Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mechanika (tippek, trükkök)
 
Témaindító: wg_kezdo, idő: Ápr 30, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 15
(#) kobold válasza Szebence hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Tessék elolvasni, mit írtam, és akkor nem kérdés, mi a z
Többszörös áttételnél az egyes tagok áttételei összeszorzódnak, ennek köszönhetően a legelső és legutolsó kerék között minden ki is esik, és csak ezzel a kettővel kell számolni. Pl. van három fogaskerék, behajtásnál 25, középen 18, legvégén 12 foggal. Ekkor az áttétel (25 / 18) * (18 / 12) lenne, egyszerűsítve 25 / 12, kb. 2.0833.
(#) Szebence válasza kobold hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Értem, nagyon szépen köszönöm!
Hasonlóan kell számolni ha nem fogaskerékről van szó, hanem csigáról és szíj hajtásról? (nem bordázott szíjra gondolok, hanem olyanra, ahol elenyésző a nyomaték (pl hol láttam ilyet... azt hiszem optikai meghajtókban)
Tehát ott az átmérővel kell számolni?
(#) kobold válasza Szebence hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Igen, ott az átmérőkkel kell számolni, viszont ez nem kötött hajtás, emiatt előfordulhat csúszás is (szlip). Ha garantálni szeretnéd a kimeneti oldal fordulatszámát vagy elfordulását, inkább fogaskerekes megoldást válassz, vagy léptetőmotort, aminek a vezérlő impulzusait időzíted a feladatnak megfelelően.
A szíjhajtásokkal az a baj, hogy ha kiemeled a gyári környezetből, és pl. újabb áttételeket kapcsolsz utána, a megnövekedett súrlódás miatti nyomatékigény már elég lehet a csúszásra. Nem biztos, hogy megcsúszik, az sem biztos, hogy minden pontban megcsúszik, de nem zárhatod ki a lehetőségét.
(#) Szebence válasza kobold hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Rendben, nagyon szépen köszönöm a gyors és érthető válaszokat! További szép estét!
(#) misi 54 válasza Szebence hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Legkisebb méretű hajtóművet csigakerékkel lehet elérni,aminek az áttétele viszonylag nagy.Számítása:fogszám/csigamenet bekezdéseinek száma.(csiga orsót végéről nézve látható hogy hány menet kezdőik.1.2.4 lehet)hátrány a viszonylag nagy veszteség.Másik a fogaskerekes itt a képlet:z1/z2 z a fogszám.Pl:Van 3 fogaskereked z1=100,z2=50,z3=25 foggal és egy motor 400 fordulattal.
z1:z2:z3 vagy is a három fogaskerék sorba van egymás után hajtva ha 25-50-100 lassul, ha a 25 a hajtott,gyorsul ha a100. 400x(100:50)x(50:25)=4 az áttétel.Ebből lassításnál100 gyosításnál1600 a fordulat,remélem hogy érthető.
(#) Szebence válasza misi 54 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Többszöri olvasás után nagyjából érthető.

Ha pl nem 3db fogaskereket szeretnék egymás után "sorba kapcsolni" Hanem a csatolt képen látható fajtával akarok valamit megvalósítani, attól a számolás változik valamiben?
(#) misi 54 válasza Szebence hozzászólására (») Márc 24, 2011 /
 
A számolás nem változik,csak csak a fordulat szám változhat attól függően hogy melyik lesz a meghajtó kerék.
(#) gyalaj hozzászólása Ápr 14, 2011 /
 
Sziasztok ! Szeretném a régi gépházamat olyanra átalakítani hogy az oldala kinyíljon ,a hátulján lennének a zsanérok,ebben kérem a segítségeteket hogy mégis hogyan kellene ezt megcsinálni,és kellene egy kinyítást visszajelző led is ,ehhez mit tudtok mondani?
(#) bodgabo válasza gyalaj hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Gépház alatt a számítógép házat érted?
Rengeteg megoldás szóbajöhet. Talán legegyszerűbb egy megfelelő hosszúságú zongorazsanérral, amit pop-szegecsekkel rögzítesz a vázhoz és az oldallemezhez, az eredeti rögzítőfüleket levágod, és valami zárszerkezettel megoldod hogy zárható legyen (ne nyíljon ki magától). Ez lehet egy (vagy több) mágnes is.
Némi fantáziával és kézügyességgel lehet jókat alkotni.
(#) wtc hozzászólása Júl 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Segíthetne nekem valaki aki jártas a mechanikában és az elektronikában is! Szeretnék építeni egy olyan gépet, ami reklám újság stócokat, többfélét összetud egymásra pakolni, ezt úgy értem hogy először mondjuk a Tesco újságot, aztán a Super infót, és stb. és kb 8 fajtát, de mikor mennyit. viszont az újság stócok nem ugyanolyan méretűek minden esetben, és a lényeg hogy ne keverje hanem egy sorrendbe. Eddig annyit találtam ki a kis elektronikai tudásommal hogy valami 4017 féle cmos ic kimeneteit használva mondjuk egy mp-enként lehetne kapcsolni motorokat amik tudnák mozgatni az újságokat valahogy, és ott lehetne állítani kapcsolókkal hogy hányféle kimenetet vezéreljen csak az a kérdés hogy hogylehetne ezt gyakorlatban kivitelezni, tehát hogy a 3-4-5-6-7-8 fajta újság sorrendbe egymás tetejére kerüljön és lehetőleg úgy hogy megmaradjon a négyzet formája az újság stócnak
Aki tud segíteni ebben írjon!
Köszönöm előre is!
(#) kobold válasza wtc hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Így elsőre az jutott eszembe, hogy vákuumozható tappancsokkal fentről lefelé haladva, vagy a pénzszámlálóhoz hasonlító módon, fogaskerekekkel a legalsót az élénél különválasztva, alulról szedve lehetne adagolni az újságokat, csomagonként egy-két karral behúzni egy görgősorra, ami aztán elviszi (esetleg közben irányba is fordítja) egy megfelelő oldaltávolságú gyűjtődobozhoz.
Fényes felületű, csúszós újságoknál még az is működhet, hogy egy, a függőlegestől elbillentett keretben fölfelé toljuk a stócot, és ha egy újság (szintén az élével előre) átcsúszik a keret szélén, leállítjuk az adott stóc tolását, indítunk egy másikat, közben a görgők vihetik, igazíthatják az előbb kiesett lapot.
Könnyű dolga van a nyomdának, mert egy szériában csak egyfélék vannak, és azokat is csak gyűjteni kell...
(#) pucuka válasza wtc hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
A nyomdaiparban használnak ilyen sortoló gépeket, de szerintem nem az elektronikával van a nagyobb gond. (legalábbis számomra) Igen komoly pozícionálási, pontos szállítási problémák lehetnek, ami szinte kizárólag mehanikai probléma. Még az időzítéseket is meg lehet oldani mechanikus úton, minden elektronika nélkül.
(#) DFerus hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Sziasztok!

A következő ötletem támadt. Van nekem egy egyszerű, de mégis szerintem korrekt megjelenésű pc házam.

Szeretném optikailag kicsit feldobni, és a bal oldali takarólemezt plexi üvegre (átlátszó műanyag üvegre) cserélni, és még egy ledes ventillátorral ellátni.
Először arra gondoltam, az eredeti oldalon vágok ablakot, és azt plexizem be. De azt inkább érintetlenül hagyom, és a komplett oldalt váltanám ki.

Ötleteket szeretnék, hogy megfelelő plexit honnan (kitől) lehetne beszerezni. Mi a reális ára, és milyen fajtát és milyen vastagságban érdemes feltenni.

Persze az is számítana, hogy a befoglaló méretei esztétikusan legyenek ledarabolva.

Köszönöm.

Codegen 6235
(#) zolika60 válasza DFerus hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Sok helyen foglalkoznak méretre vágással. Ha beírod a kugliba a plexi szót számtalan találat lesz. De a barkácsáruházakban is kapni kisebb darabokat, viszont azt neked kell méretre szabni.
(#) DFerus válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Igen, egy helyről visszajeleztek. Ott 500x500-as táblát adnak ki és nekem kellene darabolni. 1700Ft/db + 2500Ft + áfa posta :S. Szóval ez a variáció nem játszik.

Azt nem tudom melyikkel boldogulnék jobban. 2 vagy 4 mm vastaggal. Illetve a karos lemezollóval milyen vágási felületet kapnék.
(#) mps válasza DFerus hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Karos lemezollóval töredezett lesz a vágás, de nagyon. Karcold be, jó mélyen, le tudod törni. Aztán pedig simítsd le a törési felületet (mintha fémet szálra húznál), akkor szép lesz a felület. Ennyiért barkácsáruházban is kapsz, sőt. A két milliméteressel könnyebb dolgozni, a négyes stabilabb.
(#) kameleon2 válasza DFerus hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Szia!
Próbálkozz hobbiüveggel - bármelyik barkácsáruházban kapható, kisebb méretben is. Valóban üvegszerű - bár polikarbonát féle. Megkarcolod (snitzer), éles szélre (például asztal) teszed és roppantható. Ha nem tetszik a szél, kicsit megcsiszolod. Vágni is próbáltam, de az mindig csúnya lett. A kép magáért beszél
(#) zolika60 válasza DFerus hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Van ahol pontos méretre is vágnak. Bővebben: Link Például, de számtalan van. Egyébként az otthoni vágás sem lehetetlen. De barkácsáruházban többféle méret van, lehet,hogy találsz neked megfelelőt is.
(#) DFerus válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Hát gyerekek nem akar a dolog összejönni.
Árajánlatként ők (linked)1500Ft-ot mondtak a nekem megfelelő 395x395-ös méretre. A futárdíj viszont vidékre 3000Ft + áfa :S. Nem adják postára, arra hivatkozva, hogy összetörik. Szerintem ez csak csomagolás kérése.

A srác aki a prohardveren árul ilyet sem privát üzenetre, sem e-mailre nem válaszol.
(#) zolika60 válasza DFerus hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Ha szeretnéd nagyon, és nincs közelebb ilyen cég, én elküldöm neked Postán is. Ha szeretnéd írj privátot.
(#) Oraculum hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Üdv!
Vettem nemrég egy Canon 350D-t és van vele egy kis problémám: nem lehet beledugni adaptert. Elvileg vannak olyan speciális "ál akkuk" amik külsőre hasonlítanak egy aksira de egy adapterben végződnek így működtethető hálózatról is. Ezek szerviz eszközök és jó drágán mérik de nekem nagyon nagy szükségem lenne egyre. Szerintetek hogyan tudnám megoldani?
Előre is köszönöm
(#) Oraculum válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Tulajdonképp 2 problémám van: 1. 3 érintkezös az akku és 2. nem tudom honnan szerezzek 7.4 V-os adaptert.
(#) kameleon2 válasza DFerus hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Ha esetleg azóta nem kaptál - próbáld meg a plexi.hu-t őt ismerem , vág kicsit is.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 24, 2012 /
 
Szép napot mindenkinek!
Valakit megkérek szépen, hogy a képen látott két csapágy között mondja el mi a különbség. A legszembetűnőbb dolog érdekelne azaz azok a kicsi kazetták a külső gyűrű mellett. Egyiknél vannak, míg másiknál nincsenek. Sajnos mechanikában nem vagyok jártas úgy, hogy nem tudom ennek van-e és ha igen mi a jelentősége. Előre is köszönöm.
Kellemes Ünnepeket Kívánok,
Dávid.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
A képek alapján mindkettő úgynevezett zárt csapágy, vagyis a gördülőelemek (golyók) védve vannak a külső szennyeződés bejutása ellen. Létezik egy, és kétoldalon zárt kivitel is. Amire kíváncsi vagy: ezek a lemezből sajtolt védőburkolatok a gyártás során bepattintva kerülnek a helyükre, és saját magukat rögzítik, míg a nem szegmentált, teli burkolatú kivitelnél egy külön gyűrű biztosítja ugyanezt.
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm a gyors és érthető választ. Akkor lényegében ez nem befolyásolja semmilyen téren a csapágyak közötti működésbeli eltérést. Esetleg van valami előnye vagy hátránya valamelyiknek vagy csak csupán gyártásnál jelentkezik ez és felhasználásnál nem?

u.i: Sajnos ahonnan vásárolni szeretném ott csak az egyikről adnak teljes leírást, a másikról nem. Te melyiket választanád? A szegmentáltat amiről semmi adat nincs vagy a másikat amiről mindent tudsz? Sajnos mivel nincs e téren szakmai tapasztalatom ezért a kinézet nagyon befolyásol engemet és valamiért a szegmentált mintha minőségibb benyomást keltene
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
(#) ECL82 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Milyen felhasználási területre szánod őket? Milyen igénybevételek érhetik őket?
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Így igaz, a szegmentált "minőségibb" kinézetű.
Nem tudom milyen felhasználásra, milyen környezetben, mekkora terhelésre, fordulatra kell a csapágy.
Enélkül nehéz tanácsot adni.
(#) ECL82 válasza mex hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Továbbá, a szegmentáltnak, jobb a hőleadása.
De valóban, érdemi véleményt csak akkor tudunk mondani, hogyha tudjuk a felhasználását.
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Nagy fordulatszám és kis súrlódás a lényeg. Nem lennének ezentúl semmilyen irányú nagy terhelésnek kitéve, se szennyeződésnek.
A szegmentáltról ("minőségibbről") nem írnak semmit csak azt, hogy RC (azaz modell) autóknál használják.
A másiknál is ezt írja, hogy RC helikoptereknél használják de még mellette ír sok szép dolgot:
Type: Deep Groove Ball Bearing
Material: Steel
Closures: 2 Metal Shields
Balls: Ceramic Coated Steel Balls
Lubrication: Self Lubricated with Grease
Sajnos nem tudok összehasonlítani egy képet egy leírással.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Következő: »»   5 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem