Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   26 / 840
(#) PLaci válasza zeusz7 hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

Szia!
Ennyire azért nem egyszerű a helyzet. Az RS232-es bemenet a számítőgépen +/- 12V-os jelszintel üzemel, ráadásul úgy, hogy a -12 a logikai 1, a +12 a logikai 0
Az ATtiny-d TTL szintű jeleket ad ki. A szintillesztést legegyszerűbben egy ICL232-es IC-vel tudod megoldani. Gyártó függvényében az első betűk változhatnak. A 232 a lényeg. Kell még hozzá 4db
azonos értékű kondenzátor 100nF - 3,3µF minden jó, de egyformák legyenek. Ha letöltöd a pdf file-jet az internetről ott megtalálod a bekötését is. Ha nem boldogulsz hétfőn küldök rajzot.
Addig nem vagyok itthon.
Sok sikert!
(#) zeusz7 válasza PLaci hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

köszi ránézek akkor erre
(#) gtk hozzászólása Jún 30, 2007 /

Valaki tudna segiteni ATmega8 ADC feszultsegmeressel kapcsolatosan?
40V -ig kellene merni (+ arammeres)

Parameterek:

ADC 10 BIT
Vref 5V
MAX merendo fesz 40V.
ADC bemeno fesz 5V -re osztva.( 5V1 zener -el vedve tulfesz ellen)

Itt igazabol a mert feszultseg kiszamitasahoz kellene segitseg,meg az arammereshez.

Koszi.
(#) IMi válasza gtk hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Hello!

Feszmérésnél az adc értéke 5Vnál 1023 lesz, ezt kell osztani, hogy 5-öt adjon. Árammérésnél a szitu ugyan ez, csak számolni kell Ohm tövényével ( soros ellenállás).
(#) gtk válasza IMi hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Koszi.

Ennel azert egy kicsivel tobb info kellene,mondjuk egy keplet.
Az arammerest kicsit kifejtened?
(arammeresnel: az ellenallas nem ismert elore,mert az egy valtozo erteku fogyaszto..)
(#) tibi0531 válasza gtk hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Helló!

Én úgy szoktam csinálni, hogy felveszek 10-20 pontot a karakterisztikán (feszültség | ADC érték). Ezeket elosztom (fesz/ADC), majd átlagolom. Az így kapott konstansal csak beszorzom az ADC értékét, és megvan a feszültség.
Az áramot is hasonló módon.
(#) PLaci válasza gtk hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Szia!
Ha már egyébként is külső referenciát használsz (gondolom a +5V az), akkor miért nem 1,024V-t?
Ha minden igaz kapható is ilyen referenciafeszültségű eszköz.
Ez nagyon leegyszerüsítené a mérésedet a legalsó helyiérték pontosan miliVoltokat mutatna, mindenféle softwares bűvészkedés nélkül. A mérendő 40V-odat is 1V -ra kellene leosztanod. Árammérésnél is egyszerűsödne az életed, mert ha megengedhető hogy 1 V essen a söntellenállásodon, akko 1 lépés pontosan 1 mA. A sönt értékét pedig a mérni kívánt áramerrősségből tudod kiszámolni.
(#) IMi válasza gtk hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Hello!
Pici leírást találtam a WinAVr AVR-GCC tutorial-on.
>>Klikk<<
(#) gtk válasza IMi hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Koszonom.
Most mar 5V-ig tudnek merni.A tovabbi kerdes az, hogy ha fesz-osztot rakok ami 40V-ot osztja 5V -re, akkor hogy van a mert fesz kiszamitasa.

Valahol olvastam hogy az arammerest vissza lehet vezetni feszultsegmeresre.
Most itt konkretan egy labortap -muszerrol lenne szo, ami a fogyaszto altal felvett aramot is merne.

Hello!

Te egy ilyet szeretnél csinálni: >>Klikk<<

Figyeld meg a bekötésnél, ott a soros ellenállás. Az azon eső feszültséget mérjük és utána osztjuk az ellenállás értékével, így kapjuk meg az áramot.
A feszmérésnél a mért érték kiírása : ugye az osztott 40V az avr-nél 5V lesz, nos úgy kell osztani a mért értéket, hogy ha az avr lábán 5V van akkor 40-et mutasson.
(#) gtk válasza IMi hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Szia!
Koszi !
Bonyolultnak tunik.Remelem lehet egyszerubben is.
Ha jol latom a feszultseget ket bemeneten is meri.
Az ellenallast soros sont ellenallasnak nevezi. Ez az arammeres kulcsa..Annak erteke meg R=U/Imax.
Namost az azon eso feszultseg es annak fuggvenyeben az aram ok..,de ott van a fogyaszto is.Ehh, nem ertem..,hogy mit fog vegulis merni.., a fogyaszto altal felvett aramot,vagy a tap altal leadott aramot,vagy hogy van ez...ugyanaz?
Az R5 az csak aramkorlatozo, nem?(Meres pontossagahoz nincs koze)
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Júl 1, 2007 /

Idézet:
„Ez az arammeres kulcsa..Annak erteke meg R=U/Imax.”

Pontositva
R=Uadc/Imax. ahol Uadc = 2.4V.

Hello!
Nem arra az ellenállásra gondoltam.Van egy rész ahol azt mutatja hogyan kell bekötni a tápegységbe, az ott lévő R-re gondoltam.Na az azon eső feszt. mérjük, abból számítjuk az áramot: I=U(ell. eső fesz) / R (soros ell)
Persze ezt még az előzőekben tárgyalt módon a helyes érték kijelzéséhez alakítani kell!
Én megépítettem azt a kapcsolást (dip tokos változat), egész jó. Ő nem fix ell- értékkel számolt, azt neked kell beállítani egy setup eljárásban, valamint gondolt az esetleges eltérő Vref-re is , azt is lehet állítani a setup-ban és még a mért fesz értékét is lehet pontosítani.Szóval le a kalappal előtte. Sajnos a forrást azt nem tette fel (bár lehet disass )
Szerintem próbaképp (ha van lehetőséget) építsd meg
(#) gtk válasza IMi hozzászólására (») Júl 2, 2007 /

Szia !

Egy es ugyanazon ellenallasrol beszelunk.
Az R5 -ot csak ugy emlitettem.

A sont ellenallas ugy van megvalasztva,hogy max Vref -el egyenlo fesz eshessen rajta.(ezt vettem ki a leirasbol).
Igy aszerint, ahogy irtad: Imax=Umax / Rsont ,ha Umax=5V (abban az esetben ha a referencia 5V), R=08.Ohm (6,25A hoz szamitva), akkor Imax = 5 / 0.8 = 6,25A .Lehet benne igazsag
A kalibralas modszer erdekes lehet.

Sajatot szeretnek epiteni ket okbol: kihivas es 16 karakteres VFD -re akarom kiiratni az eredmenyt
(#) IMi válasza gtk hozzászólására (») Júl 2, 2007 /

Hello!
Vauhh... VFD-re...
A megépítést azért írtam, hogy lásd a beállítást hogyan oldotta meg.
Én eddig a BASCOM-ot nézegettem, ott nem kellet magával a hardverrel annyira megismerkedni. Most viszont a C-t nézegetem ott ellenben szükség van az AVR ilyen szintű ismeretére. Ebben kérnék segítséget, a regiszeterekről egész pontosan . Valami magyar nyelvű kellene, ha lehet részletezve az egyes regiszterek bitjeit is. Valaki igazán megszánhatna egy ilyen leírással, az sem baj ha saját tapaszatalat alapján
(#) PLaci hozzászólása Júl 4, 2007 /

Sziasztok!
Kicsit félve merem megkérdezni? Használja valaki közületek Linux alatt a CrossWorks AVR rendszert?
Ha igen, árulja már el, hogy lehet a debuggerben 1 lépés szimulátort használni? Nálam ha elindítom a debuggert egyből el kezd futni a program. Én egyesével szeretném végrehajtani a parancsokat, mint az AVR studióban. Sajna az nekem nem indul el wine alól Köszi előre is a tippeket.
(#) gtk válasza IMi hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Szia !

VFD-re, azert, mert eppen hozzajutottam egy hatalmas (kb 20cm hosszu) tizen -egy-nehany szegmenses, egysoros VFD kijelzore
..es sztereo tapot szeretnek epiteni.

Milyen C? (avr-gcc?)
Regiszterekrol pontosan mi erdekel?
Ilyen jellegu anyagom nincs.Adatlapot hasznalok..
Konkret kerdesre, ha tudok valaszolok; szivesen segitek..
(#) gtk válasza PLaci hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

En ugyan Linux alatt fejlesztem (ki nem allhatom ezt a kifejezest,jobb hijan..) az avr-es dolgokat, de debugert meg sosem hasznaltam.Engem is nagyon erdekelne, hogy milyen lehetosegek vannak erre.Sok hajtepestol megmentene
(#) PLaci válasza gtk hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Akkor javaslom tedd fel! Nagyon kényelmes grafikus felülete van. Teljesen úgy néz i mint az AVR studio Win alatt. Sajna kezelési gondjaim nekem is vannak vele. Szerkeszteni assemblálni tudok vele, kezeli a Jtag interface-t is (már amelyik proci tudja) Pillanat keresek linket hozzá...
Itt is van: http://www.rowley.co.uk/avr/
Innen le tudod tölteni.
Sok sikert és majd konzultálunk...

Koszonom !

7vegen remelem lesz idom foglalkozni vele egy kicsit.
(#) PLaci válasza gtk hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Nincs kedved/időd egy kicsit skype-olni?
Ha igen hivj! ha5aoz a felhasználó.

Privi ment.
(#) gtk hozzászólása Júl 5, 2007 /

Sziasztok !

Ez nem egeszen ide vag, de nem tudtam hova irni..uj topicot nem akartam nyitani,..
Egy picit adatlap ertelmezessel felsultem..Tudna valaki segiteni?

Itt van >>ez<< az adatlap.A DC Caracteristics -nel H/L input current -nel azt irja hogy max 2uA. Ez nekem egy kicsitt furcsa.
Ez azt jelenti hogy TTL jellel nem lehet direktben vezerelni az IC-t? Aramkorlatozas kell? Vagy mehet a TTL, ez az ertek a max aramfelvetelt jelenti?

Koszi.
(#) PLaci válasza gtk hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Szia!
Szerintem nem értem a kérdést, vagy valamit összekeverek. Az az imput current (bemeneti áram) azt jelenti, hogy az IC a vezérléshez max ennyit vesz fel. Ez nem azt jelenti, hogy korlátozni kell az áramot, ő ezt maga megteszi. Egy Atmel portbit kb 20 mA áram
leadására képes. Hogy mennyit ad le valójában az az őt terhelő ellenállástól függ. Az hogy a te IC-d bemenetenként 2 uA-t kér az azt jelenti, hogy az IC bemenő ellenállása akkora, hogy a TTL szinthez tartozó feszültség 2uA-t hajt át rajta. Akkor lenne gondod, ha ez a bemenő áram nagyobb lenne, mint amit az hozzá kapcsolodó IC kimenete le tudna adni.
Tehát nyugodtan összekötheted direktben.
(#) gtk válasza PLaci hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Ok, koszi szepen
(#) gtk hozzászólása Júl 9, 2007 /

Sziasztok ujra.

>>Ehhez<< az IC-hez irtam egy drivert. Ugy tunik hogy I2C-n lehet vezerelni, de az AVR-en jelenleg foglalt az I2C, igy SPI-re epitettem a drivert.

A kerdesem az lenne, hogy mega8-nal hogy lehet beallitani SPI-nel azt, hogy lefuto -elnel shifteljen?
Sajnos az adatlap itt szamomra nem egyertelmu.
(#) davidov válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Én SPI-t nem használtam még, de hogy lehet az hogy foglalt az I2C?
Arra egy csomó dologot fel lehet rakni egymástól függetlenül, mivel úgy is az eszköz címe alapján választod ki, hogy melyikkel kommunikálsz.
(#) gtk válasza davidov hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Ugy lehet, hogy ADC-nek fogom hasznalni.(az osszeset)
Most, hogy irtad ezt az I2C cimzes dolgot,..lehet hogy nem is I2C, hanem egyszeru 8 bites soros, ahogy elore gondoltam..mivel hogy a vezerlo ICnek nem nagyon van az adatlap szerint cime

A lenyeg hogy lefuto elnel kellene kirakja az adatot, .. na majd a kiserletezes megmondja.
(#) davidov válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Bocs félreértettelek...
(#) gtk hozzászólása Júl 10, 2007 /

Probaltam egy egyiranyu soros adatatvitelt letrehozni SPI-vel VFD kijelzo meghajtasra, ugy hogy az AVR a Master. Az adatlap (ATmega8) szerinti spi_init es spi_transmit kodot hasznaltam kissebb modositassal. 4MHz-es kvarcrol megy a mega8,..az atviteli sebesseg 8-as osztoval 500kbs.
Az eredmeny 0
Sajnos nincs meg szkopom es nem tudom ellenorizni hogy egyaltalan van-e atvitel, de szerintem nincs mert 600X atneztem a kodot es minden OK-nak tunik, a kijelzon ellenben nem jelenik meg semmi.(A kijelzo amugy jo). Le, felfuto -elnel valo shifteles -el probalkoztam semmi valtozas.

A kerdesem az, hogy az SS line-al kell csinalni valamit ?Vagy miert nem mukodik az adatatvitel?

Tippeket koszi.
Következő: »»   26 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem