Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   431 / 3999
(#) googa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Köszi a választ! De nem tudom szétszedni, mert az egész be van takonypisztolyozva, ha meg rámelegítek, akkor kipotyognak belőle az SMD cuccok, meg némi szerencsével tönkre is vágok valami létfontosságú dolgot.
Mi lenne, ha kettő apró relét bekötnék, az egyiket egyik irányba diódáznám, a másikat meg másik irányba és mindkét relé egy kevés lábú PIC egy-egy bemenetére lenne okosítva? Ha csak egy rövid időre is meghúz az adott relé, akkor a PIC már tudhatná, hogy mi a dolga.
(#) googa válasza Action2K hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Hú! :wow3:
(#) uli hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok!
Találtam régebbi HE újságban egy szupertakarékos LED villogót. Ma megépítettem de nem működik.
A változtatás a gyárihoz képest:
tápfesz: 1,5V, a 100R-os ellenállást elhagytam, 1k helyett 560R, 390k helyett 220k. Elvileg működnie kéne nem? De semmit nem csinál. A HEben közölt rajz működöképes egyáltalán? mi lehet a hiba?
köszi :uli
(#) mex válasza Action2K hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Valószinű nem értem a feltett kérdést.
Ha a motor helyére relé kerül,és azt akarja,hogy csak az egyik gombnyomásra húzzon,a másik gobnyomás (amikor polaritást vált a dobozból kijövő feszültség) hatástalan legyen,vagyis elengedjen a relé,akkor miért nem elég a tápvezetékbe egy soros dióda? Vagy valamit nagyon nem értek.
(#) uli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Az egyetlen gond az, hogy egy napelemes lámpáról fog működni, ott pedig nekem csak 1,5 Voltom van. Lehet valamit tenni ez esetben?
Kössz: uli
(#) Action2K válasza uli hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Sőt még a jelek is polárt váltanak, szóval ezért kellett a megoldásom.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Idézet:
„motort be kellene cserélni egy relére, ami az egyik akciókor meghúz, a másik akciónál meg elenged.”

Akkor most már végképp nem értem.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Illene villognia. Egy próbát megér.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Ez zavart meg,hogy nem irta:az időzités lejárta után is behúzva kell maradnia a relének,és csak az újabb gombnyomás után kell elejtenie. DE ebben az esetben is elég egy dióda,csak legyen még egy segédérintkező amivel öntartásba viszi a relét.
(#) Action2K válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Rajzold már le!

Ajjajj... Kell még bele két tranyó is,meg ellenállások.
Vagy esetleg 555.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Feb 27, 2009 /

Üdv,a következő lenne a kérdésem,van feleslegben egy lcd kijelzőm

Bővebben: Link
Egy fényképezőgépből maradt rám,érdemes megtartani?Lehet használni valamire?Esetleg lehetne építeni hozzá vmi meghajtó áramkört.

Az URL gomb nem design elem, nem dísznek van! Lehet nyugodtan használni, nem fáj, nem harap, és teljesen veszélytelen! Frankye
(#) csuszo_zalan hozzászólása Feb 27, 2009 /

Hi!Az erősítőm bemenetére jövő vezetékekkel van problémám.Tehát a bemenetnek van egy 2 eres vezetéke,mindkét vezetékben 2 szál drót.A 4 közül melyik kettőt kell a bemenetre kötni?
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Segédérintkezős relé felhasználásával:
(#) proli007 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Hello!
Nekem meg pont ilyesmi van eltörve a gépemben. (persze nem tudom milyen típusú és márkájú)
üdv! proli007
(#) Action2K válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

No ez már valami, a kezdeti egy diódához képest. a működését tesztelted?
Viszont itt még nincs galvanikus elválasztás az enyémhez képest. Jó, ez nem is volt feltétel, de nem árt. Már csak azért sem, mert ha a bemenet alsó pólusa lesz pozitív, akkor simán zárlatba megy a vezérelt áramkör testén keresztül.

Nem teszteltem. Ha a relé munkaéritkezőjét nem közösitem sem a negativval,sem a pozitivval akkor galvanikusan le van választva.
Egyébként az opto után mi biztositja az időzités lejárta után a korlátlan ki,illetve bekapcsolási időt?
(#) Sanyesz5 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Hali,ez egy olympus c-505 ben volt
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Hello!
Akkor tolmácsolom, ha nem gáz.
üdv! proli007

OPTO-RS.png

(#) proli007 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Hello!
Sajnos ez egy Sanyo VPC-S3-as. A kijelző, meg úgy 40*30mm.
üdv! proli007
(#) Action2K válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Köszönöm! Erre gondoltam! :worship:
(#) matyko_78 hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok

Cunici a sok dolgot amiről informáltál köszönöm, a nyák-ról nem sok infóm van, de a kérdésem nem jobb, ha az ember ,,próbapanelt" vásárol ? Mert ha elszúrnám, akkor mit tudok tenni egy nyáknál, valahogy javítani is lehet ? És ha csak kísérletezni szeretnék, kezdő létemre milyen nyákot vegyek ?

Válaszokat előre köszönöm
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

A tolmácsolás tökéletes. Nade Tőled automatikusan ez az elvárás.
(#) Abika hozzászólása Feb 28, 2009 /

Helló!
Pannonos mobil internetem van és kb 400-500m-re a háztól még van 3G-s lefedetség!Valamikor HSDPA-ra csatlakozik föl csak az a problémám hogy kevés a jelerősség!Nekem a modemem HAUWEI E169-es és van rajta külső antenna csatlakozás!Szereztem is hozzá antenna kábelt csatlakozóval!Milyen antennával lenne érdemes használni?
(#) Action2K válasza Abika hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Szia! GSM antenna Aukciókon 400 Ft-tól már kapni. :google:
(#) joeetm hozzászólása Feb 28, 2009 /

Üdv! a V/A-t hogy tudom kiszámolni
(#) Imi65 válasza joeetm hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Mire is gondolsz? R=U/I? A feszültségértéket elosztod az áramértékkel, ekkor megkapod az ellenállás értéket.
(#) s51e hozzászólása Feb 28, 2009 /

Üdv!
Nem írtam még a fórumba most is csak azért mert kérdésem lenne. Adott egy riasztó kapcsolása és az a kérdés, hogy ebbe mi végzi a dőlésszög kapcsolónak az állapotának a megjegyzését? Mellékeltem a képet.

Másik kérdés. Az vajon jó nevű képnél a kapcsolás jó vagy nagy baromság?
(#) moltam válasza s51e hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Szerintem nem jó a vajon jó
Következő: »»   431 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem