Fórum témák
» Több friss téma |
Hi!
Van egy 16*1 lcd kijelzom (ITM-1601A), hagyomanyos kijelzo ( RS, R/W, E, DB0-DB7), de nem tudok rajonni , hogy hogyan tudom PIC - el (16F627) vezerelni. Mar probalkoztam hasonlo progibol kilesni hogy is kene, de valami miatt nem mukszik. Szeretnek segitseget kerni, valaki letudna irni pontosan az elvet, eseleg valami seged progit hozza. Itt a pdf-je. Nagyon kosz! hali
Egy másik kérdés!
A sima karakteres lcd kijelzőmből miért tünnekk el a sorok? Már legalább 3-4 sor eltünt az elmúlt két hétben. Mitől lehet ez? Alig 1 éves és napi 5 órát megy átlagban.
ha eltünt 3-4 sor akkor mit láltsz belőle
Sziasztok..!
Hát ehhez a témához én is hozzászólnék de nekem is van egy ilyen gondom..... mégpedig az hogy nekem viszont grafikus kijelzőm van, de RS232-vel nem jó v.miért ha a gépre rákötöm... egyáltalán RS232-ről lehet LCD-t vezérelni? ha meg igen akkor miért nem ismeri fel a gép? mert csak annyi van kiírva rá hogy "CONNECTING TO HOST" és semmi.....
Van valami leírás a kijelzőről? Mijen csatlakozók vannak rajta?
2 karakter soros és abból tünt el 3-4 pixel sor.
Most már érted? Hogy ezen mi nem érthető?
Én asszem értem Tomee problémáját. Bár ilyen jellegú gondom nekem nem volt. Csak a vezérléssek küzdöttem LPT-ről, de nem tűnt el a sorok fele. Úgy érzem új kijelző...
Ja bocs! Nem figyeltem! Nem Tomee baja, hanem tibcsié... Fáradtság...
Kosz nektek az info-t.
Ezeket igazan tudtam, csak valami megis problema van vele. . Nem akarja vegrehajtani az utasitasokat amit kuldok neki. Na sebaj majd csak rajovok.
Esetleg a kontrast nincs túlsásgosan is feltekerve?
Én már jártam így...
Igazad van Tomee, az volt a baj, a sok probalgatas utan en is rajottem.
De most van egy masik problema, a 16 karakterbol csak az elso 8 jelenik meg a kijelzon. Na ez mi?
Hello!
Régebben foglalkoztam LCD-kel, de nekem is volt egy ilyen hibajelenségem, hogy a 16 karakterből csak az első 8 ment... De meglett a megoldás..... a másik 8 karaktert úgy kell kezelni minta a következő sorba akarnád irattatni (pedig 1x16 karakteres volt és 2x8-asnak kellett kezelni) . Nálam ez volt a megoldás.
Ezt nagyon is eltaláltad.... egyik méhtelepen bugáztam.. és gondoltam jól jöhet még 1 szer csak itt megakadtam és nemtudom hogyan tovább
Meg már mondták mások is hogy amit nem számítógéphez gyártottak azt nem is lehet vele vezérelni..... de ez pedig nagyon szép lenne ha kész lenne... mert egy 256*128 as grafikus (touch screen) kijelző elég szép lehet
Sziasztok!
Nem akartam ezért új topicot nyitni. Szerintetek egy halott digit fényképezőgép kijelzője életre kelthető vhogy ? Valaki próbálkozott már ilyesmivel? Olyan szép lenne, ha el tudnám indítani Köszi
Én próbálkoztam hasonlóval... Thrust "márkájú" gépről vagyon szó. Ha nincs benne memo kártya, akkor tök jól műxik, de amint beleteszem a kártyát, azonnal "lefagy", azaz a kijelző szürkés-csíkos lesz... Állítólag érintkezési huba... izé: hiba!
hát ez függ nagyon sok mindentől.... pl.. hogy milyen vezérlóchip/ IC van rajta... lábkiosztás stb... de tuti frankó lenne ha sikerülne... bár itt az oldalon láttam olyan hogy telefon kijelzővel próbálkoztak.. az se lehetett nehezebb.
minden esetre sok sikert hozzá!
Nekem is volt ilyen gondom, hogy nem jelent meg, csak 8. Nálam az lett a megoldás, hogy ötször küldtem el a második 8 karaktert... Valamiért annak a címe nem a 9cedik, hanem a 41edik...
Koszi sracok!
Meg fogom probalni a tanacsokat . De ha ez tenyleg ugy mukodik mint egy 8*2 kijelzo, akkor valami igazan elvan cseszve benne. ekkora gagyit, nem?
Ennyi. Beallitottam 2 sorosra, es a nyolcadik karakter utan a szamlalot elkultem 41-re.
Igy mar ok. Kosz: kicsi huszar es russianqt. Nem semmi mik jonnek a nagyfalon tulrol.
Nem értem, hogy hogy a fenében jön a 8. karakter után a 41.? A tervezője tudott számolni? Vagy miből adódik ez a hülyeség?
Mindenki csak szív vele mint a torkos borz...
SZiasztok!
Azért van a jelenség hogy a 8 után a 41-es memóriacím jön, mert nem csak 2*8-as, hanem 2*16-os és még 2*20-as SŐT 2*40-es (4*40-es) kijelzők is vannak. Így az első sor általában a 0-ás memóriacímkétől a 40-esig tart. A második értelem szerűen a 41től 80-ig. Üdv. deguss
aha. Igy érthető. Úgyan azt a chip-t alkalmazzák minden kijelzőhőz csak más előlappal.
Azt tudtam, hogy 80 karaktert tud megjeleníteni, de erre nem gondoltam. köszi
Nagy állat ez az LCD! Múltkor egy 2*16-ost kellett vezérelnem, ott az első 16 rendben jött, aztán jött valahol a 4edik 8as, és utána a 3madik... Ilyet...
Még nem halottam olyanról, aki LCD-vel ne szívta volna meg. Az összes LCD-be ugyanaz a HItachi vagy Samsung vezérlő chip van. A legkisebbek is 16 közösítő és 40 szegmens meghajtására képesek, ami 8*5-ös karakterekből kiindulva 32 karakter. Azonban, hogy azt a 32*8*5 pontot éppen hogy vezérlik a 16*40-es busszal, az szabad préda tárgya. Ráadásul a legolcsóbb LCD-knek még az interneten sincs részletes leírása, csak hogy Hitachi kompatibilisek. Ami persze félig sem igaz. Baj szokott lenni még az időzítésekkel és halottam olyat is, hogy a lábkiosztást is variálják. Lehet, hogy ennek szerzői jogi okai vannak, fene se tudja, de roppant idegesítő tud lenni.
Üdv Csapajev |
Bejelentkezés
Hirdetés |