Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-n keresztül LED-ek vezérlése
Lapozás: OK   1 / 3
(#) szili3000 hozzászólása Aug 3, 2008 /

Üdv
Azt talátltam ki hogy usb porton keresztül kéne ledeket villogtatni csak az a baj hogy nincs kapcsolásom.
Kérhetnék a fórumozóktól egy ilyen kapcsolást ha lehet ne legyen benne PIC és bonyorult dolgok.

Szili 3000
(#) AMD válasza szili3000 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Nem hiszem hogy pic nélkül megúszod. Nyomtatóport nem jó?
(#) szili3000 válasza AMD hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Üdv

Azt már megcsináltam szeretnék egy jobbat.

(#) Thomas10100 válasza szili3000 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Vegyél USB-LPT átalakitót.

Egyszerübbet nem tudok. Az USB áramköre bonyolult lenne.
(#) potyo válasza szili3000 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

USB-t kontroller nélkül nem úszod meg, az USB fizikai szinten csak kontrollerrel kezelhető le. Így vagy használod az ilyen gyári átalakítókat, vagy kontrollert muszáj használnod (ami nem okvetlenül PIC, lehet az másik kontroller is).
(#) Sebi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Azok csak printerhez használhatók.
(#) MaSTeRFoXX válasza szili3000 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Esetleg próbákozhatsz az FT245-ös IC-vel. Chipcadéktől lehet szerezni. USB párhuzamos átalakító IC. (Sajnos) SMD tokozású, annak is eléggé kicsi formája. Ráadásul bele kell ásnod egy kicsit magadat a kezelésébe, de mikrovezérlő nélkül megoldható így a probléma.
(#) szili3000 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

üdv

PIC vel is megcsináhatnám csak nincsen égetőm.
és ezt a témát azért nyitottam hogy pic helyett valami más ic.
(#) noge hozzászólása Aug 4, 2008 /

ez érdekes... Elvileg a ledcube-ot is lehetne így vezérelni? Csak mert sehol nem találok hozzá vezérlő áramkört.
(#) capaizee válasza szili3000 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Égetöt pedig könnyebb szerezni, épiteni mint gondolod.

na meg itt a forumon találsz rengeteg pic-el foglalkozó emberkét aki hajlandó felprogramozni neked 1-2 bootloadert és máris szórakozhatsz vele.

és még valami egyetértek az elöttem szóló emberekkel
mégpedig usb 1000x bonyolultab mint egy párhuzamos portot üzemeltetni

(#) Gory válasza szili3000 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Az FT245-el érdemes lehet próbálkozni szerintem is. Nem biztos hogy jól emlékszem, de van olyan üzemmódja, amivel konkrétan a 8 adatlábat lehet egyenként birizgálni. Bit Bang vagy ilyesminek hívják. Inputként egyszerű a 8 adatlábat úgye használni, mert rárakod a bájtot, és egy másik lábon jelzed hogy mehet a PC felé.
De kimenetként úgy rémlik hogy a Bit Bang dolog is macerás. Nemtudom hogy az alap szoftver erre van-e beállítva, vagy fel kell-e tenni hozzá az advanced drivert és azt masszírozni. (Mert kétféle van, az egyik az alap usereknek, a másik nagyobb adatsebességet tud, de többet kell vele vesződni, meg konfigurálni)

A PIC 18F4550-es megoldás a másik, van itt a HE oldalon cikkem, ami alapján a bootloadert bele lehet égetni. Utána pedig nem kell hozzá égető, hanem USB-n programozhatod, és rajtad múlik hogy soros portot emulálsz, DLL-ből használod a PIC-et vagy HID vagy ami tetszik. A vezérlés alapján pedig a PIC lábaival egyszerűen tudsz led-eket hajtani.
Ha a PIC-nél maradsz, arra figyelj, hogy egy egy láb mennyi áramot bír el, és arra is hogy annak ellenére hogy a lábak elbírják egyenként a LED-ek mondjuk 10-20mA áramát, de megvan szabva az is hogy összesen mennyit folyathatsz át a PIC-en (mondjuk 100mA és akkor 5-6 LED-et köthetnél csak rá max).
Szóval a LED-ek számától függően, esetleg FETes tranyós LED meghajtást kell tenned a lábakra.
Én szerintem a PIC-es dolog elég egyszerű, pár óra alatt kivitelezhető vele egy egyszerű LED kapcsolgatós téma.

Esetleg Ethernet-en kártyáról is kapcsolgathatsz, de ez már tényleg egy bonyolultabb és valószínűleg neked felesleges dolog
(#) Feri007 hozzászólása Aug 4, 2008 /

Ha nem PIC, akkor AVR jó lesz?
Ennél egyszerűbb USB-s vezérlést én elképzelni sem tudok. Alap AVR égetőt is egyszerűbb készíteni, mint PIC-hez, ha ez probléma.
(#) Topi válasza Feri007 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Én is ezt szoktam mondani, mikor valaki azt mondja, hogy PIC nélkül kéri. Belinkelek akkor egy megoldást AVR-el :eplus2:
(#) Gory válasza Feri007 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Igen ez elég egyszerűnek tűnik, ha Linux alól akarja használni, és nem akar saját szoftvert, vagy ír sajátot a command line tool fölé C-ben.
Windows-al sajnos ezzel is meg kell szenvednie, driver kéne hozzá gondolom, és a vezérlés részét meg a Linux-osból kéne lefülelnie és megírni.
(#) Topi válasza Gory hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

CDC és a Custom USB-HID is tökéletesen működik Windows alatt. Tehát nem lesz vele probléma M$ rendszeren sem.
(#) Gory válasza Topi hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Lehet, nem néztem meg milyen osztályba tartozik. Sőt ha jól látom forrás is van a parancssori eszközhöz, úgyhogy abból ki lehet lesni a parancsokat.
(#) peppejoe hozzászólása Aug 7, 2008 /

császtok/jó napot! ÉN nem tok se pic et se ic-t se vezérelni, se működtetni. (nekem magas)de azon kívül sok mindent tudok! lécci segítsetek megérteni a működést meg valami progit hozzá hogy tudjak usb-n vezérelni LEDeket. előre is köszönöm!
(#) potyo válasza peppejoe hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

És mi az a sok minden, ha nem tudsz ic-t működtetni? Az usb kicsit bonyolultabb annál, hogy itt 1-2 mondatban el lehetne magyarázni a működését. Bonyolultságában hasonló az ethernethez. Ahhoz, hogy valaki megértse a működését, ahhoz el kell olvasnia nagyjából 500 oldalnyi dokumentációt. Hogy valaki használni is tudja saját célra, az kb. még ugyanennyi.
(#) Gory válasza peppejoe hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

Tulajdonképpen meg akarsz tanulni LED-ekkel bánni, vagy USB-n akarsz megtanulni vezérelni? Vagy csak akarsz valami kész dolgot amit a kezedbe adunk és tudod a LED-eket villogtatni rajta?
Az USB kezelés megtanulása jónéhány hónapot fog elvenni az idődből. Főleg hogy előtte meg kell tanulnod valamilyen mikrokontrollert használni, ami szintén hónapokig tart. Ahogy potyo mondja jó bonyolult dolog az USB protokolja, szerintem az Ethetrnetnél is nagyságrendekkel összetettebb.
Szóval a tudás kell, vagy valami eszköz a kezedbe, vagy ez egy fake regisztrált nicknév?
(#) peppejoe válasza Gory hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Gory nekem valami olyasmi kéne amit itthon GYORSAN és EGYSZERŰEN össze tudok rakni +valami progi mert nem tok letölteni sehonnan. Ledeket tudok vezérelni (ez az életem) meg huzalozni meg stb.de többet nem nagyon(amúgy szerintem egy 14 évesnek még ez sok),de apám tud ilyenekben segíteni mint ic-t és pic-et vezérelni nekem.
(#) peppejoe válasza peppejoe hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Gory ha te meg tudod csinálni és van egy fényképeződ minden lépést lefényképezel és összetömörítve elküldenéd erre a címre: szabopeter1233@citromail.hu vagy ide mellékelt fájlként kiraknád, nagyon örülnék neki.
Szerintem sok amatőr van aki nem mer írni mert nincs kellő tapasztalatuk és nem akarják hogy kiröhögjék őket, de meg akarják csinálni, lécci így segítsetek nekik is

köszi:Sz Péter
(#) potyo válasza peppejoe hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Ne vedd sértésnek, de hogy nem fogja neked csak úgy senki megcsinálni, abban fogadni mernék. Más a helyzet, ha fizetsz neki érte, de akkor meg neked nem fogja megérni. Mint már írtuk, USB-nél nincs olyan, hogy egyszerű. Digitális elektronikában és kontrollerekben több éves tapasztalattal rendelkezők is hónapokig olvasgatnak utána, kisérleteznek, mire egy saját igényeik szerint működő kommunikációt összehoznak. Az USB már nem az amatőr kategória...

Ha tanulni akarsz, akkor próbáld az alap alkatrészek, egyszerű áramkörök működését megérteni, és utána jöhetnek a bonyolultabbak. Ha van hozzá elég türelmed és rátermettséged, akkor előbb-utóbb menni fog.
(#) Gory válasza peppejoe hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Igazából ez úgy 6 ezer fényképet jelentene Meg kell építeni az áramkört, megírni a programot beégetni. Aztán PC-re a programot megírni, és végül tökéletesre javítgatni. Lehetetlen fényképes útmutatót csinálni programírásról. Maximum kapcsolási rajz, fénykép a panelről és programkód. Ezeket viszont mind megtalálod részletesen itt az oldalon 3 cikkben (felső menü cikkek menüpont és lapozz visszább) amit én írtam PIC18F4550-hez.
USB útmutató néven futnak. Ha azokat megérted és tudod, gyerekjáték lesz ez a feladat. De PIC és PC programozás nélkül sajnos nem érdemes bele sem kezdeni.

Indulj el valahol és kérdezz, arra van a fórum, mindenki szívesen segít, ha konkrét kérdésed van. De ez így nem járható út hogy egyszerű legyen és vegyem fel videóra.
(#) Moderátor hozzászólása peppejoe hozzászólására (») Aug 9, 2008

Idézet:
„Szerintem sok amatőr van aki nem mer írni mert nincs kellő tapasztalatuk és nem akarják hogy kiröhögjék őket, de meg akarják csinálni, lécci így segítsetek nekik is”

Elsőként, azt ajánlom, hogy fogadd meg potyo és Gory baráti tanácsait!

Másodsorban, ajánlom a figyelmedbe a Fórumszabályzatot, amit egy 14 évesnek játszi könnyedséggel el kell tudnia olvasni. Egész pontosan a XVI. pont a legérdekesebb jelen szempontból.

És végül, ajánlom figyelmedbe jelen cikket is, mely röviden bemutatja, hogy az amatőr szó valójában mit is jelent.
(#) koboraram1221 válasza szili3000 hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

ojan megoldás hogy veszel egy usb billenytüzetet azon van 3 led aazokat kicseréled amijenre szeretnéd a töbi dolgot pl bill töbirésze kidobod és bemész a kisegitő lehetőségekbe a képernyő bill közé és ha bekapcsolod a caps lookot akk világit a billen na?
(#) instantwater hozzászólása Okt 25, 2008 /

Épp most raktam össze egy FT245RL t.
Ha kell valakinek, el tudom küldeni a DELPHIS BITBANG alap progit.

Már csak a ledjeimet várom aztán nekiállok egy ledockának. Nyami
(#) worms008 hozzászólása Dec 12, 2008 /

Sziasztok! Körülbelül két hónapja láttam az egyik videómegosztó oldalon, hogy több, különálló led kijelzőt vezérelt valaki USB portról.
Ezek egykarakteresek voltak, és a pc oldali szoftverrel lehetett a számot változtatni rajtuk. Több helyen is rákerestem, amennyit tudtam elolvastam róla (köztük a PIC18F4550-ről szóló cikket is). Mint később rájöttem-rávilágítottak az USB egy nagyon nehezen kezelhető kimenet. Azt is írták hogy az FT245-ös IC USB-sorosport átalakításra való, és ez a port jóval könnyebben használható. Csak sajnos az említett IC smd tokozású, ami újabb problémákat szül.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne a kivezérlést megvalósítani kevésbé komplikáltan. A válaszokat köszönöm.
(#) Moderátor hozzászólása worms008 hozzászólására (») Dec 12, 2008

Kevésbé komplikáltan? Sehogy. Az FT245 a legbarátibb választás, még ha smd, akkor is.
A következő témanyitás előtt légy szíves használni a keresőt.
(#) namron hozzászólása Máj 1, 2009 /

én csinálok egy usb led es ventillátoros bigyot és az lenne a kérdésem hogy lehet e mindkettőre kapcsolot tenni mert 1 usb dugnák be és lehetne kapcsolni hogy csak led vagy csak ventillátor.a válaszokat kőszőnőm.
(#) titi válasza namron hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Nem tudom mit akarsz, de egy két állású kapcsolóval az egyik irányban a LED a másik irányban a venti fog menni.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem