Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1358 / 3999
(#) Eticsiga hozzászólása Jún 6, 2011 /

Sziasztok!
Lehet nagy hülyeséget fogok kérdezni. Egy jack (nagyméretű) dugón át mehet 2 amperes áramerősség? (Egy ledes lámpához kéne esztétikusabb mint 2 banándugó egymás mellet)
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Módosítsd a nyákot az alkatrészek lábtávolságaihoz.
(#) vagnerjazon válasza Zed hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Á, nagyon köszönöm! Az LM2576 jó, csak nem az állítható, hanem a fix 5V-os változatát fogom használni. Érdekes, az egész "Tápegység IC-k" kategóriát többször átbújtam, de nem vettem észre, pedig végig ott volt az orrom előtt...

Akkor azt a kapcsolást kell néznem, amelyik rögtön a legelső az adatlapban? Akkor innen melyik tekercset válasszam? Azért nem kell rá nagyon nagy hűtőborda, nem?
(#) slave557 hozzászólása Jún 6, 2011 /

Van egy J-09 -es KIT-em (HESTORE-os)
A trimmert hogy kéne bekötnöm, mert a nyákon 3 lábnak van hely, a trimmernek meg 2 lába van, a kéne az első kép a nyákon található rajz a lyukakkal, a második kép pedig a trimmer felöl nézetes alakja és a lábainak elhelyezkedése.
Hogyan kéne bekötnöm?
válaszokat köszi

trimmer.png

(#) szunyi15 hozzászólása Jún 6, 2011 /

Sziasztok. Még nagyon kezdő vagyok a témában. van nekem 1 régebbi autós rádióm.. abból kiszedtem a panelt és ahhoz akarok csinálni 1 pöpec csicsás kis házat!.. nos van 1-2 kérdésem.. csatolok 3 képet.. az első képen van 1 12V-s adapter ha azt szétszedem és belerakom a házába akkor az ugyanugy fog működni? vagy hadjam az egészet a fenébe? !!!várom a kommenteket!!!
(#) proli007 válasza slave557 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Hello!
Pont úgy, ahogy az első rajzon látod a kondit. Vagy is a baloldali két furat közösített. Vagy bedugod a forgó lábát csak az egyik lyukba, vagy fúrsz a kettő láb közé egy furatot. Ahogy a nyák, és a trimmer elhelyezése jobb. Arra ügyelj, hogy a trimmer állító csavarja, ne a rezgőkör "meleg" pontján legyen, hanem a "hideg" pontján. Ha a kapcsolásban erre lehetőség van. Vagy is mérd meg ohm mérővel, hogy az állító csavar melyik lábra kapcsolódik, és úgy kösd be, hogy ez a láb menjen a GND-re.
üdv! proli007
(#) storm válasza szunyi15 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Azt azért jólenne tudni, hogy hány W-os az erősítő. Szerintem az a trafó biztos kicsi lenne hozzá.
(#) szunyi15 válasza storm hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

nem.. már kipróbáltam vele.. nagyon sirályul működik..
(#) Zed válasza vagnerjazon hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Én csak egyszer csináltam tápegységet ezzel az IC-vel. Működik szépen. Ha jól emlékszem, 5A, 100uH induktivitást használtam. Diódának meg valami PC tápból bontott Schottky-t. Hűtőborda szintén PC-tápból bontott, azon van a dióda és az IC is. Az áramkorlátja 5A felett szólal meg, ott azért már elég rendesen melegszik. Gyors fejszámolás: adatlap szerint a tranzisztor szaturációs feszültsége akár 2V is lehet. A kitöltési tényező cirka 5/10, tehát 50%. Eszerint az IC-d 4A esetén 4A * 2V * 0,5 = 4W-ot fog disszipálni. Egy hűtőzászló ehhez nem lesz elég. Szerintem kb. egy PC-táp bordája fog megfelelni. Mivel van benne hővédelem, nyugodtan kísérletezhetsz a bordamérettel!
(#) storm válasza szunyi15 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

De ha működik akkor mi a kérdés?
(#) qvasz2 válasza szunyi15 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Ha annyira kezdő vagy jobb lenne, ha nem szednéd ki a szigetelt házikójából a tápot. Már csak azért sem, mert ha közel teszed az erősítőhöz, akkor zúgást-búgást okozhat.
(#) szunyi15 válasza storm hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

hát igy mostmár énsem tudom
(#) nightlife hozzászólása Jún 6, 2011 /

Hali

Nem kaptam a közeli üzletben 24v-os zenert, anélkül pedig nagyon elmászik egy tranzisztorom bázisfeszültsége. Megoldható-e úgy a kívánt feszültség elérése, hogy sorba kötök két diódát?
Pl: 15V + 8,1V
(#) qvasz2 válasza nightlife hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Természetesen igen.
(#) nightlife válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Köszönöm a gyors választ, még ki sem hűlt a páka
(#) proli007 válasza nightlife hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Hello!
Természetesen megoldható. De a karakterisztika miatt, jó, ha azonos teljesítményű a két dióda. (Vagy is azonos típusú, csak a feszültségük más)
De egy rajz is jó lett volna, mibe kell, mert ez a "bázisfeszültség elmászás", kissé gyanús kijelentés..
üdv! proli007
(#) vagnerjazon válasza Zed hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Uhh... És nem lehet valahonnan kitermelni a 100uH 5A-es induktivitást? Az a baj, hogy nincs olyan műszerem, amivel meg lehetne mérni. Viszont a HEStore-on 744Ft-ért kicsit brutálisnak tartom.
(#) john94 hozzászólása Jún 6, 2011 /

Hello!
Van egy olyan trafóm,aminek 2x15V-os kimenetei vannak,de csak kb 1 amperrel terhelhetem.
Ezeket párhuzamosan össze lehet kötni?
És ha összekötöm párhuzamosan,akkor elvileg 2-szer annyira lehetne terhelni igaz?
(#) kadarist válasza john94 hozzászólására (») Jún 6, 2011 / 1

Igen, igaz, csak arra ügyelj, hogy fázishelyesen kösd párhuzamos a tekercseket.
(#) nightlife válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Neked is köszönöm.
Semmi komoly dolog: ellenálláson keresztül töltök egy kondenzátort, a kondi feszültsége emeli szép lassan egy tranzisztor bázisát. A zener segít abban, hogy ez a feszültség ne emelkedjen 24Volt fölé.
Egyszerű feszültségosztóval nem tudtam megoldani, mert az emmiteren lógó terhelésem ellenállása idő elteltével picikét nő, ami csökkenti a bázisáramomat, a kondi pedig magasabb feszre tölt.

Sejtem, hogy az ilyesmi "soft" indításra talán nem ez a legjobb megoldás, de az én agyamtól ennyi telt

Természetesen két különböző zener ^^ de ennek ellenére stabilnak tűnik a dolog, megállt 22,2V -on.
(#) john94 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Oké,köszönöm.
(#) bankimajki válasza john94 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Arra azért figyelj hogy nincs-e középen közösítve. (Ha közösítve van és rövidre zárod a 2 szélét, akkor az nem lesz jó.) Ha pedig egyenáramot akarsz és úgy akarod terhelni, akkor én azt csinálnám, hogy az egyik tekercs 'hideg' pontját összekötném a másik tekercs 'meleg' pontjával. És a 2 maradék végre tennék egy egy diódát, úgy hogy az anódok a tekercsvégeken vannak, a katódok pedig össze vannak kötve. Ilyen esetben a diódák katódja a pozitív és a trafó hideg-meleg pont összekötése a negatív. (1 fázisú 1utas 2 ütemű egyenirányítóra keress rá.)
(#) Milcsi-bé hozzászólása Jún 6, 2011 /

Sziasztok!
Halottam eről a bizonyos barna hangról.Érdekelne,hogyan lehet előállítani.Kapcsrajz meg ilyesmi.
Próbálkozott-e már valaki ezzel?Tényleg lehetséges-e,vagy csak pletyka az egész?
(#) kaqkk válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Ilyen "barna" hangot minden reggel előállítok a mellékhelyiségben pzzz De mostmár komolyan : mi ez a barna hang ? Én fehérzajról -rózsaszínzajról hallotam de
barnahang ??
(#) possim válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Király téma
De nem hiszem, hogy tényleg létezik
(#) nagy_david1 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Állítólag az amerikai hadsereg fejlesztette ki tömegoszlatásra. Megint Amerika. Ha minden igaz valami alacsony frekvenciás hang ami a bélműködésre hat ki és tovább tudjátok.
(#) BEMcorp válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Hali!
A Mythbusters (Állítólag) próbálkozott előállítani, elég durva felszereléssel, és semmi hatása nem volt.
Ha gondolod megkeresem az epizód számát, amiben a "barna-nótát" tesztelik.
(#) storm válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Arra én is emlékszem. Ha emlékezetem nem csal 10Hz alatt keresték, még pelenkát is vett fel mindenki de semmi siker nem volt. (BUSTED)
(#) BEMcorp válasza storm hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Ja,ja. Pedig nem 100W-tal nyomatták neki.
Valahogy ezt az eredményt vártam, monjduk...
(#) kaqkk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

He he akkor jó irányban tapogatóztam ??
Következő: »»   1358 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem