Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   141 / 970
(#) kameleon2 válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Ha nem akarsz kötődobozokat, központi rendszerben is lehúzhatod a kábeleidet egy nagyobb elosztóba (amibe tisztességesen el is fér. Az enyém ugyan nem könnyűszerkezetes ház de központos csövezés és szintenként egy-egy elosztó van, az elosztók között pedig egy felszálló strang. Igaz kivitelezéskor költségesebb, de minden fogyasztód végét csak az elosztóban kell kötni, vagy módosítani, illetve a fogyasztónál. Így megúszod a későbbi vésést, bontásokat. Könnyebb funkciókat módosítani - ha mégis másképp élnél, mint ahogyan eltervezted. A szabvány szerint 1-szeres szigetelésű vezetőt szigeteletlen potenciálon áthúzni tilos, tehát legalább kettő szigetelésnek kell lennie. Ha védőcső és vezeték, vagy védőcső és kábel - az meg kell feleljen. Nyilván ha a végén van egy érintésvédelmi és egy szabványossági mérésed (jegyzőkönyvvel alátámasztva) és ennek eredményeként egy aláírt nyilatkozatod, akkor nem a te felelősséged. A kötés minősége viszont fontos. Olyan kötési módot kell választani, ami folyamatosan szorosan tartja a kötéseket és nem okoz anyagszerkezeti változást (lásd forrasztás) és a keletkező hőt vagy a kötésnél keletkező egyéb hőterhelést is bírja a szigetelés. A kötés lehet rugós pld Wago, vagy a régebbi KF1. Ha a kötés lámpa mögött van pld.halogén lámpa, vagy kandallónál akkor viszont nem jó az MBCu, hanem szilikon kábel kell, vagy legalább szilikon (vagy csillám alapú varnis) védőcső és porcelán kötés. Ha kötődoboz, akkor mindenképpen legyen rajta tető, főleg ha papírtapéta lesz fölötte.
(#) proba válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Számomra mindig érdekes kérdés ,hogy hőszigetelésen hogyan lehet átvezetni a védőcsövet ,úgy hogy ne legyen gond a későbbiekben a cső belső falán esetlegesen kicsapódó pára.
(#) zoli_varga válasza proba hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Ha a kérdésed kifejted kicsit bővebben akkor lehet hogy tudok rá válaszolni.
(#) dézé hozzászólása Jún 4, 2011 /
 
Tisztel Hozzáértők!!
A következő kérdéssel fordulnék önökhöz:adott egy saját bekötésű 4 eres réz 2mm vastag rézkábel ami kb 12 m-ter hosszú ami a műhelybe megy fel amiről ment korábban 1 db 400 w os terménydaráló, egyik nap meg nem ment illetve lassan felpörgött a kellő fordulatszámra de erő nincs benne,na de ha a tescos sárga hosszabbítóról működik ugyanabból a dobozból ugyanarról a fázisról a vezetéket kipróbáltam nincs megtörve mindenhol megy rajta minden úgy ahogy kell 1200w os flex megy 380 as gyalu megy de a daráló nem kérnék segítséget a problémaára előre is nagyon szépen köszönöm!!!
(#) karaszbandi válasza dézé hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Aztán pont nincs a billentyűzeten?
Első körben keress egy villanyszerelőt és nézesd meg vele. Lesz ott baj, nem kevés.
(#) zoli_varga válasza dézé hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Ha van a darálóban csillag delta kapcsolás akkor lehet hogy az a rossz. Ha csak egy kapcsolóval működő motorról van szó akkor kondenzátor hiba vagy mechanikai hiba csapágy szorulás lehet.
(#) dézé válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Tisztelt Zoli Varga!
Egyik sem mert minden jó.Ugyanarról a fázisról hosszabbítóval működik.Kondi jó, kapcsoló jó csapágyak jók nem szorul.
(#) proba válasza dézé hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
A vezeték két vége tud érdekes hibákat produkálni.PL rossz dugalj ,rossz kötés (nem csak a fázison lehet).
Ami még érdekes számomra ,a négy ér igen kevésnek tűnik ,valahol a nulla meg a védőföld keveredése is okozhat hibát.
A leírásodból azt veszem ki ,hogy ennek a vezetéknek több leágazása van ,lehet a felfűzés nem sikerült igazán jól,és az előző kötés hibás.
Azután olyanba is belefutottam már ,hogy a készülék zsinórja csatlakozója volt kontakt hibás,egyszerűen azzal hogy másképp máshova dugtad be ,a hiba eltűnt.
(#) zoli_varga válasza dézé hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Hát akkor pedig vezetékprobléma lesz. Lehet a nulla vezető kötésében a hiba.
(#) dézé válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Nekem csak 1 hatalmas problémám van ezzel az egésszel,mégpedig hogy hónapokig működött rendesen majd eggyik pillanatrol a másikra nem.Na most lenne még ogyan kérdésem ebböl a réz kábelből kb 1,5 m -ter a földbe megy lehetséges hogy azt ugy rágta meg valami hogy ezt a problémát okozza?Jah röhej mert minden működik róla lényegében csakhogy nemugy pörögnek a gépek ahogy kell olyan gyanusan mintha nem lenne bennük erő.De nagyon gondolkodom hogy kiásom és átnézem mert hihetetlenül idegesít a dolog.Azért KÖSZÖNÖM SZÉPEN a tippeket.
(#) kameleon2 válasza dézé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Szia!
Ha áthidalod a földben lévő szakaszt - a földben lévő teljes kizárásával egy ideiglenes "repülő" vezetékkel és minden rendben - akkor a földben van a hiba és - igen kezdheted az ásást. Mindenképpen földkábellel pótold a földben lévő vezetéket. A föld ugyanis nem a nedvessége miatt veszélyes. hanem a savassága miatt. Ha ledugsz a földbe egy alumínium darabot és kis idő múltán kihúzod - rájössz miről beszéltem. Ugyanígy a műanyagot is "megeszi". Tehát nem mindegy miből van a védőköpeny. Nálam az vált be, hogy sima- keményfalú védőcső - ez később át is húzható, és földkábel. Minden más próbálkozás kudarcba fulladt (MBCU+gégecső is!).
(#) karaszbandi válasza dézé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Emberke!
Feszültséget tetszettél már mérni terhelés alatt a drót végén meg az elején?
Egyből kiderülne a baj!
(#) csorbatibor hozzászólása Jún 6, 2011 /
 
sziasztok!

Hiba van a radio aramellatassal (Philips cd-radio). Ha 220 V aramot kapcsolok ra bekapcsol a radio, de nehany masodperc mulva kikapcsol anelkul hogy hozzanyulnek, ugy tunik nem kap aramot. Ilyenkor nem lehet ujrakapcsolni. Ha pihentetem egy napot, masnap ujra bekapcsolhato, de ugyanugy par masodpercig.
Mi lehet az oka? Hogyan lehet korrigalni?
Elore koszonom a segitseget
(#) zoli_varga válasza dézé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Tipikusan egy laza csatlakozásnak tűnik. Egy ideig még bírja a csatlakozás de aztán szép lassan olyan nagy ellenállás alakul ki hogy akkora lesz a feszültségesés ami már jelentős teljesítményromláshoz vezet.
A kollégák már javasolták a terhelés alatti mérést.
(#) proba válasza csorbatibor hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Próbáld elemről,ha jó akkor cserélj hálózati csatlakozót.Ha elemről sem jó cserélj rádiót.
(#) pucuka válasza csorbatibor hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Azért ez nem villanyszerelési probléma. Talán meg kellene javítani a rádiót. Vidd szervizbe.
(#) CsemanAttila hozzászólása Jún 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kis gondom. Remélem valaki tud rajtam segíteni. Van egy 2 pólusú csillár kapcsoló, ami tökéletesen működik. Fent a plafonon úgy ahogy kell, megjelenik a fázis, hol az egyik vezetéken, hol a másikon, attól függ melyiket kapcsolom. A gond ott kezdődik, ha bekötöm a csillárt. Ugyanis akkor minden vezetéken megjelenik a fázis, még a nullán is, de semmi sem világít. 2 csillárt, és egy sima égőt is bekötöttem, mind három esetben ez volt. Előre is köszönöm a segítséget, Üdv!
(#) kadarist válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Szia!
Meg van szakadva a nullavezetőd valahol a kötődoboz és a csillár között, ezért a fázis ügyesen visszamegy a szakadt nullavezetőre.
(#) CsemanAttila válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Helló! Én is erre gondoltam, csak bezavart az, hogy mind a két vezetéken megjelent a fázis, hiába volt csak az egyik felkapcsolva. Kötődobozig rendben, mert még ott találtam fázist. Majd holnap tovább megyek a kismegszakítóig hátha meglesz a ludas. Köszi a segítséget!
(#) kadarist válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Mivel mindkét izzó össze van kötve a nullavezetőn keresztül, ezért nem csoda, hogy mindenhol megjelenik a fázis, ha szakadt valahol távolabbi helyen a nulla.
(#) karaszbandi válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Osztán a csillár helyén a plafonból 3 drót jön ki?
(#) CsemanAttila válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Igen, 2 fázis, egy nulla + föld
(#) dézé válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Sajnálom azt nemtudom hogyan kell müszer van volt-ot mértem mind3 fázison 223 volt-ot ad
(#) karaszbandi válasza dézé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Terhelés alatt?
(#) dézé válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
nem csak ugy üresbe
(#) karaszbandi válasza dézé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Szerintem jobban jársz, ha keresel egy szakembert!
(#) dézé válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek! azt hiittem aez az oldal azért van hogy segitsük egymást de ezekszerint nem .
(#) karaszbandi válasza dézé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Figyelj, segítenénk, ha hajlandó lennél közreműködni!
Már többször leírtuk, hogy mit csinálj. Nem. Akkor?
(#) karaszbandi válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Szerintem keresd meg, hogy hol van szünet a nullában!
(#) zoli_varga válasza dézé hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Törölve !
Következő: »»   141 / 970
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem