Soha nem találkoztam még egyiknek sem az adataival, pedig hasznos lenne például: menetszám, vasmag, indukció, huzalátmérő, induktivitás, áttétel.....stb.
(#) mex válasza jespy hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Szerintem ezek az adatok nem publikusak. Inkább a percenkénti szikraszámot szokták megadni,ebből lehet következtetni a felvett áramra,induktivitásra....
(#) jespy válasza mex hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Én nem találkoztam még azzal az adattal sem, de abból hogyan lehet következtetni?
(#) mex válasza jespy hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Nagyobb szikraszámhoz azonos gyújtásteljesitmény esetén nagyobb felvett áram,és kisebb induktivitás tartozik a megszakitós rendszernél. Egyébként ennek a tipusnak a legnagyobb az induktivitása. A korszerű félvezetővel kapcsolt gyújtótrafók sokkal kisebb induktivitással rendelkeznek,nagy primeráramúak,ezt elektronikusan korlátozzák. A tirisztoros rendszerűek is alacsony induktivitásúak,általában kisebb teljesitményre készülnek. Villanypásztor céljára megfelel a tirisztoros gyújtások trafója,ha a tárolókapacitás 10µF és400V alatt marad.
(#) sniperx válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Nekiálltam megcsinálni a mellékelt kapcsolásodat, de valamit nem értek. Most a trafó előtti van csak kész, a trafó helyére ideiglenesen egy kis izzót tettem.
Rátettem szkópra, de nem 6-7%-os a bekapcsolás, hanem kb 50%. A dióda be van rakva, ezért nem értem. A freki 2,2kHz, tehát az stimmel.
Ez mitől lehet?
(#) Mefi hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
Sziasztok! Légyszives, segitsetek, ha van tippetek! Van egy villanypásztorom, ami klasszul működött. Aztán egyszercsak nem. Elvittem szerelőhöz, megcsinálta. Rákötöttem a karámra, lehalkult a kattogása, nagyon gyengén ment. Jópárszor ellenőriztem a szigeteléseket, földelést, stb, mig végül lecsönkettem a karám hosszát alig 50 m-re. Igy sem erősödött. Visszavittem a szerelőhöz, azt mondja, hogy jó. S mégsem megy. Szerintetek? Kössem meg a kutyákat? Köszi.
(#) sniperx válasza sniperx hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Amúgy azóta összeraktam a másik panelt is, és beizzítottam. Egy kis Simson gyújtótrafóval próbáltam ki (mivel most ez volt csak), és simán csattog a 10mm-es szikraköznél belül. A hangja alapján nem is gyengén.
Az áramfelvétele 70-110mA között váltakozik 13V betáp esetén. A végén egy 16u kondi van. (gyárilag ez volt a villanypásztorban, amit kaptam.
Alkatrész nem melegszik, a legmelegebb alkatrész az 555 (ez is csak gyenge kézmeleg)
A kondinál viszont csak kb 250V-ig szalad fel a fesz a multiméter szerint. (analóggal nem tudtam megnézni, mivel nincs...)
Hogyan lehetne ezt feljebb tornázni?

(ti hogyan tudtok a topicba "mikro" jelet írni?)
(#) jespy válasza Mefi hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
A probléma egyszerű és tipikus. Vagy a karámod földel, vagy a villanypásztor és a karám közti összeköttetésed. Én elhiszem, hogy ellenőrizted, meg jónak tűnik többnyire, de itt sajnos egy földpont is elég, hogy az egész ne működjön.....
Milyen szigetelőket használsz? Milyen vezetéken viszed a nagyfeszt a karámig?
(#) jespy válasza sniperx hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Többféleképpen is tudod feljebb tornázni. Csökkentsd a 16µF kondi értékét; hatás: csökken a kimeneti teljesítményed. Cseréld ki az oszcillátorban a trafót 9V-os ra; hatás: a bu melegedni fog és tönkremegy. Cseréld ki az oszcillátorban a trafót nagyobb teljesítményűre; hatás a bu melegedni fog és tönkremegy. Optimalizáld az oszcillátor frekvenciáját; hatás: fogalmam sincs még nem próbáltam.... (de ez talán csak pár +-10V-ot jelenthet)
(#) panther2000 válasza Szebence hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Miért nem engem kérdeztek meg ebben a témában?
Sanyi.
(#) car1 válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Üdv!
Azt szeretném kérdezni ,hogy neked kb. mennyi áramot vesz fel a villanypásztor, és "BUT12" mennyire melegszik ?
(#) Szebence válasza panther2000 hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Igazad van, bocsi
(#) jespy hozzászólása Feb 28, 2008 /
 
Üdv!

Kedves Panther2000, csak nem a készülék gyártóját tisztelhetjük benned? Ha nem vagyok indiszkrét, megkérdezhetem, hogy mennyiért végzi a bevizsgálást a meei?

(#) sniperx válasza jespy hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Az oszcillátorban a trafó most is 9v-os, bu nem melegszik, és nem megy tönkre... (legalábbis 3-4 óra járatás után még köszöni szépen, jól van) A trafó 6VA-es, ennél nem tennék be nagyobbat. (elég bumszli ez is már erre a célra, pláne, hogy 3,5VA-essel is írták, hogy megy szépen)
Egyéb?
(bár lehet, hogy a birkáknak így is elég lesz, majd kiderül)
A kérdés egyenlőre csak elméleti, mivel nem is biztos, hogy növelni kell majd.
(#) Bonanza02 válasza Szebence hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Szia,

Ez nem gyári,hanem maszek gyártmány. Gyári villanypásztort nem készítenek autó gyújtótrafóból.
Ezzel a gyújtótrafóval az a nagy probléma,hogy kb. 30kV-ot ad ki meghajtva, ami túl nagy, átüti a szigetelőt(vagy kikerüli az ív),és az energia pedig szinte 0. (5mJ)
Tehát a ráírt 3,2 J csak mese. 37-ért van gyári Francia 20km-es. A 3km-es nálunk 21.600-Ft brutto.

Üdv.
v.gyártó
(#) Bonanza02 válasza jespy hozzászólására (») Feb 29, 2008 1 /
 
Elnézést,ezzel nem Milus mestert akartam megbántani, távol áll tőlem,hiszen már ismerjük egymást távolról.
Szeretném Milus mestert tisztelettel megkérni arra, hogy kizárólag szakmailag csevegjünk kultúráltan. Szakmailag hasznos lenne mindenki számára,aki villanypásztort akar építeni.
Érdeklődnék,hogy mivel lett mérve a 3,2J? A MEEI szabványos jegyzőkönyvet adott ki róla? Ha tényleg ők lemérték a 3,2J-t,akkot le a kalappal a készülék előtt szakmailag. Mi nem tudtunk kihozni akkus üzemről 1,5J-nál többet,(speciális digitális műszerrel mérve) A MEEI mérési jegyzőkönyve a miénkről korrekt és precíz, kíváló műszereik vannak.
A gyújtótrafós megoldáson már túlléptünk 4 éve,nem vált be.
Akkuról mennyi áramot vesz fel a 3,2J-os készülék,hogy leadja a 3,2J-t?
(#) car1 válasza sniperx hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
9V-os trafót mekkora frekvenciával járatod, mekkora az R1,R2,C?
(#) komarl válasza Szebence hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
El tudnád küldeni a kapcsolási rajzát?
(#) Szebence válasza komarl hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Sziasztok!


Hogy válaszoljak jespy kérdésére, e igen, ő a gyártó, a profiljában feltüntetett adatok megegyeznek a villanypásztor burkoltaán lévő adatokkal, amit é kisatíroztam.

@komarl:

Nincs semmilyen féle kapcsolásaom, hisz a villanypásztorhoz azt enm adtak
Csak pár fényképem van róla, amiket belinkelgettem.
(#) Cavalier válasza sniperx hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Dióda irányát próbáltad megfordítani? Már nem emlékszem, hogy jól rajzoltam-e. Mennie kell úgy, néztem szkóppal anno, jó vékony négyszögeket produkált.

Elég durva impulzusokat ad, egy vastagabb papírlapot simán ki lehet lyukasztgatni vele.
(#) Cavalier válasza car1 hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
12V-ról 100-150mA átlaggal lehet számolni, 8µF kondinál, 20u-nál amikor még üres a kondi 250mA körül indul, aztán ahogy töltődik megy le kb. 80-ig. A tranzisztornak nem szabad melegedni, ha jól meg van hajtva, nem is szoktam rá tenni hűtőbordát, legfeljebb egy kis alulemez darabkát.
(#) Remci válasza Bonanza02 hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Szia!

Ha nem gyújtótrafót használtok, akkor milyet?Ha nem titkos akkor meg lehet tudni róla valamit? Ez valami speciális trafó, amit lehet kapni készen, vagy tekercseltetni kell?
(#) jespy válasza sniperx hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Sajna egyéb egyenlőre nincs.....viszont én 1,5VA-os és 12V-os trafóval és bd243-mal csináltam. Ha tudok valami újat írok.
(#) jespy válasza Bonanza02 hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Csatlakozom a hozzászóláshoz, bár én sem szeretnék megbántani senkit sem. A 3,2Joule nekem is nagyon gyanús (világbajnok lenne....), de az, hogy ezt a készüléket a meei átvette, az még gyanúsabb....
(#) jespy válasza Szebence hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Félreértés ne essék, eszembe sem jutott, hogy bármilyen kapcsolást is kérjek tőled. Nekem is van jó pár. Na meg a fazékvasmagos oszcillátoroktól a hideg futkos a hátamon. Az ilyet én csak ilyen "házi tekervénynek" tartom....sosem építenék ilyet. Mindig az egyszerű a nagyszerű.
Következő: »»   8 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem