Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozása C nyelven, C-Compiler
Lapozás: OK   43 / 153
(#) Kiwy válasza horcsab hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Igen, ott van.
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Tápellátási és szűrési problémákra tudok gondolni. Stabilizátor kell(pl. 78(L)05, vagy hasonló, rajta kb. 1..10µF az 5V-os ágon + 100n. PIC-re 100n a táplábakhoz közel, felesleges huzalozásokat kiiktatni stb. Bemenetekre konfigolt lábakon 10k felhúzó, vagy lehúzó, vagy kimenetnek kell konfigolni. (Nagyon sokszor leírtuk ezeket érdemes olvasni a topicokat!)
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A tápellátást az LPT programozótól "lopom", szóval ott a kondik megvannak. A Vpp lábon kívül (mert az csak bemenet lehet, de felhúzom 10k-val Vdd-re) mindegyik más láb kimenetnek van konfigurálva. Tettem egy 100nF-os kondit a uC Vdd és GND lába közé, de úgy egyáltalán nem működött. Nélküle viszont néha villogott, amint rákapcsoltam az 5V-ot. De nem mindig. Sőt nagyon sokszor nem, csak elvétve. És arra is rájöttem, hogy az LPT csatlakozótól független a dolog, mert LPT csati nélkül is villogott a LED, szóval annak sok köze nincs hozzá.
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A leírásod alapján olyan káosz van, hogy nem látok megoldást jelenleg. Rajzold le pontosan a jelenlegi állapotot(minden kondit, ellenállást hiánytalanul!) és készíts fényképeket, amin látható a kivitel és a bekötések. A 100n-s kondi a Vdd lábra kötelező, ha azzal nem működik, akkor valamit nagyon elrontottál!
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Oké, oké, nemsokára megcsinálom és jelentkezem (valószínűleg hétvégén majd). Jelenleg nagyon el vagyok havazva.
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Semmi gond, nem sürgetlek!
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Oké, csak gondoltam, hogy jelzem, hogy nem tűntem el.
(#) Wudoou hozzászólása Júl 16, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám egy Pic12f508-assal, hogy ha c nyelven írok rá vmilyen programot, a Gpio2-es lábát egyszerűen nem bírom rávenni, hogy kimenetként működjön.
Ha viszont megírom assembly-ben, akkor ott viszont működik.
Mostmár nagyon bosszant, mert ugyan meg tudom írni assembly-ben is, de a C nyelvet jobban szeretem és jobban is tudom.
Valaki nem tudna segíteni, hálás lennék érte.
Esetleg forráskód részletet is feltehetek.
Köszönöm előre is!
(#) potyo válasza Wudoou hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Idézet:
„Esetleg forráskód részletet is feltehetek.”

Az nem árt.
(#) Wudoou válasza potyo hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

LIST P=12F508 ;HASZNÁLT PICTIPUS

#INCLUDE "P12F508.INC" ;SZIMBÓLUMHALMAZ MEGADÁSA

__CONFIG _MCLRE_ON&_IntRC_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF ;KONFIGURÁCIÓS BITEK BEÁLLÍTÁSA

#define relay b'00000100'

CBLOCK 0X07 ;ÁLTALÁNOS CÉLÚ REGISZTEREK DEKLARÁLÁSA
T1
T2
ENDC ;REGISZTERBLOKK VÉGE

ORG 0 ;KEZDŐCÍM
GOTO START

START

MOVLW B'11001000'
TRIS GPIO ;GPIO-PORT IRÁNYÁNAK MEGHATÁROZÁSA
CLRF GPIO

MOVLW B'11010000'
OPTION

;----------------------------------------------------------
VISSZA:
MOVLW relay
MOVWF GPIO
CALL DELAY
MOVLW B'00001011' ;11
MOVWF GPIO
CALL DELAY
GOTO VISSZA

DELAY: MOVLW d'150'
MOVWF T1
DEL: MOVLW d'255'
MOVWF T2
DEL1: NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
DECFSZ T2,f
GOTO DEL1
DECFSZ T1,f
GOTO DEL
RETURN
END

#include<12F508.h>
#fuses INTRC,NOWDT,NOPROTECT,MCLR
#zero_ram
#use delay(clock=4000000)
#use fast_io( B )

void main(void)
{
set_tris_b(0b11101000);

while(TRUE)
{

output_high(PIN_B2);

}
}

Remélem kiigazodsz belőle, olyan nagyon nem bonyolult.
A Ccs C fejlesztő környezetet használom.
Mplab alatt.
(#) potyo válasza Wudoou hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ha minden igaz, akkor az van, hogy CCS-ben kihagytál egy lépést, amit asm-ben megcsináltál, ezt:
  1. MOVLW   B'11010000'
  2. OPTION

Itt azt írják, hogy egy
  1. setup_timer_0(0);

vagy valami ilyesmi kell, ami az OPTION regiszter T0CS bitjét nullázza, és akkor jó lesz.

No hát potyo!
Méltó vagy a hírnevedre!
Működik!
Hálám üldözni fog!
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Hali! Megérkeztem

Fényképeztem, mellékeltem a hsz-hez.
Két részletben mellékelek, mert 2MB a max. méret, amit fel lehet tölteni. Annyi megjegyzésem van a fényképekhez, hogy a kapcsoló alját bevontam ragasztóval, ezért nem látni, hogy mi hova csatlakozik, de az biztos, hogy mindent oda kapcsol, ahova kell. Úgy van kialakítva a breadbord-on a kapcsolás, hogy mind a 4 sínét használom a szélén. Az egyik pluszos a 17V, a másik a GND. Az egyik mínuszos a 12V (kapcsolóknál sárga), a másik az 5V (kapcsolóknál kék).

A PIC-es kapcsolás eredetileg egy breadbord-on volt rajta, de mivel néhány kacat van csak rajta, ezért átültettem egy próbapanelra. Sajnos így se működik, sőt, most már egyáltalán nem villog a LED. A LED-nek nincs baja, ha rányomok 5V-ot az ellenállására, akkor világít. A LED-et átkötöttem a PIC egy másik lábára (5-ös láb, GPIO2) a szerelés végett. A programot is módosítottam ezért, hogy az villogjon. Ráadásul azt csináltam, hogy az összes I/O lábon 5V legyen kezdetben, hogy tudjam mérni multiméterrel, de sajnos egyik I/O lábon sincs semmi feszültség. Én ebből arra következtetek, hogy a PIC belsejében valami nem kerek... szerintem tönkrementek a portok. De ez csak az én véleményem.

A HEX-fájlt sikerült beleégetni a PIC-be, a WPB-ben visszaolvasással ellenőriztem. Ráadásul a programomat leellenőriztem egy fasza kis programmal, és ott billeg a láb. Szóval a program biztosan jó.

Összességében a PIC-re gyanakszom, hogy vele van a baj, mert a program jó, az égetőáramkör tud a Flashbe égetni.

Ez a jelenlegi helyzet. Ha van valami kérdés, csak nyugodtan

Kiwy-01.rar

(#) Kiwy válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Második adag fénykép.
(#) trudnai válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Szia,

Egyreszt kapcsolasi rajzot es ehhez hasonlo dolgokat mikor felteszel akkor PNG-be tedd, akkor kisebb lesz. Masreszt szerintem nem a kepmeret a baj, hanem, hogy max 4 kepet lehet feltolteni ha jol tudom.

Amugy egy altalanos tanacs: File nevekhez soha ne hasznalj ekezetes karaktereket, azokat a szamitogepek a mai napig nem szeretik (noha ugy csinalnak mintha tamogatnak). Az eredmenyt pl lathatod amit kepernyokepkent csatoltam...
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Nem sok időm volt mostanában, de megnéztem a képeket, igazából nem látni problémát. Főleg azután, hogy az égetővel visszaellenőrizted a tartalmat és egyezik. Amit küldtem forrást, az nekem működik, tehát ha neked nem, akkor ott vagy az áramkörben, vagy a PIC-ben van a hiba. Az én áramköröm csak egy 10k-t tartalmaz a Vdd-Vpp között, egy 100nF-ot a Vdd-Vss között és egy LED-et egy 470ohm-al a kimeneten. Ezen elég nehéz valamit elrontani. Érdemes lenne egy új PIC-el próbálkozni, az kizárná a PIC hibát.
(#) trudnai válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

En nehezen tudom kovetni a fenykepen mi hova van ossze kotve, de az feltunt, hogy mintha nem a PicKit2 altal definialt ICSP kiosztast hasznalnad? Meg tudnad ezt erositeni?

Amugy mi az a 'meghajto'? Le kellene az egeszet tisztitani, ha tobb aramkori modulod van, akkor eloszor az egyiket eleszd fel, utana a masikat... Miert kell pl 17V annak az aramkornek? Valami feszultseg stabilizatort sejtek ott, de annak a kapcsolasat nem kuldted el, meg annak a meghajtonak sem amirol szinten nem tudni mi a szerepe...
(#) zenetom válasza trudnai hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Tán nem csak MAC OS-t használsz?
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Én Linuxnak nézem.
(#) trudnai válasza zenetom hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Ez eppen Linux, de MacOS-t is -- Windows-t kerulom amennyire csak lehet!
(#) zenetom válasza trudnai hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

A MAC-et miért?
(#) kissi válasza zenetom hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Szerintem csak a Windows-ra értette

Steve
(#) trudnai válasza zenetom hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Igen, felre ertheto volt kisse, elnezest - Szoval Linux-ot es Mac-et hasznalok es csak a Windows-t kerulom -- az csak virtualis masinan van. Linux nem rossz programozasghoz csak ugye vannak gondok a driverekkel, a Mac meg szinten jo (ugye Unix alapu), csak az ugy jo ahogy van, bekapcsolom es megy, nincs vacakolas. Raadasul a laptop 10 orat kibir az elemrol...
(#) Kiwy válasza trudnai hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Watt kollégánk párhuzamos port alapú PIC programozóját építettem meg, ha visszanézed a hsz-okat. Azért nem tettem fel arról kapcsolási rajzot, mert watt honlapján fent van. Ott minden áramköri részletről részletes leírás található.
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Én is a PIC-re gyanakszom. Azért nem próbáltam eddig kicserélni, mert elfogyott ez a típusom. Hármat rendeltem, kettő jött meg, de egyikkel se működik. Mindkettőt betettem sajna a még rossz égetőáramkörbe, úgyhogy esélyes, hogy megdöglött a portjuk - szerintem. Tényleg nehéz elrontani a PIC-es kapcsolást: két ellenállás, egy kondi meg egy LED... Szerintem ezt azért sikerült megoldanom, úgyhogy ezért is gyanakszom annyira a PIC-re. Megpróbálok szerezni egy ugyanolyat, de lehet, hogy kipróbálok egy másikat (16F1826 van még itthon, ami egyszerűbb), csak ahhoz le kéne ülni egy-két órát, és megnézni az adatlapját, amire ma nem volt időm. De talán holnap...
(#) watt válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

A 16F1826 -al bajban leszel, nem ismeri a programom. Aztán, ha jól emlékszem 9V-os Vpp-t igényel! Szóval talán a PICKit2, vagy a PICKit3 ismeri...

De nekem gyanús, hogy több PIC-sem megy! Amit küldtem fordítsd le és tedd fel a hex-et! Összehasonlítom az enyémmel! Azt is meg kell próbálni, hogy másik kimenetre programozod fel a LED-et!
(#) Kiwy válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Arra nem is gondoltam, hogy nem támogatja a programod. Akkor ezen majd még elfilózok. (Most megnéztem, és a PICkit2 se támogatja, csak a 3... úgyhogy szívás).

Áttettem már másik lábra a LED-et, de ott se működik. De mondom, nekem már az furcsa, hogy úgy inicializáltam a portot, hogy a programozó lábát (GPIO3) kivéve az összes kimenet és mindegyik logikai 1 legyen (5V). Ezt a programban nem is változtatom (csak azt, ahol a LED van), de mindegyik lábon 0V-ot mértem.

Ha hazamegyek majd munkából, akkor kipróbálom az általad küldött programot is. Én mondjuk leteszteltem a sajátomat proteusszal, és ott jól szimulálta a működést.
(#) trudnai válasza Kiwy hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Idézet:
„Most megnéztem, és a PICkit2 se támogatja, csak a 3... úgyhogy szívás”

Ezt nem tudom hol nezted meg, de a PICkit2 altal tamogatott eszkozok litajaban benne van az eszkoz (Csak nem MPLAB-bol, hanem a kulonallo szoftverbol van tamogatva).
Következő: »»   43 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem