Fórum témák
» Több friss téma |
Nos nekem, mint kezdőnek nagyon jó lenne egy szkóp, ezért előkotortam a régi P1-s PC-m, hogy összeszereljem a műhelyemben és feltelepítsek rá egy szkóp programot. Szereztem a pc-be komponenseket, P2-ből való procit, video és hang-karit, memóriát, alaplapot. Gondoltam kicserélem, de nem akar működni. Mindent ugyanúgy szúrtam be, kicseréltem az alaplapot, 233MHz-es procit rá, más hang és video-kari, de nem megy.
Ha volna valakinek esetleg ilyen régebbi pc-je, nem tudna esetleg képeket készíteni a pc belsejéről, főleg az alaplap környékéről, kábelokról? Nagyon jól jönne hogy megtaláljam a hibát. Egyébként a beleszerelt proci, video és hang-kari, alaplap ugyanabból a gépből való. Előre is kössz a segítséget
Elfelejtetted leírni az aktuális hibajelenséget. (Se kép, se hang, vagy mi?) Ha P1-es gép, akkor AT-s táp van rajta, igaz? Az alaplapra minimum egy hangszórót kell tudnod rákötni, és a csipogásból kis szerencsével kitalálható a hiba. Ha nem csipog, akkor valami nagyon nem kóser. Az AT-s táp két alaplapi csatiját nem cserélted fel? (Földek legyenek egymás mellett.)
Hát sok információt nemadtál meg.
Egyáltalán jó az a tápegység? mérd meg....
Nem mutat semmit a monitor, a billentyűzet sem világít, az a kis hangszóró is rá van szúrva, de az sem ad ki hangot. Egyébként a táp kábeljai ugyanúgy lettek rászúrva az alaplapra, mint még ahogy a régi alaplapra voltak.
És mit jelent, hogy AT-s táp? Ez a táp asszem százvalahány Wattos.
Az AT-s tápot egy 220V-os kapcsolóval kapcsolod, ami egy plusz kábel, külön a kisfeszültségű kábelkötegtől. Az ATX tápnak csak kisfesz kábelei vannak a gép felé, azt nyomógombbal kapcsolod, amit az alaplapra kell kötni.
Ilyen az AT alaplapi csatlakozója, az ATX-é pedig ilyen. Jut eszembe, a táp ventillátora elindul? Billentyűzet LEDjei felvillannak?
Igen jó a tápegység, mert mielőtt szétkaptam, még működött.
És AT-s a táp.
OK, akkor nézzük tovább. Elindul a táp ventije?
Szia
Itt egy link hogy hogy rakjuk össze a gépet.. Az hogy semmi hangot nem ad az elég aggasztó, ventilátorok forognak? az ic-k nem melegednek rendellenesen forróra? (bár akkor már lehet hogy késő) kicsike elem az alaplapon nincs lemerülve? Egy-két kép nekünk is segítene a megoldásban.
A táp ventije elindul,
de eredetileg a P2-es proci hűtője 3PIN-el ment az alaplapra, de a hűtőből 2 vezeték jött ki, szóval az a 3. sárga nem, ami signált ad, de az még régebben szét lett vágva, most meg a tápból kijövő 4PIN-es kábelra van rákötve a 12V-ra a procihűtő. Ennek nem szabadna problémának lennie.(a proci ventije műxik) Meg szereztem még egy hasonló P2-es alaplapot, de azzal sem megy Csak a RESET és a pc dobozának elején lévő LED-ek nincsenek rákötve az alaplapra, mert azok a régi alaplapra rá voltak forrasztva. De gondolom ez sem lehet gond. Csinálok képeket...
Itt van pár kép, aki valahol valamit talál, szóljon. :no:
Hmm, akkor az elején kell kezdeni. Táp+proc+hangszóró legyen csak bekötve, minden mást szedj ki a gépből. A proci feszültségét és frekijét kellene ellenőrizni, hogy egyezik-e a lapon beállítottal. Ha igen, akkor a fenti összeállításban a hangszórónak csipognia kell. Ha nem csipog, akkor proci vagy alaplap.
Én az antisztatikus zacsit kivenném a lap alól; ha azzal próbáltad, az lehet probléma.
Azt kéne mondanom hogy "hmm hmm.." de azt mondom hogy nem látok semmi szokatlant.
Fura állat ez a számítógép mert tavaly összeraktunk barátommal 1 p1es konfigot hogy valami zenegépszerűséget kihozunk belőle de nem akart elindulni sory feladom
Az a zacsi már régebben is ott volt, és nem volt gond. És hogy lehet leellenőrizni, amit mondtál? És ha az a gond akkor mit kell tenni?
Ajánlott linkek:
A lapod leírása. Keresd meg benne az Intel 233-as procihoz tartozó sebesség beállítást, a JP6-ot állítsd be a Dual Voltage-nek megfelelően. A JP15-öt sajnos nem tudom, mire kell állítani. Lehet, feszt kellene mérni hozzá a procifoglalatban. Viszont ha a JP6 nem jól állt, lehet, hogy a proci már nem él. Eszerint a JP15-öt 2.8V-nak megfelelően kell beállítani. De legjobb lenne mérni szvsz.
De ez a proci eredetileg ebben az alaplapban volt, az egyik haverom régi pc-jéből való, szóval akkor nem kell állogatni? És a video és hangkari is. Meg a RAM is. Gyakorlatilag csak a táp és a HDD nem. De a haverom azért dobta a padlásra a pc-t, mert eccer ráb*szott eggyet, és azóta nem indult el. Kiszedtük a HDD-t belőle és beleraktuk egy másik pc-be, hogy majd felhasználjuk, de azzal meg nem indult el az a másik gép. Szal biztos elcsesződött. De akkor lehet hogy elszállt a proci is??? Mert már csak azt nem cseréltem ki. Kipróbáltam másik videokarival, más sorrendbe tettem bele a cuccokat a pci slotokba, kevesebb RAM-mal is kipróbáltam. Szóval most az én régi HDD-m van benne, de az műxik. A HDD-t masterra állítottam.
Akkor viszont csak magamat tudom idézni:
Idézet: Persze az alaplap kell az összekötéshez. Ha így csipog, mehetünk tovább, ha nem, akkor alaplap vagy proci -> kuka. És sztem próbáld egy kartonon vagy simán egy asztallapon. Nekem már volt bajom az antisztatikus zacsival. „Táp+proc+hangszóró legyen csak bekötve, minden mást szedj ki a gépből.”
OK
Majd ma kipróbálom és írok ha vannak fejlemények és köszi hogy segítesz. Látom hogy szakmabéli vagy
Leírom a jumperek helyes bekötését, ellenőrizd, hogy így vannak-e:
------------ JP1 :nyitott JP2: zárt ------------ JP7: 1-2 JP8: 2-3 JP9: 1-2 JP12: 1-2 JP13: 1-2 ------------ JP14: 1-2 ------------ JP6: 1-2 3-4 5-6 ------------ JP15: 1-2 nyitott 3-4 nyitott 5-6 nyitott 7-8 zárt és csináld úgy, ahogy Stadi leírta, tehát alaplap az asztalra, táp, proci és speaker bekötve kellene csipogjon, hogy nincs RAM. Persze mindent csakis kikapcsolt állapotban szabad dugdosgatni. Amúgy megjegyzem, hogy Pentium I (MMX) -ről van szó.
Na emberek!!!
Kipróbáltam, alaplap, táp, proci, speaker: és csipog Szóval akkor az alaplap és a proci jó??? Hogyan tovább??? Hol vannak azok a jumperek???
A folyamatos csipogás memória hiba.
Ha jól láttam a képeken, EDO ramokkal próbálkozol. Ha tudnál valahonnan SD RAM-ot szerezni akkor próbáld ki azzal, biztosabban indul vele. Én úgy tapasztaltam hogy nem nagyon szeretik a P1-P2-k az EDO RAM-ot. Tényleg, minden EDO foglalatban van RAM? AZ én P1-esem nem indul el ha nincs mindegyikben RAM...
Ezek a RAM-ok voltak eredetileg ezen az alaplapon, meg a proci is erről az alaplapról származik. De akkor csipogott, amikor nem volt benne RAM.
Szóval ha csipogott, akkor nem kell semelyik jumpert átállítani???
Idézet: „Szóval ha csipogott, akkor nem kell semelyik jumpert átállítani???” Az hogy csipogott, az csak egy alapvető tesztje volt az alaplapnak, amikor nem volt memória akkor azt jelezte. Ettől még el lehet jumperolva. Próbáld meg úgy ahogy szabi_o javasolta Nekem is gyanús az antisztatikus zacskó. Az be van vonva valamilyen többé-kevésbé vezető anyaggal. Ha jól emlékszem kívülről, ez azért tud néhány dolgot elkövetni..
Csipogott, jó jel!
Akkor most tegyed be a ramokat és a videokártyát+monitort és máris mennie kell. Ezután jöhet a többi. A jumpereket azért nézd át, bootoláskor majd ki fogja írni a procid frekvenciáját, aminek 233nak kell lennie.
Most próbáltam és egyszerűen nem megy
A jumper-eknél 2 helyen találtam hibát, azokat átszúrtam, és nem megy. Bekapcsoláskor felvillannak a billenyűzeten a Led-ed és annyi. Még azafajta monitorom van, amelyiken 5 kis LED van, de azok sem égnek. Kivettem a RAM-okat, bekapcs: pittyog, találtam 2db 4-4 MB RAM-ot. Beletettem, hátha a RAM-mal a gond, de azokkal is pittyogott a speaker. Visszatettem a 2x32MB RAM-ot, azokkal nem pittyogott, de semmi. Mindegy hogy melyik pci-ben van a graf kártya? A táp 140W. Lehethogy kevés lenne????? Mert ez az alaplap, proci, grafkártya, hangkártya, RAM-ok egy más gépben voltak, amelyikben 240W-os táp volt.
Jó lenne, ha leírnád a csipogásokat, (hány hosszú és rövid) igen mindkét RAM-ot (SIMM- 2 egyforma legyen) be kell tenni, mert párban működnek csak.
Először próbáld meg vidkártya nélkül, és írd le a csipogásokat. Ha nincs más PCIs kártya betéve akkor mindegy szokott lenni, hogy melyik szlotba dugod. Még ellenőrizd, hogy a JP17 legyen 2-3, és ha a JP1-et kellett megváltoztatnod (csakis akkór), próbáld meg visszazárva. Ebben azért nem vagyok biztos, mivel a BIOS IC-den lehuzi van és nem tudod megnézni, hogy melyik cég gyártotta.
Az én ötleteim:
Próbáld ki, hogy bekapcs, vársz 1 percet, nyomsz egy F1-et, hátha arra csipog. Ha igen, akkor a videokártya nem ad képet, de a lap+proc+RAM műxik. Próbálkozz egy CMOS törléssel: JP2 nyit, vársz 1 percet, JP2 zár, próba. Ilyenkor elvileg asszem csipognia kell kis idő után, mert rájött, hogy törölted a CMOS memóriát. De ha bekapcs után vársz 1 percet és nyomsz egy F1-et, akkor is csipognia kellene ilyenkor. A billentyűzet csak 1x villan fel? Itt vannak az AWARD BIOS csipogás kódjai. Videokártya nélkül is kellene csipognia. Amit eddig hallottál, az a memória miatt volt.
Énis most raktam össze 3PC böl egy P2es gépet amúgy elég fasza.Én is bajlódtam vele sokat.PL: nemakart billenytüzetet felismerni-->bios reseten volt a jumper!Hogy ezért mért nem nemtomm nah mind1...
Amúgy van egy bevált módszer nállam (nem csak pc hanem bármi építésénél, akár erősítő stb...): Ha összeraktad sokszór átnézted és úgylátód jól összeraktad és mégse működik akkor szedd szét az egészet nulláig és rakd újra össze!!!NEmtom miért de nállam már számtalanszor volt ez és mindig bevált!
Sajnos a próbálkozások ellenére nem sikerült működésre bírni a PC-t. Úgyhogy visszaalakítottam úgy, ahogy eredetileg volt, bár amit tudtam, azt kicseréltem benne - alaplap, proci maradt - video, hangkártya kicserélve, és 2x32MBram és még 2x4MBram.
Elindítottam, már elindult , de egy újabb probléma merült fel. Miután megszámolja a gép a memóriáját, elkezdi ellenőrizni a merevlemezt, amire végül azt írja ki, hogy none. Majd kirja, hogy rossz a gombelem(failed). Most mit kell csinálni???????? Egyébként a gépre win 98 SE-t szeretnék telepíteni, de a BIOSban azt, hogy milyen meghajtóról bootoljon, csak A-ra és C-re lehet állítani(pedig be van kötve a CD-ROM, vagy ez a régi pc-knél normális?). Merevlemez jó, mer működött. Egyébként a win-hez van boot-floppy, de annak a parancssorába ha akármilyen parancsot beírok, kiirja, hogy hibás parancs vagy fájlnév. Nem segítene, ha az új pc-mel leformáznám azt a vinyót, és utána próbálkoznék???? Kössz
Vinyó márkája? Kapacitása? Hogy van jumperelve? Egyedül van a kábelen? Tudom, furcsa kérdés, de nincs fordítva bedugva a kábel egyik fele sem? (Alaplapon nyíl szokta jelezni az aljzaton vagy a nyákon, a vinyón pedig a tápcsati felé van a jelölt, 1-es vezeték.) BIOS-ban a Standard Setup-nál középtájon van 4 sor. Itt vannak a vinyóbeállítások. Mindent tegyél AUTO-ra. Kezdd a bal oldali oszloppal. Ja, és ha 8GB-nál nagyobb vinyót akarsz használni, készülj fel rá, hogy csak 8 GB-ot fog látni a gép.
A P1-es gépek többnyire nem tudtak CD-ről bootolni. Ez van. De: van olyan boot floppy, ami el tudja indítani a CD-t. Ezzel a progival lehet megcsinálni a floppy-t. A Windows bootlemeznél milyen parancsokkal próbálkoztál? Ismered a DOS parancsokat?
Márkája Caviar.
Kapacitása 1GB alatt Masterre van állítva, mivel csak egyedül van. A kábel 99% hogy jól volt bedugva, de majd holnap megpróbálom mégeccer. A BIOS-ban minden AUTO-n van, de mindehol 0 az érték. Olyan parancsokat próbáltam, mint: format C:, cd.. Egyiket sem ismerte. Furcsa a dolog, de végülis ugyanarra az alaplaprakerült, amin eredetileg is volt. Azóta csak annyi lett csinálva, hogy ki lett véve a lapról a gombelem, mert bele kellett tenni a másik lapra, amivel próbálkoztam(amikről visszamenőleg irtam). Meg még annyit hozzá, hogy ezt a vinyót én a pc-ből már régebben kiszereltem, hogy kipróbáljam az új pc-mben, hogy mi van rajta. (win 95 volt rajta még régebben, de valamiért nem bootolt, azután az egész gép félre lett téve, és lett új). Az új pc-m NOD32-je elég sok fájlnál, rendszerfájloknál jelzett, azthiszem párat le is törölt a NOD, aztán kiszereltem, és visszatettem. Majd amikor újraelővettem a gépet a szkóp ügy miatt és kipróbáltam(még mielőtt szétszedtem volna), a gép még működött, nem irt ki problémát, de a win már annyira sem indult el, mint régebben, de kiirta, hogy sérült a rendszer. Szóval szerintem a vinyónak jónak kell lenni, babrálva, szétszedve nem lett. Na elég hosszúra sikeredett, de gondoltam leírom, hogy tisztában legyetek az előzményekkel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |